Projekti: maasto pyärä

Lähdin tuossa omaa tarvettani kartoittamaan ja tulin siihen pisteeseen kehäpäätelmissäni, että maastosinkula tai maastoajeluun sopiva pyörä olisi omiaan paikkaamaan pyörän mentävää reikää maalaiselämässäni. Tarve lähti lähinnä lähimaastoista joissa fiksihommat ei nyt vaan taida olla se käytännöllisin tapa liikkua(?) vaan metsään, poluille ja heikkokuntoisille hiekkateille on tarjontaa huomattavasti enemmän.

On tullut sinkuloita kasattua ja pyörän anatomia ym kilkkeet ja vittumaisuudet on tutut jo muutaman vuoden ajalta mutta noihin maastohommiin en ole koskaan vielä lähtenyt. Eli kaipaankin eniten apua tarvelistan kasaamisessa ja asian järkeilyssä, koska tosiaan kokemusta noista maastoajoista ei ole. Vaihteista en ole juurikaan välittänyt.

-millainen runko on ok, järkevä? Pituutta semmoi 175 sukat jalassa.
-sinkula, fiksi vai lopultakin ne vaihteet?
-Mikä välitys on “optimaali” tai ei ainakaan liian epäkäytännöllinen jos menee yksivaihteiluksi?
-joustoa keulaan vai onko se ihan saatanasta ja biltsun hypersekasikiö pyörille vai only way to go?
-lukot, sträpit, häkit vai ei mitään milloinkaan?

Muutenkin kaikki huomionarvoinen olisi mukava saada selville. Yritin googletella muttei itselle näin kiireessä osunut mitään kattavaa fiksi-infon tyyppistä maastopyörä raamattua. Saa vittuilla, jos en taaskaan osannut etsiä oikein. Mutta saa myös auttaa.

Muuhun en ota kantaa, mutta lukot todellakin. Ainoo millon kaipaan muita kun lukkoja: 2km kaupungille, päivä kävelyä ja hengailua, kotiin.

Ja cx/maasto langasta löytyy varmasti vinkkejä jos jaksaa kaivaa.

http://tbsm.com.au/images/blog/botw_april_1-1.jpg
M-koko
ei muuta

Ompas aggressiivisen olonen pyörä. Ton kans pitää olla motocross kypärä, selkäpanssari ja joku FOXin paita. Sit pitää puhuu pelkkää alan kieltä, juoda ja nussia niinku ei olis huomista.
Kings amongst men.

Mut joo ottaisin vastaan kiljuen. Ajaisin.

Eiku hanki suoraan se Husaberi vaan, ton täpärivaiheen voi ihan hyvin hypätä yli.

Siistii, opin just heti kärkeen kaks alan sanaa; husaberi ja täpäri. Vähänkö nämä siirtyy mulle päämärättömään täysin pohjaa vailla olevaan arkijauhantaan. “Mitäs mitäs husaberei täällä lurkkii? Parempi näyttää täpärii tai alkaa tulee eikä tod keskelle sitä täpärii.”

#fuckdapolice

Maastopyöriä on hitosti erityyppisiä, joten vähän jotain rajausta ois tehtävä, että päästään järkevyyttä hahmottelemaan.

No niin, nyt olenkin jo blackflag -tatuointia vajaa aito maasto madafakin raida.
Juu eikun tuohon ylläolevaan lähinnä vastaisin vielä että kiinnostaa ajella hiekkateillä mutta myös jonkin verran skutsissa, mahdollisuuksien mukaan helpohkossa maastossa, ei ehkä alkuun mitään hc-reittejä ja hyppimishommia tai alamäkiajoa…Vähän niinku kotoa nollailemaan ja luontoon räpeltää jonku tekosyyn varjolla. Mut summattuna siis luonnossaoleskelun sivutuotteeksi hyvin soveltuvaa pyöräilyä ehkä eniten haen. Oisko tämmöseen mitään ideaa? Kaikkea saa ehdotella ja tarjoilla. Pyörämielessä siis.

https://www.canyon.com/i/bikes/bikedetail/2014/grand-canyon-al-slx-29-79_c1008.png

Ok, tässä on nyt tarjoiltu kahta vaihteellista ja kai se olis järkevä vaihtoehto, mutta mitä häviän jos kasaan yksivaihteisen? Ymmärrän hyvin ton vaihteellisuuden ja kiinnostaa mutta millä perusteella sit yksivaihteinen olisi hyvä/kätevä/järkevä? Tai miksi jengi ajaa yksivaihteisilla skutsissa jos vaihdehomma on nautittavampaa?

Osta käytettynä jäykkäperä. Fillaritorilla niitä liikkuu.

Mieluummin 29 mutta kakskutosia käytettyjä myydään nyt paljon ja halvalla.

Testailet hetken onko hauskaa ja sitten päivität mitä huvittaa.

Yksivaihteisuus maastossa on kivaa. Mutta ei juuri lainkaan kivaa ensin hiekkateillä ja sitten maastossa ja sitten mudassa ja sitten siirtymä asvalttia kotiin.

Mites kare noi kakskutosten merkit ja mallit? Mikä on hyvää, ookoo tai paskaa? Niistä mulla oo mitään hajua. Liikkuuko siinä maailmassa paljon jotain biltsukamaa?

Joka merkillä on halpaa ja kallista, hyvää ja huonoa. Huippufillarikin voi olla loppuun ajettu tai väärän kokoinen tai käyttötarkoitukseen sopimaton.

Joko opettelet yrittämällä ja erehtymällä itse tai sitten käyt palvelevan kivijalkakaupan kautta. Tonnilla saat ajokelpoisen uuden kaksysärin. Viidelläsadalla käytetyn. Jos sinua ei kuseteta.

No sinuna kattelisin jotain takajäykkää 29eriä. Materiaali on maku- ja lompsa-asia. Jos haluat säilyttää sinkilä ja vaihdeoptiot, niin se rajaa jo vaihtoehtoja aika hyvin. Ite tykkään vaihteista maastossa, mut on muitakin makuja. Ja nykyään joustokeulojen saatavuus alkaa olla vähän heikko 1 1/8 ruodolla, joten ottasin semmosen rungon, missä tapered tai sen mahdollistava emäputki. Helppoihin maastoihin joustokeula ei välttämätön, mutta pitäisin mahdollisuuden laittaa tarvittaessa. Joustokeulan kanssa vauhti saattaa kasvaa ja sitten alkaa ehkä kaivata takajoustoakin. Että sellasta tasapainottelua ominaisuuksien kanssa on aina luvassa. Lukot tai avarit, ei muita vaihtoehtoja.

Esim. Salsa El Mariachi ois edelleen mun listalla aika kova.

No tää oli hyvä neuvo. Kiitos. Täytyy kans käydä vähän kaupoissa hypistelee ja viisastumassa.

Tiesithän että tälläisiäkin on?

täysjäykällä ysärimaasturilla pääsee hyvin alkuun.

Kasari scott ja viisi vaihdetta. Toi läskihomma oli tiedossa, heh. No fat chicks. Normikamaa.