Pyörien yksisarvinen, singlespeed 29 MTB

Hakusessa olisi pyörien yksisarvinen eli joka keliin, vuodenaikaan ja maastoon sopiva “huoltovapaa” ajopeli ja työjuhta. Mietinnöissäni olen päätynyt seuraaviin spekseihin tulevasta hankinnastani.

[ul]
[li]RUNKO: Jäykkärunkoinen teräs (cromoly) maastopyörä, koko “L” (184 cm kuski)[/][/li][li]RENKAAT: 29” sileät puhkeamissuojatut renkaat, talvella nastat[/][/li][li]JARRUT: Hydrauliset levyjarrut[/][/li][li]VAIHTEET: 1[/][/li][li]VÄLITYS: Kohtuu raskas, jotta tasamaalla maisema vaihtuu esim. takaratasta pienentämällä[/][/li][li]TANKO: Suora tai raiseri[/][/li][li]LISÄVARUSTEET: Lokasuojat, takatarakka, seisontajalka, runkolukko[/*][/li][/ul]
Nykyinen hyvin palvellut pyörä on Vitus Vee 29, jonka “vikalistalta” löytyy ikä, alumiinirunko, V-jarrut ja yleinen laatutaso. Nettiä ja keskustelupalstoja olen koittanut kaivella toiveet täyttävää pyörämallia ja lähimmäksi olen päässyt Kona Unit -mallissa, josta pääsisi aika lähelle renkaat vaihtamalla.

Löytyisikö täältä apua valmiin setin (tai vaihtoehtojen) löytämiseen tahi kontaktia tahoon, joka voisi tuollaisen setin kasata? Toki ehdotuksia saa esittää, jos tuota utopiaa voisi jotenkin “parantaa”. Vaihteita tai jousituksia en kuitenkaan kaipaa. Kiitos!

Renkaat kannattaa speksata tubelessiksi sillä sisäkumit on kaikkea muuta kuin huoltovapaat. Seisontajalka kans suosiolla pois.

Nietzsche Napero - 6:05, 8.9.2018 » Renkaat kannattaa speksata tubelessiksi sillä sisäkumit on kaikkea muuta kuin huoltovapaat. Seisontajalka kans suosiolla pois.
Onnistuuko tubeless kumien vaihto näppärästi (talvelle nastat) vai pitäisikö sit suosiolla olla koko eturengas vanteineen, minkä vaihtaa?

Jos on kestävä tubeless-rengas jonka sisällä parhaiten tukkivaa litkua(stans race), ei se kumi mihinkään puhkea ja jos puhkeaa niin korjaussarjalla laitat plugit reikiin. Toki huonosti hoidettu systeemi ei ole niin luotettava, mutta talvellakin on tubeless paljon varmempi laitos. Sisäkumien vaihto/paikkaaminen talvella on huomattavasti vittumaisempaa, sillä sen mutaisen ja sorapaskaisen renkaan irrotus kohmeisilla käsillä räntäsäässä on aika extreme urheilua verrattuna tubeless plugeihin ja co2-patruunoihin.

tai sit kerran kymmenessä vuodessa kun ja jos se sisäkumi puhkeaa niin voi hyvällä omallatunnolla ottaa riistoplatform-kyydin himaan ja mennä takas nukkumaan

Mitäpä mieltä tällaisessa tilanteessa ollaan litkutetuista sisureista? DIY tai sellaisista valmiista taskullisista?

Joka keliin ja vuodenaikaan sopivat

Maastokäyttöön:

Runkolukon sijaan u-lukko, joka kulkee tarakalla, kun sellainen on tulossa.
Mikä on maastokäytön osuus? Ja mitä tarkoittaa maastoajo?

Tubeless ei ole mielestäni ole tarpeen. Siihen voi varautua hankkimalla soveltuvat kiekot ja kumit. Kyllä tubeless voi pettää myös.

Kona Unit on hyvä vaihtoehto. Valmiin sinkulan taitaa saada tonnilla, joten se ei ole paha diili. Rakentamalla osista tahtoo mennä helposti 1500 € ja enemmänkin.

Tubeless vaihtoehdossa en niinkään ole huolissani puhkeamisesta, vaan jos talveksi haluaa nastat alle, niin saako sen ulkokumin litkuineen jotenkin siististi irti ja nastat tilalle? Vai pitääkö sit olla aina kahdesti vuodessa litkujen kanssa säätämässä? Tai sitten olla ne kaksi eturengasta vanteineen?

Ei ole tarkoitus maastoon kisaamaan tai tarkoituksella extremepolkuja rälläämään, mutta kyllä pyörällä pitää satunnaiset metsäpolut selvitä. Eli pääosa ajosta ihan asfaltilla tai soralla. Joku hybridikin saattaisi kelvata, mutta maastopyörä ensisijaisesti hakusessa monikäyttöisyyden ja ajoasennon takia.

Kona unit ja schwalben g-onet alle. Pahimmille kurakeleille biltemasta 29" pikalokarit alle. Muut ylimääräiset romut jättää kauppaan.

https://www.biltema.fi/vapaa-aika/pyoraily/pyorailyvarusteet/polkupyoran-lokasuojat/lokasuojat-29-2000038030

Valmis.

1 Like

Monet tuntuvat olevan lokasuojia vastaan. Eikö ole parempi asentaa pyörään kunnon kiinteät lokasuojat kuin olla joko aina sadekelillä kurassa tai sählätä kelin mukaan rimpulalokareita kiinni tai pois? Onko tämä vain esteettinen asia, painoa tulee joku gramma lisää vai mikä on perustelu lokasuojattomuudelle?

kiinteät lokarit kannattaa ehdottomasti olla arkiajopyörässä

-Estetiikka
-paino
-FIILIS
-29er lokarien saatavuus?
-29erissa tuskin lokarikiinnikkeitä

Onhan näitä mutta jos tykkää niin senkun laittaa. Helppohan täältä pohjoisemmasta on huudella kun on kunnon talvet eikä juuri lokareita tartte.

muistelin, että tossa kona unitissa olis ollu lokarikiinnikkeet mut eipä näköjään. Nojoo saahan ne P clipsuilla samoin ku bluemelsseja saa 29 65mm taikka sitten cruiser boysseiltä.

yksi mahis olisi genesis vagabond + ketjunkiristäjä:

https://static.evanscycles.com/production/bikes/cyclocross-bikes/product-image/969-638/genesis-vagabond-2018-adventure-road-bike-green-EV320106-6000-1.jpg

Lämpeen Kona Unitille ihan vaan syystä että oo siitä itse salaa haaveillut. Mutta joku yksivaihteinen, vähemmän maastohenkinen 40 mm rengastilalla mätsäis sun tarvemäärittelyyn mun mielestä paremmin. Itse oon tässä puntaroinut tarvettani lunastaa Octane One Kode mahdolliseksi tylsäksi talvifiksiksi. Mahtuu isoa kumia, levyjarru eteen ja taakse, pärjää varmasti metsäpolulla vaikka ei olekaan siihen käyttöön optimaalinen.

En nyt tiedä, missä päin Suomea hulle vaikutat, mutta kirjoitan pk-seudun näkökulmasta:

Pikalokareilla ei kyllä ainakaan täkäläisessä “talvessa” pärjää, jos ajovaatteissa pitää mennä johonkin edes puoliedustavaa olemusta vaativaan tilanteeseen. Kyllähän ne roiskeita vähentää, muttei suojaa edes 90%. Kuivat kengät on myös niitä mukavuuksia, jotka kuuluu täyspitkien lokareiden maailmaan.

Nastoja ei tarvi koko talvea ja toisaalta suurimman osan talvea jonkunlainen (pikku)nappularengas on hyvä valinta. Eli oma lähtökohta näillä spekseillä olis kerran kaudessa renkaiden vaihto ja talveksi ylimääräinen etukiekko, jolla nastarengas. Siinä harvinaisessa vaiheessa kun ei 29" nappula riitä takana, alkaa eteneminen olla yksivaihteisella jo muutenkin siinä ja siinä, enkä usko että nasta tuossa pelastaisi (viime talvena oli yksi tällainen aamu, kun piti hypätä matkalta junaan, kun auraamattomalla kelvillä eteneminen oli vaan liian tuskaista).

kolkan mietteille kanssa +1. SSMTB ei oo kauhean inspiroiva ajopeli sulan maan aikaan asfaltilla. Riippuu tietysti myös matkan pituudesta, kyllähän tommosella lyhyempiä siirtymiä polkee.

Joensuussa asustan ja kyllähän näillä leveysasteilla lunta riittää joka talvelle. Matkat on pääosin max 5 km siirtymiä, ehkä jokunen pidempi lenkki välissä.

Muukin kuin maasturi on ollut harkinnassa mukana, esim. Pelago Hanko Street. Talvikelpoisuus vaan epäilyttää. Rakennusprojektia irtokomponenteista en jaksaisi vaan mieluummin valmis paketti.

aurataanko tuolla kelvejä talvella miten ahkerasti? viiden kilsan siirtymät lumipuurossa vs aslfatilla vaatii aika erilaiset välitykset ja renkaat.

Oishan se tietysti vaihtoehtona jättää tuo nykyinen Vitus Vee 29 vain talviajoa ja metsäpolkuja varten ja hankkia joku tylsä perushybridi, kuten Trek FX3 Disc ykköspyöräksi. Sitten vaan pitäisi luopua tästä utopistisesta yksi pyörä kaikki käyttötarkoitukset -haaveesta. :wink: