snadisti sekaisin pinnojen pituudesta

Vähän aikaa sitten kerskailin, että yritän rakentaa fixin. Runko jo oli ja tilailin sitten osin vinkkien perusteella Velocity Deep-V - NonMSW - 700c tyyppiset vanteet ja navoiksi Miche NF Bahnnaben Satz - Primato Pista , 32H, 126mm (Saksasta tilasin siksi saksankieltä, mutta kyseessä ovat matalaprofiiliset Michen fixinavat). Niistä annetaan tiedoiksi vorne 40mm, hinten 46mm jotka tulkisin halkaisijan pituuksiksi edessä ja takana. Sitten lähdin etsimään netistä pinnan (vaiko puolan) pituuden calculaattoreita. Niitä löytyikin paljon ja kaikki lykkäävät eri pituudet ja suurin osa ei tietenkään mitään pituuksia, koska ne vaativat vielä paljon useampia mittatietoja, joita en osaa tarjota.

Kysymykseni ovat: Onko pinnan/puolan pituuden laskeminen eksaktia tiedettä vai onko se vain vähän sinne päin hommaa? Mikä lie virheen toleranssi? Kuinka monta mittaa täytyy tietää, jotta voi saada käyttökelpoisen vastauksen; joissain calculaattoreissa kysytään neljää lukuarvoa toisissa yhdeksää. Jos mies haluaa rakennella pyörää jossain mielessä alkutekijöistä alkaen pitääkö miehen myös kehittää ihan oma pinnan/puolan pituuscalculaattori vai onko joku yleisessä jaossa olevista paras (ja riittävän hyvä)?

Malttamattomasti ja suurella kiitollisuudella vastauksia odottelen.

https://www.yksivaihde.net/old/958

kehän ERD, navan laippojen etäisyys sekä halkaisija on oleellisimmat mitat jotka vaikuttaa tulokseen.

spocalc.xls + dt:n saitilla oleva laskuri + pyöristys alaspäin seuraavaan tasamilliin = yleensä hyvä.

Pari milliä voi olla toleranssia lyhyempään suuntaan, ei sen enempää. Snadisti liian lyhyitä pinnoja voi sitten kompensoida pidemmillä nippeleillä joita löytää myös paikallisista kaupoista.

Laskureita on monia, itse olen käyttänyt mm tätä

Ei se rakettitiedettä ole, perus trigonometrialla nuo laskee ihan paperilla - kyseessähän on kolmion hypotenuusan pituuden määritys kun kaksi muuta sivua on tiedossa.

randomm - 19:48, 21.4.2009 » Pari milliä voi olla toleranssia lyhyempään suuntaan, ei sen enempää. Snadisti liian lyhyitä pinnoja voi sitten kompensoida pidemmillä nippeleillä joita löytää myös paikallisista kaupoista.
Turun Foxcompissa meikäläistä kyllä valistettiin sellaisella tiedolla, että 14 millisten nippeleiden kierteet alkaa tasan samasta kohdasta kuin 12 millistenkin, eli tolla kikalla sais ainoastaan ne kierteet piiloon, mutta kiekko jää heikommaksi.
NKOTB - 20:03, 21.4.2009 »
randomm - 19:48, 21.4.2009 » Pari milliä voi olla toleranssia lyhyempään suuntaan, ei sen enempää. Snadisti liian lyhyitä pinnoja voi sitten kompensoida pidemmillä nippeleillä joita löytää myös paikallisista kaupoista.
Turun Foxcompissa meikäläistä kyllä valistettiin sellaisella tiedolla, että 14 millisten nippeleiden kierteet alkaa tasan samasta kohdasta kuin 12 millistenkin, eli tolla kikalla sais ainoastaan ne kierteet piiloon, mutta kiekko jää heikommaksi.
Hupf!

Selvä juttu. Jokatapauksessa luotan El Doctorin mielipiteeseen siitä että 2 x D jälkeen liitos ei enää käytännössä vahvistu, eli 2mm paksulla pinnalla riittää kun sitä on 4mm kierteillä - loppu on vain säätövaraa.

NKOTB - 20:03, 21.4.2009 » Turun Foxcompissa meikäläistä kyllä valistettiin sellaisella tiedolla, että 14 millisten nippeleiden kierteet alkaa tasan samasta kohdasta kuin 12 millistenkin, eli tolla kikalla sais ainoastaan ne kierteet piiloon, mutta kiekko jää heikommaksi.
Joo. Mut ei.

joo:
12, 14 ja 16 mm nippelin kierteet alkavat tasan samasta kohtaa (mitattuna nipan ohuesta päästä, sieltä mistä pinna syötetään sisään).

ei:
kiekonrakentajaa, jolla on snadisti nysät pinnat, ei kiinnosta jengojen alkamiskohta suhteessa nippelin päähän, vaan suhteessa kehä-napa-väliin.

…14-milisellä nipalla kierteiden alku on kaksi milliä lähempänä napaa kuin 12-millisellä → hieman lyhyet pinnat no problemo.

Deep V → ERD 582

Hyvä, hyvä. Ite luonnollisesti tajusin ton niin, että 14 millisen nipan kierteet alkaa 2 milliä syvemmältä nipan sisällä kuin 12 millisen = samalta etäisyydeltä keskiöstä.

jussi - 21:43, 21.4.2009 » Deep V -> ERD 582
Tää muuten lukee niissä kehän tarroissa. Jotka kyllä yleensä revitään heti ensimmäiseksi pois.
crtn - 5:45, 22.4.2009 » Niistä annetaan tiedoiksi vorne 40mm, hinten 46mm jotka tulkisin halkaisijan pituuksiksi edessä ja takana.
Jos vielä tarkistusmittaat navat niin eiköhän tässä foorumilaisittain arvota sulle ne pinnojen mitat. Eli tarvitaan vielä tuon Jussin toimittaman vanteen ERD:in (havainnoiva kaavakuva btw löytyy [täältä](http://www.sheldonbrown.com/rinard/spocalc.htm)) lisäksi napojen laippojen etäisyys toisistaan, sekä laipoissa olevan "reikäkehän läpimitta" - eli sen ympyrän jonka pinnoja varten tehdyt reiät muodostavat navan laipassa. Näiden on hyvä olla aikalailla oikein, eli kannattaa mitata tarkasti.

Täältä löytyy napojen mittoja. Jos noihin nyt sitten on luottamista?

^ noissa mitoissa mitä tuolla on listattuna oli jotain outoa, en nyt vaan muista missä niistä. joka tapauksessa tarkastaisin kyllä itse vielä työntömitalla ihan käsipelinä mitat että varmasti tulee oikein, se ei maksa mitään.

EDIT
ok, se olikin kai vaan se että phileistä ei mainita mitkä mallit on kyseessä tms.

Laitetaan nyt tännekkin…
yogarup.com ← Tuolta löytyy jotain hubien mittoja. Ainakin omaan Michen primatoon toimii nuo mitat…

Tuohon vanteen mittaamiiseen… Onko tosiaan niin että ERD mittaan sisältyy nipan kauluksen paksuus x 2? Niinku tuolla sheldonilla oli kuvassa ilmoitettu. Mikäs tommosen nipan kauluksen paksuus sitten mahtaa olla?

Eiks ERD ole siihen nipan uran pohjan tasalle tulevan pinnan pituus?

Edit: äh eli ei vaan: vanteen halkaisija kun vastakkaisiin reikiin laitetaan nippeli paikoilleen ja mitataan nippelin uran pohjalta etäisyys vastakkaisella puolella olevan nippelin uran pohjalle. Tämä on toki aika vaikea mitata ilman siihen tarkoitukseen tehtyä mittalaitetta tai nippeleitä jotka ovat määrämittaisen pinnan päässä. Monesti mittaamalla reiän sisäpuolelle ja arvioimalla ne lisämillit pääsee kohtalaiseen tulokseen.

Effective rim diameter tarkoittaa nipan pään etäisyyttä vannekehällä vastapäisen nipan päähän. Eli nimenomaan efektiivinen vanteen läpimitta.

konkeli - 11:30, 22.4.2009 » Effective rim diameter tarkoittaa nipan pään etäisyyttä vannekehällä vastapäisen nipan päähän. Eli nimenomaan efektiivinen vanteen läpimitta.
Aivan, höpöttelin jotain käsittämätöntä pinnan pituudesta! Jossain neuvottiin leikkaamaan kahdesta pinnasta tasan 20cm pätkä ja liimaamaan nippeli päähän (pinnan pää uran pohjan tasalle) ja käyttämään näitä kahta mittauksissa: 20cm + 20cm + mitä väliin jää.

Tässähän menee snadisti sekaisin vielä lisää.

ERD on se minkä valmistaja ilmoittaa, kiitos. Sitä ei yleensä -toivottavasti- tarvitse alkaa itse mittailemaan.

akuraaraa - 12:42, 22.4.2009 » Laitetaan nyt tännekkin.. http://www.yogarup.com/wheels/hubs <-- Tuolta löytyy jotain hubien mittoja. Ainakin omaan Michen primatoon toimii nuo mitat..
Mulle on just tulossa nuo Michen matalalaippaiset ja kattelin etukäteen jo vähän pinnan mittoja. Nuo yogarupin mitat on takanavan osalta vähän hämmentävät, koska se antaa vain yhden mitan keskiö-laippa etäisyydelle. Tämä siis antaa olettaa, että takanapa olisi symmetrinen, mitä se ei ole. Itse odottelen ihan sovinnolla, että navat saapuvat ja sitten otetaan työntömitalla tarkat mitat. Sillähän siitä parahaiten selviää.
jussi - 14:07, 22.4.2009 » ERD on se minkä valmistaja ilmoittaa, kiitos. Sitä ei yleensä -toivottavasti- tarvitse alkaa itse mittailemaan.
Niin ei varmastikaan uusien vanteiden kanssa. Vanhempien kanssa leikkiessä monesti tarvii.