Quill istuinkannatin

Onko ketään toista kohdannut otsikon mukainen epäonni? Ostin jokunen aika sitten projektiksi 1980-luvun puolivälin Peugeot PSN10/PX10 fillarin ja en osannut huomioida tuollaisen tolpan mahdollisuutta. Pyörässä oleva tolppa on muuten suht siedettävässä kunnossa, mutta kiskojen alle jäävä muoviosa alkaa olla aikansa elänyt, eli siihen pitäisi tehdä korvaava, mutta mielellään ostaisin hieman nätimmässä kunnossa olevan kokonaisen tolpan. Entinen omistaja on nimittäin kosketellut tolppaa vähän liiankin hanakasti pihdeillä ja jokainen tietää millaista jälkeä pihtien leuat tekee alumiinitolpan varteen.

Jos jollakulla on kätköissä tarpeeton quill tolppa, niin ei muuta kuin pm:ää mitoista.

En itsekään tiennyt tällaisen olemassaolosta ennen kuin alkukesästä tuli parin viikon sisään kahdessa tapauksessa moinen vastaan. itsekin laitoin ostoilmoituksen, mut se ei saavuttanut kovinkaan suurta suosioo.

paljonko sun patukalla on paksuutta?

Luulisi, että Pösöön saisi jotenkin normitolpan ja kiristyspannan? Suurin osa niistä on aivan normaaleja.

Mulla on yksi tuollainen tolppa, mutta se on käytössä. Kyseisen rungon kiinteä kiristyskorvake on snadisti murtunut, ja kiilatolppa on siihen helpoiten toimiva vaihtoehto. Satulan korkeuden säätö on kyllä melkoisen hankalaa moisella tolpalla…

quill satulatolppa on harvinainen kuin kanan hammas. Kyllä se vanhan tolpan elvyttäminen ja uuden välikalikan rakentaminen on melkeinpä ainoa vaihtoehto jossei sitten käy ihan helvetin hyvä säkä. Mr Velolla on NOS tuollainen pyörässään, hältä voisi saada kuvia malliksi. Seatstayt tulee myös ihan ylös asti joten sitä tumppia minkä ympärille pannan sais ei siinä ole.

Tuollaiseen törmäsin myös:

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc4/64950_435739182953_823527953_4941794_3810665_n.jpg

saiskohan siihen tämmöistä?

http://www.traitorcycles.com/images/Bikes_Ringleader_5.jpg

kävisköhän bmx maailman vastine pivotal tolppa tälläiseen? Tyyliin sopivaa penkkiä, tolpan väriä ja sopivaa pituutta onkin sitten ehkä hankalampi löytää, ei oo Brooks vielä valmistanu pivotal mallia vaikka Colt on kuuleman mukaan ollu suosittu bmx penkki.

Ebayssaon juuri nyt 27,2 mm Campan kiilatolppa, tosin lyhyt kuin mikä.

Minä ratkaisin tämän aikoinaaan siten, että ostin Biltemasta Kalloy-tolpan, porasin sen päähän reijän, josta laitoin läpi kierretangon. BC-Hellsingin foorumilta yhytin mukavan nuoren miehen, joka sorvasi kierteillä varustetun kiilan tolpan alapäähän (olen unohtanut nimen jo). Kierretangon yläpäähän kiristystä varten nylock-mutteri ja ruuvilukitetta.

Onhan kiilatolppa ehkä maailman paskin idea. Painava kuin mikä ja hankala käyttää.

Yellow Jerseyn sivuilla on kuvia modifioidusta Kalloyn tolpasta. Siinä kiila näyttäisi vain vinoon katkaistun tolpan palalta.

marlon - 7:42, 12.8.2011 » quill satulatolppa on harvinainen kuin kanan hammas. Kyllä se vanhan tolpan elvyttäminen ja uuden välikalikan rakentaminen on melkeinpä ainoa vaihtoehto jossei sitten käy ihan helvetin hyvä säkä. Mr Velolla on NOS tuollainen pyörässään, hältä voisi saada kuvia malliksi. Seatstayt tulee myös ihan ylös asti joten sitä tumppia minkä ympärille pannan sais ei siinä ole. Tuollaiseen törmäsin myös: https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc4/64950_435739182953_823527953_4941794_3810665_n.jpg
Tuo kuva on kuin suoraan minun pösöstä.

Sain eilen illalla tiedon, että Red Rose Importsilla olisi hyllyssä 3 kpl Selcofin valmistamaa quill tolppaa kokoa 27.2mm. Hinta olisi 125 dollaria + toim.kulut. Mun tolppa on piirun verran yli 26mm. Joten tuokaan ei auta asiaa edes epätoivoisimpana hetkenä.

Onko kukaan käynyt tutkimassa Uusix-verstaan laareja. Voisko siellä olla? Kyllähän varmaan nykyiseen tolppaan voisi tehdä korvaavan kiskojen alle tulevan osan ja elää ruhjoutuneen tolpan kanssa. Lisäksi voisi yrittää nikkaroida jostain halpistolpasta kiilatolppaa talvipäivien ratoksi.

Tnts:n postaamassa kuvassa on kanssa mielenkiintoinen ratkaisu, jollaisen saisi minunkin runkoon, mutta kestääkö kapoiset takakolmion putket ylimääräisten reikien poraamista? Tuo on joka tapauksessa viimeinen oljenkorsi.

^ Tuossa muhvin alapuolella näyttäisi olevan reikä kiristyspultille.

Matuzmasterilta löytyis muutama quill-tolppa, jopa yks hiilikuituinen. Hinnat on luultavasti melkosen suolaiset ja kaikki on vielä 27.2-putkelle, eli ei ainakaan auta tässä nimenomaisessa tapauksessa.

Jos haluaa hipompaa tolppaa, niin ehkä tollasen vois myös teettää. Navoistaan tunnettu puolalainen Mack tehtailee kai tolppiakin, tai ainakin oon sellaisen jossain netissä joskus bongannut.

b-veli - 10:02, 12.8.2011 » ^ Tuossa muhvin alapuolella näyttäisi olevan reikä kiristyspultille.
Näin. Hommaat sopivan (26.2mm?) tolpan, ja poraat siihen sopivalle korkeudelle reiän läpi ja teräksinen kiristyspultti ruuvaten tuosta aukosta sisään ja tolpan läpi.

Uusix-vertaalta tuskin löytyy quill-tolppaa.

Niin siis, en muistanut tarkentaa, ettei pösöni rungossa ole muhvin alla reikää pulttia varten. Muutenhan ei olisi niin suurta ongelmaa. Täytyy nyt ensin yrittää fiksata lohjenneen muoviosan korvaava osa ja ajan kanssa miettiä muita vaihtoehtoja.

herkempi hitsaaja lisäsi lisukelätkän tuohon muhvin alle, porais ja kierteyttäis. varsinkin 27.2:lla lähtisin kokeilemaan.

Tolppani tarkka halkaisija on 26.4mm. Mitäs, jos hitsaisi muhvin alle vahvikepalan> poraisi läpireiät pystyputkeen ja tolppaan, josta pujottaisi vastakappaleen kera pultin läpi. Kyllähän tää menee aikamoiseksi säätämiseksi. Veikkaan, että kiilatolppa oli asia, josta myyjä halusi olla vaiti, kun en ymmärtänyt itse kysyä asiasta. Enhän edes tiennyt noin pirullisten viritelmien olemassaolosta.

rilo - 11:34, 12.8.2011 » Tolppani tarkka halkaisija on 26.4mm. Mitäs, jos hitsaisi muhvin alle vahvikepalan> poraisi läpireiät pystyputkeen ja tolppaan, josta pujottaisi vastakappaleen kera pultin läpi.
Ihan samoja minäkin aikoinaan pohdin. Sen kiilatolpan teko oli loppujen lopuksi suhteellisen helppoa. Jos tekee kiilan tuolleen yellow jerseyn tyyliin kartion sijasta, niin lienee vielä helpompaa. Sun tolpan halkaisija tosin aiheeuttaa hankaluuksia, mutta onhan noita ennenkin shimmitetty.

Tai jos löydät jostain PX-10 rungon, jossa on täysijärkinen kiristin, niin säästyt paljolta vaivalta? :slight_smile: