Projekti: Pig-Bike

Alkuun aattelin ettei tää projekti tänne kuulu, mut yks vaihdehan tossa vaan on. BMX:n napa kyllä, ja vaan vapaarataspuolella kierre. Mut voihan ton takakiekon päivittää jos tästä tulee edes suunnilleen ajokelponen. No joo. Käsitöikseni ja ajankulukseni virittelin Osakalaisen Cycrocin pohjalta jotain mystistä viritelmää. Cycrocin mitoituksethan on maksimissaan n. 180:n mittasille, ja itellä on tota vartta vähän enemmän, niin aloin asiaa alkuun paperilla viritteleen:

Geometriat oli alkuun ihan hakusessa, mut jotenkin juniori-BMX alko hahmottuun lähtökohdaks. Vähän aikaan kun tota virittelin, niin sain sopivalla runkoaihiolla mulle keskiö-satulan yläpinta -mitaks sen vaaditut 800 mm, joka mulla on isoissa pyörissäkin. Painopiste siirty lopulta tosi lähelle taka-akselia, mut kuitenkin sillee et sitä viitti alkaa viritteleen:

Ja sithän hahmottu projektin papruihin kansikin kuntoon:

Ekaks duuniks tein tietysti ton enbleemin tohon nokalle:

Ja sit mallinsin ton tarkastaakseni mitat ja kokeilin vähän värejä yms. :

Loppuvuodesta oli ajan kanssa tiukkaa, mut tossa pari viikkoo sitten hain luovuttaja-pööräks naapurikaupasta, hirveän tinkaamisen jälkeen, halpis-BMX:n. Laskeskelin et näin saan kaikki kilkkeet halvimmalla, ja voin päivittää osia jos tykkään tolla ajaa. BMX:n paksut putketki helpotti päätöstä, pääsisin MIG:llä laskettaan saumat eikä tarttis alkaa TIG:llä kikkaileen, kun en sillä oo niin paljoo duuneja tehny.

http://i1103.photobucket.com/albums/g469/Jiivasko/Piggy%20Bike/HalpisBMX_zps51f8b8f9.jpg

Sit vaan pöörä atomeiks:

http://i1103.photobucket.com/albums/g469/Jiivasko/Piggy%20Bike/2013-01-09172545_zps5123717d.jpg

Vaikein duuni oli haarukan ruotiputken jatkos,

http://i1103.photobucket.com/albums/g469/Jiivasko/Piggy%20Bike/Haarukkavalmisteltuna_zpsa418d852.jpg

Sorvasin hyvästä teräksesta sisäholkin ja suoristin Roselta kympillä hankkimani keulaputken. Virittelin ne kohdalleen ja porasin putkiin reikiä hitsiliitoksille

http://i1103.photobucket.com/albums/g469/Jiivasko/Piggy%20Bike/Haarukanliitoshitsattavaksi_zpsb643ebe7.jpg

Se olikin ainoo duuni jonka tein .01 millin tarkkuudella, loput aattelin tehdä ronskimmin (paitsi ne pari juttua vähän myöhemmin). Sit vaan runko palasiks :

http://i1103.photobucket.com/albums/g469/Jiivasko/Piggy%20Bike/Palasetlevaumlllaumlaumln_zps32b6f82b.jpg

ja lisää rautaa kiinni

http://i1103.photobucket.com/albums/g469/Jiivasko/Piggy%20Bike/Seuraavajatke_zps18eba140.jpg

Mua ei pöörän paino huoleta yhtään, hyvät saumat ja kestävyys enemminkin. Valkkasin kaikkien putkien aineenvahvuudet yläkanttiin. Tässä kuvassa noi runkokolmion putket on paikallaan, ja haarukan yläpäässä on jatkos ja mallailen sopivaa kulmaa haarukan yläputkille

http://i1103.photobucket.com/albums/g469/Jiivasko/Piggy%20Bike/Haarukanylaumlputkienvaumlaumlntelyauml_zpsf97949e1.jpg

Sithä mä pääsinkin jo ajoasentoon asti. Aattelin että tohon on pystyttävä virittään sama asento kun mun maantie-, talvi-, CX- ja sinkulapöörissä on , mutta noin satula vaan jäi 100 mm liian alas.

http://i1103.photobucket.com/albums/g469/Jiivasko/Piggy%20Bike/Satulankorkeufentestaus_zpsf04dfb59.jpg

Lisää rautaa kiinni vaan. Ton satulaputken jatkeen sorvasin tangosta et sain sorvissa sisäpinnan suoraksi ja tarpeeks aineenvahvuutta hyvään liitokseen, tossa piti jo mennä .1 mm:n tarkkuuteen.

http://i1103.photobucket.com/albums/g469/Jiivasko/Piggy%20Bike/Ekattyypit_zpsa9b858b7.jpg

Kaivoin stongaks rautaröörin pätkän että pääsin edes vähän varovasti testaamaan pyörää. Haarukkaputkessa ei ollu vielä käpyä eikä cappia, koko etupää oli kiinni vaan stemmillä. Laitoin sit ohjauspään kuntoon ja ajattelematta asiaa sen kummemin kokeilin U-lukon holsteria satulan taakse. Mut se kyllä lähtee, on se niin ruma - tosi ruma. Ihan hirveä. Mut stonga oli kiinni pääsin jo vähän ajeleen. Herkästihän toi keulii, mut jos laittaa painoa käsille niin ei se oo olenkaan paha:

http://i1103.photobucket.com/albums/g469/Jiivasko/Piggy%20Bike/2013-01-241453_zps7d06b5af.jpg

Keulakoristekin piti teipata tyyppien ajks kiinni :slight_smile: Mitoituksen ajan mulla oli keulassa kiinni laatikoitten pohjalta löytyneitä epämääräsiä spacereitä

http://i1103.photobucket.com/albums/g469/Jiivasko/Piggy%20Bike/2013-01-250855_zpsb65c1136.jpg

Joitten tilalle sorvasin yhen alumiinimötikän

http://i1103.photobucket.com/albums/g469/Jiivasko/Piggy%20Bike/2013-01-250900_zps0c8c3e68.jpg

Tässä vaiheessa mennään nyt. Seuraavaks lähtee toi U-lukon pidike, mut kauppapööränä tossa on ihan pakko olla joku lukko - varsinkin jos poika aikoo tolla ajaa, joten hain Motonetistä semmosen Abuksen runkolukon jonka jotenkin virittelen tohon takahaarukkaan. Jos vaan ite tolla ajelisin niin lukolla ei olis niin väliä,mut pakko se on tohon laittaa. Sitten pitäis tehdä lokareiden korvakkeet. Lokarit aattelin taivuttaa alumiinilevystä, mut ne sitten jonain toisena päivänä. Vähän tiukkaa tulee tekemään tossa haarukan yläputkien kohdalla. 2" rengas, jarrut, lukko, lokari ja haarukka kohtaa suunnilleen samassa paikassa…no katotaan, kai siitä jotenkin selviää.

Päivitän tätä kun on taas jotain näytettävää. Nää nopeesti tehtävät jutut on nyt tehty, noihin detaljeihinhan uppoaa sit paljon enemmän aikaa.

Nyt ei töiden lomassa ehtisi perehtymään, joten ei voi sanoa muuta kuin, että Holy shit, Batman! Hienot piirrokset ja kaikenlainen tekemisen meininki ja virittely on arvostettavaa!

No täällähän on aina menty sillä periaatteella, että kaikki poljettavat kulkupelit, joissa on yksivaihde, tänne kuuluvat. Joten ihan oikea paikka ja erinomainen dokumentointi. Hieno projekti. Omasta mielestä olisi vain ollut mukava seurata projektia alusta lähtien jatkuvilla päivityksillä, mutta mukavaa näinkin lukea ja katsella.

Kun tuota ekana kattoo niin takaraivossa kahjahtaa “TALLBIKE”, minkä jälkeen menee hetki kun aivot prosessoi asiaa ja tulee siihen tulokseen että hmhmh, bemaksi. Onko tää nyt sit BMX-tallbike?

Mun mielestä tällaiset buildit nimenomaan kuuluu tänne!1

http://assets0.ordienetworks.com/images/GifGuide/clapping/citizen_cane.gif

Ai niin, suora tanko sopis tohon ku omena sian suuhun.

Tosta pyörästä en mitään ymmärrä, mutta tämmöisiä lankoja seuraa ihaillen ja todella mielellään. Hienot piirrokset erityisesti!

hyvä hyvä!

Kova meno!

Ja:

kyttyra - 11:24, 29.1.2013 » Mun mielestä tällaiset [i]buildit[/i] nimenomaan kuuluu tänne!1

Täst tulee hieno! Diggaan keulalätkästäki!

Tästä minä nautin

jep jep!

Minivelo anyonez?

kyttyra - 11:24, 29.1.2013 » clips... Ai niin, suora tanko sopis tohon ku omena sian suuhun.
Mulla on tossa 130 mm:n stemmi maantiepyörästä, ja Suora Ritcheyn classic -stonga. Aattelin niitä kanssa kokeilla. Ongelmaks vaan tulee et yhdellä jatkoksella toi haarukka ei tuu ton pidemmäksi, ja stonga jää liian alas. Kaks jatkosta haarukassa olis jo vähän liikaa.

Oon kerran vetässy pöörällä semmoset pannut että muistaakseni olin ambulanssissa hetken hereillä - kaks sekuntia ehkä. Ekat muistikuvat oli sairaalasta kun asfalttia kaiveltiin naamasta. Kaks viikkoa pyyhkiyty muistista, mulla ei oo mitään aavistusta mitä tapahtu. Ei tee mieli ohjauspään kanssa ottaa liikaa riskejä :slight_smile:

kyttyra - 11:24, 29.1.2013 » http://assets0.ordienetworks.com/images/GifGuide/clapping/citizen_cane.gif
+1

kommeeta! sikamakee pöörä ja oikeeta tekemisen meinikiä. respekt ja hatun nosto! hyvät luonnokset. tuleehan toi etukori? son piste iin päälle.

ajaisin!

Upee projekti - etenkin piirustukset ja keulamerkki!

Todellakin polkisin. Kuinkas pitkä tässä noin suurinpiirtein on efektiivinen vaakaputki? Jos ja kun tähän tulee kori niin u-lukon pidikkeenhän voi integroida siihen kivasti.

No nyt on!

Jumalauta. En mä osaa muuta sanoa. Pitää ihan hattua nostaa kädentaidon määrälle.

Miten sä teit ton keulakoristeen? Tykkään!