Pyörän fixaus ketjunkiristimen kanssa?

Minkä takia esim. sheldon brown kertoo sivuillaan ettei ketjunkiristin kestä jaloilla jarruttamista? Olisi kiinnostusta kokeilla pyörän fiksausta, mutta dropoutit ovat vaihteelliselle.

Tuli vastaan tällainen:

http://reupee.free.fr/pictblog/pistar-louison/

Tuossa ilmeisesti fiksattu ketjunkiristimen kanssa… Eli minkä takia sheldon kertoo näin:

Most newer frames made for derailer use have vertical dropouts. This is convenient when you’re actually using a derailer, but this causes a complication when you wish to simplify your drive train, either to singlespeed, fixed-gear or an internal-geared hub. The simplest way around this is to install a chain tensioning pulley of some sort. This is not an option for fixed gears or coaster brakes, but is the easiest solution for freewheeling bikes. Even for singlespeeds, it is nicer to be able to do without a klugy and inelegant chain tensioner.

fillarji - 19:04, 5.5.2010 » Minkä takia esim. sheldon brown kertoo sivuillaan ettei ketjunkiristin kestä jaloilla jarruttamista? Olisi kiinnostusta kokeilla pyörän fiksausta, mutta dropoutit ovat vaihteelliselle. Tuli vastaan tällainen: http://reupee.free.fr/pictblog/pistar-louison/ Tuossa ilmeisesti fiksattu ketjunkiristimen kanssa... Eli minkä takia sheldon kertoo näin:
Eikös tuossa lue singlespeed?

Himmaaminen derailerin tai kiristimen kanssa vetää koko sen himmauksen voimalla deraileria / kiristintä suoraksi → ei hyvä homma… Toki jos ei koskaan himmaile niin se onnistunee, mutta miksi sitten ajaa fiksillä? Myös ketjun tippumisen todennäköisyys kasvaa potenssiin N.

randomm - 19:13, 5.5.2010 » Eikös tuossa lue singlespeed? Himmaaminen derailerin tai kiristimen kanssa vetää koko sen himmauksen voimalla deraileria / kiristintä suoraksi -> ei hyvä homma... Toki jos ei koskaan himmaile niin se onnistunee, mutta miksi sitten ajaa fiksillä? Myös ketjun tippumisen todennäköisyys kasvaa potenssiin N.
Mitä on himmaus?

Ajattelin että linkissä oleva pyörä on fiksi kun takajarru puuttuu…

Maalaisjärki sanoisi, että kolmen rattaan yhdistelmä voisi periaatteessa toimiakin, mutta käytännössä sen kolmannen rattaan kiinnitys- ynnä laakerointiratkaisun pitäisi olla niin jämerää tekoa, ettei koko jutussa olisi enää mitään järkeä.

Common sense!

http://reupee.free.fr/pictblog/pistar-louison/

Oli siinä vaikka sinkula, mutta…

Fillarji esitti hyvän kysymyksen, sillä kuvan viritystä miettien minun järjelläni ei ketjunkiristäjään kohdistuisi fiksinä sen suurempia voimia jarruttaessa kuin eteenpäin polkiessakaan, mitä nyt hieman kiristäjän jousi vain kiristyy. Ketju suoristuu varmasti, mutta eikö kiristäjä sentään mahdu työntymään pois linjalta?

http://uk.babelfish.yahoo.com/translate_url?doit=done&tt=url&intl=1&fr=bf-res&trurl=http%3A%2F%2Freupee.free.fr%2Fpictblog%2Fpistar-louison%2F&lp=fr_en&btnTrUrl=Translate

Sirkus - 19:30, 5.5.2010 »
randomm - 19:13, 5.5.2010 » Eikös tuossa lue singlespeed? Himmaaminen derailerin tai kiristimen kanssa vetää koko sen himmauksen voimalla deraileria / kiristintä suoraksi -> ei hyvä homma... Toki jos ei koskaan himmaile niin se onnistunee, mutta miksi sitten ajaa fiksillä? Myös ketjun tippumisen todennäköisyys kasvaa potenssiin N.
Mitä on himmaus?
Polkimien kautta pyörän hidastaminen jaloilla.

^
aa joo, aivan. Oli vaan uusi termi mulle, vaikka tuotahan sitä tulee lähes päivittäin harrastettua.

Niin, no jos joku moista keksintöä haluaa kokeilla niin kertokaa täälläkin tuloksista.

Minusta vaan tuntuu että kun himmausta aloittaessa kiristin lopettaa kiristämästä ja menee suoraksi niin ketjun löysä löytää itsensä jostain yläpuolelta tiputtaen ketjun eturattalta.

Myös aina himmausta aloittaessa pitää löysä ottaa ketjusta pois, eli käytännössä systeemissä on “klappia”. Trackstandit jää haaveeksi.

fixillä skidataan ei himmailla YO!

randomm - 19:57, 5.5.2010 » Niin, no jos joku moista keksintöä haluaa kokeilla niin kertokaa täälläkin tuloksista. Minusta vaan tuntuu että kun himmausta aloittaessa kiristin lopettaa kiristämästä ja menee suoraksi niin ketjun löysä löytää itsensä jostain yläpuolelta tiputtaen ketjun eturattalta. Myös aina himmausta aloittaessa pitää löysä ottaa ketjusta pois, eli käytännössä systeemissä on "klappia". Trackstandit jää haaveeksi.
Klappi ja löysän siirtyminen yläpuolelle on juuri tehnyt ajatuksissani tuosta systeemistä toimimattoman, mutta tämän pyörän kuvan näkeminen pisti ajattelemaan että siinä voitaisiin olla kuitenkin lähellä toimivaa, koska on saatu ketju noinkin tiukalle ja kiristäjän tehtävä vähäiseksi.

Jos laittaisi toisen kiristäjän yläpuolelle? Kiva härveli! :smiley:

Yleiskielisessä slangissahan himmaaminen meinaa ihan mitä tahansa vauhdin hiljentämistä, jopa kuvainnoillista.

Noissa sinkulaketjunkiristimissäkö on jousi, joka kiristää ketjua kuten takavaihtaja? Eihän sellainen voi tässä toimia edellämainitusta syystä? Sen sijaan jos se ratas kiinnitettäisiin paikalleen siten, että se kerta kaikkiaan ei voi liikkua, homma voisi toimiakin, tosin huomattavasti helpompaa saattaisi olla etsiä toinen runko tai hitsata dropoutit?

Ei toimi. Magic gear toimii jotenkuten. Akselia voi viilata niin että yksi reuna on tasainen niin saa pari milliä ketjunkiristysvaraa.

^^ Jousihan niissä on oltava, ja takavaihtaja käy myös ketjunkiristäjäksi. Se ottaa vaan löysät pois. Mutta jos pienen löysän hyväksyy, ja saa ketjun pysymään rattaalla (vaikka sillä toisella kiristäjällä =) , miksei sillä voisi liikkua.

fiksifriikki - 20:12, 5.5.2010 » fixillä skidataan ei himmailla YO!
Skidaaminen 110kg suurimmaksi osaksi takarenkaalla on kokeilemisen arvoinen kokemus, eli äkkiä mäkkärille siitä!

Kolmion muotoinen vetojärjestelmä, jossa tulee kuormitusta molempiin suuntiin ei voi toimia jos jokin kolmion kärjistä eli pyöristä on jousikiristeinen. Avovaihteisessa fillarissa on joustamattomana yhteensuuntaan vaikuttava taka- ja eturattaan välinen veto, ketjunkiristys on siis kolmion sivulla missä ei ole varsinaista vetoa.

Jos kolmion tekisi joustamattomaksi molempiin suuntiin olisi se varmasti jotenkin toimiva mutta hyötysuhteeltaan huono. Voimansiirron häviöt olisivat suuret ylimääräisten kitkapintojen ansiosta yms. painon lisäyksen vuoksi.

Voimasiirron häviöistähän fiksissä juuri pyritään pääsemään eroon. Kitkat ja paino asetetaan minimiin, yhdistettynä jäykkään runkoon jonka joutaviin joustoihin ei katoa polkemisenergiaa. Rungon jäykkyys asettaa ajamiselle ja itse kuskille vaatimuksia ruumisjouston lisäämiseen jotta ajaminen säilyisi miellyttävänä.

randomm - 20:17, 5.5.2010 »
fiksifriikki - 20:12, 5.5.2010 » fixillä skidataan ei himmailla YO!
Skidaaminen 110kg suurimmaksi osaksi takarenkaalla on kokeilemisen arvoinen kokemus, eli äkkiä mäkkärille siitä!
jos otan broidin putkelle istuun messiin niin sit ollaan ehkä just lukemissa. ok ok ok. piis iso mies! :)
marlon - 20:22, 5.5.2010 » Kolmion muotoinen vetojärjestelmä, jossa tulee kuormitusta molempiin suuntiin ei voi toimia jos jokin kolmion kärjistä eli pyöristä on jousikiristeinen.
Randommin kanssa edellä juuri selostettiin, [i]kuinka[/i] se toimisi. Ei varmasti usein hyvin. Erityistapausta lähestytään, kun ketju on hyvin suoraksi sovitettu eikä enää juurikaan kolmiomainen. Jarruttaessa yläpuolelle siirtyvä löysä pitää toki myös ratkaista, jos se on omiaan pudottamaan ketjua rattaalta.
fillarji - 20:47, 5.5.2010 » Minkä takia esim. sheldon brown kertoo sivuillaan ettei ketjunkiristin kestä jaloilla jarruttamista?
Onko kiristäjiä mahdollisesti sellaisia, jotka stoppaavat tiettyyn kulmaan eivätkä pääse yhdensuuntaiseksi tiukan ketjun kanssa? Silloin se ei voisi kestää.