Pikkugangsteri

Tämä on projekti, josta ei koskaan pitänyt tulla projektia.

Kuten palsta-aktiivit tietävät, päädyin kohtuullisen pitkän pähkimisen jälkeen tilaamaan Brooklyn Machine Worksin Gangsta kakkosen. Paketissa luki ‘Frame size: large [x]’. Intoilin laatikon auki, rungon framille, boksin ruttuun ja katokseen. Pieneltähän tuo näytti saman tien. Mittanauha varmisti asian: pieni ja lyhyt, ei suuri eikä pitkä. Maili lähti saman tien Tokyofixedgeariin. Olivat ymmärtäväisiä, mutta koska olin tohkeiluissani hankkiutunut laatikosta eroon ja rahtaus olisi tuottanut muutenkin päänvaivaa, päädyimme lopulta siihen, että pidän runkosetin. Myynti-ilmoitusta on tullut tasaisesti nosteltua, mutta kaupaksi asti eivät muutamat tarjoukset ole kuitenkaan edenneet.

Nyt tuosta tehdään sitten kompliitti - ei itselleni vaan tutulle, joka mieluummin skedeilee kuin pyöräilee - ainakin toistaiseksi. Mittaa on 174 senttiä, joten koko natsaa. Temppuilla tuo tahtoisi - kohtuullisen lyhyiden - ajelujen ohessa, taitojen karttuessa ehkäpä enemmänkin. Lisäksi jäbä suosii tietynlaista esteettisyyttä: selkeetä linjaa, skarppia värimaailmaa ja sopivasti raffiutta, ei mitään Shibuya-vaakaputkipehmuste-värioksennus-huttua. Ehdoton budjettikatto on tonni. Jos runkosetin arvoksi laskee kuutisen sataa, niin n. 400e saa huveta kampiin, kiekkoihin kumeineen, jakkaraan ja ohjaamoon - ei kovinkaan iisi rasti siis.

Keulaa pohdittiin aluksi. Rungon värinen olisi etusijalla ja barspinnaus=must. Alkuperäinen Cluster-fork ei toiminut, koska se ei mahtunut pyörimään käytännössä lainkaan. Rungon geo osoittautui kuitenkin lopulta todella haasteelliseksi näillä spekseillä eikä mikään potentiaalisista haarukoista (Volumet, Leader Reaper ym.) toiminut. Lopulta päädyttiin siihen, että teen omalle runsaasti ajetulle, mutta kaikin puolin hyvässä kunnossa olevalle Analog-keulalleni face-liftin ja mennään toistaiseksi sillä. Barspinnaus onnistuu, lyhyemmillä kammilla mahdollisesti myös toinen kampi edessä.

Tässä haarukka ennen:

http://img820.imageshack.us/img820/3199/img2038xk.jpg

Jotain mystistä vihreää löytyi toiselta sivulta pitkin matkaa ja pieniä denttejä sieltä täältä sekä pientä ruostetäplää putkesta - normaalia ajojälkeä siis, ei pahempia. Putkelle teräsvillaa + tippa sitruunahappoa (ja neutralointi emäksellä) sekä haarukalle karhennus ja maalaus, lopputuloksena karhea mattamusta tjsp:

http://img689.imageshack.us/img689/9632/img2045yg.jpg

http://img695.imageshack.us/img695/3946/img2051hh.jpg

http://img691.imageshack.us/img691/4760/img2050b.jpg

Sitten ohjainlaakeri paikoilleen, keula kiinni ja nyt ollaan tässä vaiheessa (taustalla sunnuntai-Trekki rullailujen jäljiltä, ja kuusikin vielä viemättä):

http://img207.imageshack.us/img207/9632/img2054o.jpg

Tästä siis jatketaan. Kammet varmaankin seuraavaksi vuorossa, ja kiekkojakin pitää alkaa pohtimaan, samoin haarukan putken lyhentämistä…

Projekti etenee hitaasti mutta varmasti.

Kampisetiksi tulee Michen Advanced, joten keskiöksi tarvitsin 107-millisen ISO-viisteellä. Varman yhteensopivuuden lisäksi kohtuuhintaisuus ja saatavuus käänsivät homman Michen Primatoon.

Asennustarviketsekkaus tuotti rastiin jokaiseen löytyy-ruutuun lukuunottamatta vetopuolen kartiota. Michen keskiössä on siis eri hammastus kartioissa - kummaa:

http://img208.imageshack.us/img208/4254/img2078p.jpg

Vetopuolelle tarvitsee ilmeisesti Campa-yhteensopivan työkalun, joka puuttuu toistaiseksi. Eli kampien asennus siirtyy sittenkin…

^ En ole huomannut omassa Michen keskiössäni kuppien hammastuksissa poikkeavuutta. Yhdellä ja samalla työkalulla niitä on tullut venkslattua. Ettei kyseessä olisi maanantaikappale, sillä moinen ratkaisu tuntuisi varsin oudolta.

ugh, kyllä ne samaa sarjaa pitäisi olla, reklamaatiota kehiin vaan.

Jooh, kyllähän tuo hieman liian oudolta vaikuttikin. Pitää laittaa ihmettelyt eteenpäin myyjätaholle…

Michen keskiöiden kanssa jonkin verran puuhastelleena voin vahvistaa, että tuppaavat joskus olemaan vähän sinnepäin.

Itse olen joutunut käyttämään park toolin BBT-5:n ohella saman firman FR-jotain-en-muista-nyt-numeroa hylsyä - kuitenkin sillä seurauksella, että yhdessä pyörässä on nyt michen keksiökuppi ilmeisesti kiinni niin että pysyy pehmeän alumiinin muutettua hieman muotoaan kiristellessä. kehotan varovaisuuteen.

^Mun kokemus on että kun Michen keskiön kerran kiristää kunnolla, niin sen voi huoletta unohtaa. Mutta auta armias jos joudut sen irrottamaan. Siinä ei saa käsi tutista, ne pikku lelumiinihampaat tippuu ku Hulkon leekot jos vähänkään munaa. A propos, noita keskiöitähän saa nykyään myös teräskuppiversiona, jonka luulisi hintaansa nähden ihan jees.

Kyllä näistä alukupeista on tullut kuultua monenlaisia tarinoita, ja varovasti sekä oikeilla työkaluilla ja asennusaineilla edetään. Fakta on kuitenkin myös se, ettei 107-millisellä akselilla varustettuja ISO-viisteisiä brittikeskiöitä, ja vieläpä kohtuu hinnalla, ole tarjolla mitenkään pilvin pimein. 109-millinenkin toimii varmasti, muttei niistäkään ole varsinaista runsauden pulaa, jos meinaa selvitä kohtuubudjetilla.

Toisaalta mitään “vahinkoa” ei ole vielä syntynyt, sillä en ole noita kuppeja vielä paikalleen kiertänyt. Jonkun muun keskiön asentaminen on siis edelleen mahdollista. Campan Velocesta on ollut puhetta, mutta pari milliä lisää vetopuolelle ei oikein inspiroi. Tuo teräskuppinen Miche voisi sen sijaan olla toimiva vaihtoehto. Tuleeko muita mahdollisia ratkaisuja mieleen?

edit. esim. tämä vaikuttaa kyllä asialliselta…

Fanfaari! …

Okei, tosin jostain syystä vain italoversiona.

Melkein suosittelen kampien “pilaamista” simppalaisen keskiöllä.

Kiitos erään nimeltä mainitsemattoman puodin aivan käsittämättömien sekoilujen myös kampi-issue näyttäisi jälleen avoimelta. Michen Advanced oli pitkään hinta-laatu-suhdehaitarin kärjessä, mutta tuon Michen oman keskiön ilmiselvä kehnous + muiden vastaavien heikko saatavuus hämmentää hommaa.

Hipompi ISO-viisteinen paketti on kiinni tän jäbän isobroidissa ja lenkkirassissa Dura-paketti, joten tähän ehkäpä sittenkin jotain muuta: striitimpää ja mieluummin vähän edukkaampaakin. Tuosta JeeJeen vihreästä Gazzettasta tuli mieleen joskus enempikin kelaamani Sramin Omniumit.

Ainakin jenkeissä jengi näytti suosivan näitä fixikäytössä - ei toki vähiten kotimaisuuden & sen mukanaantuoman hyvän saatavuuden ansiosta. Käyttäjäkokemuksia löytää toki netistä pilvin pimein, mutta olisiko täällä jollain nuo Sramit ajossa?

Mites olis bemaksikammet, jos päätarkoitus oli temppuilu ja vaan lyhyttä ajoa.

…on ollut toki myös kelauksissa. Tuo bemaximaailma on meikäläiselle vaan sen verran mystinen ulottuvuus, etten ole oikein ikinä ottanut tosissani selvää noista palikoista ja niiden yhteensopivuuksista esim. brittikierteisen keskiömuhvin kanssa. Ehkäpä pitäisi.

Täytyy kuitenkin vielä haastatella kertaalleen kaveria preferensseistä, erityisesti tuosta temppu(potentiaali)-ajokilometrit-suhteesta…

Euro BB niin toimii.

Mulla on Omniumit ratapyörässä ja onhan ne aika jytkyt. Muistan lukeneeni joskus, että ulkoiset laakerit löystyisivät skidaillessa, mutta liekö urbaania legendaa. Itsehän en ole noilla velolla juurikaan skidaillut.

Hintaansa nähden Omniumnit on erinomaiset. Vaativat kyllä rungoksi jonkun aika tuhdeista putkista tehdyn alumiinirassin, sillä eivät ulkonäkönsä puolesta istu kyllä pätkääkään ohutputkisiin teräsrunkoihin. Kampikin on varmaan 1,5 kertaa Sugino 75:n levyinen ja paksuinen.

Minulla on Omniumit Steamrollerissa. Näyttäväthän ne siinä vähän oudoilta, mutta silmä tottuu nopeasti. En tiedä ulkoisten laakerien löystymisestä skidatessa, enkä itse ole sellaista havainnut. Moitteetta ovat toimineet puoli vuotta, enempää en osaa vielä sanoa.

Edit: Omniumien mukana tuleva eturatas on leveämpi kuin tavalliset 1/8" ratarattaat, eikä 48t ole ehkä kaduin mahdollinen hammasluku. Ketjusopivuuteen tämä ei vaikuta, mutta kampien mukana tulevat pultit eivät toimi muiden rattaiden kanssa, mikä on harmillista, koska ne ovat ainoat tietämäni ratapultit, jotka eivät vaadi sitä typerää vastakappaleenlipsauttajaa.

kid_scientifik - 22:50, 14.1.2011 » ..on ollut toki myös kelauksissa. Tuo bemaximaailma on meikäläiselle vaan sen verran mystinen ulottuvuus, etten ole oikein ikinä ottanut tosissani selvää noista palikoista ja niiden yhteensopivuuksista esim. brittikierteisen keskiömuhvin kanssa. Ehkäpä pitäisi.
Eurobb ja 19mm sisähalkaisia / akselin halkaisija, niin toimii. Akselien leveyksillä ei BMX-puolella pahemmin speksata, koska ne speissataan prikoilla oikeiksi + BMX-navat/-takahaarukat ovat yhtä - tai ainakin lähes - leveitä kun rata- ja maantiepyörissä. Elikkäs ketjulinjan kanssa ei pitäisi tulla ongelmia. Huomiona vielä, että BMX-keskiöissä akseli ei kuulu settiin, ainoastaan laakerit, mahdolliset kupit, prikat ja holkki. Akselin tulee kampisarjassa.

Ainoa ongelma on lähinnä eturattaan kiinnityksen kanssa, BMX-rattaat tulevat yhdellä pultilla kiinni kampeen ja liitos ei ole mitenkään tiukka, joten fixeissä ratas “klappaa” ja pultti löystyy. Tähän on ratkaisu, eli splinedrive rattaat tai spiderit; ne toimivat vain 48-spline akseleissä (elikkäs akselissa ja kammessa ja rattaassa on 48 uraa ja ratas/spider vain liutuetaan akseliin joka estää rattaat pyörimiset/klappaamiset akselissa) joita oikeastaan kaikki paremmat 19mm akselilla olevat BMX-kammet ovat.

Keskiöitä ja kampia löytyy mm. Signature BMX:stä suomesta ja jätkät osaa varmasti sanoa, mikä keskiö ja kampisarja natsaa. 48-spline rattaita ei niinkään.

hvt - 23:53, 14.1.2011 » Ketjusopivuuteen tämä ei vaikuta, mutta kampien mukana tulevat pultit eivät toimi muiden rattaiden kanssa, mikä on harmillista, koska ne ovat ainoat tietämäni ratapultit, jotka eivät vaadi sitä typerää vastakappaleenlipsauttajaa.
Toimii ne pultit. Itse ainakin vaihdoin sujuuvasti rattaan ja käytin samoja pultteja.

Outoa. Minä laitoin tuohon Suginon Zenin, ja pultit olivat pohjaan asti kiristettyinä vielä käsin pyöriteltävissä. Pikainen googletus kertoo, että muillakin on ollut samaa ongelmaa (toinen).

Viila + rattaanpultin pulttiosaa hink hink lyhyemmäki. Ei mene kovin kauaa ja ratas istuu taas.