Projekti: Pompetamine

Cyclocross, pulttinapa, pulttiratas, pulttinaparatas, tuplapulttinaparatas, Pompetamine, budjetti

Laitetaanpa projekti-lanka tulille, vaikka moni asia onkin lyöty lukkoon ja tilauksessa

Ajattelin, että omat mietinnät kuitenkin voisivat helpottaa jonkun toisen speksaamista, jos samantapaista pyörää ollut hakusessa (projekteissa onkin aika paljon samantyyppisiä keissejä)

Kesän mittaan yrittänyt miettiä pyörää, joka toimisi syksyllä, keväällä, talvella ja kesäisin retkellä.

Inspiraationa toimii kellarissa turhan panttina makaava Alpinan kuituhaarukka levarikorvakkeilla

Teräksinen krossari oli hommaan aika luonnollinen vaihtoehto.
Koko kesän katsonut käytettyjen markkinoita. Erityisesti silmiin pisti Fixie Inc:in Pure Blood, jonka keltainen versio on aivan törkeän hieno. Tuota pyörää ei kuitenkaan tehdä ja käytettyjen hinnat pyörii viiden huntin yläpuolella.
Toine vaihtoehto oli Cross-check, mutta levarittomuus oli pieni ongelma.
Muutkin vaihtoehdot, kuten peregrine ja road-rat tuli katsastettua

Tarkoitus oli siis ajaa syksy fiksinä ja ehkä vaparilla. Mahdollisuus vaihteellisuuteen katsottiin kuintenkin hyväksi (135mm perä).

Surlyn Straggler ilmestyi juuri ja ensin ajattelinkin, että se voisi olla pyörä paikallaan. Rostsekin ja sträglerin geot eivät kuitenkaan sovi itselleni ollenkaan. Mittaa on 190cm ja sisäsaumaa melkein metri… Olen myös piuha ja pitkänmatkan pyöräilystä ei ole hirveästi kokemusta, joten tykkään aika kompaktista ajoasennosta. Stragglerista olisi pitänyt ottaa ~56 koko ja tämä olisi tarkoittanut aikamoista tolppaa ja spacerpinoa ohjaamossa.

Parhaiten kaikkiin haluihini vastasi lopulta, mikä muukaan, kuin Pompetamine. Straggleriin verrattuna yhtä pitkässä Pompetaminessa on neljä ja puoli senttiä enemmän emäputkea. Tulossa siis nyt XL-koko

Pompetaminen ”ongelma” itselle oli ollut sen slouppaava vaakaputki, mutta katseltuani sitä nyt aikani olen tottunut siihen. Pompetaminessa on haasteena myös ettei siinä hirveän läskit kumit mahu pyörimään, eli ei todellakaan maasturiksi taivu. Jos on kokemuksia, niin kiinnostaisi kuinka leveää porukka on saanut mahtumaan.

Pompiksessa säästi myös pari euroa siinä, ettei ollut pakko ottaa haarukkaa.

Takanapa oli yksi asia, mikä oli aikalailla lyöty lukkoon jo aikaisemmin.
Takanapa tulee olemaan Shimano M756L. Levaripuolella aion laittaa velosolon pulttirattaan tuplana. Tila rattaan ja takahaarukan välissä menee aika marginaaliseksi, mutta testataan nyt kuitenkin.

Selventävä kuva:

https://dl-web.dropbox.com/get/Public/pompetamine.jpg?w=AACZ6uvwJO0iPb8M8wIMgvhN3m6WPw6Un-uWXZZ1hjKLjQ

Vaparipuolen kasettiin voi laittaa sitten mieluisan määrän rattaita. Ajatus on siis eräänlainen flip-flop, joka vaatii kuitenkin pulttirattaiden irroittamisen ja korvaamisen jarrulevyllä.

Jarru voi hengata tyhjänpanttina kiinteellä ajaessa. En kylläkään ostanut vielä kuin eteen jarrun…

Voima siirtyy ainakin ensivaiheessa shimpan halpismaasturikammista 9-g ketjua pitkin.
Saman kiekon voi muuttaa tarvittaessa vaihteelliseksi laittamalla pakan ja vaihtajan (ja vaihtajankorvakkeen, mitä pompetaminessa ei ole).
Ohjaamo dropilla ja lisäkahvalla ainakin eteen. FSA:ta ja tarjous Cane Creekkiä yms.
Jarruiksi valkkasin Avid bb7:t koska niistä on aikalailla kokemusta ja mekaanisten kanssa voi kahvatkin kätevästi vaihtaa jos haluukin muulla kuin dropilla ajaa. Jos on ylimääräistä 160mm roottoria, niin kiinnostaisi
Kehiksi mietin ensin Velocityn A23:sia kun niitä tuolla internetissä kehutaan, mutta ne maksaa vähän turhan paljon, joten päädyin miltei puolet havempiin Mavic TN719:hin.
Nuo kaikki osat siis on hallussa tai laitettu tänään tilaukseen.

Pinnoja en saanut vielä tilattua kun CRC ja On-one molemmat myi ei-oota. Varmaan DT Compit. 32 molempiin päihin. Suomesta?

Laittakaa kommenttia, kokemuksia tai neuvoja.
Kiitos mielenkiinnosta!
-Heikka

Compit yläfemmast tai shocktherapystä, ja 160mm levyjä vois löytyä multa. Levarindinglen mahduttamine kiinnostaa, mitkä rattaat meinasit laittaa? 15t ei nimittäin sovellu dingleen ollenkaan…
Edit. Ja 32h riittää, riippuen siitä miten krossimeininkeihin oot menossa niin ehkä 36h taakse, mutta makuasia…
Edit2. Ja omassa maastodinglessä olen korvannut tuon bashringin isommalla eturattaalla, ja mankkiksen unitissa sama setuppi, mutta varmaan olet jo nuo vakoillutkin…

Nyt tulossa 44 eteen ja 19 ja 17 taakse. Katsotaan, riittäkö dropouteissa liikkumavara. Jos ei, niin toinen eturatas ajanee asian.
Painoa on piirun verran yli 80, joten veikkaan että 32 riittää kun kehätkin ihan jämäkät…

Tää projekti oli mennyt kokonaan ohi. Kyllä se 32 per pää riittää. Jos et ole vielä hommannut pinnoja, niin Velosport on myöskin hyvä vaihtoehto. 44-19 voi olla aika pitkä, etenkin jos käy yhtään metsän puolella. Pompetaminessahan on aika pitkät hahlot? Neljä-viisi piikkiä pitäisi mennä samalla ketjulla. Mulla on sitten myöskin 160 mm levy ylimääräisenä.

Oho, mies laittamassa slouppia alle :slight_smile:

Jos oisit tulle KPJ:n kanssa Ouluun käymään ens kuussa, niin olisin istuttanut sut tuohon mun 59 rollerin päälle, se kun taipuu meidän kokoisille aika buenosti eli ei liian pitkä olleskaan. Itselle tuo pomppis on XL-koossa liian kompakti, toivottavasti sulle natsaa pitkän tolpan kans!

No juma, visio on melkein täsmälleen sama ku mikä itellä on poltellu. Ja sama ongelma Stragglerin geon kanssa, joten Pompetamiinia oon kattellu. Krossikumit tohon mahtuu ja maastoa varten on omat pyöränsä, mutta en näkisi mahdottomana laittaa tohon leveämpää kumia vähän pienemmillä kiekoilla. Vaihtoehtona oon kattonu Focus Planetteja, mutta droppitangon kanssa semmosen stemmi jäisi kovin nysäksi reachin ollessa sopiva. Planetin eduksi laskettaisiin keveys, helvetin siisti stealth-hävittäjän muotokieli (tulee mieleen Trek District Carbon, joka on ehkä hienoimpia tietämiäni runkoja) ja liukudropit hihnaoptiolla.

Itelläni on toiminu mainiosti takakiekon kohdalla tuommonen kääntösysteemi, että sinkulana ajetaan levarin kanssa ja fiksinä pulttirattaan kanssa sans takajarru. Suosittelen pysymään torx-pulteissa, kuusiokolot ei kestä montaakaan kiristys- ja avauskertaa näillä momenteilla.

Tonne ratahahloon saa varmasti juotettua vaihtajankorvakkeen, laittaa vaikka hep-hitsillä ensin paikalleen ja oikoo, sitten juottaa liitoksen siistiksi ja kannuttaa. Takakiekon irrottaminen vaihtajan ja ratahahlojen kanssa on vähän haastavaa, mutta ei ollenkaan mahdotonta.

Tämmösen kanssa vois poistaa kolme muuta fillaria omistuksestaan.