Projekti: (Lenkki)Bianchi

Elikkäs paikallisen pyöräkorjaamon omistajalta sain tämän Bianchin maantiepyörän, tiettyä rahasummaa vastaan, jonka hän saa minulta työvoimana. Riittävästi en vielä ole ollut töissä mutta sain pyörän silti. Eli kyseessä tosiaan on Bianchi, ja uskaltaisin väittää, että aika vanha se on. Vaikka sillee semi-amatööri oon mut kuiteski olen aika paljo rakennellu pyöryleitä ja olen lukenut YV:tä jo vuoden, uskallan muutamia seikkoja veikkailla; semi-löysät geot, eli vähän löysemmät nykyisissä. Mietin aluks, että onkohan tämä maantiepyörä mutta ei korvakkeita lokareille on mielestäni aika vahva tuntomerkki. Ja ajattelin, että jos se oikeasti on vanha niin se selittäisi löysiä geoja.

Pyörä on kyllä kaikenkaikkiaan arveluttava kokonaisuus. Ruostetta löytyy ja etenkin satulaputken ja toptuben yhdistävä muhvi on beyond understanding. Tutkittuani sitä tulin siihen tulokseen, että tolppa on tyyliin ruostefuusioitunut satulaputkeen kiinni ja sitä on yritetty lämmittää ja saada irti. Maalipinta kärsi ja ruoste otti vallan. Tosin lämmittäminen aiheuttaa lämpölaajenemisen, tolppa ei irtoa, työ on turhaa ja maalipinta kärsii. Jotkut ei vaan osaa.

Osat on suoraan sanottuna aika paskaa. Vaihtajat on Huretia, jarrut Universal, tolppa ja kahvat Modolo ja stemmistä en oo ihan varma mutta droppi oli ITM. Joku paska no name satula. Eli aika mielenkiintoinen arsenaali maantiepyörään. Kiekot on tietääkseni uusittu, sillä edessä ja takana shimpan 600 navat. Edessä joku Mavicin avokehä(täytyy tarkistaa) ja takana Fir:in Pulsarista joku malli, mallia tuubi. Ovat ihan kiitettävässä kunnossa, toisin kuin vaihde-osat. Kammet oli Bianchin omat.
Myös dekalssit herättivät mielenkiintoa koska en ole ikinä nähnyt vastaavia. Rungossa ainoat merkinnät ovat dropouteissa Bianchi, ja sarjanumero yläkoolin alla emäputkessa.

Olen myös kuvia nappaillut muutaman, mutta järkkäriin ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta, joten valinta oli persepokkari syysillassa. Kuvat oikeesti hävettää mutta, noh, kyllä niistä selvän varmaan saa.

Jaahas jaahas, näyttääkin siltä, että Flickr on osittain alhaalla. Latailen kuvat sitten kun pystyn.
Edit. Noniin! Siinä koko kauhistus vetopuolelta:
http://farm9.staticflickr.com/8471/8116900264_75225022fc.jpg

Ruosteenraiskaama muhvi:
http://farm9.staticflickr.com/8463/8116890391_9b755752ca.jpg

Aikalailla purettuna. Kampiin en jaksanut koskea:
http://farm9.staticflickr.com/8328/8116889887_d5fe37ef03.jpg

Tästä pitäisi siis syntyä fiksi. Mahdollisesti lenkkikäyttöön. Täytyy katsoa. Olen pohtinut, että pitäisikö jopa maalauttaa uudelleen ja hommata/tehdä uudet tarrat koska paikkapaikoin aika rujoa maalipintaa. Kun saadaan kuvat niin tunnistuksessa saa auttaa ja saa antaa kehitysideoita. Rahaa ei tietenkään ole liiaksi ja muutenkin tässä todennäköisesti kestää, joten talven mittaan hiljalleen updaittailen, kunhan muistan.
Kiitos jos jaksoit jo tämän verran lukea. Katsellaan.

Edit. typoja

Innolla jatkoa odotellessa! (Ja kuvia)
Edit. Oho kuvat saatiinkin jo näkyviin

Tolpalle putkireiskaa ja muhville happoa? Jännä nähdä, mitä tästä tulee!

Älä vaan maalaa, ruma on uusi kaunis.

E. Nätti peli, onnea projektiin.

puuhapeppu - 22:36, 23.10.2012 » Olen pohtinut, että pitäisikö jopa maalauttaa uudelleen
Haluaisin vain huomauttaa, että Yhdistyneet Kansakunnat ovat ottaneet oppia entisestä Jugoslaviasta ja Ruandasta ja rikoksista ihmiskuntaa vastaan saattaa nykyään seurata jopa aseellisia interventioita.

Hieno! Saattaisi olla 70-luvulta. Samaa mieltä kuin yllä eli älä maalaa (korkeintaan paikka-).
Itse ehkä kunnostaisin pieteetillä retrokilpuriksi ja vääntäisin fiksin jostain muusta aihiosta…

Joo, ehkä se uudelleenmaalaus ei ole paras vaihtoeto. Se on kyllä siisti noinkin. Tutkittuani Interwebsejä luulisin, että pyörä on mallia Rekord 748.
Pajalla tuon punnitsin kun kaikki osat oli vielä kiinni ja painoa oli 11.18kg.

Noniin, kävin kyselemässä paikallisesta Värisilmästä fosforihappoa tai muita ja siellä töissä oleva serkkuni ohjasi rautakaupoille(jota ounastelinkin). Rautiassa taas ohjattiin maatalouspuolelle ja siellä oikein mukava myyjä suositteli sitruunahappoa. Sitä oli saatavana 5 kilon tönkässä ja se olisi ollut enemmän kuin riittävästi ja hintaakin lähes 30€. Myyjä sanoi itse käyttäneensä sitä auton vanteisiin ja toimineen hyvin. Puhdistettavat osat kuulemma pitäisi upottaa happoon, mutta hän oli jostain lukenut, että sekoittaa liuokseen perunajauhoja ja syntyneen liisterin sivelee haluamaansa kohtaan. Eikun apteekkiin ja kaksi 100g pussia sitruunahappoa hintaan 1.98€ tsipale. Katsotaan ensin miten käyttäytyy joihonkin huonoihin osiin.

Heitin perunajauho-vesi-seokseen sitruunahappoa, ja muodostin kiisselin.
Se näytti tältä:
http://farm9.staticflickr.com/8466/8120019447_475053a6c1.jpg

Sivelin sitä tosiaan hammasharjalla pensselin puutteessa.
http://farm9.staticflickr.com/8463/8120019123_cf90bc0872.jpg

Sitruunahappo ei tehnyt mitään maalipinnalle, joka oli helpotus. Ajattelin jättää sen yön yli mutta tulin kärsimättömäksi n. tunnin kuluttua ja aloin sieltä täältä pyyhkiä liinalla kiisseliä. Katsoin, että mitäs, näkyykö tuossa metallia? Ja kyllähän siinä näkyi. Päätin ottaa avuksi teräsharjan, ja nopeuttaa prosessia.
http://farm9.staticflickr.com/8046/8120031722_1e7d05a2a0.jpg

Aina kun käytin harjaa pyyhkäisin muodostuneen ruoste-kiisseli-nesteen pois liinalla ja lisäsin uutta. Tein tämän n. 3-4 kertaa. Lopputulos näyttää tältä:
http://farm9.staticflickr.com/8187/8120017311_f9da00889f.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8055/8120017615_486657cc57.jpg
Täytyy sanoa, että olen kyllä erittäin tyytyväinen ja yllättynyt lopputulokseen.

Avasin myös ohjainlaakerin ja putsailin alustavasti. Ohjainlaakeri on Ofmega. Iskin myös haarukkaan kiisseliä; onko se nyt kruunu nimeltään, no siihen kuitenkin ja ruoste lähti mukavasti! Siihenkin pariin kertaan vedin uudet sörsselit. Epäilen haarukan olevan kromattu, johon vain on kiskaistu maali päälle.
http://farm9.staticflickr.com/8192/8120031164_25c04e8842.jpg

Palataan.

Hyvä vinkki toi perunajauho. Pitää ehdottomasti ottaa käyttöön. Itelläkin oli Rekord 748 jossain vaiheessa ja hyvä pyörähän se on eli kyllä sitä kannattaa roplata. Kertooko tarina onko runkoa korjailtu juottamalla satulatolpan muhvia vai miksi maali siitä kohtaa on aikanaan poistettu?

Noniin, oikein hyvää pääsiäistä kaikille! Projektista sen verran, että osia tilailen näillä näkymin ensi viikolla! Pistetääs tähän vähän, mitä olin ajatellut. Veikkaan, että osa disapproovaa, mutta siinä tapauksessa haluan kuulla korvaavan vaihtoehdon! Täytyy jälleen muistuttaa, että tavan mukaan rahaa ei ole yllin kyllin.

Osaa:
Etukiekko: se mikä tuli mukana; shimppaa ja mavikkia
Takakiekko: Open pro, mack track rear hub low flange, pinnoista en vielä tiedä
Kammet: en vielä tiedä ostanko uuden rieskasen eteen vai tilaanko sturmey archerin ratakammet, koska budjetti.
Keskiö: varmaan shimpan budjetti-malli
Gummit: gatorit

Että semmosta tällä kertaa. Jotain bar tapea ja muuta vielä lisäksi.
Näin.
edit postasin listan ollessa vielä kesken
edit2 typoja

Alustava kuva kokoonpanosta:
http://farm9.staticflickr.com/8387/8602031699_025e409257.jpg
Elikkäs tuossa Bellerin stemmi ja droppi, ja tosiaan ajattelin ostaa Pyörätohtorilta tuohon sopivan satulatolpan. Kokohan oli 26.2 eli niitä ei kyllä liiaksi liiku missään. Saatavana on siis kirkas noname aerotolppa, joka sopii tarpeisiini mainiosti.
Ajattelin myös siis jarrun laittaa eteen, jos tällä jotain lenkkiä aikoo tehdä, niin ei ala turvallisuuden kanssa kikkailemaan.

edit yllättävän hyvä iphöön-räpsyksi

Hyvältä näyttää!

näyttää hyvältä ja tuo kiisseli juttu kuullostaa myös hyvältä! tiedätkö sattumoisin mitä kromattu metalli tykkää tuosta aineesta? oma haarukka aika järkyttävässä kunnossa ja tuossa saattaa olla vastaus!

Mistä tuo kiisseli juttu on?

Näistä kiisselitekniikoista muistan lukeneeni oman Bianchin kohdalla aika paljon erilaisilla auto foorumeilla. En nyt nopeasti löytänyt linkkiä/jaksanut selata tarpeeksi, mutta eikös tuo ihan perussettiä ole.

Kuulin kiisseli-tekniikasta muistaakseni rautian maatalousosaston myyjältä; myös käyttänyt auton vanteissa. Ihan perussettiä juu, eli esim. apteekista saa sitruunahappoa tai ihan vaan vaikka s-marketista. Hintaeroista en tiedä. Eli sitä vaan perunajauho-vesi-komboon(siinä suhteessa, millä niistä tulee kiisseliä) muistaakseni 10%. Siltikin aika tiukkaa tavaraa, että sen suhteen kanssa ei kannata alkaa näppäillä, ettei sula osat kiisseliin.
edit typo

nikopenttila - 16:12, 30.3.2013 » näyttää hyvältä ja tuo kiisseli juttu kuullostaa myös hyvältä! tiedätkö sattumoisin mitä kromattu metalli tykkää tuosta aineesta? oma haarukka aika järkyttävässä kunnossa ja tuossa saattaa olla vastaus!
Ennen kiisseliä koita siihen haarukkaan kiillotusvillaa jos kromipinta oliskin kunnossa ja ruoste vaan pintaa. Tehoaa jumalaisesti. Sitten autosolhinkutus perään.

Minkähän väriset bar tapet tähän hommais? Otan ehdotuksia vastaan koska en tosiaankaan tiedä. Tietenkin bianchin vihreät haluisin, mutta niitä ei ole crc:llä ja olisin sieltä kohta tilaamassa. Sinisiä myös mietin ja mustia. En tiedä.