Rengastiereportaasi & sekalaisia lomakuvia

Koska nyt on kylmä ja pimeä, niin aloin fiilistelemään viime heinäkuun pyöräreissua. Tästä tuli hiukan aiottua pidempi reportaasi/matkakertomus/-opas, sorry.


Päätimme tyttöystäväni kanssa tehdä jonkinmoisen pyöräreissun viime kesänä. Koska kummallakaan meistä ei ollut paljoa kokemuksia pitkän matkan taittamisesta fillarilla koimme, että iisi vaihtoehto olisi pyöräillä Turun saariston rengastie viidellä yöpymisellä. Päiväkohtaiset etäisyydet pidettäisiin pieninä ja teltan sijaan hoidettaisiin yöpymiset bed & breakfast -tyylisissä majataloissa. Näin meidän ei tarvitsisi vetää itseämme tarpeettomasti piippuun, vaan nauttia saariston leppoisasta ambianssista, aurinkoisista päivistä ja meri-ilman tuoksusta.

Reitti oli suurinpiirtein tällainen kierrettynä myötäpäivään:
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/saariston%20rengastie.png
Poikkesimme matkan viimeiseksi yöksi Pakinaisten saarelle kaverin mökille, jota punaiset nuolet tässä esittävät (mad graphical, yo).

Matkaoppaana käytimme enimmäkseen tällaista susipaskaa vihkoa, jossa toisaalta oli pari ihan hyvää vinkkiä yhteysaluksista ja paikallisista kulttuurinähtävyyksistä kuten juhannussaloista, jollainen muuten oli ihan jokaikisessä kyläpahasessa.
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/opaskirja.jpg
Myös Mondossa oli juttu rengastien parhaista paloista, joka puolestaan tarjosi paljon enemmän. Suosittelen tutustumaan, jos rengastielle mielit. Löytyy Nopsa Travelsin nettisivuilta:
http://www.nopsatravels.com/saariston-aarteet/#esittely

Matkaan lähdimme Peugeot’n maantiepyörästä konvertoidulla sinkulalla (hers) ja Monarkin retkifillarista konvertoidulla fiksillä (his). Jouduin sherpaksi, koska minulla oli takatartsi, mikä tuotti erittäin takapainoisen ja junamaisen ajokokemuksen. Suurin osa kamoista pakattiin kahteen Spectran sivulaukkuun (laukku per hlö) ja eväät, sadevarusteet plus muu nopean toiminnan tavara laitettiin American Apparelin putkikassiin tartsin päälle, josta kamat sai käteensä ilman penkomista. Työkalut, sisurit yms. menivät BBB:n satulalaukkuun.

Välitykset Peugeot’ssa 44/17 ja Monarkissa 44/18 sekä rengastukset vastaavasti Gatorskin 25mm - Gatorskin 25mm ja Rando 28mm - 4Season 25mm.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4781.JPG
Tarmoa täynnä ja vähän täpinöissä ensimmäistä kilsaa taittamaan. Tsekidi Lidl vaibbasuccis-fashion

1. päivä
Tiistai
Turku - Nauvo

Lähdimme Suomen Turusta joskus ennen puolta päivää ja valmiiksi myöhässä aikataulusta. Matka sujui totutellessa pariajamisen rytmiin ja raskaaseen kuormaan.

Matkan ensimmäinen ja ainoa flätti tuli vähän Kaarinan jälkeen, noin kymmenen kilsan ajon jälkeen. Taisin laittaa edellisenä iltana vähän turhan kovat paineet Pösön etukumiin, kun reikä löytyi vannenauhan puolelta.
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4784.JPG
Paikkaamisen jälkeen. Ynseä puhelinasentaja tuli hakemaan kuvassa taka-alalla ollutta kelaa samaan aikaan melkein peruuttaen kuorma-autonsa päällemme. Vajakki.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4785.JPG
Kaarinan ja Paraisten (?) välillä olleen sillan KLV-päällyste oli suunniteltu rata-ajoa silmällä pitäen.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4790.JPG
Piknik kanervikossa ennen Paraisia.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4791.JPG
Sattmarkin tuvan lomassa oli mahikset käydä uimassa, ja näitä mahiksia ei jätetty väliin.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4793.JPG
Piristeet naamaan ja takaisin tien päälle. Rossin swagger represent.

Sattmarkin tuvan jälkeen KLV muuttui yllättäen sepelillä ja harmaalla kivituhkalla päällystetyksi vuoristoradaksi, jonka jokaisessa alamäessä sai pelätä flättipannukuolemaa. Varmuudeksi päästin renkaistamme hiukan paineita pois, ettei pinkeä gummi kosahda terävään kiveen. Siitä huolimatta pannutin, kun ajoin liian lähelle väylän reunaa, josta sora petti alta (kuvassa päällyste on jo melko inhimillisessä sorakuosissa terävän ja irtonaisen kivituhkapäällysteen jälkeen):
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/26072011172.jpg

Ehjin nahoin ja kumien kanssa pätkä saatiin lopulta taitettua. Oi sitä hymyä, kun sai taas sileän asfaltin alleen.

Saavuimme perille Nauvoon ja ensimmäiseen majapaikkaan vasta klo 22 aikoihin. B&B:n nimi oli Nagu Gammelgård. Huone maksoi yöltä 66€, johon sisältyi melko tylsä aamiainen. Puitteet olivat ihan siistejä kuitenkin. Alakerrassa oli bilishuone ja uimaranta n. 300 metrin päässä. Mestoilla oli myös legittejä lampaita, jotka fiilistelivät rapsutuksia ja ruohoruokintaa.

2. päivä
Keskiviikko
Nauvo - Korppoo

Yöllä satoi vettä, joka muuten oli ainoa kerta koko matkalla. Sunshine all the way. Samalla kun kiristin ketjuani, niin huomasin, että kolme viidestä halpisrattaanpultista olivat löystyneet niin paljon, että ne pystyi pyörittelemään sormin auki. Äheltämisen ja säädön jälkeen en saanut niitä lopultakaan tarpeeksi kireälle (vasta-avain puuttui, eikä ruuvaristakaan ollut apua). Koko loppumatka menikin sitten paranoian vallassa. Stressiä ei suinkaan pienentänyt se, että tunnin matkan jälkeen voimansiirrostani alkoi kuulua karseaa metalli-vasten-metallia -kirskuntaa. Kelailin, johtuuko se keskiöstä vai mistä. Löysäsin ketjun samoihin löysyyksiin, minkä jälkeen ääni katosi. Mahtoiko sade huuhtoa liukasteet ketjusta, mikä yhdistettynä kireään ketjuun sai aikaan varoitusäänen.

Koska ensimmäinen matkapäivä oli pituudeltaan suurin, suunnittelimme toisen päivän rennoksi. Saavuimme puolilta päivin majataloon nimeltä Faffas, joka oli idyllinen mökki-/maatalomesta. Suht tasapainoisessa pihapiirissä kasvoi omena-, luumu- ja kirsikkapuita. Huone, jossa tosin oli 4 sänkyä, maksoi yöltä 70€, johon sisältyi melko tavanomainen einesaamiainen. Puuroa oli toki tarjolla.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4806.JPG
Decor Rustic á la Faffas

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4808.JPG

Faffasista sai vuokrata myös vanhan puusaunan (15€/h), jossa oli iso komea pata ja hyvät löylyt. Uimapaikka oli muutaman sadan metrin päässä venevajan yhteydessä, mutta vedessä kellui sinilieväfleikkejä, enkä nössönä uskaltanut pulahtaa (puoliso oli rohkeampi).

Luppoaikana kävimme kiertelemässä saarta ja satamassa syömässä. Veneilijöitä on kyllä moneen lähtöön: kaupunkiperheitä, känniporukoita ökyjahdeilla, OG-merikarhuja, päivettyneitä sporttijäbiä. Vaikken veneilystä ja siihen liittyvästä ylemmän keskiluokan ilmapiiristä sen kummemmin perusta, niin ymmärrän kyllä sen viehätyksen. Lisäksi kiitos paattikansalle, koska saariston kaikki toiminnot tuntuvat keskittyvän satamiin. Jos teki mieli lämmintä ruokaa, täytettä eväskassiin, espressoa tai jätskiä, niin satama was the place to be.

3. päivä
Torstai
Korppoo - Iniö

Hyvin nukutun yön jälkeen piti lähteä aikaisin, koska yhteysalukset suhaavat Korppoo-Houtskari -väliä vain muutaman kerran vuorokaudessa (muistaakseni). Viereiseltä laiturilta olisi lähtenyt botski Ahvenanmaalle, mutta kun kummassakaan matkalaisessa ei ollut heittäytyjän vikaa, niin se jäi tällä kertaa väliin.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4813.JPG
Yhteysalukset tulivat lähes poikkeuksetta täyteen automatkailijoita ja motoristeja. Siistiä tietysti on, että pyöräilijät päästetään lautoille ensimmäisinä. Kerrankin näin päin.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4818.JPG
Bongaa kuvasta vaatimaton ja ylihypetetty nykytaideteos.

Houtskari (tai Houtskär) oli kyllä mahtavaa seutua. Rypäs pieniä saaria, joita yhdistivät aamusta iltaan suhaavat lossit. Jokaisella saarella oli pieni kylä, jossa oli sympaattisia pihoja ja nättiä maisemaa. Kesäpäivän aurinko kevyesti käsivarsilla ja vieno myötätuuli selässä. Road bliss never forget.

Tällaisia pieniä ampiaisen näköisiä ötököitä oli kuitenkin joka paikassa. Nämä hedelmäkärpäsiksi(?) kutsutut paskiaiset tarttuivat jokaiseen paikallaan pysyvään pintaan. Eipä ne pahaa tehneet ja tuulilasin kokoiset Rossin-blehat estivät suurimmat vastapallot. Suuhun ja kuormaan niitä kyllä meni.
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4823.JPG
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4824.JPG
That Brooks texture

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4819.JPG
1992 - Suomi voitti jonkun mitalin tai jotain? Dunno.

Jokaisessa kylässä tosiaan oli yksi kappale hämmentäviä viirien, kasvien, ja pakanallisten symbolien peittämiä puisia lipputankoja eli juhannussalkoja. Virittelimme matkan lomassa pientä skabaa, kumpi ensin bongaa seuraavan juhannussalon.

Jonkin pitäjän sivutieltä löytyi myös latoon pykätty itsepalvelukirppis, jossa oli hemmetisti vaatteita, leluja, kirjoja sekä erikoisuutena oman maan kasviksia, hilloa ja sieniä. Puoliso osti mekon ja jotain muita rättejä, itse en löytänyt mitään Ostopäätökseen vaikutti tietysti se seikka, että ostettua kamaa joutuisi roudaamaan fillarin selässä loppumatkan. Mukaan tarttui silti pöytäliina tuliaisiksi frendille Pakinaisiin ja houtskarilainen merikarhu (nalle) lahjaksi hänen pienelle päivänsankarilleen. Maksu suoritettiin oven pielessä olleeseen muovirasiaan, jossa oli vaihtorahaa. Aito meininki.

Muistaakseni Houtskari - Iniö -välin lautta oli ainoa maksullinen, koska reittiä ei ole vielä liitetty valtakunnalliseen tieverkkoon. Muistelisin, että hintaa kyydillä oli 6€/matkustaja + 3€/fillari. Lauttamatka oli myös ajallisesti pisin, n. 40 min ja kannella oli kylmä.

Iniö oli Houtskarin ohella reitin mahtavimpia mestoja. Leonella-niminen kahvila tarjoili pitsaa, olutta ja grilliruokaa. Nälkäisinä vedimme ranskalaiset naamaan ennen majataloon siirtymistä.

Iniön satama - ehkä yllättävimpiä paikkoja löytää aito thaimaalainen rafla! Tai no, eihän se yllätyksenä tullut, kun etukäteen katsottiin (kannattaa ehdottomasti lukea Mondon juttu saariston rengastien tärpeistä, jos reissun aikoo tehdä). Thaimaalaisravintola Bruddalsvikenistä sai hyvää ruokaa. Kannattaa ottaa paahdetut cashew’t lisukkeeksi - sopivat jokaiseen annokseen. Jännäsi snadisti lähteä kasvissyöjänä saariston rafloihin, mutta kyllä jokaisessa ravintolassa oli yksi kasviannos listalla, Buddalsvikenissä useampi.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/28072011175.jpg
Tämä lungi koira oli myös mestoilla Bruddalsvikenissä. Söimme tosin terassilla.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4827.JPG
Reitti Bruddalsvikeniin oli hiukan sketchy. Päätieltä kuoppaista hiekkatietä jyrkähköön ylämäkeen, matkan varrella löytyi kaikenlaisia autonraatoja, rengaskasoja ja teollisuushalleja. Fierce pose up in this motherfucker.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/28072011174.jpg
Majapaikka oli eri saarella kuin Iniön ydin, pienessä Jumon kylässä. Matka taittui saaren mukaan nimetyllä lossilla. Skagen Track Stand oli astetta kiperämpi pala haukattavaksi kuin Föri Track Stand.

Iniön majapaikan nimi oli Bergshagen, joka oli aivan fantastinen paikka. Bergshagen on pienen kukkulan päällä sijaitsevasta vanhasta maatilasta konvertoitu ekomajatalo, jossa oli lämmin tunnelma, kotoisa ja siisti pihapiiri ja hiukan modernia luksusta, joka ei kuitenkaan tiputtanut rustiikkista fiilistä tippaakaan. Yö oli korkeahkon hintainen 76€ piha-aittahuoneessa, mutta puitteet olivat sen arvoiset: parisänky, teekeitin, ekovessa ja -suihku. Bergshagenin nuori isäntäpari oli myös erittäin rentoa ja hyviin arvoihin uskovaa väkeä. Puusaunan vuokra oli 15€ tunnilta, mutta pyöräilijät saivat saunan käyttöönsä 10 eurolla. Reissun parhaita hetkiä oli löylyjen jälkeen istua saunan terassilla ja katsella auringon laskua ja vain fiilistellä elämän parhautta.

Bergshagenin lähellä (n. 400m) sijaitsi myös reissun paras uimapaikka. Jumon kylän yleinen uimalaituri oli hiekkatien jälkeisen pienen vehreän polun päässä auringon lämmittämällä kalliolla. Vesi oli puhdasta tässä suojaisassa poukamassa, jossa pääsi fiilistelemään rauhassa merenrannan tunnelmaa. Uimapaikka oli mainittu myös Mondon artikkelissa, mikä näkyi siinä, että mestalla ei voinut pitkään olla yksin. No problems, though.

Bergshagenin aamiainen oli reissun paras: itseleivottua saaristolaisleipää, oman maan luomusalaattia, itsetehtyä puuroa ja mustikkakeittoa plus muuta makoisaa. Aamiaistila oli arvokas ja autenttinen maatilan keskushuone, joka oli laitettu hyvään kuntoon. Bergshagenille 10/10.

4. päivä
Perjantai
Iniö - Merimasku

Aikaisin ylös ja aamiaisen jälkeen pyörän selkään. Meillä oli snadi kiire yhteysalukselle joka kulki Iniöstä Kustaviin, koska tämän jälkeen piti vielä ehtiä Taivassalo - Teersalo yhteysalukselle. Mantereelle paluun huomasi siinä, että ruotsinkielisyys alkoi pikkuhiljaa häviämään, maantiet alkoivat olla isompia ja liikennöidympiä ja korkeuserot suurempia. Saaristossa ei oikein kunnollisia nousuja ollut, nyt ne alkoivat jo imemään mehuja reisistä. Muistan hengästyneeni ensimmäisen kerran 1. päivänä Paraisten kaivoksen kreisillä nousulla (saariston korkein kohta, FYI) ja toisen kerran 4. päivänä mantereen nousujen kanssa. Eli itse saaristo meni like a breeze, nyt alkoi tuntumaan, kun kuorman kanssa oli hankalaa runtata putkelta.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4837.JPG
Lautan venailua Iniön päässä

Taivassalo olikin jo täysin suomenkielinen kunta. Pari mielenkiintoista kirpparia, 1400-luvun kivikirkko, marketteja ja pienkuppiloita. Keskustasta ei löytynyt kebu-pitserian lisäksi muuta raflaa. Vähän matkan päässä oli kuitenkin Ketarsalmen Kievari -niminen majoituspalvelu/viihdekeskus/tanssikuppila, jonka lounaspöytä oli yllättävän hyvä, vaikka kasvisgratiini olikin ainoa lämmin syötävä ruoka (gratiini on lisuke, eikä pääruoka, ffs).

Yhteysalus Taivassalo - Teersalo kulki tasan kerran päivässä, joten sinne oli ehdittävä - ja sinne ehdittiinkin tunti etuajassa. En muista oliko se täällä vai jossain Houtskarissa, jossa oli Pelago-niminen pubi. Fiilistelin. Sen muistan varmasti, että Taivassalon lauttarannassa oli hyvä uimapaikka. Rohkeat skidit hyppivät lauttalaiturilta greisejä voltteja. Itse tyydyin käsipohjaan.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4850.JPG
If I could offer you only one tip for the future, sunscreen would be it.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4815.JPG
Hefe tsekkailee meidän fillareita. Meillä oli mukana pienet mustekalakoukut, joilla fillarit sai kytkettyä tukevasti lauttojen rakenteisiin, että pysyvät pystyssä merenkäynnin ajan. Suosittelen.

Merimaskun ainoa majapaikkamahdollisuus oli Taattisten tila. Kyseessä on iso ex-maatila nykyinen majatalo, jossa on kaikenlaista aktiviteetteja ja, get this, läjäpäin elukoita pyörimässä jaloissa. Oli koiraa, kissaa (my personal favorite), kapinen hevonen, lampaita, kanoja, kukko, you name it. Yö pimeässä ja lukkeja vilisevässä (tyttöystävälläni on araknofobia) aitassa maksoi suolaiset 82€. Huone oli kuitenkin täynnä sänkyjä, joten mestoille voi majottua suuremmankin porukan kanssa (6-8). Taattisten tila oli elukoita lukuunottamatta aika ankea tapaus. Toisaalta siellä oli sopiva annos elämän tuntua.

Tässä vähän kissakuvia tilalta. Kaverin nimi on Pelle ja sillä on jännä naama. Löydettiin se puun alta makaamasta ja kun lähestyttiin sitä, niin se maukaisi, kellistyi ja alkoi heti kehräämään. Omia kissoja oli tuossa vaiheessa jo vähän ikävä. HTFU!
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4857.JPG
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4858.JPG
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4859.JPG

Merimasku oli muuten kuin joku kummallinen lähiö. Joka puolella suurehkoja omakotitaloja, mutta kunnan palveluihin kuului vain yksi pieni kyläkauppa, pankki ja urheiluhalli. Ehkä Naantali on sen verran lähellä, että jengi käy siellä asioilla. Nurmijärveläisyyden lounais-suomalainen versio. Matkan varrella majapaikkaan bongasimme vierasvenesataman suuren sillan ja kirkon kupeessa, josta löytyi onneksi rafla.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/29072011177.jpg
Safkaa venaillessa. Vaikka ravintola oli melko ankea, niin terassi oli eläväinen ja miljöö omalla tavallaan kaunis.


5. päivä
Lauantai
Merimasku - Pakinainen

Taattisten tilan aamiainen muistutti keskinkertaista hotelliaamiaista pienemmällä valikoimalla. Pieni K-kyläkauppa puolestaan yllätti positiivisesti laajalla sortimentillaan. Mukaan tarttui Pakinaisten mökkikemuja varten tuoretta ananasta, halloumia, tummaa suklaata ja muuta siirtomaatavaraa.

Nokka kohti Haapalan lauttalaituria, joka olikin melko lähellä. Aikaa riitti kortinpeluuseen, auringonottoon ja mustikoiden poimimiseen ennen lautan saapumista, joka oli päivän toinen ja viimeinen.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4862.JPG
Metsät olivat myöhäisestä ajankohdasta huolimatta täynnä suomalaista superfoodia

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4864.JPG

Pakinaisissa oli hienoa ottaa rennosti ja nähdä tuttuja ihmisiä pitkästä aikaa. Tuli valvottua, saunottua ja juhlittua.

6. päivä
Sunnuntai
Pakinainen - Turku

Vika päivä meni melko kevyesti ja rutiinilla. Enää ei jaksanut pakata kamoja edes kunnolla. Bebax alkoi myös vähän kolottaa. Brooks Team Pro on oikein hyvä satula: jäykkä, pitkä ja hyvin muotoiltu. Penkin olisi voinut kuitenkin sisäänajaa ennen reissua, jolloin arse olisi kestänyt istumisrupeaman kivuttomammin.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/pakinainen.jpg
Lähtö oli viimeisenä aamuna vähän vaikeampi. Nukutaan kohmelo pois.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4870.JPG
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4868.JPG
Pakinaisissa saimme myös ajoseuraa Turusta pyörällä saapuneista frendeistä. Kuvassa Samun Kona Sutra.

http://dl.dropbox.com/u/3576177/Pyorakuvia/lomakuvatkosher/IMG_4871.JPG
Darra katosi viimeistään polkemaan päästessä. Lauttaa venaillessa.

Loppumatka meni letkeästi, vaikka maantien vieressä polkeminen on välillä perseestä. Nimimerkki mace polki vastaan jonkun Merimaskun sillan kohdalla. Täällä keskellä ei mitään kehtasin kerrankin kajauttaa sotahuudon kunnolla. Naantalissa vedettiin pitsat ja kotiin saavuttiin joskus iltapäivällä. Safkaa naamaan, pieni venyttely, nukkumaan ja aamulla duuniin.


Reissu oli kyllä parhaimpia niistä harvoista ja lyhyistä kesälomista, joita lapsuuden jälkeen minulla on ollut mahdollisuus pitää. Tuskin koskaan on päässyt unohtamaan kaiken muun ja keskittymään vain seuraavan pikkukylän nimeen. Saariston rengastietä voin suositella kaikille. Hardmen-ajajat pystyisivät tuon teoriassa ajamaan yhdellä yöpymisellä - muutamat yhteysalukset kulkivat sen verran harvakseltaan, ettei taival taida yhdeltä istumalta taittua. Itse kuitenkin fiilistelin ns. kybällä leppoista kulkemista antaen kesäauringon imeytyä kehoon, hengittäen puhdasta ilmaa, haistella meren ja metsien tuoksuja sekä tuntea kuivan tien allaan. Ensi kesänä jotain vastaavaa, mos def.

Hyvä meininki. Pitääki tässä kesää odotellessa ryhtyä tuumasta toimeen ja speksata välineet kuntoon sekä päättää reitti. Noil kukkakärpäsil oli kyllä tuol saaristos joku massaesiintyminen.

kiva reissustoori - rupee syyhyttää jo seuraavat omat retket!

oikein kivaa juttuu, tulispa jo kesä

oliko sorapätkiä matkallisesti paljon ja olisiko niitä mahdollista kiertää? niin, ja hieno raportti!

Meniköhän mulla jotain ohi mutta mistä se darra tuli? Suomalaisesta superfoodista? :wink:

janoinen - 19:40, 18.1.2012 » oliko sorapätkiä matkallisesti paljon ja olisiko niitä mahdollista kiertää? niin, ja hieno raportti!
Ei sitä nyt pitkään ollut, vaikka loputtomalta tuntuikin. Max. 10 km (ei ollut ajotietokonetta tai älypuhelinta tms mukana laskemassa etäisyyksiä). Vieressä meni ojan erottamana päällystetty maantie, mutta tyttöystävää jännäsi vähemmän ajaa tuolla sorakelvillä. Päätie oli yli 90% matkalta päällystetty ja hyvässä kondiksessa. Päätieltä poiketessa kuitenkin tuli lähes poikkeuksetta hiekkatie jossain vaiheessa vastaan. Mutta kuten kirjoitin, yksi flätti tuli matkalla ja sekin johtui omasta mogasta.
dpstyles - 19:58, 18.1.2012 » Meniköhän mulla jotain ohi mutta mistä se darra tuli? Suomalaisesta superfoodista? ;)
Ihan perinteisesti viinistä ja viinasta se aiheutui. Kaverit tulivat Turuust autolla Pakinaisiin ja toivat juomingit, eli ei rahdattu mukanamme.

Tää saa olla nyt virallinen Rengastietopsu, koska täältä löytyy parhaat infot.

Ollaan tässä kaavailtu nelipäiväistä retkeä parin viikon päästä toteutettavaksi. tämmöisestä planistäon tällä hetkellä kyse, mutta pitää vielä lautat tsekata, et miten istuvat aikatauluihin. tai siis istuuko majoitusten etäisyys rannasta lauttojen aikatauluihin.

Tuo Parainen-Turku väli ei oo kyllä juuri mistään kotosin. Nauvosta Rymättylän kautta Naantaliin on mun mielestä parempi.

tnts - 13:49, 16.7.2013 » Tää saa olla nyt virallinen Rengastietopsu, koska täältä löytyy parhaat infot.
Joo, omankin reissun suunnittelussa tätä topikkia tuli selattua ahkeraan, ja pitänee ehtiessa matkareportaasia väsätä, myös ziguralle kiitos reissuvinkeistä. Parainen-Nauvo ja Nauvo-Korppoo lautoista ei tarvitse aikataulujen suhteen olla huolissaan, kulkevat vartin välein tms, siitä eteenpäin rupeaa lautta-aikataulut rajoittamaan etenemistä.

Ja sit safkavihje, Sattmarkissa on heti sillan jälkeen joku kahvila-ravintola-tms. jossa oli punk-ipaa kylmässä ja ulkona kalansavustamo josta sai lautasellisen lämmintä savukalaa. Osui hyvään lounas-aikaan omalla Turku-Nauvo etapilla.
Edit. Ja nauvon vierasvenesatamassa oli kanssa joku “Börje’s” josta tuli ostettua savukampelaa ja mustaleipää evääksi.

kiitti vinkistä. tuo on meillä siis ensimmäinen etappi. siirsin suunnitelman kivempiin maastoihin.

JeeJee - 13:55, 16.7.2013 » Tuo Parainen-Turku väli ei oo kyllä juuri mistään kotosin. Nauvosta Rymättylän kautta Naantaliin on mun mielestä parempi.
Ja itseasissa komp tälle, parainen-turku ehdottomasti reissun ankein pätkä, plus muutama puuduttava mäki matkalla. Kannattaa skipata, jos on vaihtoehtona.

^ kiitti vinkistä tosiaan, lähden huomenna turkuun ajelemaan muuten vaan. kiva lanka.

edit:

kiinnostaa, kauanko taitoitte tuota vuoristorataa Sattmarkin huvilan jälkeen, montako riemun kilometriä tuota on? Lieneekö kyseessä tämä pätkä:

Lainaus Saariston rengastiestä

Nonni. Meidän retki on ohi ja tässä nopea reportaashi etappeineen:

  1. päivä: Onnibus hesa-turku, perillä 11:30. Naantalin ja Rymättylän kautta Hankaan, josta 17:20 lautalla Seilin kautta nauvoon. Hinta 9€. Nauvossa majoitus Norrgårdin mökkikylässä hintaan 30€. Kilsoja yhteensä 60.

  2. päivä: Nauvosta Korppoon rantaan lounaalle ja sit takaisinpäin reilu kymppikilsa 15:10 lautalle kohti Houtskaria. Houtskarin kylän läpi biitsille uimatauolle ja Lömsön ja Jöutmon läpi Pub Pelagoon bisselle. Yöpyminen MossalassaSaariston Lomakeskuksessa, jossa oli varsin caravaanarimeininki. Pienempi mesta ois ollu kivempi. Hinta 75€ ja kilometrejä 75.

  3. päivä: Mossalasta lähti lautta 09:00 lomakeskuksen rannasta. Hinta 15€/pyöräilijä. Sumuisen Iniön läpi Kustavin lauttaan 11:00. Seuraava olisi mennyt vasta 14:45. Kustaviin lounaalle ja alkoon, josta jatko Mietoisiin majatalo GreenHouseen yöksi hintaan 22€/hlö. Paikka on myös jonkinmoinen paastokeskus ja huoneemme vieressä olikin suolihuuteluhuone ja kaikkialla oli enkeleitä. Kilometrejä 65.

  4. päivä: Turkuun. RYYS! kilometrejä 35.

hyvä rapsa - vastaava setti mietinnässä parin viikon päähän, turkuineen kaikkineen.

suolihuuteluhuone kiinnosta. samoin seili.

-mis jäbä o?

-seilissä. hik.

Seiliin ei rantauduttu, kun oltiin päivän viimeisellä lautalla liikenteessä, mut ois voinut olla kiinnostava mesta vierailla.

todella kiintoisa alue reissata osin tuttua seutua tosin veneellä ei pyörällä, koska papalla on mökki nauvon alueella saaressa mis ei kyl oo tullu vuosi kausiin käytä. Mutta ois kyllä kiinnostavaa käydä pyöräilemässä. Hyvältä reissulta kuullostaa ja joskus vois muutaman päivän pidemmänkin reissun suunnitella.