Sisävelo Suomeen – Vielä joskus...

Juttelin velolla Marko Vauhkosen kanssa. Marko on puuhamiehenä hankkimassa Helsinkiin sisävelodromia. Projekti on ihan hyvällä mallilla, mutta edessä on muutama haaste:

Velodromin käyttäjämääriä ei saada hakemuksiin vastaamaan todellisuutta. Syynä ovat kohtuullisen suuret viimevuosien fiilistelykuskien määrät. Fiilistelykuskit käyvät satunnaisesti velolla ja nauttivat siitä. Kuntoilevat, treenaavat, kokeilevat, urheilevat ja kisailevat keskenään. Mutta jos on velolla virallisempi tapahtuma, jossa pitäisi laittaa nimi osallistujalistaan, niin fiilistelykuskit loistavat poissaolollaan.

Marko teki kiinnostavan ehdotuksen kaikille velodromin fiilistelijöille ja harrastelijoille:

Eri kilpailujen yhteyteen voidaan aina järjestää vapaammille kuskeille oma pikkukisa. Jos keräät 4-10 hengen porukan ja menet kisapaikalle, niin aina saadaan aikaiseksi kunnon ajanotolla sellainen kisa mikä kiinnostaa! Kertoo vain Markolle toiveet ja homma onnistuu. Esim. erilaiset versiot seisovasta tai liikkuvasta 500:sta tai 1000:sta onnistuisivat aina juuri omalle porukalle. Ei haittaa vaikka kisan perusohjelma olisi millainen pitkänmatkan ajo himosuccicsille. Loppuun tai alkuun saa aina järkättyä muuta hauskaa vaikka farkut jalassa poljettavaksi.

Velohan on siitä kiinnostavaa, että viralliset säännötkin sallivat rata-/kisamestarille täyden vapauden järjestää ihan minkä tahansa kisan. Mestari voi halutessaan määrätä vaikka millaiset lähtöpaikat, minkä tahansa matkan tai maaliviivan ja tehdä siitä kisan. Tuota vapautta sovellettaisiin meille. Saisimme aina jonkin haluamamme kisan velolle muiden kisojen yhteyteen.

Marko lupasi jopa, että SPU järkkää tarvittaessa jonkin naurettavan halvan erikoislisenssin fiilistelykuskeille. Joku lisenssi jolla voisi sallia osallistumisen, mutta joka ei välttämättä mahdollistaisi esim. normaalikisoihin osallistumista. Homma ei siis jäisi rahasta tai jäykistä normaalisäännöistä kiinni.

Kunnon myyntimiehen tavoin “eikä tässä vielä kaikki”:

Sisävelon hankkeessa yhteistyökumppanina on Käsipalloliitto. Käsipalloliiton kanssa on helppo järkätä sisävelon yhteyteen fillaripooloilua. Lajeissa on sama kenttä ja samat maalit. Halliin tulevan fillarinpesupaikan kautta pääsisi siis talvella säännöllisesti pooloilemaankin.

Yhteenveto: Nyt tarvitaan tältä kaudelta paljon uusia nimiä velotapahtumien osallistujalistoihin! Marko Vauhkonen on valmis auttamaan kaikin tavoin siinä, että nimiä saadaan normaalitapahtumien yhteydessä.

Toinen vaihtoehto olisi järkätä mahdollisimman monta Yksivaihteen omaa velotapahtumaa! Niiden nimilistat voisi sitten toimittaa Markon kautta SPU:lle.

Jos haluaa lisätietoa sisävelohankkeesta, niin tuollahan sitä on: http://www.fillarifoorumi.fi/forum/showthread.php?t=33244

Kuullostaa hienolta…yksivaihde.net keirin-liiga käyntiin? :wink:

crescent pista fauber -cup

minkälaisella pyörällä tuola velolla saa ajaa? pitääkö olla oikea ratapyörä?

Markku, haluatko toimia puuhamiehenä? Eli milloin noita velokisoja on? Mä tulen ihan varmasti ajamaan ja tuon vaimon ja lapsen ja sukulaisetkin katsomoon.

Minua kiinnostaa seuraavat:

  • 500m seisovalla lähdöllä.
  • 500m lentävällä lähdöllä.
  • 1000m seisovalla lähdöllä.
  • Tunnin ajo.

No okei, toi vika on varmaan vähän turhan pitkä ja tylsä startti. :slight_smile:

Huomenna ja sunnuntaina olis tosiaan jo Velo Weekend ja mä olen menossa sinne katsomaan ainakin lauantaina. Kellonaika on kyllä vähän auki vielä.

Edit: bullhorn, kyllä varmaan siitä lähdetään, että olis ratapyörät. Tosin jarruton maantiekonversio droppitangolla varmasti käy myös, kunhan pystyy ajamaan sen verran kovaa, ettei polkimet kolise.

Edit2: Täähän on sinänsä mahtava idea, koska “oikeissa” velokisoissa on vähän sellainen elitistinen tuntu, ettei sinne ihan helpolla aloittelija lähde mukaan. Tää olis niinku “velodromin TdH.”

Asb: Voin välittää Marko Vauhkoselle tän ketjun linkin ja pyynnön pistää tänne tieto kaikista kisoista, joiden yhteydessä toi meille sovellettu harrastelijajärjestely toimisi. Marko voisi itse olla tässä aktiivinen, hänellä enemmän intressiä kun mulla.

Minä tulen toki mielelläni polkemaan jos joku muu kertoo koska ja mihin pitää tulla. Olen tosin hidas, mutta ainahan jonkun pitää hävitäkin. Toisaalta olen harjoitellut häviämistä niin paljon, että olen siinä aika hyvä.

bullhorn: Itse olen siis paskalla löysällä ja rutisevalla maantiekonversiolla ollut velolla ja silti Marko tuli asiallisesti juttelemaan ja ehdottamaan. Ei siis jää pyörästä kiinni kun vaan on droppitangot ja niissä tupit päissä.

Seisova 200 m on myös lysti, vaikkei kisamatka olekaan.

Omien juttujen järjestämiseen velon hankalat ajoajat saattavat muodostaa varsin suuren esteen. Niinä parina iltana jotka se viikolla on myöhempään auki ei voi kovin helposti järjestää mitään Oikeiden Ratapyöräilijöiden treenien takia. Tämän kesän viikonloppuvaraukset on epäilemättä täytynyt tehdä jo joskus talvella.

Oon noissa lyhyissä matkoissa niin sukka että. Asb:n ehdottamista noi 1000m ja ylöspäin kyllä kelpaa :slight_smile:

Huomenna su ajattelin mennä tsekkaan skabat klo 13. Silloin ajetaan pisteajon lisäksi myös keirinerä. Oliskos muita kiinnostuneita?

käytiin tänään piipahtamassa, mut ikävästi puolenpäivän tauolla, joten nähtiin vaan treenailuajelua ja kauhisteltiin yhden mimmin ratisevia ketjuja.

Itekin menin sinne tänään, kun tämän mukaan siellä olis ollut klo 13 keiriniä, mutta kun yhdeksi sinne tulin niin alkoikin piste-ajo. Saa nähä ehtiikö huomenna uudestaan, kiinnostais kyllä.

Eilen käväisin tyttöystävän kanssa puolenpäivän jälkeen ennen kaupunkikierrokselle menoa katsomassa menoa velolla, mutta lämmittelyähän siellä vain ole. Ensimmäistä kertaa näin edes millainen paikka se on, vaikka kohta olen asunut parin vuoden ajan viiden minuutin kävelymatkan päässä velosta.

Just kohta olen menossa velolle fiilistelemään katsomoon, ehkä sitten heräisi ja saisi entistä hienomman fiiliksen maantielenkkiä ajatellen. 23 astetta varjossa ja kello on vasta vähän yli yhdeksän. Tämähän vaikuttaa jo kesältä :slight_smile:

Marko Vauhkosen tunnukset eivät pelitä (admin vois jeesata). Siispä välitän Markon viestiä aiheesta.

Marko voisi pitää Keirin oppitunnin. Keirinissä on paljon asiaa, jonka tietäminen ja omaksuminen on fiksua ennen kuin ekaa kertaa kokeilee edes kaverien kanssa ajaa keiriniä.

Kiinnostaisko jengiä keirin oppitunti heinäkuun lopulla tai elokuun alussa?

Kaikilla osallistujilla oltava vastaava välitys. Osallistujat voivat keskenään etukäteen sopia käytetyn välityksen/välitykset.

Keirin sm Risto Aaltio voi mahdollisesti tulla mukaan haastamaan osallistujia tuonne tai johonkin muuhun järkättyyn Keirin seissoon. Saisi vähän käytännön käsitystä siitä mikä on harrastelijoiden tasoero ihan oikeaan polkupyöräilijään. Marko Vauhkosen mukaan välitys voisi olla jokin harrastelijoille paremmin sopiva eikä Aaltion normaali keirinkisavälitys 52-14.

Tänään velolla ilmeisesti actionia nähtävissä ja samalla velo täyttää epävirallisesti 70 v. Ihan miehen iässä.

Itsehän myin tuon maantielenkkifiksini ja siinä menikin sitten ainoa velokelpoinen kapistus. Korjaan tilanteen jos sopivaa romuterästä uudeksi kasausprojektiksi löytyy.

markkuj - 6:47, 12.6.2009 » Marko Vauhkosen tunnukset eivät pelitä (admin vois jeesata).
olisiko mahdollista saada tietää ko. tunnus?

No niin,

“Kalkkiskin” pääsi sitten tänne :wink:
Eli olen Marko Vauhkonen, “raahattu” Velolle jo vuonna -67 ollessani 2v. Ajoin itse kisaa parikymppiseks käytännössä vain rataa, vika SE lähti 2004. Nyt toimin Suomen Pyöräily Union ry hallituksessa ekaa vuotta, sekä ratapyöräily jaostossa. Valmennan Risto Aalio, Ilari Kahila, Teemu Viholainen, Anton Aro ja Jani Sandelin = Suomen kovimmat rata “ukot” :slight_smile: 21-16v. Olen siis se “paksu ukko” joka mielellän velolla käydessänne kommentoi ja täältä luin että määräilee kypärät päähän.
Niin ja ettei harrastus jättäisi liikaa vappaa aikaa vedän myös Helsingin Sisävelo hanketta - “SuomiHalli”.
Tämän foorumin jengin kanssa haluaisin tehdä myös mahdollisimman paljon yhteistyötä useasta syystä

  • sisävelo hankeen tarvitsee osoittaa tarpellisuutensa ei ainoastaan huippu/kilpa urheilun kannalta
  • nykyiselle velolle parempia TAPAHTUMIA
  • välineiden kierrätys ja hyöty käyttö.
  • talvi leiri yhteistyötä ! Liettuassa 5,5 automatkan päässä Tallinasta on 9/2008 valmistunut uusi sisävelo - Mailman toisiks Hienoin. Käymme siellä niin usein kun mahdollista treenaamassa koska rata on 250m puuta eli kv mittainen
    Tässä lyhyt “CV” minusta.

Marko Vauhkonen

Sä olet se mies, joka ajaa siellä mopolla kun nopeat kaverit treenaavat?

Totta kai tuollaiset touhut kiinnostavat, sekä keirin että sisävelo. Voisin kuvitella, että sisävelo palvelisi tällaisen konttorirotan velodromitarpeita melkoisen paljon paremmin kuin nykyinen, joka on kiinni suunnilleen aina kun sinne itse ehtisi. Velodromiajelu jää väkisin aika vähiin, kun siellä käytännössä kykenee ajamaan vain kesäloman aikana.

jarkko - 6:49, 13.6.2009 » Sä olet se mies, joka ajaa siellä mopolla kun nopeat kaverit treenaavat? Totta kai tuollaiset touhut kiinnostavat, sekä keirin että sisävelo. Voisin kuvitella, että sisävelo palvelisi tällaisen konttorirotan velodromitarpeita melkoisen paljon paremmin kuin nykyinen, joka on kiinni suunnilleen aina kun sinne itse ehtisi. Velodromiajelu jää väkisin aika vähiin, kun siellä käytännössä kykenee ajamaan vain kesäloman aikana.
JEP,

Tai siis olen toinen niistä. Eli se joka ajaa nuorten miesten kanssa.
Itse olen aika kiinni heinäkuun loppu puolelle astimutta, olen jo tarjonnut Tällä Jengille tulemaan kertomaan vähän Keirinistä - Hieno laji. Heitin myös leikkimielisen kisa idean että pikku välitys ja muutama “ammattilainen” mukaan samoilla välityksillä, pojat oli heti innoissaan.
Oli siellä nyt torstaina ja perjantainakin jo kovia aikoja Hesan olosuhteissa ja niissä tuulissa. Torstaina Anton Aro 1km 1.09.1 ja Risto Aaltio 1.08.3 molemmilla välitys 50/14, olen ymmärtänyt että Teitä ne kiinnostaa ja meille ne ei ole salaisuus. Perjantaina Olympia/Team Sprint 600m 40,56 Kahila, Aro ja Aaltio.

Marko

Marko Vauhkonen - 7:15, 13.6.2009 » molemmilla välitys 50/14
Tämmöset postaukset on tärkeitä. Pysyy kaikilla mielessä kuinka mitättömät ne omat reidet oikeasti on. :)

Keirin kiinnosta, jos elokuun alkupuolelle saa koulutuksen niin vois ennättääkin.

Samoin, keirin kiinnostaa, tietenkin, :wink:

Kävin tänään velolla pyörähtämässä ja juttelin samalla siellä treenaavien tyyppien kanssa ja kovasti meitä kutsuttiin mukaan osallistumaan ihan kisoihinkin, tosin massalähtölajeihin ei vissiin parane ihan aloittelijoiden tunkea mukaan. Mutta matka/aika-ajoihin kuulemma kyllä sopii tulla kokeilemaan - että nähdään onko meistä kaupunkipyöräiijöistä mihinkään. Torstaisin on kai jonkin sortin kisoja ohjelmassa?

Ja joo, 47x17 kaupunkivälitys ei kyllä riittänyt ainakaan mun kunnolla/kadenssilla yhtään mihinkään. Vastatuultakin oli mutta 42km/h yli en päässyt vaikka yritin kyllä ihan tosissani.