Saunat, saunoissa kylpeminen ja avantouinti

Etsin vastaavaa lankaa, en löytäny. Löyty vaan topicceja erinäisistä tapahtumista joissa mainittiin sauna.

Kuka saunoo, kuka ei, miksi ja miksi et? Missä saa/oot saanu parhaat löylyt ja fiiliksen? Onko Rajaportin saunalle haastajaa? Yksin vai yhdessä, onko esim Sompasaunan meininki liian vapaamielistä?

Missä kaupungeissa on yleisiä saunoja jotka kannattais ottaa turistikohteeksi?

Sana on vapaa.

-saunatonttu

Rakastan saunomista.

Vasta noin 10 vuotta sitten keksin kaverin kanssa mielestämme parhaan tavan heittää löylyä: Vettä nakellaan kiukaalle tasaiseen tahtiin mutta melko pieni määrä kerrallaan. Jos rupeaa tuntumaan tukalalta niin veden määrää vähennetään mutta tahti pidetään samana. Tovin päästä rupeaa tuntumaan todella hyvältä. Vettä voi nakella tässä vaiheessa enemmänkin ja on auvoista. Kohta on jo niin hyvät fiilikset että sen veden nakkelunkin unohtaa. Suosittelen kokeilemaan tekniikkaa omassa saunassa tai kaveriporukassa.

Omassa talossa on sauna mutta siellä ei ilma vaihdu kunnolla ja voi ottaa vain pikalöylyjä.

Malmin uimahallissa kävin joskus ahkeraan, mutta siellä aikuiset miehet rupesivat ulisemaan ettei saa heittää liikaa löylyjä. Eivät suostuneet siirtymään alemmille lauteille vaikka siellä niitä lauteita on viidessä eri tasossa. Malmi meni boikottiin pitkäksi aikaa.

Onni onnettomuudessa: uutta saunaa etsiessäni löysin kuusijärven. Kuusijärvellä on varsin hyvä sähkösauna ja erillinen miedompi sauna niille jotka ei tykkää löylyistä. Kuusijärvellä on myös uusi savusauna jota en ole vielä kerennyt kokeilemaan.

Olutta en tykkää juoda saunoessa. Tulee liian pöhnäinen olo. Saunan jälkeen olut on herkkua.

toi kyllä siepoo porukalla saunomisessa eniten kun itketään löylyn heittämisestä.

tuliko korkeat lämpötilat yllätyksenä kun päätit sijoittaa itsesi saunaan?

Ääni kotiharjulle. Jos tuntuu ettei löyly riitä, niin voi kiivetä piippuhyllylle ja määrätä tahdin. Kitisijät voi mennä jäähylle. Pirun hyvä sauna ja letkee meno!

sauna on paras aina ja ikuisesti. 17v asti joka päivä saunassa kun porukoilla asuin, ja siitä eteenpäin talonyhtiöiden saunoissa.

nykyään vain to-pe pääsee saunomaan mutta siinä istutaan sitten se 1.5h putkeen.

saunajuomana parras on tietenkin kokis ja fanta lasipullossa jääpala-astiassa.

Omakohtaisella kokemuksella enemmän haittaa yleisissä saunoissa tulee himoheittäjistä eikä niinkään kitisijöistä. Muiden huomioon ottaminen ja kohteliaisuus ovat ominaisuuksia, jotka tuppaavat useimmilta sauna-Timoilta puuttuvan.

Harjutori on aika leppoisa meiningiltään. Kuten melkein kaikki yleiset saunat noin niinku yleisesti.

Itse en myöskään viihdy saunassa, jos kauhan varressa on sauna-Timo jolla on mennyt leuanvetokisa ja rentouttava löylyhetki sekaisin.

Sauna on paras, ja kalja. Nykyisessä talossa harmillisesti vain yksi vuoro varattuna perjantaisin, tosin viikonloppuisin tulee usein oltua jossain reissussa missä saunaa on tarjolla. On kyllä pitänyt ehdotella jo pitkään taloyhtiölle että voisivat kehitellä jonkinlaisen lenkkisauna -systeeminen vaikkapa keskiviikolle että pääsisi useammin.

Aikaisemmin asuessani HOAS:lla olivat useamman kerran viikossa olleet yleiset vuorot ihan huippuja, pääsi mukavasti tutustumaan muihin asukkaisiin. Etenkin Kantsussa asuessani taloon majoitettiin todella paljon vaihtareita joiden kanssa oli hauska saunoa kun harvemmin olivat kyseistä hommaa aikaisemmin harrastaneet. Useampikin uhosi kovasti rakentavansa saunan kun pääsevät takaisin kotopuoleen.

Mielestäni oli myös yllättävää että saunassa viihtyminen tuntuu olevan todella globaalia, en varmaan paljon valehtele jos väitän että tuli saunottua tuona aikana ihmisten kanssa jokaiselta mantereelta, ja kovasti tuntuivat nauttivan ihan riippumatta siitä mistäpäin olivat kotoisin.

Olin viime viikolla Tallinnassa. Tartu maantie 79 tai jotain siihen suuntaan, morsiuspukuliikkeen alakerrassa, on leilisaun. Asiallinen ja rauhallinen meininki pukuhuoneessa nautitaan omia juomia ja maustekalaa. Työntekijätäti oli skandaloitunut, kun meillä ei ollut sandaaleja. Pidimme vähän erikoisena, että saniteettitasoltaan niinkin jälkeenjääneessä paikassa kuin Tallinnassa vaahdotaan sandaaleista. Täti löysi jostain parin sandaaleja, pesi ne ja antoi meille. Teeskentelimme kiitollisia. Suihkuttelun jälkeen saunaan, jolloin selvisi miksi sandaaleja tarvitaan. Lauteet olivat niin kuumat, että niille meno ilman sandaaleja oli tuskallista. Muilla saunojilla oli löylyhatut, vaikka löylyä ei kukaan heittänyt. Se johtui ehkä siitä, että saunassa lämpötila oli 135 astetta. Suosittelen.

Olen siinä onnellisessa asemassa että käytettävissä on kaksi parasta saunaa missä olen ikänään ollut. Oma ja vaimon mökin sauna. Omassa on 60-luvun MISA-kiuas joka antaa todella hyvät löylyt pienellä polttoaineen kulutuksella. Huone on n.3X4m ja sisältää sekä pesu-että löylytilan. Ja kiukaassa on kiviä aikas paljon, alla nopeampaa pienempää vulkaniittikiveä ja päällä hitaampaa isoa kokoa oliviinidiabaasia. Välissä on laavakivipesä. Monta vuotta suunnittelin häydellistä saunaa, kun tämän sain, en ole tehnyt muuta kuin kiukaan vuotokohtien paikkauksen ja noi kivet valitsin semmoisella steelisrealkyllämääparhaitentänkinhommantiedän-metoodilla. Uuh ihanasti lämmittää nytkin.

Mökillä on 73/74-vuoden AK-47. Suosittelen kaikille todella lämpimästi ko. kamppeen hankkimista jos semmoisen sattuu jossain kirpparilla tai ilmoituksessa hoksaamaan. Nykyiset näyttävät ihampaskalta ja internetin käyttäjätkin haukkuvat. AK-47 on hämmmästyttävän hyvä vehje kun sen lämmittää oikein. Saunan puhutaan olevan hiljentymispaikka suomalaisille. Vasta Aitokiukaalla varustetussa saunassa huomaa hämmentävän hiljaisuuden ja rauhallisuuden mikä kuumassakin saunassa voi olla, tuli ei humise, puut ei räksy, tarmostaatti ei naksu, vastukset ei surise.

Toki Suomessa on lukematon määrä muitakin kertalämmitteisiä kiukaita, mutta AK on ainoa minkä tiedän kaupallisista ratkaisuista.

Em. intoani vielä lisää se että tuo löylylaitos sijaitsee n. 5m päässä ihanaisesta Rautavedestä. Kotona ei uimamahdollisuutta valitettavasti ole mutta joskus pääsee lumihankeen pyllähtelemään, jos sitä sattuu olemaan.

Mielestäni vetäminen kuuluu saunaan. Siinä on yksi mainio mahdollisuus miettiä syviä syntyjä ja saada ihan mainioita ajatuksia. Se toinenkin vetäminen on saunassa joskus ihan paikallaan. On hienoa kun hiki lentää ja sydäri on ihan just tulossa, pyörryttää ja heikottaakin parhaimmillaan, mutta kuti ei vaan lennä kuin vasta pesuhuoneen puolella.

Yleisten saunojen selkänahankärventäjistä tuli mieleen se hauska tapaus kun olin Nokian uimahallissa ja vastapäätä tuli istumaan joku alakerran punttisalin kovis jonka olin aiemminkin löylyttänyt suihkuun hörppimään viilentäviä vesiä. Aloitimme tapojen mukaisen löylytyksen( kummallakin oma kiulu ja kuuppa), kun tunsin polttavan kuumuuden korvissani. Mitä vittua!? Olin juuri leikannut vanhan kunnon hippimittaisen tukkani vanhaan kunnon skinnarimittaan ja tajusin juuri menettäneeni voimani, niinkuin Simsoni aikoinaan. Pakkohan se oli löylyttää pihalle, mutta kyllä korvat punotti.

just pistin saunan päälle ja evääksi on kaljaa jääkaapissa. ei kiire mihinkään niin vois vetää pitkän kaavan kautta eli ainakin kertaalleen käydä pihalla höyryämässä. sähkökiuas aika meh mutta kunhan roiskii kunnolla vettä seinille ja sammuttaa kiukaan saunaan mennessä niin ihan ok silläkin pärjää.

nyt vaan sit ulos käppäilemään eka bout tunniksi niin maistuu saunakin sit paremmalta.

^Sama resepti täällä kaupungissa. Mökkisauna on sitten asia erikseen.

Mutta odotan kyllä, että Ouluunkin saataisiin kunnon yleinen saunameininki jossain vaiheessa taas aikaiseksi. Se olis aika mahtavaa, sillä Kesän Sauna Tuiran rannassa oli kyllä yks parhaista jutuista, mitä tänä kesänä Oulussa ilmaantui “katukuvaan”…

Oulustahan on erittäin pakko kehua Oulu Fixedin virallista skene-saunaa
Viime kesänä debytoineen yleisen saunan meininki oli ns. kohdillaan. Toivottavasti jatkaa tulevana kesänä.
Oikeestaan olin jopa hieman ihmeissäni ja positiivisesti yllättynyt, ettei kukaan vajakki toteuttanut yön pimeydessä mitään suurempia aivopieruja ja sauna säilyi kunnossa. Hyvä niin.
Jos tuutte kesällä Uleåborgiin niin tuonne!

E: Mika K samoilla asioilla.

Uimastadikan kuumemmassa saunassa päivystää sellaisia seitenkymppisiä piikkitukkia saunamajureina, ettei niinko mitään rajaa. Keuhkot menee karrelle jo ovella ekaa kertaa sisäänhengittäessä ja silmät kuivuu pysyvästi auki.

Muutoinhan olen kyllä sitä mieltä, että jos ns. yleisessä saunassa on liian kuuma, pitää mennä alemmas istumaan tai poistua. Uliseminen ei kuulu etikettiin. Perhe- /kaveriolosuhteet ovat toki asia erikseen. Itsehän en kuumista löylyistä juuri diggaile vaan tasainen ja pitkä miedompi lämpö on juttuni.

Yhtäkkiä en keksi muita, tähän saakka, läsnäolollani kunnioittamiani tilanteita joihin olut ei sovi, kuin siunaustilaisuus kappelissa.

Just pistin puulämmitteisen lämpeemään. Eilen reilu tunti löylyjä ja tänään ainakin sama setti. On se mukava.

Meillä kaveriporukan sääntö, ettei örvellyskunnossa saunaan mennä jo jos joku yrittää niin sitä ei sitten porukalla päästetä. Työssä tullut palovammoja nähtyä muutenkin niin hirveesti. Puolet kaikista palovammoista tulee saunoessa ja 4/5 asiakkaasta ollut päissään. Saunassa ei muutenkaan mun mielestä pidä kinastella mistään, menee fiilis äkkiä.

Mullakin takana 19 vuotta puulämmitteisessä saunassa päivittäin, joskus kaksikin kertaa vuorokaudessa. Maalla koko päivän heinähommien jälkeen just parasta, etenkin rantasaunalla, joka rakennettu muistaakseni 30-luvulla. Saunasta uimaan, nouse taas laiturille ja kato tyyntä järvenpintaa, hengitä syvään. Saunasta sitten vähintään kerran vuodessa avantoon.

aika karuja ne urbaanit legendat kylmäpalvipossujuopoista a la saunan ylälauteelle yön yli sammuminen. kyllä saunominen ja kaatokänni pitää pitää erillään. itellä ainoastaan juhannuksena välillä vaikeaa sen kanssa kun silloin pitää saunoa aina kun joku kysyy että oisko halukkaita saunojia :wink:

Uomo - 15:34, 25.10.2014 » Omakohtaisella kokemuksella enemmän haittaa yleisissä saunoissa tulee himoheittäjistä eikä niinkään kitisijöistä. Muiden huomioon ottaminen ja kohteliaisuus ovat ominaisuuksia, jotka tuppaavat useimmilta sauna-Timoilta puuttuvan.
No miten kitisijät ottavat himoheittäjät huomioon? Miksi sinne alemmalle lauteelle ei voi siirtyä? Sitä vartenhan ne alemmat lauteet ovat olemassa jotta jokainen voisi nauttia saunasta.

Mainion saunatopicin innoittamana raavin viimeisistä pennosistani kertamaksun kasaan ja lähdin taas malmille saunomaan. Ja taas meni rahat hukkaan, en saanut löylyjä kun joku ylälauteilla rupesi kitisemään.

Puusauna sähkösaunaa parempi.

Tässä on meidän kaveriporukan puulämmitteinen.