Polviajot ja talvi

…eli talviajot ja polvi.

Kerran jos toisenki oon törmänny siihen että fiksi on talvella ok, jos polvet kestää.

Polvet kestää mitä? Sitä, että pakkasessa suihkii menemään ja natisuttaa niveliä vai? Explain, pleaseh.

Fiksi rasittaa polvia enemmän, koska ylämäet mennään isolla vaihteella “runttaamalla” ja jarrutettaaessa käytetään jalkoja.

Toisten polvet kestää ja toisten ei. Mun polvet ei kestä kylmää lainkaan, eli ajan melkein koko kesän jatkolahkeiden tai polvipituisten housujen kanssa.

Niin no, Oulussahan on vaan tasamaata…

Vaikea varmaan sanoa onko se ero suuri vapaarattaallisen ja fiksin välillä. Saapa nähdä.

Mä kans tuota polvea pelkäsin, kun viime talvena fiksillä rupesin ajelemaan. Ollu huonona joitain vuosia, lääkärilläkin ja magneettikuvauksissa käyty, mut ei ne mitään osannu sanoa. Ihan hyvin se kesti fiksailut. Käytännössä ei hirveesti eroa vaihdenpyörään, vaikkakin joskus jos hitaasti ajelee pidempiä aikoja niin huomaa kyl, että ei hyvää tee. Eniten on sitte kuitenki tuntunu, jos on ajanu pidempää lenkkiä kylmässä. Asbin tavoin mäki välttelen kesäkuumia lukuunottamatta paljain polvin ajelua.

Sitte ku käyttää lukkopolkimia, jolloin pystyy tehokkaammin hyödyntämään koko jalan lihakset, niin paine polvelle vähenee ja pudottaa talveksi pari piikkiä takaa pois, ni hyvä tulee.

samuli-1 - 2 hours ago » Sitte ku käyttää lukkopolkimia, jolloin pystyy tehokkaammin hyödyntämään koko jalan lihakset, niin paine polvelle vähenee ja pudottaa talveksi pari piikkiä takaa pois, ni hyvä tulee.
Meinasin ensin nokkelasti vittuilla asiasta, mutta päädyin sitten vain toteamaan, että eiköhän niitä piikkejä lisätä sinne taakse. Tuskin talvella kannattaa kovemmilla välityksillä ajaa.

Samoin. Kirjoittelin jo pitkän näsäviisastelun, mut perjantain kunniaksi jätin lähettämättä. Jos sais toisesta fillarista takarieskan irti, niin vaihtaisin 48/20 talveksi ja kikkailuun, mut en jaksa lähteä liikennemerkkilinjalle.

Ehheh… kirjoititte kuitenkin :smiley:

Mut on noi hankalia tommoset isommat ja pienemmät jutut… vähä niinku, et eiks 1/8 oo enemmän ku 1/7.

Pysyykö jotkut irtolahkeet oikeasti polven yläpuolella? (stay-upit, höhöhö, höhöhö) Mulla on germaaniasta tilatut ProFeet-irtolahkeet joiden kelasin olevan hyvät mut mulla ne ainakin aina valahtaa polven alapuolelle, vaikka niissä on kyllä resori/kuminauha. Ehkä ne on vaan paskat, liian löysät tms

Mulla on Shimanon XXXL-kokoiset, jotka on pysyneet mun rimppakintuissa ihan hyvin. Niissä ei ole varsinaista kiristävää resoria tai kuminauhaa. Ne on vaan kapeat ja niissä on ylä- ja alareunoissa tahmea kumikaistale estämässä valumista.

Jouduin itse vaihtamaan astetta kevyempään välitykseen juuri polvivaivojen takia.
Enää ei satu niin paljon. Mutta voiko irtolahkeet tai peräti vain joku extrakerros polven ympäri auttaa vielä?

Mitä nyt tulee mieleen polvivaivojen mahdolliseksi syyksi, niin ainakin kylmä, satulan väärä paikka suhteessa polkimiin, liian isolla välityksellä ajaminen, väärän pituiset kammet, liian vähäinen tai liiallinen polkimien sivuttaisklappi (float), heikot polven tukilihakset, harjoituksen puute ja huonot geenit.

Mitähän unohdin?

Edit: väärän pituiset kammet onkin tuosta listasta ainoa, jota mun ei oo tarvinnut yrittää korjata. :slight_smile:

Juu, noista ne kolme viimeistä varmaan osuvat. Satula on myös ollut liian takana
En ehkä vaan sovi fiksilleni…

Jos polvet tuntuu paukkuvan, niin mä olen huomannut pirun hyväksi keinoksi vahvistamiseen - kelatkaa tätä - vesijuoksun. Se näyttää daijulta, se on daijua, sä vesijuokset mummojen ja sen sellaisten parissa, mutta piru että se onkin rankkaa ja tosiaan toimii.

tya - 9 hours ago » Pysyykö jotkut irtolahkeet oikeasti polven yläpuolella? (stay-upit, höhöhö, höhöhö) Mulla on germaaniasta tilatut ProFeet-irtolahkeet joiden kelasin olevan hyvät mut mulla ne ainakin aina valahtaa polven alapuolelle, vaikka niissä on kyllä resori/kuminauha. Ehkä ne on vaan paskat, liian löysät tms
Kyl mul on ainaki pysyny hyvin. Ainoo kerta, ku on lähteny valumaan, oli ku laitoin lahkeet pyöräilyshortsien päälle. Liian liukasta.

Mun polvet ei myöskään tykkää kylmästä. Ratkaisin tämän ottamalla käyttöön villaset nilkkurit/villasukan varret farkkujen alle eikä ole polvia enään särkeny. Miinuksena se että vielä näillä keleillä vähän turhankin lämpöset.

Ruskovillallahan on myös jotakin villaisia polvenlämmittimiä. Aattelin varmaan talveks hommata, voi olla kätsymmät ku erilliset ulkohousut farkkujen päälle… tosin tiedä sit miten noi oikein säätäis töissä ja kotona, pitkien kalsareiden alle vai päälle jne :smiley:

Joo… talvipyöräily vaatii vähän säätöä varusteiden osalta :slight_smile: Alta kahen kilsan työmatkalle ei oikein aina jaksais viritellä jotain polvisukkia ja kypäräpipoja ja systeemejä, kun menee lähtemiseen pidempi aika kuin bussilla menis perille.

Voinpa sanoa, että ainaki täällä hintakin vaikuttaa aika paljon. 2km työmatka taitaa itelläki olla ja muuten sit jonku verran liikennöintiä muualle päin kaupunkia mut ei tulis mieleenikään alkaa makselemaan paikalliselle bussifirmalle mitään. Yksittäiset liput taitaa olla tällä hetkellä vajaa 3e, kuukausikortin hintaa en muista, mutta kallis sekin.

Enpä tiedä, muistakin syistä jo jaksaa kantaa pyörän kuitenki jo näilläkin keleillä kakkoskerroksesta alas ja virittää kypärän ja hiihtomyssyn päähän jne. Iisimpihän se ois kävellen :slight_smile: