Projekti: Muuttohaukka

Tämähän ei ole nyt sitten mikään projekti projekti, vaan sellainen lego-projekti. Osta ja kasaa.

M-koon Singular Peregrine on siis tilauksessa. Ajattelin tuupata oman ketjun pystyyn, koska kuitenkin kysyttävää tulee ja neuvoja tulen tarvitsemaan. Lähdetään siis liikkeelle siitä, mitä haetaan. Lyhyesti: tarkoitus on kasata ympärivuotinen työmatkapyörä. Kiinteä välitys, talvella niin leveät renkaat kuin mahtuu (Extreme 294?) ja kesällä kapeampaa lokasuojien kera. Retkeilyä varten haluan pitää takaportin auki siten, että vaihtaisin voimansiirron esim. Alfine tai 1x9/10 -moodiin, mutta sillä nyt ei ole tässä vaiheessa vielä väliä, kunhan osaisi sen huomioida kampien ja eturattaan suhteen.

Lähdetään liikkeelle osastolta keskiö / kammet / kiekot, koska tämä on ehdottomasti eniten auki tässä vaiheessa.

Talvivälitys?
Kerrotaan välityksen toiveita, että ne pystyy huomioimaan kammissa ja kiekoissa. Nykyisessä on talvella renkaina 35-622 MW ja välitys 42/20, kesällä 28-622 ja 42/16. Nuo on toimineet ihan mukavasti. Talvella renkaan halkaisijan kasvun myötä välitykset täytyy miettiä uusiksi. Surplacen laskuri ilmoittaa tuolla 35-622 42/20 setille 4,55 metriä yhdellä kammen pyöräytyksellä. Haluaisin pitää välityksen suhteessa mahdollisimman samana niillä Peregrineen mahtuvilla 2" renkailla. Kesärenkaiden kokoa en ole vielä päättänyt, ehkä vähän muhkumpaa kuin 28-622.

Keskiö ja kammet?
Noista ns. ratapuolen osista aloin jo edes vähän päästä kärryille, mutta se mitä tähän kannattaisi laittaa on vielä tässä vaiheessa aivan hukassa. Kammen pituus varmaankin 170 tai 172,5. Nykyisessä on 170.

Kiekot?
Olisiko siinä järkeä, että takanapa olisi disc/fix. Näin voisi hätätilanteessa heittää bmx-vaparin fix kierteille ja sitä kautta pystyisi käyttämään myös sinkulana. Lähinnä sitä mietin, jos toe-overlap aiheuttaa ongelmia talvella sohjossa kiemurrellessa.

Kehien, keskiöiden ja pinnojen suhteen on aivan sama ongelma kuin keskiöissä ja kammissa. Olen lukenut juttuja vain noista ns. ratapalikoista, joten näissäkin tietotaso on erittäin alhainen. Mielelläni kyllä luen infoa, myös lontoon murteella, jos on hyviä ketjuja tai arvosteluja linkata.

Koska pääsääntöinen käyttö tulee olemaan työmatkapyörä, pitäisi palikoiden olla kestäviä ja sietää kaikenlaisia keliolosuhteita. Vettä, hiekkaa, lunta, sohjoa, suolaa. Minä en kauheasti aiheuta pyörälle rasitusta, koska olen mallia kukkakeppi. Laatupalikoihin voin panostaa, jos sillä oikeasti saa selkeästi parempaa laatua. Se ei kuitenkaan ole mikään itsetarkoitus, eli osassa lukevalla nimellä ei ole väliä, kunhan se toimii omassa tarkoituksessani. Ja jos halpa toimii siinä missä kalliimpikin, niin tietenkin laitetaan halvempaa. Etusijalla mustat palikat koska kaikki stemmit, ohjaamot, jarrukahvat yms. mitä löytyy ennestään ovat mustia.

No jos nyt joku muu sit sais tälläsen kasattua, kun itellä jäi nyt vähän lähtökuoppiin ja joutuu harkitsee syksyllä/ ens talvena uudestaan.

laitat siihen nyt vaan perus ISO standardin mukaiset levari kiekot niin voit toista puolta käyttää pulttirattaalla kiinteenä ja tois puolta(kasetti) sitten sinkulana. Et sä sitä takalevaria tarvi kiinteenä ajaessa kuitenkaa mihinkää ja tuskin nyt niin laiskakaan olet ettet jaksaisi talven ja kesän välillä vaihdella ratasta. Tommosilla perus ISO-levari navat nyt vaan on tulevaisuutta ajatellen varmaan monikäyttösemmät ja niillä lienee parempi jälleen myynti arvokin jos nyt joskus haluat itse poäivitellä. Niin joo ja jos talvella on tarkotus käyttää niin muhkua kumia kuin menee ja kesälläkin kenties 32mm niin 29er kiekot sit vaan kehiin!

Eipä oikeastaan muuta kuin odotellaan mitä tästä tulloo.

Eli tämähän oli tämä:
http://www.singularcycles.com/shop/index.php/frames/singular-peregrine.html

Perä on 135mm ja ratakamat mainittu. Hmm. Lieköhän tuossa rungossa rajoituksia sen suhteen, mille ketjulinjalle mahtuu kuinkakin kookas eturatas? No, tuskin sillä on tässä suuresti väliä. Eturattaan sijoituksenhan kannattaa olla sopiva yhtälailla vaihde- että pulttifiksikäyttöön, eli selvästi enemmän kuin se rataisa 42mm. Perus levari&kasetti-navan ketjulinjoista oli muistaakseni juttua jo jossain täällä. Löytynee hakemalla.

snaamari, harmi että jouduit laittamaan projektin hyllylle. Mielenkiinnolla seurasin sitä ja koitin sieltäkin vähän vinkkejä kaivella.

Tuo pulttiratas ratkaisu kyllä kiinnostaa. Hommahan on juuri niin kuin sanoit, että en sillä levyllä mitään tee silloin kuin on kiinteä käytössä. Velosololla on tarjolla myös 135mm napa pulttikiinnityksellä. Periaatteessa tuolla navallahan pystyisin hoitamaan kaikki skenaariot, kiinteän, sinkulan ja vaihteet. Kiinteällä siinä on ketjulinja 53mm, onko se hyvä vai ei?

Onko ehdotuksia hyvistä kehistä vaikka tuolla mainitsemallasi konseptilla, 32mm kesäksi ja 50mm talveksi.

Mull Dundane, juuri tuo runko kyseessä. Mainitsin ratakamat siis vain sen takia, että niistä on tässä syntynyt edes hiukan käsitystä mitä kannattaa ostaa ja mitä ei. Tyyliin Michen navat, Open Pro, jne., mutta tähän sopivista kamoista ei ole vielä mitään hajua.

Jos haluat samalla kiekolla hoitaa sekä kiinteän (levaripuolen ratas), sinkulan (sinkulakitillä vapaarataspuolella) että vaihteet on sinun opittava elämään sillä että kiekko on toispuoleisesti dishattu, eli keskellä kun voimansiirto on vapaarataspuolella ja hieman sivussa kun se on levaripuolella. Jos sinkula/fiksi-vaihtoehdot ovat enemmän käytössä niin hommaisin kaksi takakiekkoa joista toinen puhtaaseen vaihdekäyttöön. Silloin voisi sinkula-fiksikäyttöön ottaa “aidon” sinkulanavan. Ja joo, 53-54 mm on oikein passeli ketjulinja levarirataskäyttöön. Käytännössä tämä tarkoittaa maastokampia.

Kevyet 29-maastokiekot (Stan’s Flow?) normaalilla kasettitakanavalla. Fiksinä pulttirattaalla. Toimisi kesät talvet, ja helppo säätää ketjulinja kohdalleen.

Sitten hyvät triplamaastokammet (XT tai SLX), ulkopaikalle bashring ja keskipaikalle rampiton ratas. Se on 53 mm eli ketjulinja osuu erittäin todennäköisesti kohdalleen, kampi mahtuu pyörimään ja kohtuullinen Q-factor.

Jarruiksi Avid BB7.

Tällä respetillä niitä on ennenkin tehty.

Jii - 19:01, 15.2.2013 » Jos haluat samalla kiekolla hoitaa sekä kiinteän (levaripuolen ratas), sinkulan (sinkulakitillä vapaarataspuolella) että vaihteet on sinun opittava elämään sillä että kiekko on toispuoleisesti dishattu, eli keskellä kun voimansiirto on vapaarataspuolella ja hieman sivussa kun se on levaripuolella.
Minun käsittääkseni normaalit 135 mm kasettinavalle tehdyt maastokiekot on kyllä ihan symmetrisiä dishiltään. Vanne on keskellä haarukkaa riippumatta siitä miten päin kiekko on haarukassa. Mitä Jii meinaat?

Jotenkin sellainen muistikuva on. Voi olla että oli aivopieru. Otanpa oluen.

Oli aivopieru. Ota vaan.

Jos pulttirattaalla on ketjulinja kohdallaan niin se on helppo säätää samaksi sinkulapuolella ihan normaalilla sinkulakitillä. Eli kiekon kääntäminen ei vaadi kuin kiekon kääntämisen.

sen verran tähän vielä lisään, että käsittääkseni tuossa rungossa ei ole takavaihtajan korvaketta, mikä siis tarkoittaa sitä että jos haluat vaihteet niin silloin joudut käyttämään napavaihteellista takanapaa eli käytännössä silloin kyllä kannattaa tehdä toinen takakiekko siinä vaiheessa jos tai kun vaihteille tulee tarvetta.

Jopas nyt. Snaamariltakin pääsi aivopieru.

Kyllä siinä on vaihtajankorvake. On aina ollut.

Kuinka kaljoissaan väki täällä päivystää?

Pystydropit eikä vaihtajankorvaketta. Kova runko.

edit. edellähän se tulikin jo. Hitaus.

joo no se voi olla. Ite vain muistelin lukeneeni singularin sivulta, että internally geared hub or singlespeed. Mut siis mitä ihmettä kyllähän tossa rungossa on takavaihtajalle paikka, jos en nyt aivan väärin taas katsonut… noista vaihteista kun nyt ei ole hirveämmin kokemusta sillä silloin kun mulla oli vaihdepyörä en koskaan huoltanut sitä itse.

edit. hidas vastaus! ja ei yhtään olutta, mut pitäiskö niin ehkä selvenis tää ajatuksen juoksu.

edit2. eiku niin siis tietysti sillä tarkoitetaan sitä, että siinä on ebb yksivaihteisuutta tai napavaihteita varten, kun on pystydropit. no niin joo oli siis todellinen aivopieru.

Kris Holm 47mm tai Snowcat 29er -kehät tuo kyllä lisää ilmatilaa, mutta ehkä hyvä kompromissi kesä- ja talviajoon voisi olla joku 35 millainen kehä, vaikka Velocityltä. Mutta toki jos tohon runkoon joku maastorengas 47 millin kehällä mahtuu, voihan sillä olla aika hauska talvipolkuja puskea.

Kovempaan menoon tässä voisi olla hyvät maastokehät: Spank Subrosa EVO. Toki noi ei ole kuin 30milliset, mutta ainakin kesällä noiden 26er -versiot ovat miellyttäneet.

Tuliko Singularilta mitään lisätietoja rungosta, kun olitte tilauksen tehneet? Ainakin Singularin viime syksyisessä uutiskirjeessä mainittiin, että uusiin runkoihin olisi tulossa pieniä muutoksia, joista suurin olisi takajarrun kiinnityskohdan siirto. Nyt en huomannut vastaavaa mainintaa tuolla myyntisivulla.

Eikös joku 35mm kehä tähän runkoon ole vähän leveänlainen? Tai siis, jos maksimi kumes runkoon on 2.0", niin varmaan se toimii noinkin leveällä kehällä mutta yhtälailla kapoisempikin riittäisi. Itsehän tuollaiset p-35:set juuri vasta hommasin ja kiekkojakaan en ole vielä kasaan saanut mutta nuo kyllä ajattelin 2.4 ja sitä leveämpiä renkaita silmällä pitäen. Ainakin 2.4 ardent toimi ihan hyvin 28mm leveällä kehällä ja xc hommissa käytetään usein tuota kapeampaa. Jos siis kiekkojen on tarkoitus olla passelit monenlaisessa yleiskäytössä ja 29 kehää haetaan niin itse lähtisin liikkeelle jostain ztr arch:sta tai crest:stä (vähän päälle 24mm leveitä).

En tiedä oliko painolla tässä väliä mutta esim. Crest painaa lähemmäs 200g vähemmän per kehä kuin velocityn p-35, joka taas on kevyimmästä päästä noista oikeasti leveistä kehistä.

Niin ja onhan tuo kyllä aika tosi mainio runko varmasti.
.

kiikkikii!

troinine - 19:29, 15.2.2013 » Kris Holm 47mm tai Snowcat 29er -kehät tuo kyllä lisää ilmatilaa, mutta ehkä hyvä kompromissi kesä- ja talviajoon voisi olla joku 35 millainen kehä, vaikka Velocityltä. Mutta toki jos tohon runkoon joku maastorengas 47 millin kehällä mahtuu, voihan sillä olla aika hauska talvipolkuja puskea.
siis eikö tuo speksauksen alla oleva runko ole tämä? vai olenko ymmärtänyt jotain väärin? lisäksi aloitusviestissä puhutaan "ympärivuotisesta työmatkapyörästä" ja "vähän muhkummasta" kuin 28-millisistä kesärenkaista..

http://4.bp.blogspot.com/_CAXB2T0FEzk/SwEg8LVUk2I/AAAAAAAAC94/6bJ73Y_IGaA/s1600/peregrine+1.jpg

Kiitoksia kaikista kommenteista ja vastauksista. Kaikesta on apua, sillä tiedon etsiminen ja komponenttien vertailu on paljon helpompaa, kun on vähän jotain mistä aloittaa.

Kare_Eskola - 19:02, 15.2.2013 » Kevyet 29-maastokiekot (Stan's Flow?) normaalilla kasettitakanavalla. Fiksinä pulttirattaalla. Toimisi kesät talvet, ja helppo säätää ketjulinja kohdalleen. Sitten hyvät triplamaastokammet (XT tai SLX), ulkopaikalle bashring ja keskipaikalle rampiton ratas. Se on 53 mm eli ketjulinja osuu erittäin todennäköisesti kohdalleen, kampi mahtuu pyörimään ja kohtuullinen Q-factor. Jarruiksi Avid BB7. Tällä respetillä niitä on ennenkin tehty.
Avid BB7 on rastitettu jarrulistaan. Ja nimenomaan ne vanhat Road versiot, ei näitä uusia ja kevyempiä, koska hintaero on järkyttävä.

Päästän sisäisen nöösiyteni irti, mutta ilmeisesti kehien leveys ilmoitetaan kehän ulkoleveyden perusteella, mutta Sheldon-sedän taulukko on taasen sisäleveyden perusteella? Ainakin tuossa Subrosan kehän linkin kuvassa on leveys ilmoitettu ulkopuolelta.

b-veli - 19:30, 15.2.2013 » Tuliko Singularilta mitään lisätietoja rungosta, kun olitte tilauksen tehneet? Ainakin [Singularin viime syksyisessä uutiskirjeessä](http://us1.campaign-archive1.com/?u=aa24f6346d7bda6e80ec64612&id=01e816bef5) mainittiin, että uusiin runkoihin olisi tulossa pieniä muutoksia, joista suurin olisi takajarrun kiinnityskohdan siirto. Nyt en huomannut vastaavaa mainintaa tuolla myyntisivulla.
Kysyin samaa asiaa ja vastaus minkä Sam antoi oli tämä: [i]The brake caliper mount has not actually moved, the new Peregrines will have the rack mount moved to below the disc mount. It was not possible in this run to move the disc mount to inside the rear triangle without bending the seat stay, which I did not want to do. The new mounts will be very similar to those on the current Gryphon, which work very well when a disc compatible rack is used.[/i]

Googlen kuvahaulla löysin tällaisen kuvan Gryphonin perästä.

Ensi viikolla pitäisi tulla tarkempaa tietoa toimituksista.