Runko

paras vaihtoehto lienee etsiä joku vanha kokonainen ja riittävän edullinen kilpa/maantiepyörä koska lähes kaikki fillarin osat ovat periaatteessa käyttökelpoisia projektissasi.

mutta tsekkaa ihan ensiksi mikä olisi edes suunnilleen oikea rungon koko, helposti tulee hankittua liian iso/pieni runko jos/kun ei ole oikein perillä asioista.

Voin jakaa oman huuto.net-bookmarkkini

Tukkiksen listan lisäks tietysti Helsinki Massiven foorumi ansaitsee maininnan.

Löytämistä helpottaa, jos tiedät jonkinlaisen kokohaarukan, missä rungon pitäis olla. Lisäks neuvona vois antaa, että älä osta retkipyörää, jossa on rungossa kiinteä lukko, fauber-keskiö, kiilapulttikammet,… Ja toisaalta runko on kuitenkin projektin perusta, niin myöhemmin harmittaa sit ku oot ladannu 15€ Helkamaan 300€:lla bränikkää fiksirompetta. Kannattaa siis panostaa myös siihen runkoon samassa suhteessa.

tnts - 38 minutes ago » Voin jakaa oman [huuto.net-bookmarkkini](http://huuto.net/fi/showlist.php3?sellstyle=K&classification=0&status=N&stype=A&tits=fix*%20OR%20rata*%20OR%20maanti*%20OR%20k%E4yr*%20OR%20kippur*%20OR%20kilp*%20OR%20harjoitus*&seller=&bidder=&location=&odir=A&cat%5B%5D=ajopolku) Tukkiksen listan lisäks tietysti [Helsinki Massiven foorumi](http://helsinkimassive.com/forum/viewforum.php?f=9) ansaitsee maininnan. Löytämistä helpottaa, jos tiedät jonkinlaisen kokohaarukan, missä rungon pitäis olla. Lisäks neuvona vois antaa, että älä osta retkipyörää, jossa on rungossa kiinteä lukko, fauber-keskiö, kiilapulttikammet,... Ja toisaalta runko on kuitenkin projektin perusta, niin myöhemmin harmittaa sit ku oot ladannu 15€ Helkamaan 300€:lla bränikkää fiksirompetta. Kannattaa siis panostaa myös siihen runkoon samassa suhteessa.
nii joo piti toi helsinki massiveki mainita, mut tuli mieleen vaan BC-helsinki ^^
tnts - 52 minutes ago » Voin jakaa oman [huuto.net-bookmarkkini](http://huuto.net/fi/showlist.php3?sellstyle=K&classification=0&status=N&stype=A&tits=fix*%20OR%20rata*%20OR%20maanti*%20OR%20k%E4yr*%20OR%20kippur*%20OR%20kilp*%20OR%20harjoitus*&seller=&bidder=&location=&odir=A&cat%5B%5D=ajopolku) Tukkiksen listan lisäks tietysti [Helsinki Massiven foorumi](http://helsinkimassive.com/forum/viewforum.php?f=9) ansaitsee maininnan. Löytämistä helpottaa, jos tiedät jonkinlaisen kokohaarukan, missä rungon pitäis olla. Lisäks neuvona vois antaa, että älä osta retkipyörää, jossa on rungossa kiinteä lukko, fauber-keskiö, kiilapulttikammet,... Ja toisaalta runko on kuitenkin projektin perusta, niin myöhemmin harmittaa sit ku oot ladannu 15€ Helkamaan 300€:lla bränikkää fiksirompetta. Kannattaa siis panostaa myös siihen runkoon samassa suhteessa.
Toisin sanoen, ensin kannattaisi selvittää itselleen kokonaisbudjetti, jolla pyörää ollaan kasaamassa. Halvimmillaanhan pyörän saa kasaan ostamalla sen vanhan retki- tai maantiepyörän ja pelkän ratarattaan. Ja saahan ne fiksiromppeet sitten siirrettyä siihen astetta parempaan runkoon, jos ei ole varaa ostaa kaikkea kerralla, mutta fiksillä ajamista haluaisi kokeilla.

Kiilapulttikampia en itse pitäisi niin kovin pahana rastina. Tuollaiseen runkoon saa kuitenkin uuden keskiön ja kammet saa tarvittaessa aika halvalla.

tnts - 58 minutes ago » Voin jakaa oman [huuto.net-bookmarkkini](http://huuto.net/fi/showlist.php3?sellstyle=K&classification=0&status=N&stype=A&tits=fix*%20OR%20rata*%20OR%20maanti*%20OR%20k%E4yr*%20OR%20kippur*%20OR%20kilp*%20OR%20harjoitus*&seller=&bidder=&location=&odir=A&cat%5B%5D=ajopolku)
Mitä, ootko lähdössä maantielenkille vaiko peräti metsään? Ja mitä me puhuttiin niistä Kallion hippimimmien pyöristä...

Mutta ei tietenkään sovi myöskään unohtaa taloyhtiöiden jätelavoja tai ihan vaan tienpientareilta ja pusikoista löytyviä raatoja. Välillä voi löytyä vaikka mitä kun pitää silmät auki.

Alan metsästämään kilpa/maantiepyörän runkoa. Kun oon 182cm. niin varmaan runkokoko menee jossain 52-54 tienoilla.Ihan tollaseen maantie käyttöön tulisi ja mahdollisimman halvalla näin aluksi tietenkin.

Kun sellaisen maantie/kilparungon löydän, niin niissä ei fyysisiä esteitä tekemiselle ole?

hilpara - 31 minutes ago » Kun sellaisen maantie/kilparungon löydän, niin niissä ei fyysisiä esteitä tekemiselle ole?
Dropouteissa pitää olla säätövaraa, että ketjun saa kireälle. Lisäksi keskiön kierteissä (ja ilmeisesti jopa keskiömuhvien leveyksissä) on erilaisia standardeja, jolloin mahdollisen uuden keskiön löytäminen saattaa olla työn takana.
Dropouteissa pitää olla säätövaraa, että ketjun saa kireälle. Lisäksi keskiön kierteissä (ja ilmeisesti jopa keskiömuhvien leveyksissä) on erilaisia standardeja, jolloin mahdollisen uuden keskiön löytäminen saattaa olla työn takana.
Keskiöitä on monenlaisia, suurimman osan saa kuitenkin uudistettua ns kierteettömällä keskiöpatruunalla joita saapi joko pyörätohtorilta tai kuulemma myös kumiluodista.
Kun oon 182cm. niin varmaan runkokoko menee jossain 52-54 tienoilla.
Itse olisin heittänyt lonkalta 54-55cm, mut se tosiaan riippuu tosi paljon raajojen ja torson pituuksien suhteista. Jos on suhteessa pitkät jalat niin ajoasennosta tulee taulukosta vedetyllä runkokoolla helposti kumara, mut sittenhän on kaikkea slouppaavaa yläputkea sitä kompensoimaan jne jne :)

Tästä tulee muodostumaan vielä yksivaihteen “Fiksin rakentamisen ABC”

Jäi ikävä kyllä ko ketju tallettamatta ennen kuin bch:stä vedettiin piuhat.

tnts - 1 minute ago » Tästä tulee muodostumaan vielä yksivaihteen "Fiksin rakentamisen ABC" Jäi ikävä kyllä ko ketju tallettamatta ennen kuin bch:stä vedettiin piuhat.
Totta turiset... löytyisköhän internet archivesta, hmm...
Totta turiset... löytyisköhän internet archivesta, hmm...
tarkistin, eli ei :(

Vähän olen sitä mieltä, että nykyisellään ei kannata lähteä ropeltamaan mitään kammokonversioita kun saatavilla on oikeaakin rojua kohtuulliseen hintaan.

Toisaalta konversion kanssa väkertäessä oppii kaiken oleellisen sinkulan/fiksin purkamisesta ja rakentamisesta. Samalla oppii paljon osien yhteensopivuuksista yms. joiden kanssa kuitenkin joutuu painiskelemaan tuonnempanakin.

^pahimmassa tapauksessa vittumainen konversioprojekti tappaa koko harrastuksen.

Asiallisen oloinen rahinaton maantierunko vaakadropeilla sopivankokoisena, niin siitä se vähitellen lähtee. Suoraan fiksiin siirtyminen on vähän niin ja näin, mä itse sisäistin yksivaihteisuuden ajelemalla hetken sinkulalla ja sitten fiksi olikin luonnollinen siirtymä. Jokainen tavallaan, mutta sanon silti, että sitä romuläjästä noudettua helkama kulkuria ei välttämättä kannata lähteä kunnostamaan vaikka siinä oliskin jotain siistin ironista meininkiä, juunou.

Antaa sen kulkurin jatkaa kulkuaan vaan. Ainakin se mikä itse muutin sinkulaksi oli kyllä…no, kammottavampaa patarautaa en ole koskaan ajanut… Kannattaa todellakin etsiä heti alkuun jotain kevyempää maantiepeliä. On harrastus sitten paljon kivempi.

Ei paskasta kannata lähteä tekemään, mutta konversiot laadukkaista maantiepyöristä on jees. Paljon hyviä osia. Jonkun etunavan tai satulan ei ehkä ihan 100% välttämättä tarvi olla rataosa katufiksissä… Maantiekammet, tangot ja muut on kelpo kamaa. Ja ne haarukanpäät myös, ei niillä ole mitään väliä aukeeko ne taakse vai eteen…

Noh, nyt kun hommaa miettii retrospektiivisesti niin tietty paras vaihtoehto olisi ollut metskata heti alkuunsa joku ehta vanha ratapyörä ja passata kokonaan hikisten konversioiden kanssa räpeltäminen. Mutta paljon hyödyllisiä juttuja olis jäänyt varmaan samalla oppimatta.

Taloudellisesta näkökulmasta mun ehdottomasti paras diili on ollut jonkun muun valmiiksi kokoama Ebaystä poistettu Harry Quinn-ratapyörä.

Amatööri kyselee - kumpi parempi/ kumpikaan?

Crescent 316, 1990:
http://kuvat.huuto.net/5/ac/46f0de8a1b85513df95f088387152-orig.jpg

versus
Peugeot, carbolite 103 putkella, 1986(?):
http://lh5.ggpht.com/_rKtYSm0HXz0/TFu_1l2zH4I/AAAAAAAAAC8/Fi62s-GSQcU/s512/runko.jpg

Paraneeko vaihtamalla vai onko samantasoisia? Tällä hetkellä siis pösöä fiksailen. Oma kysymyksensä on tietenkin hankalat osat, niitä taitaa löytyä kummastakin?

E: onko geometriassa eroja?

randomm - 12:43, 11.8.2010 »
Kun oon 182cm. niin varmaan runkokoko menee jossain 52-54 tienoilla.
Itse olisin heittänyt lonkalta 54-55cm, mut se tosiaan riippuu tosi paljon raajojen ja torson pituuksien suhteista. Jos on suhteessa pitkät jalat niin ajoasennosta tulee taulukosta vedetyllä runkokoolla helposti kumara, mut sittenhän on kaikkea slouppaavaa yläputkea sitä kompensoimaan jne jne :)
Tässä se pakollinen linkki [Competitive cyclistin laskuriin](http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO). Kannattaa ehdottomasti kokeilla tuotakin ennen kun käy runkoa hankkimaan. Itse 185 senttisenä en kyllä enää edes harkitsisi alle 58 senttisen rungon ostamista, joten minun korvaani tuo 54 cm:kin kuulostaa alimitoitetulta.