Projekti: Älä maalaa.

Noniin.
Päivän työt hoidettu alta ja voin kirjoitella tänne vähän raporttia. Talliin hankittu motobecanen palpalevarikrossari ei ole koskaan tuntunut omalta, ja matkaa ajaessa palparungolla olen huomannut alkaneeni haikailemaan teräsrungon perään. Lisäksi se, että kuitukeulaan ei saanut asennettua lowridereita, harmitti.

Jossain vaiheessa käsiin tipahti sibbon proto nro 0004 tuotantoversion keulalla, joten vaikutti siltä että motobecane saa väistyä.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/Sibbo/Sibbo1.jpg

Ensimmäisenä haarukasta sai lähteä maalit:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/Sibbo/sibbo2.jpg

Tämän jälkeen haarukkaan soviteltiin messingillä tarvittavia kiinnikkeitä:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/Sibbo/sibbo3.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/Sibbo/sibbo4.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/Sibbo/sibbo5.jpg

Tämän jälkeen rungon piti mennä maalaukseen. Koska lähdin reissuun kun FF:n randopyörä meni maalarille, enkä saanut pyörää samaan satsiin, maalaus jäi hetkeksi, ja jo päätetyn maaliteeman tilalla alkoi muhia kaikenlaisia suunnitelmia. Olin BFFn yhteydessä nähnyt pelagolla supertedin push to pedaliin rakentaman randopyörän, joka ei muuten herättänyt kummempia tunteita, mutta pyörän pintakäsittely oli vertaansa vailla. Olikohan kyseessä keltakromaus tms.

http://41.media.tumblr.com/f3699152fca384cd094b26efccdd777a/tumblr_nctn77NvA71tk8khzo1_1280.jpg

Olin hyvän aikaa myös fiilistellyt runkoon erilaisia kuparimaaleja osana pyörän maalausta ja viimein keksin että rungonhan voisi myös kuparoida kokonaan. Pikainen kuvahaku tuotti silmää miellyttäviä tuloksia, joten päätin ryhtyä toimeen. Lueskelin aiheesta kotvan aikaa, ja totesin homman onnistuvan kotikonstein, mutta jäljen olevan ammattimiehillä toki parempaa. Selvittelin kuparointimahdollisuuksia pääkaupunkiseudulla, soittelen useaan paikkaan ja kävin parissa rungon kanssa paikanpäällä, mutta työtä ei haluttu ottaa vastaan koska runko olisi “sotkenut prosessit”, “pientöitä ei oteta vastaan” tai “et sinä sitä halua kuparoida, maksaa ainakin kolme hunttia”.

Konsultoin tuntemaani materiaali-inssiä joka työskenteli elektropinnoitusfirmassa syvällä kehittyvien maakuntien suomen ytimessä ja mies kertoi sekä kyllä kuparoinnin onnistuvan, minkä lisäksi lupasi hoitaa pinnoituksen virka-ajan ulkopuolella verovapaasti. Valmistelutyöt joutuisin hoitamaan itse. Poistin haarukasta maalit mahdollisimman tarkkaan, sillä maalattuihin kohtiin kuparointi ei tarttuisi. Koska pinnoitus on noin 25um paksu, se ei käytännössä täytä pintaa ja kaikki maalinpoistossa syntyneet naarmut piti hioa mahdollisuuksien mukaan pois. Itse runko oli käsittelemätön, joten sille tehtiin vain rasvanpoisto ja happopesu.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/Sibbo/sibbo6.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/Sibbo/sibbo7.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/Sibbo/sibbo8.jpg

Kävin tiputtamassa rungon kuparoitavaksi, ja poistin kierteiden suojana olevan keskiön, koska siellä olevat rasvat olisivat kuulemma liuenneet ja karanneet prossointialtaisiin, pilaten litkut. Runko luvattiin minulle viikon päästä, ja poistuin paikalta ristiriitaisin fiiliksin. Moni asia saattaisi touhussa mennä pieleen, esim kuparoinnista tulee laikukas. Toisaalta rungosta saattaa tulla erittäin hieno ja tuleehan siitä jokatapauksessa ainakin myös sisältä korroosiosuojattu. Lisäksi, pinnoittajaa lainatakseni:

jos se nyt sattuu menemään vituiksi, niin ainahan sen voi maalata.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/Sibbo/sibbo9.jpg

Sinne jäi.

Viikon päästä tuli soitto, että valmista on, tule noutamaan. Puhdas kupari hapettuu ilman hapen vaikutuksesta, ja minut kehoitettiin hakemaan runko pikimmiten, ja lakkaamaan se viipymättä, mikäli sen ei halua hapettuvan. Tätä en tiennyt, ja olin ajatellut noutavani rungon “jossain vaiheessa” ja sopinut vieväni sen helsingissä jossain vaihessa lakattavaksi 2K lakalla. Pääsin noutamaan rungon pari päivää myöhemmin ja sain mukaani paketin, joka näytti lupaavalta:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/Sibbo/sibbo10.jpg

Kun runko tuli kuparointilinjalta, se oli suojattu muovilla, mutta koska hapankuparointiprosessi tapahtuu 60-65 lämmössä, oli lämmin runko kerännyt ympärilleen ilmasta kondenssivettä, joka oli muovissa lilluessaan hapettanut runkoon läikkiä:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/Sibbo/sibbo11.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/Sibbo/sibbo12.jpg

Suurimmat olivat onneksi keskiön alla, ja viistoputken alapinnalla, ja häipyivät melko mukavasti reilulla kiillottamisella.

Itse pinta näytti todella hienolta:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/Sibbo/sibbo13.jpg

Koska suojaamaton pinta kuitenkin patinoituisi minun makuuni turhan nopeasti ja hallitsemattomasti, ja suojaamattomasta pinnasta hilseilevällä vihreällä kuparioksidilla on taipumusta sotkea kaikki paikat, oli pinta suojattava lakkaamalla. Hankin pari paukkupulloa 2K lakkaa ja laitoin rungon ja haarukan pintakäsittelyyn:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/Sibbo/sibbo14.jpg

Koska rungon kanssa on tarkoitus huomenna matkustaa, seuraavana työvaiheena oli uunittaa lakkapinta kuljetuskovaksi:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/27561026/Sibbo/sibbo15.jpg

Eli en maalannut. Mutta lakkasin.

Ei jumavitunlauta.

Toistan vielä itseäni, ei jumavitunlauta. Odielle isot erektioablodit.

voi herranjumala

mattamustalla kannuttaisin :slight_smile:

komeaa on pinta!

Esihistoriallinen taikamiekka!

Kyllä. Voi kyllä!!!

Maalaat

nice boi

Maalauksellinen aloituskuva projektille. Eikös tollanen pinta hapettuis just hienoks?

Panisin.

Lisää kuvaa äkkiä.

Anna hapettua, patina tulee olemaan uskomattoman hieno.

eikös toi lakan allakin hapetu mutta vaan vähän hitaammin? tulee olemaan kyllä aikamoinen ilmestys kunhan patinoituu.

AAAAAAAAH

Älä maalaa älä käsittele älä lakkaa anna olla älä aja älä harrasta.

onks tää nyt sitä virallista vesijohtoputkee? :slight_smile:

jos tulee käyttöön, niin antasin patinoitua, vihree kupari best!

paino ennen / jälkeen