Rungon maalaukselle on oma keskustelunsa, lakkaukselle on oma keskustelunsa ja oma keskustelunsa on myös tarrojen poistolle. Tallissa seisova tuore raato käskee minun kuitenkin ajaa keskustelun yhä laveammille vesille. Maalinpoisto on menossa, mutta mitä sitä seuraa on vielä pohdinnan alla.
Pohjamaali + pintamaali + kirkaslakka -kombo olisi tietysti simppeli vaihtoehto, jos vain osaisi valita värit… Urushi olisi hyvin zen, mutta hinnasta ja saatavuudesta ei ole aavistustakaan. Fixailuun liittyvää pelkistämistä voisi tietysti toteuttaa myös ainoastaan hiomalla ja kiillottamalla teräsrungon. Pyörä tulee kuitenkin viettämään paljon aikaa ulkona, joten jollain runko pitäisi tällöinkin suojata. Riittäisikö säännöllinen vahailu, vai olisiko parempi vetäistä kiillotetulle pinnalle kirkaslakka?
Anyways. Tänne voisi kokoilla kaikenlaisia pintakäsittelyyn liittyviä kikkoja ja vinkkejä teräs- ja aluosien puhdistuksesta ja kiillotuksesta aina erilaisten kuvioiden maalaamiseen.
Olen alkanut taipua sille kannalle, että jos näperrellään, niin näperrellään sitten kunnolla. Päällystän rungon pohjamaalin jälkeen Seiskan tai Imagen sivuilla ja lakkaan. Miksikäs tätä metodia englanniksi kutsuttiinkaan, että osaa hakea vinkkejä?
Sitten käytännön havainto: alumiinisia kampia ei kannata puhdistaa nailonlaikalla, ellei halua kampiin harjauskuvioita.
Hmm…itse heittäisin, että esim. lasikuulapuhallus vois olla aika hyvä vaihtoehto tuon kromauksen poistamiselle.
Hiominen nyt on työlästä ja aikaa vievää muutenkin.
Osa noista maalaimoista vain suhtautuu hieman nuivasti tuollaisiin pinnoituksen poistoihin lasikuulapuhalluksella, koska se ns. likaa sitä lasikuulajauhetta.
Edit:
No prkl, nyt vasta huomasin että kyseessä olikin tanko, eikä runko. Jotenki ajattelin, onnistuin saamaan käsityksen, että olisi ollut kyseessä kromattu runko, jota oot puhdistamassa. Kerta tanko kyseessä, niin eiköhän ne kromaukset siitä ihan hiomalla lähtis. Tai pureekohan teräsharjalaikka siihen, ootko kokeillu?
Kromauksen poisto mekaanisesti ja hyvin on lähes mahdotonta. Kromi on terästä kovempaa
ja näin ollen puhkikuluneista kohdista alla oleva teräs kuluu kuopalle nopeammin.
Ainoa oikea tapa poistaa kromi on kemiallinen kromin poisto joka onnistuu vain
kromaamoissa. Hieno hiekka tai lasikuula puhallus ei kromia poista, mutta pinnasta saa
helpoiten matan joka riittää hyvin maalauksen pohjiksi. Taasen hiomapaperein pinnasta
saa kromin kovuuden takia vain naarmuisen ja uusi maali saattaa irrota helposti.
Jos kuitenkin päädyt tähän viimeiseen vaihtoehtoon, suosittelen ensimmäiseksi (ja/tai
ainoaksi) pohjamaali kerrokseski ohutta suihkausta pilteeman sinkki spraylla.
putkien hiontaa helpottaa kummasti ostaa hiomapaperi sellaisena kangaspohjaisena nauhana, mikä on tarkoitettu hiomakoneisiin. On kestävämpää, kuin perinteinen paperi ja ei juuri kalliimpaa. Pienelle rullalle väännettynä tämä jäykempi nauha tekee erillisistä hiomapalikoista lähes tarpeettomia.
Siitä nauhasta puolen metrin tai metrin pätkä, hiottava kappale tukevasti kiinni johonkin, nauha kulkemaan kappaleen takaa ja sitten vetelet sillä hiomanauhalla vuorotahtia. Saa aika siisitiä jälkeä, saa sopivasti voimaa peliin ja on aika nopeata.
mites jos tommosen tavallisen mustan stemmin upottaa kodinputkimieheen, niin minkä näkönen se on sen jälkeen? sellanen raaka alumiini? pystyiskö sen jotenkin saada hopeisen kiiltäväksi tai jos ei niin miten kannattaisi maalata?
Kiillottamalla saa kiiltävää. Jos pinta on kauhean naarmuinen, kannattaa kiilloitus aloittaa hinkkiksellä. Siis hiomapaperilla. Karheuksilla 320-600-1000-2000 ja lopuksi kiillotustahnalla. AutoSol on kovaa kamaa, samoin taitaa olla Mothers (?). Lopuksi vaha pintaan, niin saattaa pysyä pidempään ilokiilto pinnassa.
Kaiva jostain se topicci, jossa olli muokkasi niitä stemmejä. Kyllähän ne aika kiiltäväksi tuli lopulta, vaikka lähtötilanteessa kyljessä luki peugeot.
Ja se hinkkaaminen kannattaa aloittaa hetimmiten kun otat stemmin likoamasta. Kova oksidipinta alkaa muodostua samantien kun kappale reagoi ilman kanssa, ja kaikki pinnan muokkaamiseen liittyvä on paaljon kivempaa ilman sitä…
Mitäs jos hapettaa sen kromin pois upottamalla kys. kappale happoon? Kromi hapettuu → vetykaasua vapautuu. Sit jos siinä on alla joku nikkelipinta ni enpä tiedä sit siitä. Käänteinen galvanointi vois toimii kanssa?
Voisiko tuollaiselle vintagestongalle tehdä jotain että ei ruostuisi niin herkästi? Parissa päivässä tulee rouhea pintaruoste kun on kosteaa. Lähtee kyllä ihan hinkkaamalla pois, mutta voisko siihen vetää jonkun pinnan niin että ei ruostuisi mutta näyttäisi vanhalta ja patinoituneelta?
eki - 11:53, 1.4.3009 »
Voisiko tuollaiselle vintagestongalle tehdä jotain?
Sen vois koettaa vahata jollain hyvällä autovahalla, vaikka muutamaan kertaan.
Toinen vaihtoehto ois vetää ihan ohut kerros spray lakkaa.. tässä on kuitenkin
riskinsä, pinnasta saattaa tulla typerän näköinen ja kosteus saattaa mennä lakan
ja kromin läpi ja sitten tulos on kaikkea muuta kuin haluttu.
Nostellaan tämmönenkin. Oli tarkotus tehdä baarijopoon rottalook eli ruostutettu runko, olisko kellään tietoa notta pysyykö lakka tärpätillä puhdistetussa pintaruostuneessa rungossa vai vedänkö vaan esim. vahat päälle?
Voiko joku viisas kertoa myös clear coatista ja kromista? Kaiken yliluonnollisen Internetittämisen jäljiltä mulla on semmonen kuva, että sen pinnan sais pois ihan maalinpoistoaineella kromin vahingoittumatta. Tarkoituksena olis siis poistaa pinnotteen alle piilotetut tarrat. Oonko tajunnu tän homman ihan nappiin? Ja kun ne tarrat ennemmin tai myöhemmin on irti siitä rungosta, pitäiskö siihen pistää uus lakka? Ts. mitä hyötyä siitä on kun kromipintahan säilyy ihan ilman pinnoitteitakin?
sm0gu - 13:11, 3.8.2010 »
Nostellaan tämmönenkin. Oli tarkotus tehdä baarijopoon rottalook eli ruostutettu runko, olisko kellään tietoa notta pysyykö lakka tärpätillä puhdistetussa pintaruostuneessa rungossa vai vedänkö vaan esim. vahat päälle?
Voiko joku viisas kertoa myös clear coatista ja kromista? Kaiken yliluonnollisen Internetittämisen jäljiltä mulla on semmonen kuva, että sen pinnan sais pois ihan maalinpoistoaineella kromin vahingoittumatta. Tarkoituksena olis siis poistaa pinnotteen alle piilotetut tarrat. Oonko tajunnu tän homman ihan nappiin? Ja kun ne tarrat ennemmin tai myöhemmin on irti siitä rungosta, pitäiskö siihen pistää uus lakka? Ts. mitä hyötyä siitä on kun kromipintahan säilyy ihan ilman pinnoitteitakin?
maalinpoistolla voi poistaa kaman siitä kromin päältä. Ei tarvii muuta, mutta kai se vahaus on aina hyvä vaihtoehto.
Ruostepinnoista kannattaa huomioida myös tälläkin forumilla - ellei peräti tässäkin ketjussa esillä ollut askartelumaalit, joilla saadaan aikaan ruostepinta tai muita hapettuvia metalleja, kuten kuparia.
MrHat - 13:52, 3.8.2010 » Ruostepinnoista kannattaa huomioida myös tälläkin forumilla - ellei peräti tässäkin ketjussa esillä ollut askartelumaalit, joilla saadaan aikaan ruostepinta tai muita hapettuvia metalleja, kuten kuparia.
Askartelumaalit varsin hyvin tiedossa. [Täällä](https://www.yksivaihde.net/old/2481) kuitenkin keskustelua oikeesta ruosteesta rungossa, ja kun tuo mun Jopo nyt on jo valmiiks nätisti ruostunut niin miksei vaan pistää lakka päälle, jos se kerta toimii? Tossa rungossa käytettiin lakkaa, mihin yhdistetty ruosteenestoainetta mutta osaako kukaan arvailla tilannetta tavallisen lakan kanssa? Ja millasen pohjakäsittelyn toi ruoste tarvii ennen lakkausta?