Projekti: Raleigh Rialto

Hei vain kaikille,

Viime keväänä maantiepyöräilystä innostuneena, päätin päivittää käyttöpyöränikin muhvitettuun teräsrunkoon.

http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/538846_10151326077711954_157222194_n.jpg

Budjetin pidän toistaiseksi kohtuullisena, ja jos innostun hankin uuden rungon tai uhraan tuon vaihde-Battaglinini tähän käyttöön. Olen ymmärtänyt, että Raleigh ei välttämättä ole yksinkertaisin aihio. Toivon silti, että saisin tästä toimivan vaihteettoman.

Purkaminen käynnissä, kammet ovat jumiutuneet enkä uskaltanut paukuttaa niitä irti. Campagnoloa kun ovat. Suihkin hieman voiteluainetta ja jätin hautumaan. Myönnän olevani amatööri, ja kysynkin osaako joku perehtynyt sanoa olenko säästynyt moisilta kiilakammilta? Ja osaako joku tarkemmin määritellä mikä keskiö pyörässä on ja kuinka se tulee avata?

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/523545_10151326077671954_2091672981_n.jpg

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/525178_10151326077621954_197417238_n.jpg

Hetkinen. Sulla on Rallussa Campan Super Recordit.
Kammet lähtee kampien ulosvetäjällä, nuo tuskin ovat mahdottoman jumissa, kiilautuvat viistettä vasten. Yleensä lähtevät aina. Nuo pölysuojat täytyy eka irrottaa, suihkuttele sitä CRC:tä niihin ensin niin ei mene pilalle.

Saako kysyä mistä tämä löytyi? Nimittäin tuossa on arvokkaat ja hienot kammet, todella epätavallisessa yhteydessä eli tuollaisessa pyörässä.

^^ Eivät ole kiilakammet. Ne tunnistaa kammen akselinpuoleisessa päässä olevasta kiilasta. Kampia ei myöskään kannata paukuttaa irti, vaan irrottaa ne kammen ulosvetäjällä.

Ohjeet kampien irrottamiseen: How to remove bicycle cranks

edit: hidas, sirkuksen perässä

Ihan yleisen mielenkiinnon vuoksi juttu kiilakammista, jos tulee joskus vastaan vanhassa pyörässä: Sheldon Brown & kiilapulttikammet

Kuva olikin otettu ennen jatkotoimenpiteitä. Pölysuojat lähtivät hienosti irti, samoin alla olevat (keskiön/kammen?)mutterit. Tämän jälkeen suihkutin CRC:tä.

Jatkan huomenna irroittamalla kammet. Luultavasti appiukolta löytyy moinen ulosvedin.

Pyörä löytyi paikalliselta SPR:n kirpputorilta. Täytyy myöntää että olivat mukava yllätys purkuhommissa. En edes tutkinut osia aiemmin sillä oletin olevan halpiskamaa. Shimano vaihtajien en usko olevan arvokkaita.

Osaattekos sanoa tuosta keskiöstä? Onko tuokin mahdollisesti säästynyt Raleighin standardeilta?

Hatta viittaa Japaniin ja sitä myötä normaaleihin brittikierteisiin.

http://www.kurtkaminer.com/TH_raleigh_serials.html

ja käyppäs ottamassa tietoa missä ja milloin runko on tehty. Kannattaa varmaan laittaa osista muutama kuva lisää niin kerrotaan kanattaako säästää vai ei.

pidä väri ehdottomasti (itsellä oli sama väri mallia royal), koska illan auringossa, lehmuksen katveessa ja vahattuna kuultaa hivelevästi silmien pohjukoihin.

Näyttää semmoselta irtokuulakeskiöltä, jossa toi vasemmalla puolella oleva ulompi rengas on lukkorengas ja laakerin välys säädetään sisempää osaa kiertämällä. Purkaminen tapahtuu irrottamalla vasen kampi, minkä jälkeen ulompaa rengasta löysytetään ja sisempi kierretään kokonaan irti. Nouki putoavat irtokuulat talteen.

Huomioi, että vetopuolella on todennäköisesti vasenkätinen kierre, eli keskiön osat aukeavat kummaltakin puolelta samaan suuntaan kuin mihin kammet pyörivät normaalisti polkiessa.

Noniin, asiallinen projekti tulossa! Itse löysin vastaavan eräältä herrasmieheltä ja kotiutin. Aluksi oli tarkoitus pitää vaiheet, mutta kyllästyin ja sinkuloin (kiitos Nprtj:lle). Takapakka ei lähtenyt ketjupiiskoilla normisti auki, joten kaappasin Näpertäjän jostain romusta kiekot ja omaviritelmä sinkularattaan. Eteen jäi pienempi ratas, joka onnistui pultata aluperäisillä pulteilla paikoilleen. Koska mulla on kesäpyörä erikseen, halusin säästää lokarit sadekelejä ja talvea varten. Takalokarista hinkkasin tuon valkoisen osan pois, joten se on nyt kokonaan krominen. Tarakan olen myös jättänyt herrasmiestyylin takia. Vakiona ollut Brooksin muovisatula repesi ja tilalla on konkkis. Kromiset pedaalit vaihtu Tokenin ratapedaaleihin häkkeineen.

Kammissa en oo ollu yhtä onnekas kuin sinä, vaan ne on halpis kiilakammet, jotka jätin suosiolla paikoilleen.

Mitä väriin tulee, niin se on parasta koko pyörässä!

Tässä kolme kuvaa. Eka on setistä, joka mulle tuli, kaks viimeistä parin päivän takasia ajokuvia.

Imgur

Runkonumero on NP8- alkuinen, joten honeycookien vinkkaaman linkin perusteella vuosi on siis 1978 (luultavasti -79 mallia, koska tehty marraskuussa).

Minultakin löytyy samanlainen raleigh.
Vittumaiset noi kammet, koska kiila.

E: jos jotain kiinnostaa tuollainen runko => PM

Kiitokset kaikille vastauksista,

Runko valmistettu tammikuussa 1979. Onko siinä kenties syy siihen, että tässä ei noita kiilakampia ole?

Kammet sain irti Bilteman kammenirroittajan(?) avulla. Olivat meinaan tiukassa.

Ja tämä paljastuu alta. Ajattelin purkaa senkin, koska välystä ilmeni huomattavasti. Kammen päässä liike oli puolen sentin luokkaa.

http://photos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/156515_10151335259241954_2040477195_n.jpg?dl=1

http://photos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/482386_10151335259311954_743553283_n.jpg?dl=1

Millä työkalulla tästä eteenpäin?

Muutulin rallu on kyllä erinomaisessa kunnossa, ja muutenkin toimivan oloinen. Säästän myös luultavasti tuon maalin, jos se säästäisi käyttöpyörän pitkäkynsiltä. Pinta on kyllä päässyt huonoon kuntoon, mutta täytyy keksiä kuinka sitä ehostaisi.

Taidat jotain tuon näköisiä tarvita ainakin. Tai sitten kokeilet todella varovasti isoilla pihdeillä. Joskus noi on tosi löysällä. Tai sit tosi kireällä…

viimes tänään aukasin jakoavaimella. siistillä jakarilla, ei millään kolosella roskalla. tiukkaan kiinni, jämäkkä ote ja tasanen vääntö ettei lipsaha.

Tuurna ja vasara säätöpuolen kuppiin

viilapenkin avulla sain tiukassa ollee shimanon 600 keskiön auki todella helposti.

Taidan hakea Biltemasta säätöpuolta varten haka-avaimen. Nyt täytyis vielä löytää vehkeet vetopuolen aukaisuun. Niin suurta jakoavainta ei vielä löytynyt. Putkimiehen pihdit löytyisi, mut niillä en kyllä taida saada tuota auki.

Biltemasta löytyy se jakarikin, eikä maksa montaa euroa.

Miks se vetopuolen kuppi pitää irrottaa?

Sais kaikki osat kerralla puhtaiksi, eipä juuri muuta syytä.

Ei kannata mun mielestä tapella irti pelkän puhdistuksen takia, ainakaan jos ei ole kunnollista työkalua. Kaikki muut osat vaan pois niin kiinteen kupin saa kyl putsattua paikoillaan.

Laitoin osat moottoriöljyyn putsattuani enimmät vaseliinit pois. Oliko sitten hyvä idea, sen näen huomenna. Lika tuntui kyllä lähtevän pyyhkäistessä helposti pois.

Rungosta rasva ei tunnu lähtevän sumutepullojen rasvanpoistoaineilla. Bensaa en aio koittaa. Fairya ei tästä taloudesta löydy, vaan jotai ekopesuainetta ja sillä en ole ainakaan aikaisemmin saanut irtoamaan.

Mikä neuvoksi?