"Sori OT" - Offtopicoinnin vähennystalkoot

äääääh, vapailla tyyleillä mennään, aivan sama mitä ne moderaattorit siellä oikein yrittää.

homma menee muuten liian totiseksi ja tylsäksi: loputtomasti myydään/ostetaan-ilmoja ja keskustelua faubereista, retkipyöräraatojen konvertoinnista ja lähinnä mainosta muistuttavia postauksia toinen toistaan kammottavimmista “uusista fillarijulkaisuista”. ei kiitos.

Minusta lähtökohtaisesti uuden säikeen avaajan tulisi ottaa jonkun sortin ‘vahtikoira Rex’-tyyppinen vastuu ettei keskustelu lähde ihan lapasesta ja ja ohjata sitä haluamaansa suuntaan. Näin ainakin itse pyrin tekemään.

Sittemmin voi kumminkin käydä niin, että säikeen avaaja jossakin vaiheessa matkan varrella on saanut vastauksen alkuperäiseen kysymykseensä ja mielenkiinto säikeen ylläpitoon siinä vaiheessa ymmärrettävästi viilenee.

Jos sitten jengi jatkaa säiettä jonnekin ihan muualle cyberavaruuteen, niin ei siitä säikeen avaajaa oikein voi syyttää.

Toinen juttu on tietty nää ns. ‘viralliset’ säikeet kuten esim. ‘muualla myynnissä’ ja mitä kaikkea niitä onkaan, jokainen tietää mitä säikeitä tarkoitan.
Näihin jo lähes instituution asemaan nousseiden säikeiden tukkiminen kaiken maailman off-topiceilla voitaneen jo luokitella jonnekin nettiterrosismin seutuville…

Tota mieltä minä olen.

Niin tai näin, ne off-topicit (ja asiayhteys jossa ne kirjoitetaan), ovat usein niitä kaikkein hauskimpia oivalluksia ja luettavia ja keskustelua pitää olla!!

Vitun imbesillit unohti heti startista, että kukaan ei ollut kieltämässä OT:tä, vaan suosittelemassa uuden topicin perustamista siinä vaiheessa, kun viestiin tulee sanat “sori OT, mutta”

Sori OT, mut mä olen niin vitun laiska ja itsekäs, ettei mua kiinnosta tän yhteisön foorumin käyttökelpoisuus.

sori ot, mut asb on kyllä ehdottomasti kärkikahinoissa forumin mulkuimman henkilön tittelistä taisteltaessa!

Viestini tuolla oli katsottu tarpeelliseksi torpedoida peräti kahdelta suunnalta. Pointti meni toki perille, mutta jäin miettimään hyötysuhdetta keskustelun kanssa – harvemmin kai se OT:sta huomauttelukaan alkuperäiseen aiheeseen liittyy. Elikkä (sic), halusin sanoa “kohtuus kaikessa”.

Mielivaltaisesti asiayhteydestään irroitettu lainaus:

asb - 7:41, 28.10.2010 » Vitun imbesillit
Melkein jätin kirjoittamatta, mutta menköön. OT rivien välissä: uuden tulokkaan alkuinnostus normalisoituu terveeksi kyynisyydeksi.

Minusta tämä asia saa nyt liikaa huomiota.
Ei OT ole yleensä mikään ongelma. Se konkelin siivoama ketju oli täysin älyvapaa ja keskustelu siinä lähti hyvinkin häiritsevään suuntaan (itsekin jossain määrin osallisena, myönnetään). Minusta ketjun lukkoon laitto moden päätöksellä olisi riittänyt.
Tuo troutmaskin yllämainitsema keskustelu sai jo huvittavia piirteitä.

“Vapaus, Freedom ja Liberté!” - Neumann

Mites lievä-ot, hyväksytäänkö? Eli ot, joka liittyy jollain tavalla aiheeseen, ns. “aasinsilta”.

MrHat - 9:22, 28.10.2010 » Minusta tämä asia saa nyt liikaa huomiota.<br / .
+1
troutmask - 9:22, 28.10.2010 » Mielivaltaisesti asiayhteydestään irroitettu lainaus:
asb - 7:41, 28.10.2010 » Vitun imbesillit
Melkein jätin kirjoittamatta, mutta menköön. OT rivien välissä: uuden tulokkaan alkuinnostus normalisoituu terveeksi kyynisyydeksi.
ASBin on kuitenkin oikeassa sen suhteen, että avausviestissä vain kehoitetaan ja kysytään. Ei käsketä tai kuumoteta. Eikä asbista tarvitse niin pahastua, se on itse asiassa muuttunut paljon lungimaksi kun se laittoi fiksiinsä seitsemän vaihdetta.
MrHat - 9:33, 28.10.2010 » Minusta tämä asia saa nyt liikaa huomiota. Ei OT ole yleensä mikään ongelma.
+1

edit. Toistaisin vielä, että ketjun aloittajalla on se vastuu paukauttaa sitä pj:n nuijaansa tarpeen vaatiessa. reiskaw:n esimerkki näiden yleishyödyllisten ketjujen häiritsemisestä aiheen vierestä puhumisella on sitten eri juttu, mutta Hattua lainatakseni ei tämäkään mikään valtava ongelma ole. Aikuisiahan tässä lopulta ollaan.

Näen myös uuden ketjun luomisen aina aiheen vierestä puhuttaessa huonona ratkaisuna. Heti aloitusviestin jälkeen joku aina livauttaa oman “käytä hakua, urpo” -panoksensa keskusteluun ja ketjun aloittajalle korkean kynnyksen jatkaa. Tämä on tietääkseni keskustelufoorumi, eikä ensyklopedia, ja keskustelussa usein on toistoa ja samojen aiheiden vatvomista.

Kaiken off topicoinnin kokoaminen yhteen ketjuun puolestaan tekee hommasta täysin dadaa (Muusikoiden.nettiä lukeneet varmasti tietävät).

Mulla on ollu tässä syytä ja aikaa miettiä joitakin forumin pyörittämisen peruskysymyksiä, ja ajattelin nyt jakaa ne teidän kanssanne kun en jaksa pelata dwarf fortressia.

Kannattanee miettiä, minkälaisia aiheita forumilla halutaan käsitellä? Ovatko kaikki niistä niin välttämättömiä, että niille on oltava oma aihealue, tai niin välttämättömiä, että niistä ylipäätään on annettava keskustella?

Jos keskeisimmästä aihepiiristä annetaan ylipäätään polveilla jopa omilla aihealueillaan, minkälaisia käyttäjiä forumille sitten halutaan? Onko realistista odottaa heidän noudattavan edes pääsääntöisesti tehtyä aluejakoa?

Mikäli haluaa antaa kaikkien kukkien kukkia, on silloin myös tehtävä niin. Jos taas haluaa että sääntöjä noudatetaan, on ne tehtävä sellaisiksi, että niitä on luontevaa tai ylipäätään mahdollista noudattaa. Kaikki muut ongelmat riippuvat pitkälti sitten niistä käyttäjistä itsestään.

On oltava valmis ylläpitämään itse säätämäänsä järjestystä. Kun kaikki menee päin persettä niinkuin Jeesuksen Pääsiäinen, kannattaa kysyä itseltään: olenko liian laiska mode pitääkseni riman korkealla?

Valheelliset mielikuvat mukavasta moderaattorista särkyvät joka tapauksessa, joten miksi lepsuilla - suurin tarve moderoinnille syntyy harvoin puhtaasti teknisistä syistä, ja jos ei kiinnosta suututtaa porukkaa, kannattaa jättää se muiden tehtäväksi.

Tarve moderoida ei kuitenkaan poistu sälyttämällä opetusten antaminen käyttäjille. Onko tätä ylipäätään mietittävä järjestelmän teknisten ominaisuuksien vuoksi, vai siksi että toiset ihmiset eivät osaa ennenkuin heille opettaa?

Kun ei kuvien linkkaaminen uudelta käyttäjältä onnistu, kynäniskojen veljellinen naljailu anna mä näytän -asenteella kyllästyttää ihan yhtä paljon kuin liian iso jpg, rikkinäinen urli tai viestin muuten räjähtänyt muotoilu.

Ongelmia syntyy myös, kun vihaiset IT-ammattilaiset, 4chan-turtuneet ja internetnarsistit halutaan maailmoja syleillen laittaa samalle hiekkalaatikolle ummikkojen kanssa. Kukapa nyt haluaisi olla purkkiveteraanien ja muiden leukapartaläskien silmissä naivi hyväntahtoinen hölmö sen enempää kuin ilkeä ATK:n kiroilta paremmin säästyneille.

Jos ei ole olemassa mitään sticky-boardia puhtaasti yksisuuntaiselle informaatiolle jolla olisi vaikkapa lista valmisfikseistä, tehdään haku josta ei saada hittejä, kysytään boardilla, saadaan vastaukseksi kahdeltakymmeneltä eri fiksi-sademieheltä urlit saatteella “täällä on threadi mikset lue sitä” ja kirsikkana kakussa yksityiskohtaista tietoa istukkansa synnytyksen jälkeen syövistä ihmisistä.

Mikä tuossa tapahtumaketjussa on se todellinen ongelma, jos lähtökohtaisesti oletetaan jo itse ensikontaktin boardiin syntyvän tiedonhakuyrityksen seurauksena?

Threadin derailautuminen on useimmille boardeille ominainen, lopulta lievä ja helposti kontrolloitava ilmiö, mutta sen syyt löytyvät usein tekniikasta. Jos threadin splittaaminen on vaivalloista, eikä tämä käy selkeästi käyttäjille ilmi varsinkaan aihelistauksessa, threadin splittaaminen saattaa aiheuttaa toisen ongelman ratkaistessaan yhden.

Yhtälailla kuin aiheesta saatetaan poiketa välinpitämättömyydestä, voi se myös olla suoraan seurausta säännöistä ja käytännöistä. Aiheelle ei uskalleta, viitsitä tai kannata tehdä omaa säiettä.

Asetelmaa mutkistaa yksilöittäin vaihteleva kiinnosta:n kohteiden määrä - joillekin jokin tietty aihe ja siitä hetkellisesti nyrjähtäminen riittää, siinä missä joku muu haluaa enemmän ja löyhemmässä viitekehyksessä. Ja sekään ei poikkeuksetta tarkoita sitä, että tieto tulee lajitella hyvin eksaktisti.

Boardeilla joissa kontrolli on liian löysä ja keskustelu hyvinkin intensiivistä, on ollut sääli kerta toisensa jälkeen huomata kuinka vaikeaa sen seuraaminen on, kun lankoja ei haljota millään tavalla.

Sori off-topic… :DDDDD

edit:

Ja olen ehdottomasti sitä mieltä että kun langassa aletaan käsitellä selvästi kahta isoa asiakokonaisuutta niin ehdottomasti se kannattaa splitata, en minä tahdo että piilotetaan vaikka johonkin vammaiseen kiusattuun “pieni merenneito puhuu itsekseen pyöränrungostaan” -threadiin yleisohjeita tulliasioista.

massimo - 10:14, 28.10.2010 » asb on kyllä ehdottomasti kärkikahinoissa forumin [s]mulkuimman[/s] väärinymmärretyimmän henkilön tittelistä taisteltaessa!
FTFY

^mermaid puhuu asiaa.

Mutta vaikka onkin helppoa kaivella sitä apua teknisistä seikoista ja palstan ns. säännöttömyydestä, niin ihan yhtä helppoa on olettaa, että kirjoittajalla on vastuu omasta panoksestaan. Täten tämä ikiaikainen idis siitä, että jos joku juttu ei ole välttämätön, niin tarvitseeko sitä ylipäänsä tehdä? Informaatiodumppi aiheesta y puhuttaessa aiheesta x on vähintään vaivaannuttavaa, ja yleensä vituttavaa.

Yleensähän se syy sille OT:lle löytyy siitä tuolin ja näppäimistön välistä. Sitä tälläkin threadilla yritettiin herättää ajattelemaan. Mutta päädyttiin metatasoihin ja arpomiseen siitä mikä on OT. Keskustelua ei haluta rajoittaa, mutta keskustelijat voisivat itse miettiä että mihin lillukanvarteen kannattaa tarttua.

jussi - 10:31, 28.10.2010 »
massimo - 10:14, 28.10.2010 » asb on kyllä ehdottomasti kärkikahinoissa forumin [s]mulkuimman[/s] väärinymmärretyimmän henkilön tittelistä taisteltaessa!
FTFY
Opeta meitä ymmärtämään!

Muistakaa, ettei tämän alkuperäisen ehdotuksen/aloitteeni tarkoitus ollut kieltää offtopicointia tai kannustaa kirjoittamaan jokaisen uuden topicin alkuun jotain disclaimereita ja anteeksipyyntöjä, että jos nyt mahdollisesti jossain olikin jo aiheesta puhuttu.

Kuulkaas kun tietokoneohjelmoija spekuloi vähän…

Tuossa “Send Post>>” napin oikealla puolella on ropimasti tyhjää tilaa. Laitetaan siihen nappi, jossa lukee “Is that off topic? Create a new topic instead!” Napin taakse lomake, jossa kysytään otsikko ja aihealue, mihin postaus menee. Näin teknologia ratkaisee sosiaaliset ongelmat. Miksei tuollaista ole missään foorumilla vielä?

Kenelläs muuten olis aika ja taidot tekemiseen? :slight_smile:

Edit: Se sama härveli vois myös laittaa alkuperäiseen topicciin linkin sinne uuteen topicciin, jossa keskustelu uudesta aiheesta jatkuu. Automatisoidaan nää vaikeet asiat, niin laiskat imbesillitkin pystyy kommunikoimaan.

Ei kaikki tietenkään jaksa jauhaa paskaa, mutta mielestäni tässä tapahtuu muutamia aika hauskoja juttuja joita on pakko pikku kahveissa nostaa tuolta esiin:

Ensinnäkin alkuperäinen viesti on monitulkintainen, eikä siinä mitään, niin käy usein. Luonnollisesti tämä herättää keskustelua puolesta ja vastaan, mutta tuntuu että viestin kurinpalautukseksi tulkitsevat suhtautuvat siihen jopa myönteisesti.

Osa huolestuneista toki muistuttaa, kuinka moderoidessa täytyy säilyttää kohtuu, mutta keskimäärin Oikeuden Miekan sivallus koetaan mieluisaksi.

Asb kuuli, että koirat täällä pitävät turhista viesteistä, joten hän kirjoitti turhan viestin turhista viesteistä jotta voisimme lukea lukiessamme, mutta hänen hyvät tarkoitusperänsä jäivätkin koskettavan retoriikan aiheuttaman tunnekuohun varjoon.

Konkelia puhuttaa keskusteluista syntyneistä keskusteluista keskusteleminen, sillä hänen mielestään, aivan perustellusti, vastuu on käyttäjillä itsellään. Jos ymmärsin oikein, tulkitsit viestini osittain siten että olen sääntöjä ja moderointia vastaan, mutta päin vaston, koen teknologian ja sääntöjen olevan välttämättömiä, mutta samalla tarkoitettu ainoastaan tukemaan kanssakäymistä forumilla. Muutenhan en olisi ottanut puheeksi moderointia ja moderaattorin vastuuta.

Millään mainituista - moderointi, säännöt, tekniset kikat - ei ole suurempaa merkitystä ennen ongelmatilanteita, joita ovat mielestäni yhtä lailla asiallinen ja asiaton keskustelun polveilu.

Jopa minä olen sitä mieltä, että selvästi asialinjalla tasapainottelevan yksivaihteen Mestareilla on lupa, ja kuten yritin selittää, jossain määrin velvollisuus, luotsata tätä laumaa agendalleen suotuisampaan suuntaan.

Muuten sitä säännöstöistä tärkeintä ja toimivinta, “fiilistä”, ei välttämättä koskaan synny tarpeeksi nopeasti.

It is ALWAYS better to post in an Existing Thread than to START A NEW ONE … (asb)