Pyörätelineet kiinnostaa- apua kaivataan

No niin, tuotekehityskurssin toimialaksi valikoitui jostain kumman syystä kevyen liikenteen kiinteitä rakenteita ylläpitävät ja kehittävät tahot, eli liikennelaitokset, kiinteistöyhtiöt jne jne. Kehitettäväksi tuotteeksi tarkentui pyöränsäilytysratkaisut ja määrittävimmäksi tarkastelunäkökohdaksi paikallisliikenteen juna-asemien ja muiden julkisen liikenteen solmukohtien tarpeet.

Nyt, hyvät foorumilaiset kaipaisin teidän näkökulmianne olemassa olevista väliaikaiseen käyttöön tarkoitetuista pyöränsäilytysratkaisuista ja maalailua siitä, mitä hyvältä pyöränsäilytysratkaisulta vaaditaan. Olen tehnyt myös käyttäjäkyselyn, mutta suuntaan sen ihmisille jotka eivät ehkä meidän tavoin “harrasta” pyöräilyä, vaan käyttävät sitä “vain” liikkumavälineenä, joten ainakin toistaiseksi en laita samoja kysymyksiä tänne.

Minua siis ennen kaikkea kiinnostavat vaatimukset joita teidän mielestänne hyvältä tuotteelta vaaditaan, olemassa olevien ratkaisuiden ongelmat ja mahdollisesti suorat ehdotukset ominaisuuksista/mallista jne jne.

Kiitos,

Basti

Mä olen itse nähnyt miellyttäväksi suuret pyöräparkit, joissa on valvonta sekä kiinteitä tolppia, joihin pyörä kiinnittää. Joskus olen joutunut jättämään pyörän yön yli, eikä ole ollut niin suurta huolta, kuin jos olisi joutunut jättämään esimerkiksi johonkin tolppaan kadulle. Suureen pyörämäärään pyörä myös hukkuu helpommin, eikä ole niin erottuva. Itsellänikin kuitenkin kun pyörän värimaailma on vaaleita, melkein pastellisävyjä ja kiiltävää kirkasta metallia niin se helposti parin likaisen inseran vierestä pomppaa silmään.

Onks suomessa jossain vartioituja pyöräparkkeja?

Fillari pitää saada rungosta kiinni telineeseen, muuten en jätä edes hetkeksi ulos. Ne missä roikkuu kettinki on ihan ok.

Mulla olis mielessä maahan upotettu sellanen niinku U-kirjain väärinpäin, jolloin siihen saa kaks pyörää kerrallaan nojaamaan ja kiinnitetyä lukolla suht seiffisti. Telineessä vois ollsa jonkin sortin päällyste mikä ei naarmuttaisi alkuperäismaalissa olevaa Lolnagoa niin herkästi.

plus et telineitä ei saa olla liian tiheässä, että sen omansa mahtuu operoimaan telineeseen / -neestä ilman joogafakiirin gärmeskroppaa.

basti - 9:29, 11.10.2010 » Onks suomessa jossain vartioituja pyöräparkkeja?
Tarkoitin tosiaan kameravalvontaa. Vaikkei se nyt olekaan ehdoton turva, niin parempi kuin ei mitään, ja toimii ehkä karkoittimena paremmin. Sen lisäksi parkki, joka sijaitsee esim. alikulkutunnelissa, jonne on hankalampi päästä autolla, estää myös paikalle ajamisen pakettiautolla tms.

ei ainakaan näin Philadelphian malliin.

Mun mielestä siinä pitäis olla jotku piikit, jotka menis kiekoista läpi. Eli sivuun avautuva U, josta U:n kärjet menee kiekoista läpi ja runko lukkoon U:n keskelle, niin ei saa kiekkoja pujoteltua pois.

tnts - 9:37, 11.10.2010 » ei ainakaan [näin Philadelphian malliin.](http://bnb.poseur.com/philadelphias-new-bike-racks-a-thiefs-best-fr)
Vähän taas kilpailutettu ja otettu halvin, oisko toi hattuki muovia. Maahan upotettu iso U on kätevä mut talvel lumikolauksessa hiukan tiellä. Siit vois kiertää vaik kaukolämpö ni pysyis sulana. Kauppakeskusten seinään kiinnitetty vahva tekoiseen esim putkesta ei ohuesta akselista tehy teline mihin voi peruttaa pyörän, ketjulla saa takakolmiosta kiinni telineeseen. Joku ketju mikä sopii runkolukkoon tollaset on ihan hyviä kans eikä oo tiel. Isoissa kaupoissahan on tuhottomasti kameroita mut eipä fillarit kiinnosta eli kamera ois tollasissa sijoitettava tuijottamaan vaik telinenttä. Pyörät ois niin lähekkäin et välissä on rälläkkää vaikea käyttää.

Bristolin tyypillinen pyöräteline on ylösalaisin käännetyn U:n mallinen paksusta metalliputkesta väännetty kaari. U:n sakaroiden välinen etäisyys on tyypillisen fillarin akseliväli. Näin kaaren molemmille puolille menee fillari, fillari nojaa kaareen ilman seisontatukea, ja kaareen saa helposti kiinni niin rungon kuin etu- ja takapyöränkin. Yksinkertaisuus todellakin toimii.

Yliopistolla on aidattu pyöräparkki jossa on juuri noita, ja sinne pääsee ainoastaan yliopiston ID-kortilla, ja näistäkin vain niillä jotka on erikseen rekisteröity tätä varten. Luonnollisesti tosta tulee kirjanpito siitä kenen avaimella ovi on milloinkin avattu jonka luulis ehkäisevän varkauksia suht hyvin vaikka toisaalta kyseessä onkin FASISTISEN KONTROLLIYHTEISKUNNAN ilmentymä. Pyöräparkissa on vuokrattavat varustekaapit, vessat ja suihkut, ja parkki on sisäänkäynnin vieressä niin että sen läpi voi kulkea rakennukseen. Aika jees.

U-mallissa vois telineiden väliin jättää sen verran rakoa, että sinne mahtuis kaivurin kauha, vai millä noita paikkoja putsataankaan lumesta. Tietty joku ksukolämpöhärdelli olis mukava ja kätevä, mutta mitä lie maksais?

Edellä jo mainittu U-väärinpäin on kyllä melkein paras ratkaisu. Ne roikkuvat ketjut varmaan sopii jos on semmonen vanhanmallinen runkoon kiinnitetty lukko. En ole kuitenkaan koskaan ymmärtänyt mikä se kummallinen metallikiekura on kun ei siihen U-lukkoakaan oikein saa kiinni. Kai siihen jonkun kokoisen rungon voisi saada tukevasti, mutta itseä se lähinnä häiritsee kolhimalla runkoa tarpeettomasti. Eli ylimääräiset ulokkeet mieluiten karsittava pois, koska kolhivat pyörää ja polvia. Lähtökohtaisesti kaikki telineet, joissa pyörä joutuu laittamaan kiekon varassa seisomaan tai roikkumaan johtaa väistämättä ongelmiin. Pyörissä on erilevyisiä kumeja ja toisaalta levyjarrujen levy taittuu herkästi. Nostelukin on turhan raskasta ja ei sekään oikein toimi tehokkaasti. Tarpeeksi tilaa pyörien välillä on myös must, koska sitä tulee väkisin muuten kolhittua toisten pyöriä. Jos telineessä olisi valmis ratkaisu etukiekon kiinnittämiseen esim. sisäänvetyvän vaijerin avulla niin ei tarvisi aina roudata kaapelia mukana.

Kuhan saa kiinteeseen kiinni, U ylösalasin on tosi toimiva ratkasu. Lisäarvoo olis kans se jos näis putkis olis semmonen pinta ettei naarmuttuis pyörä, kun ne kuitenkin vähän siin pääsee nirhautumaan ja liikkumaan jätti ne kuinka huolellisesti tahansa paikalleen. Vähänku kryptoniten kaaressa se kumipinta.

edit: vehvis pääskin sanomaan jo tän päällystejutun joten empä nyt hirveesti tuonu lisää tähän.

Tuo U tai muu vastaava kaari on kyllä erittäin toimiva. Tosiaan ainut ongelma noissa täällä pohjolassa on tuo lumi. Tuollaista parkkia on lähes mahdotonta puhdistaa lumesta ilman käsipelissä tehtävää työtä ja useasti parkeissa on vielä vähintään n+1 pyörää parkissa joiden kohdalta ei onnistu. Itse kaarta sinänsä ei tarvitsisi lämmittää, vaan se alue missä kaaret sijaitsevat. Se taas maksaa rahaa ja aiheuttaa liian tehottomana sitä, että koko alue on luistelurata, se ei ole mukavaa. Tuollaisen pihan lämmittämiseen voidaan käyttää esim lattialämmitystä vastaavaa vesikiertoa joka toki voidaan sitten lämmittää vaikka sillä kaukolämmöllä. Rahaa tuollainen systeemi jokatapauksessa maksaa tuhottomasti kertaa parkkipaikan ala.

anthax - 10:45, 11.10.2010 » Tuo U tai muu vastaava kaari on kyllä erittäin toimiva. Tosiaan ainut ongelma noissa täällä pohjolassa on tuo lumi. Tuollaista parkkia on lähes mahdotonta puhdistaa lumesta ilman käsipelissä tehtävää työtä ja useasti parkeissa on vielä vähintään n+1 pyörää parkissa joiden kohdalta ei onnistu. Itse kaarta sinänsä ei tarvitsisi lämmittää, vaan se alue missä kaaret sijaitsevat. Se taas maksaa rahaa ja aiheuttaa liian tehottomana sitä, että koko alue on luistelurata, se ei ole mukavaa. Tuollaisen pihan lämmittämiseen voidaan käyttää esim lattialämmitystä vastaavaa vesikiertoa joka toki voidaan sitten lämmittää vaikka sillä kaukolämmöllä. Rahaa tuollainen systeemi jokatapauksessa maksaa tuhottomasti kertaa parkkipaikan ala.
Jonkinlainen katos + seinät pitäis varmaan suurimman osan lumesta poissa ja olis varmaanki halvempi joskaan ei ollenkaan yhtä helppo esteettiseltä kannalta. Riippuu ihan mihin tätä ollaan pykäämässä. Seinät olis hyvä olla läpinäkyvät ettei siel nyt ihan rauhassa pääse ruuvailemaan brookseja irti.

mitäs mieltä animeaukion… eiku narinkkatorin laidan telineistä, eli kaks isohkoa yölsalaista U-lenkkiä, viistosti toisiaan vasten, ja joiden väliin voi yrittää tunkea rengasta - ja rungon saa sit toiseen lenkkiin kiinni?

Toki pelkkä katoskin auttaa huomattavasti ja on kustannustehokkaampi kuin lämmitys, mutta isot alueet on hankala kattaa järkevästi ja kustannustehokkaasti jonka lisäksi ne vaativat lumen poistamisen katolta. Harvaan sijoitettuna tai vaikka pareittain jossain nuo kaaret ovat ehdottomasti paras ja helpoin keksintö. Briteissä oli useassa paikassa noita kaaria juuri esim kaksi tai kolme per ryhmä, toimii.

joku saranoitu lasikuitukuomu vaan katteeksi? tai joku ydinsodan ja viillot kestävä kangas rullaverhomekanismissa, jolla komeuden voi peittää?

Juu yksinkertaisia katteita on varmaan olemassa, mutta mihin semmosen saa luvan kanssa rakentaa ilman että puhkaisee jonkun silmän kuvainnollisesti?