Runkosuosituksia rajoittuneille

Pitäisi löytää hieman normaalista poikkeaville spekseille runko, ja vaatimukset ovat kovat. Runkosuosituksia kaivataan. Vaatimuslistalla on seuraavan kaltaisia asioita:

  • Satulan ja stongan välillä ei saa olla juurikaan droppia, ainakaan sellaista mitä ei pysty järkevällä spacer-nipulla hoitamaan.
  • Kierteetön 1 1/8" keulaputki.
  • Tilaa 28" kiekoille.
  • Horisontaalit tai ratadropit, 130 tai 135 mm leveyttä.
  • Jonkinlaiset jarrukorvakkeet.
  • Efektiivinen vaakaputki luokkaa 53 cm, rungon korkeudella ei ole suurta merkitystä kunhan kaupasta saa valmiiksi riittävän pitkiä satulatolppia. Keskiöstä satulan päälle pitää saada korkeutta noin 72 cm tavalla tai toisella.
  • Fillariin on tarkoitus laittaa droppitanko.

Tässä haetaan siis speksien perusteella hyvin pitkälti Surly Cross-Checkin tyyppistä pyörää, mutta vaatimuslista taitaa olla oikeasti paljon kovempi kuin ensilukemalla voisi kuvitella. Cross-Check ei täytä speksejä spacer-nippuvaatimuksen osalta. 29-maasturi monstercross-virityksessä voisi olla hyvin lähellä, mutta esimerkiksi pieninkin Karate Monkey on liian pitkä. Ehdotuksia, suosituksia?

jarkko - 7:04, 18.1.2010 » oikeasti paljon kovempi kuin ensilukemalla voisi kuvitella. Cross-Check ei täytä speksejä spacer-nippuvaatimuksen osalta.
Nousevia stemmejä saa 35-40 asteen kulmallakin. Muuten täytyy vaan nöyrtyä pistämään niitä speissereitä stemmin alle, tai löytää geometrialtaan tosi lyhyt ja korkea runkomall.

Coticin roadratin pienin koko näyttäis olevan 54 senttisellä vaakaputkella. Saa v:t tai levarit kiinni ja takalaatikko on 132,5 leveä.

Silläpä mä sanoin, että speksit ovat vaikeat. Niitä täyttäviä runkoja ei ihan joka hyllystä löydy. Luulisin, että joku maailman pienin 29-maasturirunko voisi parhaiten soveltua tähän käyttötarkoitukseen. Mikään klassinen vaakasuoralla vaakaputkella varustettu runko tuskin tulee kyseeseen.

CC:hen tarvitsisi spacereita tai muuta korotusta luokkaa 10-11 cm, mahdollisesti enemmän, jotta nämä speksit täyttyisivät. Siinä on moneen tarkoitukseen hyvä geometria, mutta tähän tarkoitukseen ei. Sen keulaputki on luupäisen lyhyt rungon pituuteen nähden.

Et mainitse mitään stemmin pituudesta suhteessa vaakaputken pituuteen? Tulee nimittäin mieleen vaan, että normipituisen stemmin sijasta jonkun räädin 35mm BMX/DH-stemmin speksaaminen varmaan auttaisi kun rungon ei tarvitsisi olla ihan niin lyhyt/pieni mutta sellainen ei taida tulla kyseeseen muista syistä?

Hyvä huomio. Tuollainen 35 mm stemmi ei ole aivan ensimmäisenä harkittavien asioiden listalla, kun oikein lyhyt stemmi tahtoo pistää ohjauksen enemmän kuin “mielenkiintoisiksi”. Tuo 53 cm voisi olla hyvä pituus 80 mm stemmin kanssa. 60 mm stemmi voisi mahdollistaa 55 cm vaakaputken, mutta sen lyhyempiin stemmeihin ei ole intoa, ellei keulan kulma ole erityisen loiva.

Päädyt rungon hankinnassa mihin tahansa, niin multa löytyy vähän käytetty Roox Danny’s stemmi, jolla pituutta luokkaa 11cm ja nousua löytyy luokkaa 20-30 astetta. Nousun takia ei tietenkään ulottuvuutta yhtä paljoa kuin pituutta stemmillä on.
Toki tämän käyttöä droppien kanssa hieman rajoittaa 25.4mm klämpin koko, mutta löytyyhän noita 25.4mm klämpille olevia tankojakin mielestäni suht hyvin.

Tämän näköinen stemmi siis, tosin mustana tietenkin.
http://www.oszo.mszana-dolna.pl/foto_roox/mostek3.jpg

jarkko - 8:09, 18.1.2010 » Silläpä mä sanoin, että speksit ovat vaikeat. Niitä täyttäviä runkoja ei ihan joka hyllystä löydy. Luulisin, että joku maailman pienin 29-maasturirunko voisi parhaiten soveltua tähän käyttötarkoitukseen.
No juu, juustokeulalle tarkoitettu geometria tietysti nostaa keulaa tarkoituksenmukaisesti ylös. Pienin Voodoo Dambala on vaakaputkeltaan 55 senttiä. http://www.voodoocycles.net/images/09_bikes/Dambala_One_sm.jpg

Taitaa vaan olla pelkästään levareille ja tarttis miltei puolmetrisen satulaputken, että sais satulan oikealle korkeudelle.

Mitä enemmän erilaisia geometriataulukoita katsoo, sitä enemmän alkaa näyttää siltä, että joutuu kävelemään lakki ja oma satula kourassa Chebicin mittapenkkiin…

Mä annan kyllä ääneni tolle Coticin Roadratille (lyhyt-small), eikö se mene speksiin aika hyvin?
Mites kun tuohon tulee droppitanko, niin ilmeisesti yläotteen kuuluu olla satulan tasalla? On varmaan mitoissa otettu huomioon yltäminen kahvoille/alaotteelle, kun niitä kerta tarvitaan droppitangon myötä.

Edit: Yksi villikortti vois olla Chargen Mixer. Se tosin on Alfinen takanavalla ja levyillä (rakentelemalla käppyrätanko ss), mut small-koon geometriat natsais ja takahaarukka on 135mm, ketjunkiristys ebb:llä.
Miksi muuten pitää olla leveä takahaarukka jos(/kun?) ollaan sinkulaa rakentamassa?

Mulla on small-short Roadrat, jos tutkia tarkemmin haluaa. Helsingissä.

Tuo Roadrat voisi olla aika lähellä, vaikka 54,2 cm efektiivinen vaakaputki onkin snadisti yli ajatellun. Mä tulen jossain välissä vilkaisemaan sun fillaria, pacstar.

Leveä takahaarukka siksi, että mulla on nurkat pullollaan maantiekiekkoja ja kiinteitä kiekkoja 130 mm ja 135 mm leveinä. 120 mm takahaarukka ei tuo yhtään mitään etua mulle, mutta haittoja kylläkin. Suurimmat haitat ovat, ettei 120 mm leveänä löydy levarinapoja eikä kelvollisia vapaarattaita.