Rasvaa (mistä ja millaista)

Olen aiemmin hankkinut pienehköissä tuubeissa laakereille tarkoitettua rasvaa, mutta kun en näytä pääsevän muinaisista keskiöistä eroon ja tuolle tuntuu olevan jatkuvasti tarvetta, niin ajattelin etsiskellä kustannustehokkaampa ratkaisua. Toisekseen en ole täysin vakuuttunut, että käyttämäni (nimenomaan laakereilla tarkoitettu ja sellaisiin käyttökohteisiin, joissa laakerit altistuvat tärinälle tai iskuille) on edes fiksuin valinta fillaritouhuihin.

Toisin sanoen, mistä porukka hankkii vaseliininsa/rasvansa ja mistäköhän puljusta (pk-seudulla) kannattaa haeskella tarkoitukseen sopivaa voiteluainetta esim. puolen litran erissä. Tänks.

Mä olen käyttänyt veneen potkureihin ja muihin merikohteisiin tarkoitettua vaseliinia ihan hyvällä menestyksellä. Aika säänkestävää tavaraa. K-raudasta mä sitä viimeksi ostin jonkinmoisen tuubin.

Nyt on ohuen oloinen litiumia sisältävä mömmö testissä… paikallisesta pyöräliikkeesta 5e.

Nuo venevaseliinit tosiaan kestää kosteutta, mutta menevät kuulemma aika kankeiksi pakkasessa. Keskiössä se ei varmaan haittaa toimintaa, mutta vapaarattaat ja napavaihteet voi takuta. Ja varmaan menee moni muukin vaseliini kankeaksi pakkasessa.

Autotarvikeliikkeistä ja rautakaupoista saa olikohan ne nyt 400gramman rasvaprässeihin tarkoitettuja putkiloita ja kaikennäkösiä muita tuubeja. Kunhan on jotain ulos, esim. autoihin tai työkoneisiin tarkoitettua.

Ihmettelinki miks tuntu vähän fillari kankealta talvella, jotai nautilus tai vastaavaa sinistä vaseliinia oli laakereissa…

En osaa tuosta pakkasenkestosta sanoa, mulla on tuota talvipyörässä vain ohjainlaakerissa. Siellä se ainakin toimii ihan nätisti. Navoissa mulla on sitä vain kesäpyörissä.

Ostin jotain sälää jostain pienestä nettikaupasta ja otin paketin täytteeksi pienen törpön myyjän itse purkittamaa punaista paksua “Premium Grade maailman parasta rasvaa ™” parilla taalalla.

Myyjän mukaan se on jotainChevronin teollisuustavaraa jota myydään vain tynnyreittäin ja jota käytetään öljynporauslautoilla ja ties missä. Vähän huvittavahan se myyntipuhe oli mutta vakuutti mun herkän mielen ostamaan ja ihan hyvää tavaraa toi on ollut.

jussi - 8:45, 5.5.2009 » Ostin jotain sälää jostain pienestä nettikaupasta ja otin paketin täytteeksi pienen törpön myyjän itse purkittamaa punaista paksua "[i]Premium Grade maailman parasta rasvaa (tm)[/i]" parilla taalalla. Myyjän mukaan se on jotain[Chevronin teollisuustavaraa](http://www.chevronlubricants.com/worldwide/northamerica/na_lubricantsforbiz/na_chevron_prodindex/default.asp) jota myydään vain tynnyreittäin ja jota käytetään öljynporauslautoilla ja ties missä. Vähän huvittavahan se myyntipuhe oli mutta vakuutti mun herkän mielen ostamaan ja ihan hyvää tavaraa toi on ollut.
Kimppatilaus vetämään ja hankitaan foorumilaisten kesken satalitrainen rasvatynnyri. ;)

Taidan alkajaisiksi katsastaa rautakaupan vene- ja autovaseliinit kun ovat kotimatkan varrella. Hifistelytarpeen tai talven tullen voisin kokeilla jotain pakkaskestävämpää / ohuempaa.

Mulla on varastossa ollu ihan perus Teboilin multi-purpose-vaseliinia sellanen prässiin sopiva 400ml tuubi, hyvin on toiminu siellä missä sitä on tarvinnu - vaikkei toi olekaan mitään Sheldonin käsin tiristämää extra-virgin-premium-greeseä. :smiley:

Mä oon käyttäny Mobiltemp SHC 100 nimistä rasvaa, joka on myös punaista, melko paksua, myydään vain tynnyreittäin(tai näin mä ainakin luulen) ja on kuulemma myös parempaa kuin mikään ikinä. Käyttölämpötila -40C-+200C. Käytetään liikkuvaan kalustoon.

edit: Mulla on tota, koska erään sukulaisen töissä vaihdettiin valmistajaa ja hän sitten osti sitä sieltä 200l hintaan 5e.

http://velobase.com/VeloImages/Tools/34FDF066-AE4F-429C-831A-AEA62C06EF0F.jpeg
Maailman parasta, Campagnolo Special grease

Tästä

Juuri loppui Park Toolin joku sininen rasva. Tuntui kestävän aika hyvin (ei muuttunut mustaksi läheskään yhtä nopeasti kuin perus traktorirasva). Sitä ennen oli jotain Phil Wood rasvaa jota Empirebmx suositteli kovasti (kallista pienessä purkissa).

Kuinka suuri merkitys vaseliinilla on mitä pidemmälle herkistelyssä mennään? Olis yks vanha mutta korkealaatuinen napa, josta ois tarkoitus saada mahdollisimman pehmeästi rullaava. Laakeripinnat näyttäis olevan hyvät. Vanhoilla kuulilla ja rasvoilla oli aika jees, mutta ajattelin kuitenkin heittää uudet kuulat (grade10/25) ja jotkut hyvät rasvat. Onko rasvan rooli lähinnä suojata hyviä laakereita? Mulla on tällä hetkellä jotain halpis paksua isossa rasvaprässiputkilossa hankittua, joskus oon laittanu sellasta ohutta, valkeaa litiumrasvaa ja ohjainlaakeri tuntui kyllä paremmalta sillä rasvalla kuin multi purpose greasella. Ehkä se oli tosin vain ∞plasebo.

Sirkus - 19:14, 23.2.2011 » Kuinka suuri merkitys vaseliinilla on mitä pidemmälle herkistelyssä mennään?
Ennenvanhaan navoissa ja keskiöissä oli rasvanippa, jonka kautta JUURI ENNEN KISAA laitettiin ohuet öljyt laakereihin (uusi öljy työnsi vanhan edellään ulos laakereista). Kisan jälkeen sitten laittiin jäykempi öljy arkikäyttöä ja treenejä varten. Eli jos et aja kisaa, niin turha vaiva.

Olen kyllä henk. koht sitä mieltä, että tuollainenkin hifistely menee henkisen valmentautumisen puolelle. Varsinaista mitattavaa vastuksen vähenemistä se ei aiheuta. Napa saattaa pyöriä todella kevyesti ilman kuormaa, mutta kerrohan koska pyörällä ajetaan sellaisessa olosuhteessa?

^ Miten niin ennenvanhaan? Campan Recordin ratanavoissa on nämä vieläkin, tosin en ole käyttänyt.

Biltsun lithiumia, park toolin sinistä ja sitä vihreässä tuubissa olevaa punaista vaseliinia olen käyttänyt kaikki toimii. Prässillä vedellään.

marlon - 20:40, 23.2.2011 » ja sitä vihreässä tuubissa olevaa punaista vaseliinia
Weldtite TF2

Itse pyrin nykyään välttämään noita “rihmaisia” teflonrasvoja. Yhden sellaisen putkilon käytin pitkinhampain. Ihan toimivaa tavaraa ja näin mutta harvinaisen ärsyttävää käsiteltävää. Sotkee ja tarttuu niin pirun hyvin ja putkilon kyljessä vielä luvattiin, että hylkii paskaa ja vettä (jälkimmäinen kyllä totta). Nykyään, aina kun mahdollista, tulee vedettyä tollasta “perus vaseliinia” niihin kohteisiin jotka sitä kaipaa. Phillin rasvassa on kyllä mukana se ihana konepajan tuoksu… :wink:

Rapu - 21:55, 23.2.2011 »
marlon - 20:40, 23.2.2011 » ja sitä vihreässä tuubissa olevaa punaista vaseliinia
Weldtite TF2
juurikin tätä

Mikäs pääkaupunkiseudun LBS tarjoasi parasta laakeri (headset/bb) rasvaa. Pitäisi saada kuppien peilipinnat liukkaiksi. Michen rasvaa löytyy nurkista, mutta se vaijuttaa aika huonolta.