Tänään yhen stemmin hakkasin suoraks, mut mites, takavaihtaja? On se kumma ku ostin uusixilta, toimi hetken ja nyt on yhtä vinossa kun edeltäjänsäkin. Ei sen niin lelu pitäs olla, toki ehkä kolhiintunu johonkin? Muistaakseni setä Sheldon sanoi että ei kannata käyttää voimaa, mutta jos se on vääntynyt jo yhteen suuntaan ilman että korvake rungossa vääntyy, kai, ainakin näitä uusixin halppis shitmanoja voi vääntää takasinkin? Yhen päivän tällä ajoin ja olin jo tottumassa kruisailuun pienimmällä vaihteella, mutta taas se hankaa pinnoihin.
(hyvänä puolena mainittakoon että kohta annan vaihteiston pitää tunkkinsa ja kierrän tohon bmx-vaparin jos meno jatkuu tälläsenä)
Oli vaihtaja tai korvake, jos ei oo kovin kalliit osat kyseessä niin yleensä voi napata vaihtajan alarissasta kiinni ja vääntää vaan suoraks. Vääntyi sit vaihtaja tai korvake, samapa tuo…
Korvakkeen suoristamiseen löytyy sitten ihan oma työkalunsa. Käy kysymässä paikallisesta pyöräkorjaamosta, mitä oikaisu kustantaa. Ei pitäisi mitään älyttömiä olla.
Kenttäolosuhteissa: Otetaan melko nykyaikainen maasturin takakiekko. Poistetaan pikalinkku. Ruuvataan takakiekko akselistaan kiinni vaihtajankorvakkeeseen. Niissä on taianomaisesti sama kierre. Väännetään korvake suoraksi kiekosta vääntäen ja sihdaten. Varotaan etteivät kierteet korkkaa.
^^Itse oon lainaillut tuota samaa työkalua, saa varmasti suoraksi ja helposti. Ei kannata ihan jakoavaimella vääntää. Luulisi että jokaisesta hyvästä pyörähuollosta löytyy tuollainen…
Vaihteiston säätäminen ei voi onnistua ei yhtään mitenkään, jos korvake on yhtään vino.
“Vääntyi sit vaihtaja tai korvake, samapa tuo…” - Ei ole sama asia. Sillä asialla on kyllä ihan oikeasti eroa. Sen nivelpisteen akselihan on edelleen silloin kierossa, ja varmasti ei toimi vaihtaja koko alueella samalla lailla, kun sen akseli sitten kiertyy.
Siis: vaihtaja kiertyy eteenpäin omien akselointiensa ympäri. Jo yksikin niistä on yhtään mitenkään vinossa, niin häkki on vinossa sen jälkeen aivan takuulla jossakin toisessa asennossa ollessaan, vaikka se jossain perusasennossaan alaspäin osoittaessaan suorassa olisikin.
Tätä asiaa kannattaa nyt ihan oikeasti ajatella ja vieläpä sangen tarkasti.
Tämän asian vastaavat inkarnaatiot ovat myös konepajahommien yksi perusasioista: Jos keskinäiset linjat ovat joissakin kone-elimissä keskenään vinot, niin ainahan ne kuitenkin jossakin kohdassa leikkaavat. Jos sen mittaamisen tekee juuri tuossa kohden, niin saa tulokseksi sen, että mitään eroa ei ole. Ja tuo on virhe. Ainoa tapa tosiaan varmistaa tuo akselointien yhdensuuntaisuus on tuo Marlonin työkalu, ja tuollaisen voi kyllä tehdä myös itsekin. Jämäkällä 10x1 ruuvilla ja mielellään vielä vastamutterillakin (jos mahdollista) varustettuna tuo varsi sitten toimii myös oikaisu vääntimenä.
Nyt alkaa pikkuhiljaa selvitä, miksi joidenkin mielestä vaihteet ovat ns. “perseestä”, eivätkä ne muka koskaan toimi kunnolla ja luotettavasti…
Se on aivan ehdoton perusedellytys, että se korvake on ehdottomasti ja aivan täysin suorassa. Muuten sen säätämisen voi lopettaa heti jo aivan alkuunsa.
Käyttöpyöriin myydään sellaista vaihteensiirtäjän suojakorvaketta, lujaa metallilanka (-tanko) silmukkaa, joka suojaa vaihtajaa pyöräteline kolhimiselta. Jossain koulujen pyöräteline säilytyksissä ja kirjastojen edessä säilytettäessä tuo voi olla aivan järkevä esine.