Talvipyöräprojekti 2013-2014: Cotic Roadrat

Koska mitään (kivaa) pyöräprojektia ei ollut työn alla tuli heräteostoksena tehtyä täältä foorumilta Cotic Roadrat runkosetti:

Kuten otsikko kertoo ajattelin ajaa tällä ajaa ensi talven arkiajot, ja jos pyörää taipuu kevyeen krossiin tai maastoajoon niin se olisi plussaa. Jos ei taivu niin ei se mitään. Tulevaan talveen on vielä aikaa, mutta aikaisemmista kokemuksista johtuen tämä on hyvä aika aloittaa projekti koska kevään tultua ei ne tunnu etenevän lainkaan kun ajohommat vievät ylimääräisen ajan.

Rungosta ajattelin rakentaa sinkulan levyjarruilla ja leveillä kumeilla.

Runko on mallia pitkä ja matala joka käytännössä tarkoittaa että tankovaihtoehdoksi jää erilaiset riserit ja suorat tangot. Putkiosat ja satula taitaa löytyä kaapeista jo ylimääräisenä joten niillä varmaan mennään ainakin aluksi ja vaihdetaan jos eivät ole sopivat.

Kiekoiksi ajattelin rakentaa tai ostaa valmiit levyjarrukiekot jotka voisi tarvittaessa laittaa levyjarrukrossariin tai 29:eriin jos tämä pyörä alkaa kyllästyttää. Ainakin taakse pitäisi saada pulttinapa. Tubeless-hommat kiinnostaa joten kiekkoihin pitäisi saada helposti toimivat tubeless-renkaat ilman sisureita asennettua. Takana voi olla sinkulanapa tai paikka vaihdepakalle, molemmat käyvät hyvin. Hinta-laatu suhde saisi olla hyvä mutta mitään budjettikiekkoja ei tässä tarvitse rakentaa mutta kalleimmat merkkituotteet taidan jättää kuitenkin kauppojen hyllyille. Mitä valmiita kiekkoja kannattaisi katsella vai onko itse rakentaminen ainut järkevä vaihtoehto?

Jarruiksi ajattelin nestelevyjarrut, jotkut joissa tässäkin hinta-laatu kohtaa parhaiten ja jotka voisi myös tarvittaessa siirtää toiseen pyörään jos tämä projekti ei innostakaan ajamaan. Keulaan suositellaan korkeintaan 160mm jarrulevyjä tai takuu raukeaa joten laitan varmaan sen kokoiset levyt sekä eteen että taakse. Ehdotuksia jarruseteiksi?

Mä pistäisin jarruiksi edullisemman pään Shimanot, esim. nämä. Tai sit XT:t. Mun korviin on kantautunut pelkkää hyvää noista. Itellä on Avid Juicy Crabonit - samalla kerralla ekat ja vikat Avidit.

Takanavaksi Hope. Ei ole halpa tai kallis, mutta on niin helvetin hyvä.

Kiva runko btw. Lähipiirissä kaksin kappalein ajossa.

Takanavaksi halvemmalla tämä Hope.

Ihan kuin tuossa olisi joskus ollut kiinni Hope+Crest kiekkosetti ? Pro2 Evo navat mielummin, kuin vanhemmat Pro 2:set, helpompi muuntaa tarpeen mukaan. Crestit litkuttuu unelmasti. Semmoista setti suosittelen sinulle myös. Pidähän rotasta hyvää huolta :slight_smile:

Foorumihuhut kertoo että talvi on pian täällä mutta ei hätää, kesä on mennyt hyvin ostaessa osia käytettynä, joita onkin löytynyt kiitettävästi, ja osat ensi talven kulkineeseen on nyt kasassa:

Nää kuvat aina lämmittää kanssahurahtaneen mieltä, nauti kun pääset latomaan nuo paikoilleen

Otin tämän projektin jo työn alle. Suoristin kiekot riittävän suoraksi. Varkauden takia elän akuutissa maastopyörän puutteessa joten poistin runkosetistä nuo hienosti asetetut lokarit joita tuskin saan koskaan takaisin yhtä siististi ja koetin miten leveät kumit alle mahtuu. 45mm leveät panaracer firecrossit (tönärillä leveimmät nappulat 49mm) mahtuvat eteen ja taakse juuri ja juuri. Ehkä vuolen noista noita leveitä nappuloita hieman kapeammaksi vielä kuten muistelen Kyttyränkin joskus tehneen. Tekeekö tällä sitten maastossa mitään, tuskinpa, mutta koetetaan nyt.

Aah, haastan sut maastolenkille tällä. Osat kiinni ja keskuspuistoon, hep!

Sivuleikkurit osoittautuivat hyväksi työvälineeksi kaventaa hieman nappuloita firecrosseista. Seuraavat kuvat todistavat että ainakin telineessä renkaat mahtuvat pyörimään:

Kiekkojen edellinen omistaja oli käyttänyt kapeita sinkularattaita jotka syövät tiensä vapaarattaaseen:

Tämän osasin ottaa yksivaihde.net-oppineena huomioon ja ostin leveämmällä kiinnitysosalla olevia sinkularattaita näihin kiekkoihin.

Valmis. Ajattelin että käyn vähän ajamassa ja otan pari kuvaa. 500m kotiovelta takarengas laukesi joten tulin takaisin kotiin. Ehkä toiste sitten.

Hyvältä näyttää :slight_smile:

Tämä tuli koeajettua VPCX:ssä pari viikkoa sitten:

https://lh3.googleusercontent.com/AzhV8W-tpJms04AyogkjEO5i2ayophIHAzeySO8-lkQ=w485-h861-no

Ajokuvat Toby Archer. Pousauskuva Mikko K.

Olkoot näin mikäliehybridimaastokrossi-moodissa kunnes talvi tulee.

Kattelin stragglerin speksejä kun mietin pitäisikö runkosetti hankkia amerikanmatkalta, ja jotenkin päädyin katselemaan roadrättien speksejä. Tämähän näyttää ainakin paperilla oikein asialliselta peliltä…

Tämähän on aika pitkä ja matala runko, harmi ettei sitä vanhaa kompaktimpaa runkomallia droppitangolle tehdä enää.

Hieno peli.

Kiekkojen edellinen omistaja oli käyttänyt kapeita sinkularattaita jotka syövät tiensä vapaarattaaseen:
Onkos tuo Hopella yleinenkin ongelma? Omassa navassa XT:n pakka oli syönyt aikalailla samaan kohtaan vastaavat jäljet. Katotaan, miten kestää leveää sinkularatasta.

Hope trialsisa on terästä tuo vaparirunko ja vaihdekäytössä jopa siihen jäi jäljet

Spiderillistä pakkaa ei suositella syyttä. Sinkulointihommissa pitää varmaan vaan kovistua ja hankkia napa vaihdettavalla rungolla.

Krossiyhteisjumpan jälkeen:

Lähellä lopullista maalia, työmatkakauppapyörää:

Alla WTB 40mm semisliksit. Mahtuvat sopivasti lokareiden kanssa.

Ensiasennusketju Shimano Nexus oli jo reilusti yli venymisrajojensa 660km ajon jälkeen. Toki talvi ja krossikisat lie rasittavat mutta ei vakuuta. Tilalle tuli KMC 510HX.

Rapakelit ja liukkaat kelit ovat saapuneet joten Roadrat piti kaivaa tallista. Pyörä on saanut etukorin osakseen kesällä koska arkikauppapyörähän tästä tuli kaiken krossihassuttelun jälkeen.

Ilmeisesti tämä on ihan hyvä talvipyörä koska en uutta talvipyöräprojektia ottanut työn alle kesällä. Tämä taitaa olla nyt neljäs projekti tai kokeilu joten kai niistä jotain on opittu.

Mutta kaikki ei ole vielä täydellistä sillä tuo kori on tarkoitettu kiinnitettäväksi etunavan pulttien väliin joka aiemmassa pyörässä selvästi jäykisti koria sivusuunnassa. Tuossa keulassa on sopivasti cantitapeille kierteelliset reiät joten joku kori tai etuteline joka tulisi niihin ja tankoon kiinni voisi toimia hienosti, mutta onko sellaisia tarjolla? En löytänyt kuin näitä pieniä randonneur-etutartseja jotka on vähän turhan pieniä arkiseen kaupassa käyntiin.