Satulatolppa jumissa, vinkkejä sahaukseen?

Eli tuli hommattua runko jossa satulatolppa on pahemman kerran jumissa eli joutuu sahaamaan. Luin Sheldon Brownin ja jotain muitakin ohjeita tuohon hommaan ja helkkarin työläältähän se vaikuttaa. Mutta onko kukaan joutunut itse sahaamaan satulatolppaa irti rungosta ja onko mitään vinkkejä jotka voisivat helpottaa/nopeuttaa operaatiota? Neljään osaan se pitäisi sahata ja siihenhän menee paljon aikaa…
Toinen vaihtoehto olisi laittaa tuohon noin 20,6mm tolppa(vanhan sahatun satulatolpan sisään), mutta saako tuollaisia mistään? Entä edes noin 21mm tolppia? Siitä voisi sitten hioa tuon 0,4mm pois.

Jos runko on terästä ja tolppa alumiinia, voit liuottaa tolpan pois kodin putkimiehellä.

Crescent Eddy Merckx threadissa vanhaa keskustelua aiheesta.

Ootko kokeillut vaan pullotelineen pultin reiästä ruikkia pystyputken sisään CRC:tä tai vastaavaa?

Kare_Eskola - 19:41, 11.11.2011 » Jos runko on terästä ja tolppa alumiinia, voit liuottaa tolpan pois kodin putkimiehellä.
Joo runko terästä ja tolppa alua... Ongelmana on se että rungossa on keskiökin jumissa...

tässä tapauksessa ei auta sillä kyseessä on vääränkokoinen satulatolppa joka on hakattu sisään. Ja satulatolppaa on enää 1cm näkyvissä(sahattu).

Sahaus näyttäisi olevan ainoa vaihtoehto… Eli vinkkejä siihen kaipaisin eniten.

Jos on keskiö jumissa, hanki isompi ruuvipenkki ja hyvät työkalut. Jos on keskiö edelleen jumissa, älä käytä enempää työtunteja, ne menevät hukkaan.

Jos keskiö irtoaa niin sitten runko nurin, kumitulppa tolpannysään ja sitä putkimiestä. Aivan varmasti helpompaa kuin sahalla nyhrääminen.

1 Like
Kare_Eskola - 20:24, 11.11.2011 » Jos on keskiö jumissa, hanki isompi ruuvipenkki ja hyvät työkalut. Jos on keskiö edelleen jumissa, älä käytä enempää työtunteja, ne menevät hukkaan. Jos keskiö irtoaa niin sitten runko nurin, kumitulppa tolpannysään ja sitä putkimiestä. Aivan varmasti helpompaa kuin sahalla nyhrääminen.
Tuo keskiö on jotain todella huonoa laatua, toinen puoli johon keskiötyökalun hylsy menee, on tehty muovista. Tuota ei saa pois millään.

Jos se nyt on sellanen keskiö joka aukee tavallisella shimpan työkalulla, niinku tämä:

Niin keskiötyökalu vaan pulttipyssyn nokkaan, se pulttipyssyn isku kyllä irrottaa keskiön kunhan jyrryytät oikeaan suuntaan. Muovikaulushan irtoaa vaikka puukolla ja kuumailmapuhaltimella. Jos et tunne ketään jolla on pulttipyssy… se runko vaikutta kyllä muutenkin aika menetetyltä. Mutta tosiaan, itsekin lähtisin kemikaaleilla liuottaan sen tolpan veke.

Siis toinen puoli johon tuo työkalu menee on tehty muovista joka irtoaa kun vähänkin lähtee tuolla vääntämään. Joku lelu keskiö…
Kyseessä on marin merkkinen maasturirunko 90-luvulta.

Keskiötyökalu ruuvipenkkiin ja runkoa apuna käyttäen väännät auki. Ensin toki vähän jotain CRC-litkua väliin.

1 Like

^^^mun kokemuksen mukaan pulttipyssy t akkuporakone voi olla vähän turha laite tähän; jos ei lähde rivakalla momentilla oikean avaimen kera, niin kannattaa laittaa keskiötyökalu ruuvipenkkiin kiinni ja käyttää runkoa kampena. ei lipeä ja irtoo

1 Like

taidetaan olla certin kanssa samoilla linjoilla…

Kannattaa sit sen putkimiehen kanssa olla varovainen. Ite syövytin käteni rikki, kun olin vajakki enkä käyttänyt kumihanskoja.

Sahailin omasta 2-ohenn teräsrungosta (jota murjottu lastenistuimen kiinnikkeellä) irtonaisella rautasahan terällä joka oli ns. irtokahvassa satulatolpan HALKI PYSTYSUUNNASSA, terän mitta riitti n.7-8cm pystysuuntaiseen liikkeeseen, kun sain aikaan riittävän syvän uran tai paikoin putken kokonaan halki painoin pihdeillä putken lyttyyn ja sieltähän se putkahti pihalle… Runko säilyi ehjänä, aikaa meni ehkä 3h? tehokasta työtä kun löysi oikean tekniikan… Urakan kerran tehneenä kynnys tehdä sama toistamiseen on Suuri. Anyway, putki ulkona, runko käyttöön ehjänä.

1 Like

^Jep tuon joudun itsekin tekemään kun ei ole muita vaihtoehtoja…
Sahasitko sen vain yhdestä kohtaa(pystysuunnassa)? Sheldon suositteli neljään osaan jonka jälkeen vasaralla pitäisi irrota…
Jos jollain on vinkkejä tähän operaatioon niin antaa tulla.

Sahasin vain yhdestä kohdasta, sitten reipasta voimankäyttöä pihdeillä rungosta ulkona olevaan osaan,siis ns. littiin eli kasaan painaen. Olisiko ollut max. 3 cm rungosta ulkona.

Onks keskiö vielä jumissa? Jos se muovinen kuppi lähtee irti niin sitä kautta kannattaa myös suihkutella jotain ruostetta liuottavaa kamaa. Mä olen noiden muljujen antanut muhia yleensä yön jos on tosissaan piukassa. Siinä vaiheessa kannattaa kiire unohtaa. Kylmä/kuuma-hoito vuorotellen toimii hyvin, muttei varmaan ole mahdollista jos haluaa pitää maalit rungossa. Vois toimia satulaputkeenkin. Ei tosin edes kuivajää auttanut tossa Crescentissä…

Vipuvarrella aukeaa ruuvi, kuin ruuvi jos on auetakseen. Mulla oli joku metrin putki räikän päässä kiinni, kun avasin ekaa kertaa oman Crescentin keskiötä. Jos on kavereita, niin voi pyytää jotakuta painamaan työkalua keskiötä vasten, ettei se lipsu.

Samaa vois hyödyntää tossa satulatolpassa. Jos siihen sais jonkun pitkän putken tai tangon kiinnitettyä, niin sillä vääntää kunnon momentilla tolpan irti.

Toi tolpan lyttyyn painaminen taitaa kuitenkin olla rungon kannalta turvallisin vaihtoehto.

Kokeilen sahata yhdestä kohtaa… Satulatolppaa on enää noin 1cm näkyvissä.
Keskiö on mahdotonta irroittaa koska se muovinen osa johon työkalu menee on irronnut, toinen puolikin täysin jumissa.
Minkälainen jatko-osa rautasahan terälle olisi tuohon hommaan paras?

Keskiön metalli on kovaa mutta haurasta. Sen saa kätevästi murennettua palasiksi ruuvipenkissä, jos on yhtään kynnystä mihin leuoilla tarttua :wink:

Joo, olen tehnyt.

Olisko tällainen:http://www.kamasatools.com/ProductImages/9978_500x300_-1.jpg

bikeholic - 23:37, 11.11.2011 » Sahasin vain yhdestä kohdasta, sitten reipasta voimankäyttöä pihdeillä rungosta ulkona olevaan osaan,siis ns. littiin eli kasaan painaen. Olisiko ollut max. 3 cm rungosta ulkona.
Painoitko pihdeillä sahatusta kohdasta ja sen vastapäästä? Ja minkälaisia pihtejä käytit?

Sheldon suositteli sahatun satulatolpan “sisään rullaamista” joten mietin mitä tässä pitäisi tehdä… Ei ole kunnon isoja pihtejäkään tähän duuniin. Ei kellään olisi lainata moisia itä-helsingin alueella?