Projekti: SPD-Converset

Kevätpäivän kevätprojekti!

DZR Minnat luovutti lopullisesti. Ei koskaan enää DZR! Aiemmin oli menny saumat, nauhat, klossinkiinnitykset, pohjanliimaukset ja kuminauhat, mutta nyt pamahti ne paljonpuhutut pohjatkin poikki perhana:

Kaapista löytyi kuitenkin lähes loppuunkävellyt konverset, joten kenkäkonversio kutsui. Etolasta tartti hakea Orthexin kuusimillinen leikkuulauta, jonka jäykkyys ja paksuus ovat projektille sopivat. DZR:istä elinsiirretyt klossinkiinnikkeet vaikuttavat vaativan vähintään 4mm pohjan.

Tein sabluunan, koska syvennys tuntui fiksusti sijoitetulta vanhassa kengässä. Sitten puukkoa.

https://farm8.staticflickr.com/7674/16784209933_c3436c55a2.jpg

Kuukausia sitten äidiltä lainaanotettu pistosaha oli eduksi tänään. Kohta voisin ehkä viedä sen takaisin kun on tuo äitienpäiväkin tulossa. Viilasin kantit ja porasin 8mm reiät.

https://farm8.staticflickr.com/7794/17216683118_4cdffd39a4_z.jpg
https://farm8.staticflickr.com/7672/17378487116_39943ebfa0_z.jpg

Kiinnittelin klossit varmuuden vuoksi loctitellä ja laitoin vielä sukkapuolelle 0,8mm muovilevyä (PP) parantamaan mukavuutta. Luulisin, että yhdestä pultista hiukan korkkasi kierteet. Tämän murheen jätin tässä vaiheessa taakseni kohdatakseni sen joskus tulevaisuudessa.
https://farm9.staticflickr.com/8896/17378485976_087384ae5b_z.jpg
https://farm6.staticflickr.com/5339/17404494225_5832bd6a9d_z.jpg

Jee valmiit! Koeajoon! Koska pohja tässä operaatiossa kasvaa sisäänpäin sen kuusi milliä, vapahdin varpaita nyöripaineesta jättämällä alimmat reiät nauhoittamatta. Kyllä jalat noihin yhä jotenkuten mahtuu.
https://farm9.staticflickr.com/8754/17404088441_627a1cb79c_z.jpg
https://farm9.staticflickr.com/8778/17404480465_4abe8f2082_z.jpg

Kävin siis koeajamassa äsken. Tuntuivat aika hyvältä! Vähän hinkkasi sisäsyrjä kampeen, joten klossia piti laittaa sivummaksi. Klossinkiinnikkeethän vähän törröttää sisäpuolella ja siinä kohtaa tosiaan tuntui möykky (ei juurikaan kävellessä, yllättäen). Sitä yritin nyt tasoittaa lisäämällä harmaata muovilevyä myös klossinkiinnikkeiden laidoille. Toinen koekierros kertoo oliko tästä apua.

Vesi noista luultavasti tulee hetkessä läpi enkä saumojen kestävyyden suhteenkaan ole kovin luottavainen. Klossit ei kolise maahan ja on ihan kiva tassutella. Polkemiskokemusta nyt ei ihan voi kunnon ajokenkiin verrata, mutta kyllä näitä varmaan tulee käytettyä.

Kiinnostava rojektinå

Mahtihommia.

Ollut kanssa itsellä mietinnässä tällainen projekti. Alunperin ajattelin etsiä käsiini jotkut käytetyt popot, joista leikkaisin välipohjan uusiin kenkiin mutta tuo leikkuulautahan vaikuttaa hyvältä ja toimivalta.

Oikea meno.

Miten ois silikonia tohon levy-pohja -liitokseen?

Hyvä dokumentaatio, kiitos! Viimeksi tänä aamuna salaa toivoin näkeväni jotain tällaista.

Kiitoksia kommenteista! Silikonia väliin vois tosiaan parantaa vesitiiviyttä. Lisäksi olis voinu noi alemmat reiät jättää poraamatta läpi. Niiden funktio on ottaa vastaan klossinpidikkeen käyttämättä jääneet ulostyöntyvät pultinreiät. Samalla estävät klossikokonaisuutta kierähtelemästä ehkä…

Häiritsevät aspektit kuntoon eli tuotekehitys. Laajensin poraamiani reikiä sisäsyrjää kohti, jotta saisin klossin vieläkin sivummaksi. Tavoitteena oli eliminoida viimeisetkin kammenhinkkausongelmat. Kävely- ja ajomukavuutta lähdin parantamaan kaivamalla klossinkiinnikkeelle oman kolon taltalla. Syvyyttä kololle tuli ehkä 1,5mm, mikä riittää kappaleen upottamiseen. Samalla pystyin heivaamaan ohuet harmaat muovilärpäkkeet pois paksuntamasta rakennetta.Aurinkoiselta keväiseltä koeajolta palanneena voin kehua mukavuuden parantuneen. On entistä kenkämäisemmät kengät. Kävellessä tuntuvat vähän tavallista jäykemmiltä, mutta muuten normaaleilta kengiltä. Eilen illalla kylläkin huomasin leikkuulautamuovin hohkavan kylmyyttä aika tavalla enemmän kuin tavallisten pohjaratkaisujen. Kengät tosin olivat lojuneet ulkona illan viileydessä noin tunnin ennen kuin puin ne jalkaan. Kylmänä pohjan kovuus myös korostuu.

Ajaessa tuntuu yhä jonkinasteinen pullotusmöykky päkiän alla, mikä johtunee taipuisasta rakenteesta. Kengät ovat kyllä ihan riittävän mukavat ajaa eikä tuonne enää mitään vahvikelevyjäkään mahdu, joten annan asian olla. Kokonaisuutena projekti on ylittänyt odotukset ja taidanpa taas pukea conversiot (ehhehe) jalkaan kun kohtapuolin ulos lähden kapakkaan.

Hyvä! Tajusin myös, että hitto mullahan on kahet nahkaset converset joita ei tuu juuri pidettyä koska ne on vähän liian isot = voittoa, koska:

  • Nahka hylkii vähän kosteuttakin, sisäsyrjän reiät voi tukkia.
  • Liian isot = tilaa leikkuulaudalle

I salute you.

Lisätilasta on tosiaan hyötyä (: Saat ehkä pohjallisetkin parantamaan mukavuutta!

e. Pidä tosiaan silmällä sitä sisäsyrjää kun sijoitat klossinreikiä. Itse en pitänyt ja jouduin korjailemaan tekemääni rakennetta kestävyyden uhalla. Ihan oikeiden valmistajien ajokengissäkin mennään yllättävän pienillä marginaaleilla. Kannattaa luultavasti mittailla toimivimmista kengistä etäisyydet ja tehdä niiden mukaan.

Hyvä meno!
jatka tuote kehitystä niin että klosseille jää säätövaraa.

Viides linja, kallion yö, alamäki, whipskidzz ja naks.

Leikkuulauta ei sittenkään kestä.

Mä hain etolasta jotain mahdollisimman taivutuskestävää muovia omiini. Satunnaisesti ajelen, ehjät vieläkin.

rip lauta

Ei voi luovuttaa jos menee eka versio pieleen. Voi sen sijaan mennä Lidliin ostamaan kiloa fetaa ja todeta urheiluosastolla myytävän pyöräilykenkiä hintaan 19,99e. Versio 2.0 Crivit Sports x Chuck Taylor:

Ostetaan kaksi kokoa liian pienet halpiskengät. Enimmäkseen koska teutonikaupan laarista ei löydy sen suurempia ja vähemmäkseen sen takia, että näiden kenkien ulkopohjat on tarkoitus saada ängettyä toisten kenkien sisään.

Viedään ostokset kotiin, missä sahataan pohjat sileiksi ja irroitetaan tekstiilit puukolla. Siloitellaan epätasaisuuksia viilalla sekä taltalla.Todetaan irtopohjat liian paksuiksi ja puukotetaan niistä valkoinen kovahkosta muovilevystä tehty kerros irti. Valkoisen kerroksen alle jääneet tekstiiliosien jämät revitään puukon ja pihtien avulla pois. Kantteja pyöristellään vähäsen viilalla.
https://c4.staticflickr.com/8/7729/17703505089_e985e66160_z.jpg

Laitetaan järeää teippiä tiivistämään klossinreikää yksi kerros pienen vaahtomuovityynyn kummallekin puolelle. Todetaan pohjan olevan tässä vaiheessa kyllin ohut, jotta sinne mahtuu myös joku vanha pohjallinen. Itse asiassa riivitään Conversen sisäpohjastakin vähän paksuutta pois kun tuntui aiemmin niin ahtaalta varpaissa.
https://c2.staticflickr.com/6/5326/17703504479_f589084bd5_z.jpg
https://c2.staticflickr.com/6/5443/17701927558_ea2229478c_z.jpg
https://c1.staticflickr.com/9/8820/17702184420_b761742db5_z.jpg

Ajelulle!
https://c2.staticflickr.com/6/5350/17889745945_93cfdd3ba7_z.jpg

Koeajot ja koekävelyt on tehty ja parannus versioon 1.0-Leikkuulauta on selvä. Versiolla 2.0 peruspyörittelyt, ylämäet, skidailut ja kengän irti-kiinni manööverit sujuu ihan yhtä helposti kuin millä tahansa ajokengillä ja olen erittäin tyytyväinen ou jea.

Käveleminen on mukavampaa kuin aikaisemmassa versiossa, koska pohja on jalkaa ajatellen muotoiltu. Kaiken sahaamisen ja puukottamisen myötä pohja jopa taipuu ja mukautuu askeleeseen varsin mallikkaasti. Ajaminen on mukavaa, koska ajamiseen suunniteltu pohja ei pullistele klossin kohdalta. Oleskelu on mukavaa, koska kenkään mahtuu tällä kertaa jopa pohjallinen.

Ainoa miinus on päkiän leveydessä. Koska Crivit Sportit ovat paitsi pyöräilyyn tarkoitetut, myös pari kokoa liian pienet, niissä on Converseja kapeampi lesti. Tämä tuntuu kävellessä hiukan päkiän laidoilla sellaisena kovana reunana. Haitta on kuitenkin aika minimaalinen pohjallisten kanssa ja kengät on kaiken kaikkiaan oikeasti tosi hyvät. Jätän silikonitiivistykset tekemättä, koska Converseista aika näyttäisi pian lopullisesti jättävän ja nämä laitteet voi kierrättää seuraaviin kenkiin. Nyt sais se puistokesä sitte tulla (:

kaikenlaista.

lienee sanomattakin selvä, että tästä minä nautin.

jatkokehittelystä pitkä sittenkin iso plus samaten kuin toimivasta lopputuloksesta.

just hyvä

skidi rohkeasti vaan fiskarsit käteen ja kokeilevalla mielellä vintagesidukoiden kimppuun nyt sielläkin, ei niitä hautaan saa