Pikaraportti Lundista

Viikon työreissu keväiseen Lundiin.
En ollut aikaisemmin käynyt tässä Skånelaisessa opiskelijakaupungissa. Odotuksia pyöräilykulttuurin suhteen ei juurikaan ollut.
Heti junasta astuttua saattoi nähdä, että tässä kylässä todellakin ajetaan pyörällä. Tietyssä mielessä fiilis oli vähän sama kuin olisi saapunut Amsterdamiin. Fillareita on joka puolella. Paljon. Kaksipyöräisiä pursuilevia pyörätelinerivistöjä saa lähestulkoon väistellä kaupungilla kulkiessaan.

Kaupungin jonninsortin keskusaukio:
https://lh5.googleusercontent.com/-VgqJufDFWyk/T5gwnnwOFHI/AAAAAAAAAOM/cMH9ik-hQas/s640/IMAG0398.jpg

Vaikka pyriä ja pyöräilijöitä vilisee kylillä kiusaksi asti, ei yksivaihteisia paljoakaan katukuvassa ole näkynyt. Lähinnä tätä genreä ovat jalkajarrulliset, vaihteettomat Cresentit, Monarkit, Skephultsit, jne. paikalliset, enenemmän tai vähemmän antiikkiset värkit.
Pari bongausta jonkun akateemisen kirjastorakennuksen edustalta:
https://lh6.googleusercontent.com/-_YSFQFboFH0/T5gwlRbg2rI/AAAAAAAAAN8/qJK4YNCGFTk/s640/IMAG0395.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-AZI_fue3D9k/T5gwmTR815I/AAAAAAAAAOE/esA1k0mbgUA/s640/IMAG0396.jpg

Olen pistäytynyt ainakin neljässä paikallisessa pyöräputiikissa. Jokainen myy nättejä maantie- ja maasto-vaihdetykkejä, joita näkee myös suht paljon myös liikenteessä (joskin ehkä 90% pyöristä on aika rottaisia). Yhdessäkään puljussa ei ollut ensimmäistäkään fiksi-sinkilää. Olipa yhden puljun näyteikkunassa kuitenkin komia lastenpyörä, ihan sinkilä-krossari.
https://lh6.googleusercontent.com/-mha6jXRmUJM/T5gwkEKlatI/AAAAAAAAAN0/PctHNRC1PQ0/s640/IMAG0394.jpg

Sinkuloita/fiksejä olen nähnyt yhden käden sormilla laskettavan määrän. Äsken kun palasin ravintolasta hotelliin tuli vastaan ihan nätti (oisko ollu Rossin) pyörä, joka kuskinsa bullhornia puristavasta meiningistä ois hyvinki voinut olla fiksi. Risteyksessä vapaaratas alkoi kuitenkin nakuttaa ja fiilis laski siitä piirun verran. Noh, aiemmin kuitenkin kävellessäni yliopistolta näin edessäpäin naisihmisen taluttavan pyörää, jonka kammet pyörivät lupaavasti. Ohi mennessäni otin asian puheeksi ja juttelin aika pitkän matkaa aiheesta tyttösen kanssa. Oli vasta alottanu harrastuksen ja kaipaili itsekin enempi yksivaihteilijoita kulmille.

Oikein on nätti kaupunki, kyllä täällä aurinkoisina kesäpäivinä ois nastaa fixutellä ympäriinsä. Hassua kun ei nää ruattalaiset sitä ymmärrä.

Täältä tähän.

Docent on wheels.

Pyräilyaktiivisuus näkyy täällä ihan konkreettisena liikennesuunnitteluna. Pyöräteitä, -kastoja ja -taskuja on jokapuolella kaupunkia.
Jutusteltuani paikallisten kanssa pyöräilystä selvisi myös osasyy kaluston rottaisuuteen. Vaikka kaupunki on muuten todella rauhallinen, on pyrävarkauksien määrä todella korkea. Kuulemani mukaan sykkeleitä häviää n. fillari/pyöräilijä vuosittain. On myös varsin tavallista, että ihmiset yksinkertaisesti unohtavat mihin niistä miljoonista pyörätelinehässäköistä pyörä on jätetty, eivätkä löydä niitä enää koskaan.

Huh, melkosen paljon saa sit olla pyöriä. Miten muu liikenne suhtautuu pyöräilijöihin?

Siis niitä fillareita oli ihan helvetisti. Osittain asian yymmärtää kun huomio että Lundissa on Ruotsin isoin yliopisto. Nähdäkseni pyöräilijät olivat ihan luonteva osa liikennettä, eli tuntuivat autot, kävelijät ja syklistit tulevan sivistyneesti keskenään juttuun. Toisin kuin jossain muualla…

Luulisi, etta tuohon pyorapaljouteen mahtuisi enemmankin muotipyoria. Itsellani on ollut kasitys, etta Ruotsissa fiksit olisivat kova juttu, lahinna siksi, etta flickr on taynna erilaista Crescent-konversioviritelmaa.

Tosin taalla Australiassa on vahan sama meininki: Canberrassa on iso yliopisto, hyva pyorainfra, maantieohjuksia pilvin pimein ja todella harvassa oleva pakettifiksi. En tieda, etta onko stadissa fiksuttelu jotenkin suhteettoman suosittua verrattuna muihin kaupunkeihin?

Siltä tuntuu kyllä. Tukholmassa pari viikkoa sitten oli todella harvassa fixit. Rottakamaa oli sensijaan mielin määrin.

tutam - 9:47, 28.4.2012 » En tieda, etta onko stadissa fiksuttelu jotenkin suhteettoman suosittua verrattuna muihin kaupunkeihin?
On. Samoin Turussa. Viiden päivän Amsterdam-reisulla näin miljoona polkupyörää ja muistaakseni 4 fiksiksi laskettavaa. Turussa näkee päivässä sata pyörää joista kymmenen voidaan laskea yksivaiheiluksi.

^ oon huomannut saman. Lontoossa en moneen vuoteen ole käynyt, mutta joitain muita isoja kaupunkeja mitä on euroopassa tullut parin vuoden sisään käytyä niin hämmentävän harvassa on fiksit aurinkoiseen helsinki-iltaan verrattuna.

Varsovassa oli fiksejä mielinmäärin

Lontoossa on kyllä mun mielestä aika rutkasti nykyään fiksuttimia/muotipyöriä…