Sameer Kulavoorin Ghoda Cycle Project -taidenäyttely / BFF Helsinki 2012

Pieni infopläjäys Bicycle Film Festivalin oheisohjelmasta kun vihdoin sain tekstiä aiheesta aikaiseksi:

Intialaisen Sameer Kulavoorin teoksia Bicycle Film Festivalin taidenäyttelyyn

Intialaisen taitelija Sameer Kulavoorin polkupyöräaiheinen Ghoda Cycle Project –sarja näytetään kattavasti Helsingin Jätkäsaaressa järjestettävässä Bicycle Film Festival–tapahtumassa. Kulavoorin Ghoda-sarjan lisäksi festivaalinäyttelyssä on esillä suomalaisia polkupyöräaiheisia valokuvia ja käsitöitä. Näyttely on avoinna kaikkien Bicycle Film Festivalin elokuvanäytösten, brunssien ja iltaklubien yhteydessä.

Ghoda Cycle Project dokumentoi intialaisia polkupyöriä osana sekä Intian maaseutua että urbaaneja metropoleja. Projekti tarkastelee intialaisia pyöriä ja niiden koristelua sekä varustelua. Pyörät eivät ehkä ole länsimaalaisten standardien mukaan ergonomisia, mutta ne kestävät miljardien intialaisten unelmien ja tavaroiden kuljettamisen. Siksi pyöriä kutsutaankin häriksi (Ghoda).

Henkilökohtaisten tavaroiden ja ostosten kuljettamisen lisäksi Intiassa käytetään pyöriä mobiileina kauppoina. Pyörien päältä myydään esimerkiksi teetä, kasviksia, jäätelöä ja sim-kortteja. Pyörien muokkaamisen ja koristelun avulla luodaan identiteettiiä ja omaa elinkeinoa. Joka päivä valmistetaan 20.000 uutta polkupyörää.

Sameer Kulavoor (1983) on Intiassa tunnettu taiteilija ja graafikko. Hän on tehnyt esimerkiksi musiikkivideoita, levyjen kansia ja lehtikuvituksia. Hän on suunnitellut yrityksille kuten BBC, Royal Enfield, Pepsi, Chivas Regal, Honda, Condenast ja Virgin Atlantic. Sameer on mainittu yhtenä suunnittelijana mailman parhaita graafikoita listaavassa Luhrzers Archive 200 Best Illustrators Worldwide –julkaisussa. Sammer on myös Intian ensimmäisen kuvataidezinen 100%ZINE perustaja ja julkaisija.

http://sameerkulavoor.tumblr.com/