Saariston rengastie - Telttailu, vinkit sun muut hässäkät

Tarkoituksena olisi lähteä juhannuksen jälkeen pyöräilemään saariston rengastie, eikä Yksivaihde.netissä näkynyt olevan kunnon lankaa aiheesta, vaikka tämä on vissiin aika klassikko retkipyöräjuttu.

Eli saisiko tänne kaikki kivat vinkit ja neuvot saaristoon liittyen.

Eniten kiinnostaa:

  • Telttailupaikat. Kivoimmat leirintäalueet ja parhaat jokaihmisenoikeudella käytettävät paikat.

  • Nähtävyydet. Lintutornit, maisemat, kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet, jne. Ei haittaa vaikka koukkaa paljonkin reitin varrelta.

  • Kaupat ja muut palvelut.

  • Myötä- vai vastapäivään? Tarkoitus olisi aloittaa retki Seilistä, joten vastapäivään Hankan kautta vaikuttaisi loogisimmalta.

  • Myös majatalot, hotellit ja muut kunnon majoitukset.

Yksittäisiä lankoja löytyy esim tästä ja tästä ja sit on tietty tää megalanka. Olisi kuitenkin kiva saada vähän ajankohtaisempi kuva reitistä.

Internet:
Visitturki.fi

https://live.staticflickr.com/65535/49983238138_990b9ddde9_z.jpg

Kiitos!

” - Telttailupaikat. Kivoimmat leirintäalueet ja parhaat jokaihmisenoikeudella käytettävät paikat.”

-Paraisten lauttaranta, Turusta päin tultaessa, ennen Nauvon lossirantaa oikealle metsään, ja siitä rannalle. Hyvin tilaa ja rauhaa teltalle, ja sopivia puita riippumattoiluun. Ja tämä tosiaan aivan rannassa, saa tehtyä nuotion, ja saa uitua.

-Iniön saari, täällä pääsee leirintäalueella saunaan, ja meille ainakin kahvilanpitäjä piti kahvilaa auki niinpitkään kun haluttiin juoda olutta siinä. Yöksi nukkumaan Iniön yleisen uimarannan kupeeseen. Rauhallinen ja rento paikka!

Tuli kierrettyä noin vuonna 1999, vapun tienoilla. Mieleen jäi että parhaat taukopaikat löytyi kirkkojen pihoilta - oli vesihana ja tuulensuoja.

Mantereen lähellä olevat tienpätkät ovat aika tylsiä ja nähtävää melko vähän. Koska etäisyydet niin lyhyitä, suosittelen pistoja pois rengastieltä pikkusaarille yhteysaluksilla.

Jo Keistiön saari Iniön vieressä, matkailukeskusten ulkopuolella, on tunnelmaltaan aika aitoa, kuolevaa sisäsaaristoa, ja ulkosaaret tietysti maisemiltaan upeita.

Punkkipihdit mukaan, syyni joka ilta ja henkinen varautuminen borrelioosiin (jokakesäinen antibioottikuurivaiva paikallisille, sanovat) ja puutiaisaivokuumeeseen (ikävämpi arpajaispalkinto).

Edit: Iniön yleiselle uimarannalle pisteet täältäkin, on tullut parina kesänä käytyä.

Hauskaa faktaa siinä että jalakulkijoita kuolee säännöllisesti noilla naantali, parainen-kaarina teillä koska tienylityksiin ei ole infraa ja ruuhka-aikoina et pääse laillisesti ylittämään vaikka odottaisit kymmeniä minuutteja. Muutaman kerran päässyt todistamaan enemmän tai vähemmän jyrättyjä ruumiita.

Semmonen kiva autojunttisaaristo, muuten ihan kiva paikka ajella.

Kare_Eskola - 12:18, 8.6.2020 » Punkkipihdit mukaan, syyni joka ilta ja henkinen varautuminen borrelioosiin.
Tää niin hitokseen, kaverin kanssa yksistään Seili-visiitin punkkicount 4+2.

^^^^onko Iniön leirintäalue Björklund Båtslip?

Ei ole, vaan se kaupan rannan keskittymä. Merideli Leonellasta mukavat illanviettomuistot, sesonkiaikaan toki täynnä paahdettua purjehtijaa.

Purjehtijat kyl piruksee mukavaa sakkia.

www.lautta.net tarjoaa reittioppaan tapaan toimivan näppärän haun noille lauttayhteyksille.

ite kans lähös juhannusviikon maanantaina kiertää tän, tips appreciated

Ei ny ihan varsinaisesti rengastiellä, mut jos on aikaa ni Ahvensaari eli Åvensor ehdottomasti poikkeamisen arvoinen. Pääsee päivittäin Nauvosta yhteysaluksella eli ilmaiseksi. Ite varmaan menisin yhdeksi yöksi. Siä on kaikkia jänniä luolia (Kirmon suntin länsipuolella) ja sit Uddnäsin kalkkikivilaitos järvineen. Vahva suositus.

Niin sanottua vapaata rantaahan tuolla reitillä on aika vähän. Täynnä mökkejä kaikki rannat. Ja punkkirokotus kannattaa tosiaan hoitaa kuntoon. Täällä päin saa punkkibussista, en tiä pk-seudun tarjonnasta.

Paljonko on aikaa käytössä?

E: Semmonen vielä, et ite varmaan ajaisin eteläistä reittiä Brandöön kautta Affenanmaalle ja sieltä sit laivalla takas Helsinkiin. Pohjoispuoli aika pliiplääplöö

Cafe Alppila Tää on se Iniön leirintäalue/mökkikylä.

Siisteimmät jutut saaristossa on kyllä ottaa lautta ulkosaariin. Aspö on mun suosikki - tosi siistiä luontoa ihmeteltäväksi 50% pienestä saaresta ja 50% varsin idyllistä pientä kalastajakylää - olikohan täällä 4 vakituista asukasta. Suosittelen ehkä buukkaamaan jonkun yöpaikan, jossa pääsee saunaan. Jurmossa on kivaa telttailla itsekseen, kunhan pahin sesonki on ohi. Heinäkuussa on Jurmon pienenpieni leirintäalue varmaan ihan tukossa.

Vastikään Eivorista Balduriksi nimensä muuttanut rempattu alus kuljettaa A-oikeuksin. Yhdensuuntainen matka on tosin suht pitkä, vaikka matkalla saattaa tuurilla bongata hylkeitä! (en ole bongannut)

Kaasivuorelta (kasberget) todella nätit näkymät. Finbyn jatulintarhalla voi käydä uhraamassa.

Mennyt vain vastapäivään ja oli kiva.

^^^kiitos! Tuolla saaristolla internet näyttää jääneen 90-luvulle… Hankala löytää yhtään mitään ajankohtaista infoa

grotto - 12:55, 8.6.2020 » Suosittelen ehkä buukkaamaan jonkun yöpaikan, jossa pääsee saunaan. Jurmossa on kivaa telttailla itsekseen, kunhan pahin sesonki on ohi. Heinäkuussa on Jurmon pienenpieni leirintäalue varmaan ihan tukossa.
Porukka täällä on varmaan kesälomasuunnitelmissa ottanu jo huomioon sen, että kaikkien ulkomaanmatkat on peruttu?

Losseista lähtiessä kannattaa aina antaa autojen mennä ensin, ja polkea sit saarivälit rauhassa. Mitään muuta liikennettä tuolla ei käytännössä ole. Ahvenanmaasta kyllä itsellä huonot kokemukset. Saariston rengastie ihan hemmetisti parempi ja mielenkiintoisempi. Yöpymisrantaa kyllä löytyy kun vähän jaksaa katsoa kartasta.

TJAAAH pakko erillisessä viestissä laittaa, että Saaristolääkärien punkkibussi just tällä viikolla ainakin Helsingissä ja siäpäi https://saaristolaakarit.fi/aikataulut/

voi se tietty aina olla emt

On se. Vakiopäivät eri kohteissa koko kesän.
Punkkirokotus kannattaa hoitaa jos pk-seudulta länteen ulkoilee.
Lohjanjärven ympäristö ainakin on jo aivokuumealuetta.
Myös siellä täällä pitkin rannikkoa aina Espooseen asti on yksittäisempiä ongelma-alueita.

Borrelioosin voi onnistua välttämään nyppimällä kaikki punkit pois riittävän ajoissa, mutta aivokuume tarttuu jos sitä kantava punkki pääsee kiinni asti.
Kaikkien punkkien huomaaminenkin on melko epätodennäköistä.

Rengastiellä ollut viimeksi ehkä 2005, eikä silloinkaan noudatettu annettua reittiä, joten kovin ajankohtaisia vinkkejä ei ole antaa.

Vähän ehkä myöhäistä sen rokotteen kanssa juhannusta ajatellen, mutta olisihan se 1. rokotekin varmaan parempi kuin ei mitään.

Itse lähdössä 23. päivä ajamaan Helsingistä (Midnight Sun Gravel) jos ei lomat pala. Kattoo nyt sitten paljonko on aikaa ja virtaa jäljellä kun pääsen saaristoon asti–jospa siellä ehtisi jotain muutakin kuin ravata lautalta lautalle. Tuskin silti enempää kuin yksi yö siellä kuitenkaan.