Sveitsiläisen keskiön päivitys?

Keskiö (siis 68mm sveitsiläinen keskiö) irtosi viimein (toivottomiin tapauksiin lämpimästi suosittelen kuumentamista). Marssin paikalliseen pyöräliikkeeseen, päädyimme seuraaviin vaihtoehtoihin:

  1. vääntää brittikeskiö kierteeseen + kierrelukite (n. 10mm meni helposti käsin, sitten tarvitaan työkaluja. Uskoisin että menee vääntämällä pohjaan asti.)
  2. keskiön kierteytys brittikierteelle + brittikeskiö + kierrelukite
  3. kierteetön keskiö
  4. asennan vanhan keskiön takaisin (laakerikuppien pinnat melko rouheat jo)
  5. kiroan ja alan metsästämään uutta runkoa

Onko joku törmännyt samaan ongelmaan? Mikä paras ylläolevista / muita vaihtoehtoja?

Tämä keskustelu on käyty aika monta kertaa täällä, typistäen:

  • muutama tyyppi sanoo että 1.
  • pari tyyppiä sanoo että ei missään tapauksessa koska X & Y
  • joku muistuttaa 3.
  • sit puhutaan Philin sveitsiläisistä kupeista (vai oliko vaan ranskalaiset)

Koska ehdin tähän ensimmäisenä niin sanon 1. Et tartte edes lukitetta ja varmasti kestää. Muut voi jatkaa tästä.

Heh… Olit randomm nopea… onhan se sitten pakko jatkaa tästä:

On vielä se 6. vaihtoehto, eli tehdä tuo korjaus teknisesti täysin oikeaoppisesti ja oikein. :sunglasses:

= Phil Woodin lukkorenkaat hub jubista. Niitä saa, kaikkea saa, vaikkei niitä varastossa olisikaan. Kirjoita ja kysy. Tuo täsmälleen oikea lukkorengas on se teknisesti paras vaihtoehto. Sveitsiläisiä on siis PW:n tuotannossa ja niitä on siten myös kyllä saatavilla.

Renkaat näyttävät tuolta, ja samassa kuvasarjassa myös näkyy se, miltä se keskiö näyttää sitten valmiina:
http://kotisivu.dnainternet.net/leutola/Crescent/Crescent/Valokuvat.html

Tulos on kuin tehtaan tekemä, ja se kestää teknisesti vertailun mihin vain. Tuo on se tapa, miten se korjaus pitäisi tehdä, jolloin ne muut tavat ovat minun mielestäni vähän niitä vääriä tapoja. - Näin siis minun mielestäni asia on.

Homma kustantaa työkaluineen vähän reilu 50 euroa. Tuohon päälle se sopiva patruunasydän noin 20 eurolla. Kun työkalut on ostettu, niin noin 30 eurolla tilaa ne sopivat renkaat tulevaisuudessa aivan mihin pyörään tahansa.

Tuure

-.-

Tuohon kokeilisin tuota Tuuren konstia ihan alkuperäisillä kupeilla. Jos tuollainen “bulkki” keskiö asettuu alkuoeräisillä tarpeeks keskelle ja pysyy paikoillaan, niin se lienee käyttökelpoinen ratkaisu.

Jiiman ehdotus tuntuu kiinnostavalta. Patruunat ja -renkaat ei ihan vielä aihepiirinä auennut. Saako patruunan renkaat irti joka mallista vai vain jostain? Millä työkalulla?

Mistä tietoa patruunoiden halkaisijasta ja pituudesta? Netti ei mulle suostunut näyttämään.

Ja vielä se maaginen ketjulinja: ymmärtääkseni pitää vain heittää joku akselipituus, sovittaa kampi paikalleen ja ihmetellä sitten? Onko hyvä perusoletus joku 107,113?

Ketjulinjan pitää mitata, kun perusoletuksia ei oikein ole. Haulla löytyy varmasti ohjeet. Täältä kuitenkin joitain esimerkkejä.
Ilmoita ihmeessä tänne miten etenee, itsellä samankaltainen ongelma.

Patruunamittoja: Kaikki n.60mm pitkiä, toleranssi max 0,5mm, joten ei käytännön merkitystä.

Halkaisijat:

Miche 28mm
Shimano UN-51 30mm
RPM “bulkkikeskiö” 31mm (mm. Velosolo Grand Gru on sama halkaisija)

Tuossa näkee Michen Patruunan ja kupit erillään.

Saakos noita philin kuppeja suomesta mistään?

Saako patruunan renkaat irti joka mallista vai vain jostain?
Millä työkalulla?

Ei saa joka mallista. Halvemmissa patruunoissa ne renkaat (lähinnä siis se toinen pää) on integroitu patruunan kuoreen, mutta paremmissa malleissa ne molemmat päät ovat ihan erilliset lukkorenkaat. Kyllä sen näkee, kun sitä patruunaa katsoo. Ne mallit, missä ne päät ovat erilliset, kaikissa niissä se patruunan ydin on sama, vain ne renkaat vaihtelevat. Ainakin Shimanolla asia on näin. Tuotantokustannuksia ajatellenhan asia on päivän selvä. On sarja patruunoita, joissa on vain eri mittaiset akselit, ja on sarja erilaisia päätyrenkaita, joilla ne saa kiinni erilaisiin kierteisiin. Shimanon oma patruuna on hyvin lähellä kooltaan Phil Woodin patruunaa, eroa on tosiaan vain noin hiuksen paksuuden verran ja vieläpä oikeaan suuntaan. (=kalliin Phil Wood patruunan voi korvata huomattavasti halvemmalla Shimanon patruunalla, kunhan patruunan kuorta hioo 5 sadasosa millimetriä ohuemmaksi siitä päästä. Sen jälkeen patruunan pää sopii lukkorenkaan sisälle noin puoliväliin, mihin syvyyteen se on tarkoitettukin.) Työkalu, jolla ne originaali renkaat lähtevät irti, on yksinkertainen “ulosvedin”. Kaksijalkainen kynsimalli riittää tuohon, jokin noin 75 mm tai 100 mm versio. Halpahallista tyyliin 6-8 euroa. Jos ostat halvan, katso että ne kynnet ovat muotoutuneet hyvin, ja ovat terävät reunoiltaan.

Ikivanhan keskiön siis korjaa uudella nelikantti keskiöllä, jonka patruunan päihin vain vaihdetaan itse uudet lukkorenkaat. Phil Wood tekee (sangen kalliita) lukkorenkaita niin sveitsiläisiin, ranskalaisiin kuin vaikkapa vanhaan raleighiin, jossa siinäkin oli omansa laiset kierteet. Tuo Shimanon patruunan virittäminen noiden lukkorenkaiden väliin on sellainen köyhän miehen viritys, koskapa se aito Phil Wood patruuna maksaa heti yli viisinkertaisesti verrattuna Shimanon patruunaan. Siitä tässä on siis kyse.

Jos valitsee kuitenkin esim. bb-un-72 tyyppisen vähän paremman tason - se lienee XT sarjaa ? - patruunan, niin ei se nyt kuitenkaan mikään huono patruuna ole. Jos se maastossa kestää, niin kyllä se kestää silloin maantielläkin. Joitakuita vain hämää vähän se tuhdin kumisen huulitiivisteen hienoinen nahkeus, kun sitä käsissä pyörittää. Se ei ehkä tunnu niin herkältä sormissa. Se on kuitenkin hyvä ja tiivis patruuna. Ruostumattomat kuoret ja ruostumaton akseli. Maksaa pari kymppiä. Se on asiallinen ja taloudellisesti viisas vaihtoehto Phil Woodin omalle patruunalle. Hmmm… sen Phil Woodin oman patruunan voi kyllä purkaa, ja siitä vaihtaa ne konelaakerit uusiin. Silleen se on aika ikuinen kyllä. Kertakäyttöiseksi suunniteltua Shimanoa ei voi ainakaan kovin helposti purkaa.

Siksipä on hyvä kohdistaa se sovitus hiominen siihen kertakäyttöiseen Shimanon patruunan kuoreen, kuin niihin renkaisiin. Jos haluaa, niin renkaiden väliin voi joskus ostaa sen Phil Woodin oikean alkuperäisen patruunan.

Ostin aikoinaan kaksi työkalua, että ne renkaat on helppo yhtä aikaa kiristää vastakkain, ja kaksi paria renkaita kahteen Crescent pyörään. Tilasin ne Hub Jubista, ja homma kustansi melko tasan tarkkaan 80 euroa. Yksillä renkailla ja työkaluilla tuo olisi ollut noin 50 euroa, yhdellä työkalulla vielä vähän vähemmän.

On uusia patruunoita, joissa se kiinteäksi tehty päätyrengas on jo muovia, ja vain se kierrettävä toinen pää on alumiinia. Niitäkin kannattaa katsastaa, josko sen muovisenkin renkaan siitä voisi todellisuudessa irrottaa, noita kun saa jo vähän yli kympillä.

En ole noita patruunoita mitenkään erikseen mittaillut, luin aikoinaan vain netistä, että Shimanon patruuna on sopiva pari Phil Woodin renkaiden kanssa ja niiden väliin, ja siitä lähdin sitten eteenpäin. Ratkaisu on ollut toimiva.

Vanhat keskiöt olivat niin pahuksen avonaisia, monissa niistä ei ollut edes minkäänlaisia tiivisteitä. Sadevesi valui lähinnä suoraan laakeriin akselia pitkin, ja kirnusi sen vaseliinin lähinnä vesi-rasva dispersioksi, jonka voitelu ominaisuudet ovat kovin puutteelliset. Tuollaisessa kertakäyttöisessäkin patruunassa, jopa halvassakin, on kuitenkin jo edes jonkinlainen huulitiiviste - stefa - siinä akselissa.

Tuure

-.-

Edit: käsittääkseni ei saa suomesta, mutta Hub Jub lähettää ne kätevästi ja ne tulevat siis EU:n sisältä. Ei tullia eikä muitakaan ylimääräisiä maksuja. Postikulut ovat aivan minimaaliset, koska lähetyspäässä käytetään järkeä ja paketista tehdään tosiaan vaikka hajuvesipullon kokoinen tiukka pikku paketti.

pieni merenneito: Älä muuten puhu “kupeista…” , tulee äkkiä väärinkäsitys. - Tarkoitus ei ole nyt semanttisesti nillittää, mutta:

Minusta “kupit” ovat ne ulkoiset suppilon näköiset tötteröt, joihin tulee suojattu ja tiivistetty kertakäyttöinen laakerikehä. Niitäkin on Phil Woodilla aivan kaikkiin kierteisiin olemassa. Kalliit. Ainakin satasen luokkaa per pari. Phil Woodin kupit kannattaa ostaa vain jos ko. runkokierteeseen ei ole mitään muuta tarjolla. Arvo runkoon ehkä kuitenkin jo tulevaisuutta katsoen järkevä hankinta. Jos runko on oikeasti hyvin hieno, niin näihin kannattaa jo mennä. Näin siis minusta on asia. Huippuluokan teräsrunkohan on tosiaan oikeasti ihan ikuinen, ja korjaukset tehdään toimiviksi vuosi kymmenien akselilla. Noihin ulkopuolisiin laakerikuppeihin saa sitten näitä uusia kiinteä akselisia kampia, joita on jo suurempi tarjonta, kuin vanhoja nelikantti akselille tarkoitettuja kampia. Tämä kannattaa huomata, HollowTech II on jo olemassa olevaa todellisuutta. Samoin se Campagnolon Torque jotakin. Nelikantti kiinnitys on jo vähemmistössä, vaikkei se kovin helposti varmastikaan suostu kuolemaan. Kaikki uusi tavara on jo kuitenkin tehty näille uusille laakereille, ainakin laatuluokaltaan vähänkään parempi. - Näin se menee tuokin asia. - Ja edelleen… tuostakin asiasta (sen hyvyydestä) voidaan olla montaa mieltä…

Editoin tähän väliin sen, että Campagnolon hinnoittelu on minusta jo sillä tasolla, etten usko sen välttämättä selviävän elossa. - Tämä voi olla toisen säikeen paikka jollekin avattavaksi.

Takaisin aiheeseen: Nämä esineet, mistä nyt puhutaan, ovat minusta siis “lukkorenkaat”, joilla se laakeripatruuna sanan mukaisesti lukitaan paikoilleen. Minä tyydyn toistaiseksi vanhoihin halpoihin nelikantti kampiin, tuollaiseen 40-50 euron Shimano 2300 tasoon, ja siksi olen näitä vanhoja Crescenttejä modistanut noilla lukkorenkailla ja pyörätohtorilta ostetuilla parin kympin XT patruunoilla. Olen ostanut 113 millisiä italokierteisiä, kun niillä kierteillä ei ole minulle mitään väliä, koska otan ne renkaat siis ulosvetimellä pois. Tuolla 113 millin akselinpituudella tulee vanhemmasta Shimanon maantiekammesta juuri tuo 43,5 millinen keskimääräinen ketjulinja, eli 41 se sisäratas ja 46 se ulkoratas. Noiden keskiarvo on siis se kysytty 43,5. Se, joka virittää systeemin yksirattaiseksi, ottaa tuon tietenkin laskuissaan huomioon. Tuo keskiarvo 43,5 oli vanhempien Shimanon maantiekampien jonkinlainen yleisstandardi, ainakin Sheldonin taulukoiden mukaan. Arvo, mikä pitäisi kampia myytäessä automaattisesti aina ilmoittaa, ja jonka tiedon puuttuminen saa minut ajattelemaan sen myyjän vähän yksinkertaiseksi. Siis sellaiseksi, joka ei ymmärrä myymänsä asian todellista luonnetta. Tulipahan tuokin nyt sanottua ääneen…

Tässä kohden tavallinen asian rakastaja, se “amatööri”, pyyhkii sillä “ammattilaisella” yleensä lattiaa. Ei sitä kovin pidä pyöräalan “ammattilaisia” minään, jos niiltä ei saa niistä myytävistä kammista millään konstilla puristettua irti sitä ketjulinjaa jollekin sopivalle akselinpituudelle. Nyt ne kammet joutuu ostamaan liki aina aivan sokkona. Hyvin hermostuttavaa silloin, jos oikeasti pitää sitä oikeaa ketjulinjaa tärkeänä asiana.

Silleen nuo HollowTech ja Torque jutut ovat vieneet asiaa “eteenpäin” … nyt se ketjulinja on sitten mitä se on, eikä siihen voi enää edes vaikuttaa.

Tuure

-.-

onkohan tähän pulmaan tullut jotain uusia ratkaisuja tässä vuoden aikana? neukkurungostani paljastui sveitsikierteeet kiinteän kupin irrottamisen jälkeen joten jo ostamani velo orangen ranskiskeskiö ei taida paljon auttaa…

ajattelin ehkä kokeilla tota “britti waikka wäkisin” tekniikkaa, ei mikään super-arvokas tahi harvinainen runko kuitenkaan ja ilmeisesti lähinnä keskiön kierteet kärsii ei rungon? tarviiks jotai lukitetta väliin?

Tyttöystävän sveitsiläisillä kierteillä olevassa pyörässä on ollut brittikeskiö ruuvilukitteen avulla kiinni kesän alusta saakka, hyvin on pysynyt. Kilsoja on tullut varmaan noin tonni.

Amerikan pääkaupungissa USA:ssa on joku putka mikä valmistaa kasettikeskiöitä ja sveitsiläisiä kuppeja eikä sen nimi ole phil wood, vaan interloc racing design.

Ebaysta ja joistakin sikäläisistä ulkomaille toimittavista verkkokaupoista kannattaa katsella. Tuotenimikkeillä IRD QB-55 QB-75 ja Swiss Bottom Bracket Conversion Kit löytyy.

^ vaikuttaa ihan hyvältä paitsi hinta ei kyllä oo mikään ihan ilmanen.keskiö on n 50$ ja kupit 30$ ja postit 35$ ja siihen vielä verot päällle… melkee kantsii jo tilata philiä

mietintää mietintää

ole mies ja ruuvaa väkisin brittikasetti.