Spacer rattaan ja navan välissä, hallaa lukkorenkaalle? / ketjulinjaongelmia

Tarkoitus olis säätää ketjulinjaa vähän paremmaksi, mun rungon putket tulee kampien seudulta jonkun verran paljonkin ulospäin; leveet renkaat mahtuu, mutta vanhat maantiekammet ei oikein saa 42 millin ketjulinjaa, itse asiassa ei edes kovin lähelle sitä, joten tästäpä syystä 107 millistä Michen keskiötä on ruuvattu jonkun verran ulospäin ja nytkin kammet huitoo ehkä puolen millin päästä chainstaysta, mutta ehkä noi kammet + ISO-viiste sitten tuo jotain ongelmaa?

Oho, tulipa harhaanjohtava alustus, sillä kysymys oli, että minkä verran spacer (voiko tästä sanoa ihan prikka?) navan ja rattaan välissä, esim millin tai puolentoista levyinen, sitten rasittaa lukkorengasta, jos kiereitä häviää jonkun verran eikä lukkorengasta saa niin kireälle? Kierteiden korkkaamisen riskiä varmaan lisää, ja siksi en tuota mielelläni tekisi jos riskiä on. Jonkun verran prikkoja mulla on nyt akselilla, mutta niitäkään ei hirveesti saa, koska sitten ei riitä enää mutterille akselia.

Onko siis kokemuksia tällaisesta:


Tuossa kyllä lukkorenkaalle ei kierrettä ole nimeksikään.

Jos on kammissa JIS-viiste ja keskiön akselissa ISO, menee kammet liian syvälle. Ei noita kannattais lähteä sekoittamaan. Tuosta prikka-asiasta en tiedä, aloittaisin keskiö+kampi -päästä ratkomaan ongelmaa. Pienempi eturataskin auttaa siihen jos tuntuu että ratas ottaa takahaarukkaan kiinni.
Vai oliko nyt tosiaan niin että kammet ottaa kiinni? Itsellä olisi tullut sama ongelma, eli kampien päät olisivat ottaneet kiinni, jos olisin laittanut lyhyemmän keskiön saadakseni 42 mm:n linjan ratas tuplakampien ulkopaikalla, onneksi sisäpaikalla osui kohdalleen.
(pientä edittiä)

^
Joo, ISO-ISO-yhdistelmä on kyllä, ei oo lähdetty sotkemaan.
Keskiö Michen, kammet Campaa.


Tilanne on tuo, mutta ei tuosta oo sinänsä muuta ongelmaa, kun ketjulinja on nyt jotai muuta kuin se 42mm.

Vois kai rattaat tosiaan pistää uusiksi, nyt on iso, 53-hampainen.
Joku 42-hampainen vois mahtua pyörimäänkin, mutta silloinki joutuis varmaan tosta akselin vaihtamaan, koska keskiö on nyt epäsymmetrisesti, toiselta puolelta muutama milli sisällä, toiselta puolelta muutaman ulkona.

Kampiahan pystyisi modaamaan, riipisi nuo spiderin ulokkeet pois, muttei viitsisi noita ruveta rikkomaan; siitä tulisi varmasti vastustusta täälläkin.
Hienot Super Recordit kuitenkin ymmärtääkseni.

En sit tiiä jos ois JIS-standardi käytössä, niin pääsiskö tuollakin akselinmitalla eri kammilla parempaan tulokseen, mutta en sit tiiä.
Ehkä mieluiten yritän just jollain prikoilla saada hoidettua hommaa, esim tuolla taka-akselilla. Ei ketjulinja nyt niin vino siis nytkään ole, mutta oishan mahd. suora tietysti kivoin.

edit. Jos joku haluu vaihtaa noi kammet joihinkin hienoihin JIS-viisteellisiin, esim joihinki vanhoihin Suginoihin, nii vois kai sitä harkita, mutta voi kyllä johtua ihan tosta rungosta ettei kammet mahdu kovin lähellä pyörimään.

Mitens takanavan siirto enemmän oikealle ja kehän uudelleen keskitys?

Jep, tätä oon itekin miettinyt. Onkohan tuossa navassa siis itsessään jotain prikkoja millä se on keskitetty tuolla tavalla, ja siis niitä navan itsensä prikkoja laittamalla puolelta toiselle homma hoituisi? Nyt on vaan lisää prikkoja akselilla, en tiedä sitten leventääkö se pelkästään takahaarukkaa… Menenpä ottamaan selvää.

ota foto samalla

edit: jos on ylimääräistä prikastoa (!) rattaan ja dropin välissä niin ne vois siirtää vasemmalle puolelle. Tämä toki aiheuttaa sen että kehä ei keskellä suhteessa runkoon. Mutta dishaamallahan (tässä vasuri pinnoja löysäämällä ja oikeita kiristämällä) se sitten korjaantuu.

Oletin että “noi kammet” viittasi eri standardiin : )

Ei se ketjulinjaan auta vaikka olisi JIS-JIS -kombo : ) Tuo 107 mm keskiön akseli on vain liian lyhyt noille kammille. Esim. itsellä 123 mm epäsymmetrinen akseli ja ketjulinja natsaa Nervarin tuplakampien sisemmällä, puolison pyörään tulee symmetrinen 116 mm ja Suginon tuplakammilla ratas menee ulkopuolelle.

Jos et halua lähteä takakiekkoa uudestaan “dishaamaan” (halvempi vaihtoehto), tarvitset pidemmän keskiön, jotta nuo kammet tulevat kauemmaksi rungosta. Sitten saisit 42 mm ketjulinjan sisäpaikalla, eikä spideri hivele putkia. Ei se tietenkään ole yhtään niin nätti enää, mutta eipä tarvitsisi pelata prikkojen kanssa. Tuo VeloSolon ratkaisu ainakin näyttää erittäin epäilyttävältä. Campa tekee Velocea mitoissa 111 ja 115,5 mm (muistaakseni, sekä italoa että brittiä). Jompikumpi voisi toimia?

E: Vain mun 2-senttinen. Nyt juhannusta!

Joo, mietin vain että jos siinä kampi jää viisteen vuoksi kauemmaksi tai jotain.

Jospa tuolla keskiöllä ja kammilla sinnittelisi, ei tuo keskittäminen varmaan nyt valtava urakka tule olemaan.

Tuossa napa yksinkertaisimmillaan, tai siis niine osineen millainen se oli ostettaessa. Eli jonkinlainen prikka, sen jälkeen mutteri ilmeisesti jonain holkkina tuossa laakerin edessä? Toisella puolella sama setti. Tossa muuten on joku jumittunut ohut prikka uloimpana, sen jälkeen siis tuo kierteillä oleva vähän leveämpi.

Paljon pelivaraa tuossa ei prikkojenkaan kanssa ole, jos haluaa saada mutterit tiukasti kiinni dropoutin toiselle puolelle. En tiedä sitten, jos akselin saa irti ja sitäkin jotenkin keskitettyä, koska oikealle puolelle jää käyttämätöntä akselia, kun taas vasemmalle, jos sinne prikkoja alkaa kasata, tulee vähän ahdasta.

Hirveästi en jaksanut juhlapyhävitutuksen vuoksi jäädä ulkona askartelemaan, saisi nyt tohon navalle mutterit ja kiekon kiinni runkoon, tää ketjulinjan pienen heiton vatvominen on aika toissijaista tuohon toiseen ongelmaan nähden…

edit. samalla tavalla, ellei jopa sama napa käytännössä, kuin aloitusviestissä on tossa noi prikat ja mutterit, siinä parempi kuva.

Tän verran vielä: Bob’s Garagessa ihan havainnolliset ohjeet tuohon takakiekon keskittämiseen ja rihtaamiseen (kappaleet 6 ja 7)

Herätänpä tämmöisen vähän vanhemman ketjun.

Miulla on vähän samanlainen ongelma kuin alkuperäisellä kirjoittajalla.

Ketjulinja on muuten ok, mutta eturatas pyöriin n. ½mm päässä rungosta. Jos saisin siirrettyä takaratasta 1½-2mm ulospäin, voisin siirtää myös eturatasta ulospäin, jolloin tulisi mukavampi väli.

Voinko laittaa sen pari mm paksuisen prikan navan ja rattaan väliin? Vai onko tuohon jotain muuta kikkaa, mitä en oo tullu ajatelleeksi?

ps. 1st post :slight_smile:

Mulla on 2mm speisseriä välissä. Jos kierteitä riittää ni hyvin toimii.

heh, tällaisen topicin joskus aloittanut. Voi kai tuota speissata jos tosiaan riittää lukkorenkaalle kierrettä vielä. Itse ajoin käytetyillä kiekoilla liki vuoden ja kun rattaan vaihto oli ajankohtaista niin löytyikin rattaan takaa pieni prikka, mikä nyt ainakin itselleni todisti ettei se ole välttämättä tuhoon tuomittu idea. Jos sulla on tosi iso eturatas niin ehkä voisi olla yksi ajatus laittaa pienempi eturatas (ja samalla takarataskin) mikä puolestaan saattaa tuoda lisäkustannuksia sekin.

46 hampainen löytyy eestä, eli ei se kamalan iso oo. Kai sillä näinkin ajelee, mut jos/kun reidet kasvaa ja alkaa kaipaa isompaa ratasta eteen niin tulee ongelmia.
Pitää koittaa metästää sopivaa prikkaa jostain ja testaa.

^Puol milliä on hyvä väli, älä speissaile ulos, vaan mielummin halko apuna pieni lommo runkoon jos teräsrunko. Tuottaa jatkossa ongelmia jos speissaa. Toki jos lukkorenkaan kierteitä riittää, niin speissaus on ok, en vaan suosittele.

Plus että pienempää sit taakse, kun kovimmillaan saat 46-13

ottaako ratas kiinni runkoon? se on mun mielestä ehkä kymmenen kertaa oleellisempi juttu kuin rattaan etäisyys rungosta…

peltsip - 12:50, 3.7.2014 » ottaako ratas kiinni runkoon? se on mun mielestä ehkä kymmenen kertaa oleellisempi juttu kuin rattaan etäisyys rungosta...
Ei se ota, muttei tartte kummosta välystä ku ottaa.. Mieluummin estän vikaantumisen ku korjaan sitte jälkeenpäin. Lommoa taktisesti sopivaan kohtaan vois periaattees harkita myös.

Jos et sitä täysillä ylämäkeen runtaamalla saa koskemaan, niin ei se siitä lähemmäksi ui.

^Meinasi vissiin, että kun välityksestä tulee raskaampi, eli isompi eturatas. Suosittenen raskaantamaan takarattailla, tai sitten lommottamaan. Loppujenlopuksi se välitys asettuu sinne 44-48/17 kuitenkin

josbanse - 12:37, 3.7.2014 » Plus että pienempää sit taakse, kun kovimmillaan saat 46-13
kannattaa muistaa että tuo 46:13 on about sama kuin 56:16, luulis riittävän...