Rihtauspenkit/-pukit/-telineet

Harkitsin kesällä pitkään Tacxin ja Minouran välillä päätyen jälkimmäiseen. Tuntuu hieman heppoiselta ja keikko heilahteleekin helposti telineessä (tai pikemminkin teline kiekon mukana), ellei sitä pyöritä maltillisesti. Yhdet kiekot olen sillä kasannut ilman suurempia murheita ja suorinakin ovat pysyneet. Eipä ole lisättävää Teemun analyysiin.

Jälkikäteen ajateltuna olisin päätynyt johonkin toiseen, tukevampaan, vaikka hinta olisikin korkeampi. Siis jos budjetti kestäisi.

Tässä valikoimaa mitä löytyi penkoessani interwebbiä entisen rihtauspukkini hajottua. Päädyin Park Toolin TS-2 pukkiin ja TSB-2 alustaan. TS-2 on nykyään TS-2.2.

http://www.murphyauctions.net/images/mar04/advtrans04.jpg
huutokaupassa, ei hintaa tiedoss

http://www.centrimaster.de/images/stories/Produkte/classic640.jpg
Centrimaster 450.-

http://www.parktool.com/images/products/productimages/spr_TS-3_2005830_44768.jpg
PT TS-3 alle tonnin jos jostain saa

VAR truing stand CR-07400 hippasen alle 600.-

Itsellä on tuo pyramid jonka noin €50 ebaystä ostin posteineen. Jalusta on tukeva mutta venytysmallinen kiinnitys akseliin vaatii oman tekniikkansa rihtauksen aikana. Toisin sanoen, ei saa koskea mihinkään pyörähdyksen aikana. Kuten kyttyrä jo totesi penkki toimii paremmin sivuttaisheiton rihtaukseen kuin pysty mutta pienellä penkkiin totuttelulla ja treenillä olen saanut kiitettävän hyviä tuloksia. Keskittämisen olen hoitanut kiekkoa kääntämällä. Yhteenvetona totean että sen minkä hinnassa säästää pitää maksaa hieman enemmän aikaavievänä rihtauksena mutta hintalaatu suhde on erinomainen ja itse olen ollut erittäin tyytyväinen ensimmäiseksi penkiksi. Seuraava olisi varmaankin Hozan C-330 joka on hieman päälle £200.
http://www.hozan.co.jp/cycle_e/catalog/wheel/img/C-330.jpg

Park Toolilta löytyy myös harrastekäyttöön malli TS-8. Hinta kohtuullinen.
Mulla on ilmeisesti tuon edeltäjä TS-7. Ihan tyytyväinen olen ollut.

Teemu - 18:45, 1.1.2010 » Mulle tuli just joulun alla tuo Minoura ja olen nyt neljä kiekkoa sen kanssa rakentanut. Pystyheiton tarkistaminen tuossa on aika epämääräinen, mutta sivuheiton määrittäminen taas onnistuu oikeinkin hienosti ja keskittäminenkin varsin hyvin. Mukana tuli metallisysteemi, jolla pukin saa "kalibroitua" keskelle ennen rihtaamisen aloittamista.
Mun kokemukset Minourasta on joku neljän kiekkoparin jäljiltä vähän erilaiset. Toi pystyheiton tarkistus on musta toteutettu ihan hyvin, kun sitä palikkaa pystyy kiertämällä hienosäätämään.

Ton kalibrointitikun kanssa kalibroitua keskitystä on aina joutunut rihtauksen loppuvaiheessa tarkastamaan, että saa keskityksen kohdalleen.

Ihan täyttä luottoa nuo sivuttaisheittoa tarkkaavat muovitikut eivät multa saa. Jotenkin tuntuu, että ne etäisyyttä säätävät hammastukset eivät ihan natsaa ja taitavat olla muovia nekin. Kiekkoa kääntäessä niitä vipuja tulee helposti kolhineeksi.

Lisäksi toi laitos on sen verran köykäinen, että se tuntuu aina vaappuvan johonkin suuntaan. Kun kiekon pistää pyörimään, saattaa muutaman kerran kuulua raapaisu, kun kiekkoon on tullut sivuttaisliikettä, joka sitten menee ohi.

Plussaa täytyy antaa siitä, että toi ei juuri vie tilaa ja siihen mahtuu helposti monen kokoista kiekkoa.

Jos nyt hommaisin halpaa pukkia, niin ottaisin ehkä sitten tollaisen hieman työläämmän, mutta luotettavamman ruuvisäädettävän mallin. Tosta Pyramidin kuvasta ei oikein näe, miten siinä on tuo erilevyisten napojen sovittaminen pukkiin toteutettu, mutta muuten se näyttää noista Tonin vaihtoehdoista tukevimmalta ja sopivan simppeliltä.

Mun silmään toi Pyramid näyttää kaikkein vetelimmältä, olen joskus joutunut parikymmentä kiekkoa samannäköisellä viimeistelemään ja ei muuten ollut kivaa.
Meillä on Minouraa myynnissä, mutta en ole itse käyttänyt, vaikuttaa kyllä asialliselta.
Itsellä on Parkin TS-3 ja siitä kannatti kyllä maksaa, se ON niin hyvä. Harmi ettei niitä tehdä enää.
TS-2(.2) on nopea ja helppo käyttää, järkevä valinta jos käyttöä on vähänkään enemmän. Mielestäni kannattaa hommata vaikka kimpassa hyvä pukki, ennemmin kuin halvin mahdollinen.
Kaikilla pukeilla saa kyllä hyvän tuloksen, toisilla sen eteen vain joutuu näkemään enemmän vaivaa.

joope - 23:09, 1.1.2010 » TS-2(.2) on nopea ja helppo käyttää, järkevä valinta jos käyttöä on vähänkään enemmän. Mielestäni kannattaa hommata vaikka kimpassa hyvä pukki, ennemmin kuin halvin mahdollinen.
True dat.

Tuota M-Wavea en tosiaan ainakaan voi suositella. Tilasin sen Roseversandista, joka myy sitä Xtreme 2-zent -nimellä. (Viitanneeko nimi sitten max. keskitystarkkuuteen, tiedä häntä?) Joka tapauksessa olin itsekin arponut eri halpismallien välillä ja ajattelin tuosta tulevan kelvollisen pikku modauksella.

Vaan eipä juuri innosta kun pakasta vedetyllä Shimanon valmoiskiekolla tilanne on tämä:


Kiekko makaa pukissa ikään kuin lievästi kantillaan. Eikä noihin muovisiin haarukanpäihin saa kiekkoa tarpeeksi tukevasti vaan aina on pientä tarkkaa työtä häritsevää vaapuntaa sivusuunnassa.
Lievästi huijattu fiilis alkaa tulla näiden halpismallien kanssa, kun eivät näytä tarjoavan mitään toiminnallista etua verrattuna vanhaan etuhaarukkaan, takalyhdyn muovipantaan, kierretangon pätkään, muovipuristimeen ja pahvinpalaan.

Ei TS-2kaan keskitä kovin hyvin. Etenkin siinä on ongelmia etukiekkoja rihdatessa ja niissä on pakko vaihdella puolia muutaman kerran jos haluaa hyvää jälkeä. Tosin TS-2 telineen haarukanpäät voi keskittää, tuota ylläolevaa vissiin ei.

Mä en lähtis ostamaan mitään alle 100 Euron rihtaustelineitä, yhtä hyvin homma hoituu fillarin haarukassa jarrut tai nipparit mittoina.

Halvan telineen vois rakentaa etuhaarukasta ja muutamasta mittakellosta. Olis varmasti parempi kun moni ylläoleva…

Nostellaas vähän vanhaa aihetta. Olisi tarkoitus tuottaa yksinkertainen pukki tässä lähiaikoina. Tuo keskittäminen mietityttää tuossa omassa mallissa. Tosin tiedän ainakin tuollaisella rakenteella tehdyn oikein hyvää työtä ilman mitään kiekon kääntelemisiä. Alla vähän yksinkertaista mallia…

http://anthax.1g.fi/kuvat/sekamelska/rihtauspukki.jpg/_small.jpg

Selvennykseksi kiekko kiristetään pukkiin kierretangoilla jotka menevät pystyputkista läpi ja suoruutta tutkiskellaan jonkunlaisella metalliviivaimella esim jota voi säätää hahlon mittojen puitteissa, kuvasta puuttuu pultti ja “viivain” on liian paksu.

Päivitellään jos saan jotain konkreettista aikaiseksi.

anthax - 17:21, 26.9.2010 » Nostellaas vähän vanhaa aihetta. Olisi tarkoitus tuottaa yksinkertainen pukki tässä lähiaikoina. Tuo keskittäminen mietityttää tuossa omassa mallissa. Tosin tiedän ainakin tuollaisella rakenteella tehdyn oikein hyvää työtä ilman mitään kiekon kääntelemisiä. Alla vähän yksinkertaista mallia.. http://anthax.1g.fi/kuvat/sekamelska/rihtauspukki.jpg/_small.jpg Selvennykseksi kiekko kiristetään pukkiin kierretangoilla jotka menevät pystyputkista läpi ja suoruutta tutkiskellaan jonkunlaisella metalliviivaimella esim jota voi säätää hahlon mittojen puitteissa, kuvasta puuttuu pultti ja "viivain" on liian paksu. Päivitellään jos saan jotain konkreettista aikaiseksi.
Idea vaikuttaa ihna käyttö kelpoiselta. Kannaatta tehdessä miettiä ergonomiaa:

Laittaa tuon viivaimen osoittamaan alaviistoon, jolloin kun istut tuolilla penkin edessä katse on vähän ylhäältä päin. Ei tarvitse kurotella kaulalla.

Olisi hyvä jos pystytolpat olisivat tavallaan yhtänäistä osaa. Olen kuulluut että pakettiauton eturipustuksista voisi saada hyvän osan tuohon. Laatu pitäisi ainakin olla hyvää.

Onnea vaan ja alahan hommiin ja kehitys tänne heti paikalla!

Ei ole muiden kehityksiä näkynyt, joten tässä oma vähemmän hienostunut ratkaisuni. Painoa kertyi 27kiloa. Eipähän tarvitse kiinnittää pöydän kulmaan. Kestää myös seisoa päällä.
http://kaje.nukku.net/rp/tn/kaje-rp01.jpg
http://kaje.nukku.net/rp/tn/kaje-rp02.jpg
http://kaje.nukku.net/rp/tn/kaje-rp03.jpg
http://kaje.nukku.net/rp/tn/kaje-rp04.jpg
http://kaje.nukku.net/rp/tn/kaje-rp05.jpg
http://kaje.nukku.net/rp/tn/kaje-rp06.jpg
http://kaje.nukku.net/rp/tn/kaje-rp07.jpg
http://kaje.nukku.net/rp/tn/kaje-rp08.jpg
http://kaje.nukku.net/rp/tn/kaje-rp09.jpg
Täältä tarkemmat kuvat

Pystyheitolle pitäisi jotain rakennella, mutta toimii tarpeeksi hyvin sivulta tuleva ruuvikin, kunhan säätää korkeuden kohdalleen.

Kevyempää haikailevalle on vielä aihio jaossa.

Juma, aika jämäkän näköinen pukki. Raati kiittää työkalumaista pintakäsittelyä ja integroitua pinnan pituusmittausta.

Toi halpis-tacx on todettu ihan kohtalaiseksi telineeksi. Onhan se rimpula ja pystyheiton ilmaisin on paska, mutta saa tuolla asiallisia kiekkoja tehtyä helpommin kuin haarukassa.

Joku parkin parempi teline on kyl ostoslistalla.

Sopivasti nosteltu tätäkin ketjua. Oma pukki on valmis ja vaille laillista ryöväystä ukon työpaikalta. En ole itsekkään nähnyt lopullista tuotetta kuin kuvissa. Pitää laittaa tarkempaa kokemusta ja kuvaa kunhan saan kapistuksen kotia.

Härveli saapui vihdoin kämpille ja kolme kiekkoa sillä on jo oiottu tuossakin kuosissaan. Pitää vielä vaihtaa ‘irtopalikat’ johonkin järkevämpään kuin mitä pajalta tuli mukana.

http://anthax.1g.fi/kuvat/sekamelska/pyoryla/Rihtauspukki/PC140870-2.jpg/_smaller.jpg

http://anthax.1g.fi/kuvat/sekamelska/pyoryla/Rihtauspukki/PC140871-3.jpg/_smaller.jpg

ritari_s - 14:45, 12.12.2010 » Raati kiittää työkalumaista pintakäsittelyä ja integroitua pinnan pituusmittausta.
Näin.

Tämmöinen tuli vastaan

http://feedbacksports.com/shop/Assets/ProductImages/14897-4.gif

Vois olla ihan passeli kotikäyttöön.

Laitetaanpa tänne esille oma rihtauspukki. Tuollaisen hankinta tuli ajankohtaiseksi ja lopulta päädyin tekemään pukin itse. Käytössä on kevyeen alumiinin työstöön pystyvä cnc-jyrsin, joten alumiini valikoitui materiaaliksi. Pukin pohjalevy on 6mm alumiinia, pystyputket 35x35x2 neliöputkea ja nuo mittapäiden varret 20x20x1.5 neliöputkea. Akseliväli on säädettävissä noin 100-135mm. Heittokellot ovat vähän overkilliä, mutta toisaalta niistä on helppo katsoa missä heitto on. Rakenne on riittävän tukeva ja tarkkuuttakin piisaa. Keskityksen joutuu katsomaan kiekkoa kääntämällä.

Lisää kuvia tuolta: https://picasaweb.google.com/olavi.narhi/Rihtauspukki

  • Olavi

Tosi upea! Venttiilihattu heittokellon mittavarren päässä on nerokkaan yksinkertainen oivallus! Taidan apinoida kyseisen yksityiskohdan omaan pukkiin jos se joskus valmistuu…