Rungon koko?

Huomioi, että matalampaan runkoon tulee ne spacerit, jolloin efektiivinen reachi lyhenee.

Liian pieni runko spacereilla ja pitkällä stemmillä on ajamisen kannalta kehnompi valinta kuin vähän pitkä pyörä, jonka stemmi on vastaavasti lyhyempi. Stemmeillä on kuitenkin ajon myötä taipumus pidentyä.

Nysästemmin huonosta ohjattavuudesta puhuvat eivät ole tällaista yhdistelmää ikinä kokeilleetkaan. Tietysti jos /sopivaan/ fillariin vaihtaa pätkästemmin menee ohjattavuus huonoksi, mutta se johtuu bike fitin pilaamisesta eikä stemmin pituudesta. Kunhan kädet tulee hyvään paikkaan - joko pidemmällä rungolla tai pidemmällä stemmillä - pärjää hyvin.

Edit: ja siis erityisesti Straggler on sentyylinen pyörä, että kokojen välissä kannattaa valita isompi. Saat paremman ajettavuuden etenkin kehnoilla teillä sekä poluilla.

2 Likes

Palataanpa noista käppäisistä 50 mm vs. 150 mm ääriesimerkeistä tosielämään.

Tässä punainen vaihtoehto on Strag 54, vihreä on Strag 56 ja sinisenä verrokkina 56 Rolleri.

Hirvittelit 580 mm vaakaputken pituutta vs. Rollerin 568 mm, mutta unohdit huomioida satulaputken ja emäputken kulmien vaikutuksen. Kun 56 Rolleriin laittaa 5 mm spaceria, sen reach ja stack on käytännössä samat kuin 56 Stragglerissa. Straggler ei ole niin pitkä kuin alkuun pelkäsit.

Sulle sopivampi Straggleri on ihan selvästi 56, jos Rolleriakin pidit siinä koossa sopivana. Tämmösessä ajokissa kasvanut front-center parantaa ajettavuutta ja painonjakaumaa, nää ei ole maantiepyöriä. Etupää ylittää esteet kevyemmin ja pyörä on vakaampi täristellessä ja rymytessä.

Ei se 56-kokoinen vaadi verrattuna 54:n kuin 1 cm lyhyemmän stemmin, joka kuitenkin saattaa vaihtua pidempään kilsojen kertyessä. Tätä ajatellen on parempi ostaa tarpeeksi iso runko ja aloittaa vähän lyhyenpuoleisella stemmillä.

3 Likes

Omia Laskelmia miten toi 56 stavanger (vanha malli) istuu muiden pyörien joukkoon. Giant Defy 1 On mulla ollut tähän saakka retkipyöränä mutta kaipaan vähän paksumpaa kumia ja 56 stavan runko löytyi tilalle. Saan parilla spacerilla lisää korkeutta tuohon, niin ajoasento aika lailla sama Defyn kanssa. 120cm stemmillä olisi ihan tasan. Nuo putkien mitat vähän heittää taulukoihin nähden mutta viilasin stackin ja reachin kaikissa rungoissa oikeiksi niin olettaisin olevani jäljillä.

Rolleri oli kyllä liian mata dropin kanssa ajamiseen ja tästähän sen huomaa.

Musta sun postaamat kuvat oli erittäin harhaanjohtavia, eikä oikeastaan tuoneet mitään tähän keskusteluun.

Droppitankoa ei ohjata stemmistä, vaan yleensä hupuilta. Sivuttaisliike pitäisi mitata sieltä (kuten alemmassa kuvassa on käytetty huppuja referenssinä). 15 asteen ohjausliike on todella äärimmäinen, eikä sellaista tehdä kuin jossain liikennevaloissa pyöriessä, kun ei oo fiksiä eikä huvita laittaa jalkaa maahan. Ajossa ohjausliikkeet on muutaman asteen kokoisia. Alempi kuva etuakselin suhteesta ohjaustankoon ei ota huomioon sitä, että käsien paine ohjaustangolla aiheuttaa alaviistoon (ei alas) suuntautuvan voiman (ja tää on muuten maantiepyörien ohjaamisessa se tärkein juttu). Tulee fiilis että noiden kuvien piirtäjällä on ollut tarve ja kuvat on muodostettu täyttämään se.

2 Likes

Ja isolta osin tän takia liian lyhyt stemmi muuten sopivassa rungossa on huono ohjata, mistä on syntyny käsitys että lyhyt stemmi tekisi ohjattavuudesta huonon.

Kuitenkin, jos rungon pituudella kompensoidaan stemmin lyhyys niin että huppujen paikka pysyy verrokeissa samana, ei lyhyt stemmi ole enää lainkaan huono juttu. Etenkin kun front-center kasvaa, se voi olla jopa parempi yhdistelmä.

1 Like

En tiedä onko nyt ihan oikea topi mutta tää väite kiinnostaa


Toe overlap aika massiivinen 700c kiekoilla.


650B

Mites miltä se stava on tuntunut ja onko saanut säädöt kohdilleen? Itsellä sama tilanne eli 59 rolleri ajossa ja nyt stava 56 (vanha malli) kasauksessa.

Kiitti.
Toe overlappia en edes ajatellut vaikka pienillä rungoilla ajellut (tyytyväisenä)

Ei tullut stava sit mulle kuitenkaan, tuli markettigravelpyörä runkosetin hinnalla vastaan käytettynä!

Mitähän nyt oikein pitäis valkata kun haluaisin Space Horsen flättitangolla ostoskorista pois pyörimästä ja kotiovelle.

Toi lähtökohtaisesti kuitenkin droppitangolle suunniteltu pyörä ja siitä johtuen hieman lyhyen oloinen moiselle takataivutus-tangolle ainakin reachia silmälläpitäen. Oon siis pohtinut 55 ja 58 kokojen välillä mitoilla 176 / 87 / 184. Aika pitkät kädet, mitä helkkaria. Mut pidän kuitenkin rennohkosta ajoasennosta ja old fart.

Nakamurassa ja Kayapossa pitkät vaakaputket (575 ja 580, ETT n. 600 mikäli mittasin oikein) toki ihan erilaisia runkojakin.

No kuitenkin, Foxcompilta huikattiin et 55 olisi paras, mut en silti oo ihan vakuuttunut. Koeajamaan ei pääse joten tää menee päänraapimisen kautta ja se alkais jo kohta riittää :joy: Raamitkin vaihtuu päivittäin, jotain nyt tilattava.

Apua.

takataivutuksella saa imo olla vähemmän reachia ergonomian puolesta ja pidempi stemmi painojakauman puolesta.

*korjattu

Vastasit jo ehkä tässä itsellesi mutta ota niin iso runko kuin mikä jalkojen väliin vaan mahtuu, muuten jää lyhyeksi.

Etenki ku pienessä rungossa leppoisaa ajoasentoa hakeva iso kuski laittaa muutenkin enempi spacereita stemmin alle, mikä tuo ohjaamoa aina vain lähemmäs. Pienemmät koot on usein loivemmalla emäputken kulmalla, mikä korostaa efektiä.

Kyllä sen ison rungon ohjaamon saa tarpeeksi lähelle tuotua. Ja se on lähtöönsä paremmalla korkeudella, ylöshän sitä ohjaamoa kans halutaan. Kunhan runko mahtuu jalkojen väliin niin kaikki on hyvin.

1 Like

Edellisen rungon valinta meni nappiin, mut nyt vähän tuntuu et valkkasin tällä kertaa liian suuren!

Speksailuhimoissani piti saada fiksirunko ja löysinkin 8Barin FHAIN - raamin ihan kelpoon hintaan. Otin tuon largen koska jälleen vaikutti, että mediumin 389 reachi jäisi mun mitoilla (176/87/185) lyhyeksi riserilla. Aavistuksen hätäisesti saatoin painaa tilausnappulaa, mutta voipi olla vielä muutettavissa.

Toi large fhain on melko lähellä 56 rolleria, 25mm korkeammalla stackilla, 0.7mm pidemmällä reachilla ja pari senttiä lyhyemmällä satulaputkella.

Mediumissa sit stacki aika pitkälti samoissa Surlyn kanssa, mut taas 545 vaaka ja toi 389 kuulostaa niin lyhkäseltä! Vertaan nyt tohon rolleriin koska se on lähimpänä geoltaan mitä löysin.

Aikasemmin oli large v4 pomppis ja se oli hyvä 110mm stemmillä ja suorahkolla tangolla, bullmoosella ja dropeilla 60mm stemmillä. Toki jostain luin, et reachikin olisi sentin vähemmän kuin tässä fhainissa. Tais se olla efektiiviseltäänkin lyhyempi… Tai ehkä samoissa. Mietiyttää nyt vain, et olisko kuitenkin fiksumpi se pienempi ku toi vaikuttaa vaan aina enemmän ja enemmän liian suurelta, eikä huvittais mitään nysästemmiäkään käyttää. Myös mielessä se, et pitää väkisin slämmätä ja laittaa nollakulman stemmi tai negatiiviin tai tulee ohjaamo liian korkeelle? Aika paljon kaikenlaista jäi näköjään miettimättä.

Alla vielä hieman vertailua rolleriin ja sit tallista löytyviin pyöriin, jotka mulle toimii hyvin. Sutra 90mm stemmillä ja riserilla. Karate Monkey 100mm stemmillä ja Ritcheyn Kyotolla. Ihan erilaisia pyöriä toki, mut jotain osviittaa antaa mikäli joku ennättää jeesata! Kiitos.

Compare: 2020 Surly Bikes Steamroller Base 56cm vs 2020 V3 8bar Bikes FHAIN STEEL Urban Large - Bike Insights, - vs. 56 roller

Compare: 2022 Kona Bicycle Company Sutra LTD 56 vs 2020 V3 8bar Bikes FHAIN STEEL Urban Large - Bike Insights, - vs. 56 Sutra LTD

Compare: 2003-2004 Surly Bikes Karate Monkey Legacy Medium vs 2020 V3 8bar Bikes FHAIN STEEL Urban Large - Bike Insights, - vs. 2004 Karate Monkey Medium

Eiks tää o just aina ollut tavoiteltavaa vai mitä hä? Vai onko tästä tullu joku spacer stack -positiivinen foorumi?

6 Likes

Tiesin että toi kohta olis yön pimeydessä pitänyt editoida pois!

Ok mutta miksi arvelet että 8barin L-koko on liian suuri, vaikka se on pienempi kuin muut jo ajossa hyväksi todetut rungot (sutra, km), vai käsitinkö tän jotenkin päälaelleen?

1 Like

Mä luulen, et sä käsitit asian ihan hyvin ja itse panikoin turhaan. Kohta se selviää kun aletaan kasailemaan, mä briiffailen sitten miten kävi.

Kiitos kun sain avautua :handshake::heart:

3 Likes

Eikö se oo kiva että saa laittaa muutakin kuin sojostemmiä?

1 Like

Kyllä toi M-koon Fhaini on näillä tiedoilla sulle liian pieni. Lyhyys vielä pahenee jos joutuu laittamaan spacereita.

Pysy siinä minkä tilasit. Ohjaamon saa aina alas mutta lyhyttä runkoa on vaikea venyttää.

1 Like