Projekti: Raleigh Royale fiksiksi

Hei vaan. Tuossa jo jonkin aikaa fiksejä kuolattuani päätin liittyä harrastajien joukkoon ja etsimään itselleni sopivaa projektirunkoa. Eipä aikaakaan, kun eräältä tuttavalta tuli tieto, että kyseisen rungon voi noutaa ilmaiseksi ja siitähä se idea sitten lähti.

Eli kyseessä on Raleigh Royale (kai jostain 70-luvun loppupuolelta, en ole tarkistanut sarjanumerosta vielä.)
Rungon kokokaan en ole ehtinyt selvittää, mutta renkaat ovat 27".
Tarkotuksena on rakentaa konversio käyttäen mahdollisimman paljon alkuperäisiä osia. Sääli, että pyörän saatuani en sitä alkuperäisessä kunnossa ehtinyt kuvata, kun menin jo innoissani repimään lokasuojia ja tankoteippejä irti, mutta tässä ensimmäinen kuva pyörästä heti ylimääräisten osien irrottamisen jälkeen:
(Vieressä Raleigh Mixte, joka vielä toistaiseksi toimii viidellä vaihteella.)
http://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/282031_10150264975933740_700698739_7739121_7682296_n.jpg

Eli kyseessä on käsittääkseni hieman pienemmän budjetin maantiepyörä muutaman vuosikymmenen takaa.
Alunperin siis pyörässä oli Simplexin vaihteet ja Weinmannin keskivetojarrut. Malleja en osaa tähän tarkemmin kertoa, mutta jos jotain kiinnostaa, ne on kyllä selvitettävissä.

Aloitin projektin kuitenkin riisumalla ylimääräiset osat ja puhdistamalla rungon ja tulos on tässä:

http://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/281681_10150264975848740_700698739_7739120_2985998_n.jpg

Pyörästä löytyy alkuperäinen Brooksin satula ja varvaskoukut, jota kai jotku vintageharrastajat kovasti arvostavat. Kuvat edellämainituista on tässä:

http://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/267366_10150264975788740_700698739_7739119_3811483_n.jpg

Poljinsektio alkuperäisessä kunnossa:
http://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/226176_10150264975503740_700698739_7739115_6104569_n.jpg

Puhdistettuna ja omaan tarkoitukseen paremmin sopivana
http://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/262856_10150264975318740_700698739_7739112_4972114_n.jpg

Muutaman päivän ahkeran rakentelun ja tämän kyseisen foorumin lukemisen jälkeen projekti siis on edennyt vaiheeseen, jossa haparoituneet renkaat ovat irroitettu vanteista ja nyt olen törmännyt ensimmäiseen ongelmaan, joka vaatisi kokeneemmilta rakentajilta mielipiteitä. Eli: 27" renkaiden löytäminen on haastavaa, mutta esim crc:stä löytyy oikein varteenotettavia kumeja, ettei se vielä ole ongelma, mutta löytääkö näin vanhojen pyörien takakiekkoon sopivia lukkorattaita helposti? Miten tästä edetä? Vanha vaihdepakka pitäisi irrottaa navasta, jotta kierteen koon pystyisi mitata vai tuleeko vaan paljon helpommaksi hankkia 28" kiekot, jotka jo pienen sovituksen perusteella pitäisi runkoon mahtua.

Kiitos jo etukäteen vastauksista kysymyksiin, ja otan ideoita ja neuvoja vastaan mielelläni ja miksen myös mielipiteitäkin.
Pyrin päivittämään kuvia aina kun jotain radikaalia tapahtuu.

28" kiekot ovat pienemmät kuin 27" kiekot, eli varmasti mahtuvat, eri asia on ylettääkö jarrut 28" kiekkojen jarrupinnalle.

Sovitettu, hyvin ylettyivät.

onpas hyvinsäilyneen näköinen yksilö.

^ Todellakin, oman projektin lähtökohta oli paljon kulahtaneempi. Varsinkin satula näyttää todella hyvältä!

Tarttet siihen uudet kiekot tai ainakin takanavan (jolloin tulee jo järkeväksi ostaa uudet kiekot) jos fiksin siitä haluat. Näistä on kyllä foorumi juttua täynnä, hae hakusanalla “itsarinapa” jne niin löytyy varmasti matskua :slight_smile:

Tai toki siitä fiksin saa muutenkin, mutta et sellaista että ratas satavarmasti pysyy kiinni kun navasta puuttuu “vasenkätinen” kierre lukkorenkaalle.

randomm - 23:45, 9.8.2011 » Tarttet siihen uudet kiekot tai ainakin takanavan (jolloin tulee jo järkeväksi ostaa uudet kiekot) jos fiksin siitä haluat. Näistä on kyllä foorumi juttua täynnä, hae hakusanalla "itsarinapa" jne niin löytyy varmasti matskua :) Tai toki siitä fiksin saa muutenkin, mutta et sellaista että ratas satavarmasti pysyy kiinni kun navasta puuttuu "vasenkätinen" kierre lukkorenkaalle.
Kiitokset, juuri tällaista perin hyödyllistä tietoa kaipaan, kun en noista takanavan kierteistä ole yhtään perillä. Siispä kiekonmetsästykseen...

Jos nuo alkuperäiset kiekot on yhtä hyvässä kunnossa kuin muukin pyörä niin hommaa uudet fiksikiekot ja museoi nuo alkuperäiset olohuoneen seinälle tai johonkin muuhun varmaan säilöön. Minä ainakin säilyttäisin option palauttaa tuo alkuperäiseen kuntoon.

MrVelo - 7:12, 10.8.2011 » Jos nuo alkuperäiset kiekot on yhtä hyvässä kunnossa kuin muukin pyörä niin hommaa uudet fiksikiekot ja museoi nuo alkuperäiset olohuoneen seinälle tai johonkin muuhun varmaan säilöön. Minä ainakin säilyttäisin option palauttaa tuo alkuperäiseen kuntoon.
Juu, kyllä tarkoituksena on alunperinkin ollut, että kaikki osat pidetään tallessa ja ehjinä, että on mahdollista palata takaisin lähtötilanteeseen.

Täysin noviisina kysyisin, että miten tuollaiset kammet saa irti? Sivussa näyttäisi olevan jonkinlainen ruuvikiinnitys?

^ Vasaralla

ps. onnea keskiön kanssa

kiilapulttikammet: http://sheldonbrown.com/tooltips/cotters.html

Meiz - 19:02, 10.8.2011 » Täysin noviisina kysyisin, että miten tuollaiset kammet saa irti? Sivussa näyttäisi olevan jonkinlainen ruuvikiinnitys?
Mä olen puristanut ne kiilat irti viilapenkissä. Mutteria sen verran auki, että viilapenkin toinen leuka ottaa siihen eikä pehmeään kiilaan. Toiselle puolelle niin iso mutteri tai hylsy, että kiila mahtuu siitä läpi. Näin ne kiilat on mulla ainakin irronneet siististi ja ehjinä.

Kiitokset vastauksista pattern ja rokpete. Itsellä alkamassa ensimmäinen fixi-projekti, pohjana vanha velo schauff.

Nyt on vihdoin tullut ajankohtaiseksi uusien kiekkojen osto. Tässä jonkin aikaa kauppoja ja nettikauppoja kierrelleenä on jäänyt hieman hämmentynyt olo tarjonnasta ja hinnoittelusta. Eli, jos jollain on suositella suhteellisen halpoja fix-free kiekkoja, mielellään suomesta saatavia, olisin kiitollinen kaikista neuvoista ja ohjeista.

Kymysys, aiotko pitää kiilakampi -kuosin vai ratkotko muuta?
Itse suuren negatiivisen palautteen jälkeen laitoin kierteettömän keskiön (en muista akselin pituutta), niin sain helpotettua elämää huomattavasti.
Eli = sain ymmärtää, ettei kiiloja kannata enää takas laittaa kun ne on kerran saanut irti. Kiilakampi systeemi on muutenkin niin epävarma systeemi, ettei kannata pitää.

Tässä vaan on se ongelma, ettei voi pitää alkuperäisiä kampia ja rattaita :frowning:

Terv. Ikuinen Royale projekti alla…

Lisäksi kiilakammet ovat hitsin painavat…

neli - 11:30, 21.9.2011 » Kymysys, aiotko pitää kiilakampi -kuosin vai ratkotko muuta? Itse suuren negatiivisen palautteen jälkeen laitoin kierteettömän keskiön (en muista akselin pituutta), niin sain helpotettua elämää huomattavasti. Eli = sain ymmärtää, ettei kiiloja kannata enää takas laittaa kun ne on kerran saanut irti. Kiilakampi systeemi on muutenkin niin epävarma systeemi, ettei kannata pitää. Tässä vaan on se ongelma, ettei voi pitää alkuperäisiä kampia ja rattaita :( Terv. Ikuinen Royale projekti alla...
Mä en ihan ymmärrä tuota "epävarmuutta". Onhan ne nelikantti-palapelit toimineet jo vuosikymmeniä, mikseivät toimisi oikein huollettuina jatkossakin. Ongelmaksi voi muodostua varaosien saatavuus, mutta niin kauan kuin alkuperäiset palikat on käyttökunnossa, en jaksais vaihtaa ilman perusteltua syytä. Toki esim. paino voi olla joillekin sellainen perusteltu syy, ei mulle kuitenkaan.

vanttera: kiilapultti != nelikantti

rokpete - 14:52, 21.9.2011 » vanttera: kiilapultti != nelikantti
Kas vain, juum. Nyt hävettää hieman. Otanpa takin tuosta naulasta ja käyn ->