Projekti: XB3 single speediksi

Ostin naapurilta tälläisen neuvostopyörän josta on tarkoitus talven mittaan tehdä mun ensimmäinen konversio.
https://farm8.staticflickr.com/7500/15750592327_fdf6fc0e48_c.jpgDSC_2287 by hhkahdeksankaks, on Flickr.

Koska pyörä on todella vähän ajetussa kunnossa, on sinkulointi aikomus tehdä siten että tämä on vielä palautettavisssa alkuperäiseen kuntoon. Eli vaihtoon menee ainakin takakiekko ja koko voimansiirto. Myös ultra-painava kiilakeskiö kampineen vaihtuu edes pienen painonpudotuksen toivossa nelikanttiseksi - homman tekee haastavaksi Raleigh-standardin kierre 1-3/8" ja 26tpi. Ajattelin etsiä nelikanttikeskiön josta saa kupit irti ja sorvata sille uudet oikealla kierteellä.

Pienellä budjetilla tätä on aikomus tehdä, koska en ole koeajanut pyörää lainkaan enkä tiedä miten sopiva runko on, mutta vähän harrastus jo lähtee käsistä ja tuli tilattua uudet kiekot sekä kammet…

Nelikanttiakseli melko varmasti sopii noihin kiilakeskiön kuppeihin sellaisenaan. Ei tarvii sorvata mitään.

http://sella-berolinum.de/fahrrad-teile-/innenlager/1223/yst-innenlager-ohne-gewinde-68mm-div-laengen?c=36
jäisiköhän väljäksi?

Ootko varma että on raleign-standardi? Kaksi XB3:sta oon nähnyt ja keskiöittänyt ja joissa on sveitsi-standardi, sekin suht harvinainen.

neliskanttiakseli vanhoissa kupeissa voi toimia, ei kuitenkaan mikä tahansa akseli. Itse etsittiin jostain 30 ehdokkaan joukosta sopiva

Omassa taas meni ihan perus BSA-keskiö. Start shosse/ Старт шоссе.

Kummassakin mun käsiin päätyneessä XB3ssa on ollut brittikierteet keskiössä, tai ainakin rotsautuksen jälkeen on kiertynyt patruunat sisään kevyesti. Ohjainlaakerin kierteet sitten valitettavasti jotain muuta.

Kierretulkilla noita olen katsellut ja todennut, ettei keskiö britti ainakaan ole. Mutta nyt kun sveitsiläinen mainittiin ja tulkilla mittailin, niin tuo 1.0 millin nousu ja 60 asteen profiili sopii kierteille paremmin kuin tuumanen 55 astetta ja 26tpi. Varmaan tuosta muhvin leveydestä (70,5mm) olen päätellyt että enemmän viittaa Raleighin puoleen kuin muihin standardeihin.

Tuo pelkkä akselin vaihto oli kanssa mielessä helpoimpana vaihtoehtona, mutta hylkäsin sen kun ei huvita alkaa etsimään sopivaa. Sitten tuumin että mun pitää tehdä koulussa koneistuksen näyttö, niin tekisi sitten jotain hyödyllistä, eikä vain paperipainoksi kelpaavaa.

Muista että esim shimanon peruskeskiöissä on vetopuoli kiinteesti rungossa, eli valitse sellanen keskiö pohjaks mikä kans sopii

Vähän on päästy eteenpäin. Pyörä on nyt kokonaan purettu ja samalla maailmalta on tullut kiekkosetti, kammet ja vapaaratas. Seuraavaksi pitäisi arvioida, minkä mittaisella akselilla ketjulinja tulisi suoraan, kun takakiekko ja vapaaratas antavat 42mm ketjulinjan.

Kammet on mallia kiina, eBay:sta löydetyt, joten valmistajalta ei varmaan lisäinfoa saa. ISO niissä on viiste ja spiderin BCD 130mm. Olisko kellään näppituntumaa noiden tietojen perusteella sopivasta keskiön pituudesta? Muhvi tosiaan on 70mm leveä ja kierre M35x1.

Pari fotoa lopuksi ja jos kiinostaa alkuperäisen kasettinavan huollosta kuvat, niin ne löytyy flickr:stä näiden kuvien jälkeen.

https://farm9.staticflickr.com/8598/15849326048_7d6ca1a9e0_c.jpgDSC_2383 by hhkahdeksankaks, on Flickr

https://farm8.staticflickr.com/7556/16036758765_3565803644_c.jpgDSC_2384 by hhkahdeksankaks, on Flickr

Jos et löydä jotain jolla asiasta kokemusta niin paras arvaus on 107mm JIS akseli. Halvat kammet kun ei juuri ole noilla ISO viisteillä varustettuja yleensä. Jos ovat niin yleensä vähän pidemmällä vastaavalla ja toi 107mm JIS sopinee silti. Käytännössä sinkula- ja fiksikammet on 110-103 akseleilla kiinni. Takanapa antaa vapaarattaalla n. 44mm linjan. Pari milliä heittoa ei sinkulassa haittaa, ei haittaa monella fiksissäkään.

E: Jos sulla on joku nelikantti, niin iske kiinni ja mittaa linja, mittaa akseli ja lähde siitä mallailemaan.

On mulla yksi JIS nelikantti, mutta se ei ole symmetrinen enkä sen takia kauheesti luota sillä mallailtuihin tuloksiin. Kuitenkin siihen sovitin kampia ja varmistin niiden olevan ISO.
Ja kun Josbanse mainitsit tuosta 107mm JIS akselista noille ISO-kammille, niin eikös ratas ole hyvin lähellä samassa paikassa kuin 111mm ISO-akselilla?

Voit mitata akselin ja mitata pituudet päästä laakeriin ja laskemalla selvittää sen vetopuolta vastaavan symmetrisen pituuden. En kyllä tiedä, että miten sen silmällä näkee mikä viiste, mä arvelisin silti että jis. 111mm iso on about 107mm jis kun isokampia kiinnitellään

Sain keskiön asennusta vaille valmiiksi. Aihioksi tuli valittua Tifosin italokierteinen 111-millinen, koska siitä näki jo nettikuvien perusteella saavan molemmat kupit irti. Kiinteä kuppi lähtikin kevyesti akselin päähän lyömällä. Rakennetta tutkiessa totesin, että tähän voi suoraan tehdä sveitsiläisen keskiön kierteet: italialaisen jengan pohja on halkaisijaltaan 34.8mm ja se taas käy suoraan ulkohalkaisijaksi kun tehdään 35-millistä kierrettä.

Kuppi vaan piti saada sorviin kiinni jotenkin ja ratkaisuna oli tehdä tuurna, johon itse kappale kiinnittyi krymppiliitoksella. Mittasin kupin sisähalkaisijan ja sorvasin siitä noin 5 millin sadasosaa suuremman akselin, jonka päähän tein vielä kierrereiän lisätukea antavaa holkkia varten.

https://farm9.staticflickr.com/8599/16244108336_4fd7b3d8e1_c.jpgDSC_2494 by hhkahdeksankaks, on Flickr

Sitten kuumensin kupin ja asensin sen tuurnalle. Jäähdyttyään alumiini kutistui alkuperäiseen mittaansa: tuurnan halkaisija on 31.07mm ja kuppi sitä pienempi - syntyi ahdistusliitos.

https://farm9.staticflickr.com/8650/16269209522_7db36a419c_c.jpgDSC_2489 by hhkahdeksankaks, on Flickr

Itse kierteiden teko eteni seuraavasti: vanha jenga pois, halkaisija 34,85 milliin, pääteura kierteen loppuun ja uusi millin nousulla olevan kierteen teko. Sitten taas lämmittämällä koko pakettia alumiini terästä suuremmaksi ja kupin sai vetämällä pois tuurnalta.

Kokeilin kuppeja paikalleen, mutta vielä en ole porannut keskiön pohjaan reikää, joten lopullinen asennus saa vielä odottaa. Hyvin nuo kuitekin tuntuivat sopivan. Ketjulinja jäänee jokusen millin ulommas, mutta jos se tuntuu haittaavan voin tehdä kiinteän kupin sisään pienen spacerin jolla partuuna liikkuu kohti ei-vetopuolta.

https://farm8.staticflickr.com/7483/16269209072_c6389a7165_c.jpgDSC_2497 by hhkahdeksankaks, on Flickr

https://farm8.staticflickr.com/7556/16082508478_3ebbb02380_c.jpgDSC_2480 by hhkahdeksankaks, on Flickr

Tekemisen meininki!

AAAAAAAAAAHHHHHHHHHH

kowa

Huh. Osaajat osaa jne

Todella hienoa työtä.

Huhhei, respektiä tekemiselle. Jälki on kyllä hienon näköistä.

Eikös italokeskiö ole leveämpi kuin sveitsi (italo 70 milliä, sveitsi 68) eli käytännössä vastaa vetopuolelta 110 millistä akselia ja ei vetopuolelta 112?

mutta vähän harrastus jo lähtee käsistä ja tuli tilattua uudet kiekot sekä kammet..
Heleposti.

Hieno tekemisen meiningi ma sanon. Hyvän mielen ketju;D