Rattaat & voimansiirto topique

Yhdistelmä levee ketju + kapee ratas ainakin antaa enemmän heittoa anteeksi ketjulinjassa ennenkuin rupeaa metelöimään. Eli luulis ettei kuluta ratastakaan kapeeta ketjua enempää.

Phil wood & co.

Mistä omniumit halvimmalla ?

-Taina

^nopea veikkaus, Bike Components. Pistaveljetkin tilasi sieltä.

Taka-akseli tai sen lukkorengas korkkasi. Fuuuuck.

Miten vitussa?

En kai tartte muuta kuin uuden hubin taakse, lukkorenkaan ja rattaan? Ja siis jonkun joka sen koko setin kasaa.

uusi skeneketju + vanha TAS 45T + vielä vanhempi 19T surly -yhdistelmän rapinat loppui kun takarattaan vaihtoi uudempaan, surly sekin.

On tossa 19t rattaassa varmaan kilsoja vielä, mutta säästelen sitä käppäisempiin seikkailuihin.

pieni merenneito - 9:59, 6.6.2013 » On tossa 19t rattaassa varmaan kilsoja vielä, mutta säästelen sitä käppäisempiin seikkailuihin.
mistä muuten tietää että ratas alkaa olla liian kulunut?

Aika hyviä indikaattoreita on sakaroiden välisen pohjan muuttuminen pyöreästä “tasapohjaiseksi”, hampaiden teroittumisesta (muoto ei ole enää huipulta tasainen, vaan terävä) ja siitä, kun ketjun ja rattaan välistä pilkottaa valoa - liittyy ensimmäiseen kohtaan.

Vertaa uutukaiseen ja harkitse tarkoin onko uuden ketjun arvoinen.

Myös jos pyöräyttää vähän ketjua rattaan ympärille ja siikaa kuinka paljon edestakaisin ketju liikkuu ja kuinka paljon näkee valoa tulevan läpi.

Tossa putsailin kiekkoja ja rattaita, päätin myös vaihtaa yhden takarattaan, otin pois putsasin navan kierteet ja yritin laittaa toista tilalle, menee pari kierrosta ja sitten tyssä kokeilin muutamalla muullakin rattaalla sama ongelma mutta se mikä siinä oli menee edelleen. Missä vika + mitä teen? napa miche rattaat sekalaisia dura-ace, surly, cnc ja pari nonamea.

jaahas ja nyt sitten löyty toinenkin ratas mikä menee, kuudesta rattaasta menee kaksi hauskaa vielä että nä mitkä mene on mustia ja loput kirkkaita heh. Napa on todella vähän ajettu ja tossa on aikaisemmin ollut yksi ratas ennen tota. Mitä tästä nyt sit pitäis päätellä?

Muistaakseni Surlyn rattaan paketista luin, että vaikka rattaiden (/napojen) kierteet olis nimellisesti samaa kokoa, toiset valmistajat tekee niistä väljempiä kuin toiset. Esim. Surly tekee rattaisiinsa ahtaahkoja kierteitä, etteivät varmasti hölsky missään navassa.

ihanaa, no pelataan näillä’ mitä on

ei tuollainen nihkeästi paikalleen pyöriminen ja ketjupiiskan vaatiminen pyörittelyyn pitäisi olla mikään ongelma jos on vaan ihan satavarma että ei mene väärille kierteille. ainakin H/h -toleransseilla akselisovitteita tehtäessä on ihan mahdollista ettei akselia saa reikään ja molemmat palikat on silti täysin toleranssien mukaisia. eli esim akseli 23.9999mm ja reikä 24.0001mm. tuossa saa olla aika mao zedong että saa paikoilleen ilman jonkinlaista jigiä, vasaraa ja/tai kuumaa&kylmää.

Aika varma, että menee oikeille kierteille kun menee sen puolet ja sitten lakkaa menemästä. puhdistin kierteet ja kävin puukolla läpi varovasti. noi kaksi CNC ja yksi dura-ace menee mukavasti mutta loput ei, enkä tiedä uskallanko käyttää ketjupiiskaa kun vituttaa jos kierteet menee.

joo tosiaan jos piiskaa käyttää niin sit tosi herkällä kädellä ja eka rasvaa kunnolla väliin niin vääntömomentissa on edes jonkinlainen korrelaatio.

tai sit elää stressitöntä elämää ja jättää tuollaiset operaatiot tekemättä.

Mulla oli joku napa, jossa aikalailla kaikki rattaat kiertyi nihkeästi, mutten antanut sen häiritä, vaan pyöräytin kierteen alulle ja loput siinä samalla kun aloin rotafiksaamaan. Toimi, ei tuhoutunut vaikka rattaanvaihtoja kertyi useampiakin.

Nyt tulee taas tyhmintä kysymystä vähään aikaan, mutta mulla ei ole (jos nyt näin rattaista puhutaan) koskaan ollut tarvetta vaihtaa kampiin uutta ratasta kiinni. nytpä kysynkin, että onko kaikissa rattaissa/kammissa sama standardi pulttireikäjako, eli minkä rattaan vaan voi heittää mihin kampeen vaan?
itellä on yhdet sturm und drangit eli sturmey archerin kammet, joissa on toi perinteinen jako viidelle kiinnityspisteelle. voiko siis ostaa jonkun vaan rattaan missä on sopiva hammasmäärä jota havittelen vai pitääkö pysytellä sturmeyn omissa rattaissa?
miksi en ymmärrä juuri mitään vaikka join juuri pannullisen kahvia? olisko tää pitänyt laittaa “kahvi kiinnostaa” -topsuun?

Ei ole aina sama.

Tästä alkuun: http://sheldonbrown.com/cribsheet-bcd.html

Lisätään: tänäpänä ratakammet on 144mm, maantiekammet joko 135mm (Campa ja Miche, ei kai muita?) tai 130mm (Shimano + suunnilleen kaikki muut paitti nuo edellämainitut). Maantiekompakti taitaa olla 110mm. Muita 5-pulttisia ei taida yleisesti olla käytössä (joku korjaa kun oon kumminkin väärässä).