Peacemakerin chainstayt polkemalla mutkalle

Hei Yksivaihde, eka postaus tänne ja aiheesta ensimmäisen fiksini polkemalla mutkalle saatu chainstay.

Lähtötilanne (lainaan myyntitopicista):

Runko + Keula: Peacemaker 2009, 135mm perällä.
Kiekot: H+Son SL42, Fixie Inc. navat (fix/fix), DT Champ. (kai); Kammet: Miche Primato Adv. + Gebhardt (46t); Takaratas: BLB (17t); Keskiö: Campag. Veloce; Ohjainlaakeri: FSA; Tolppa + Stemmi: Bontrager SSR; Tanko: Easton Havoc (n. 50cm, rottainen); Satula: PRO; Etujarru: Campag Veloce; Renkaat: Durano, taka 28mm, etu 25mm

  • polkimet Atomlab, strapit KRNKY

Lopputulos:
Tänään Kuusisaaren pyörätietä Otaniemeä kohti polkiessani suoralla pyörätiellä poljin kalahti varoittamatta kiinni runkoon. Alas katsoessa näky oli tällainen:


Jaoin kuvat yhteisöpalveluun jossa ihmeteltiin onko runko jäänyt auton alle. Ei, tämä tapahtui suoralla tiellä. Pyörä on ostettu käytettynä kaksi kuukautta sitten ja oli polkimia lukuunottamatta samassa asussa. Ajettu parisen sataa kilometriä, säilytetty eteisessä. Sidoin ketjut rusetiksi ja tein pyörästä potkulaudan päästäkseni perille, koska challenge accepted: TKK:lla olisi työpajoja, ehkä tämän saisi vääneltyä vielä ajokuntoon.

Perillä tarkemmin katseltaessa en ollut enää niin toiveikas:

No, pyörä paloiksi, kiitos Helsinki on Tires -pyöräpajan työkalujen! Poljinavainta ei löytynyt joten jätin ne kampineen kiinni.

http://kvantti.kapsi.fi/jpg/forums/130517/130517_05.jpg

Sain sivulliselta vinkin käyttää runkoa näytillä läheisessä Protoshopissa joka tarjoaa hienomekaanisen konepajan, hitsausta ja kokoonpanoa. Ehkä ajatus tuon väännättämisestä takaisin ajettavaan muotoon oli utopistinen, mutta nyt alkoi kiinnostaa näkemys uuden takahaarukan speksaamisesta ja hitsauttamisesta. Ihan halpaa se ei olisi, Protoshopilla työ ~80€/h. Tyydyttiin tekemään post mortem käyttäjän bere kanssa joka lainasi ystävällisesti bussirahat että pääsin takaisin Töölöön.

http://kvantti.kapsi.fi/jpg/forums/130517/130517_07.jpg
http://kvantti.kapsi.fi/jpg/forums/130517/130517_08.jpg

Mitä tähän voisi sanoa, hämmentävä sattumus. Onko kenelläkään vastaavaa kokemusta? Mieli kyllä parani siitä että yritti edes heti kättelyssä saada rungolle ensiapua, mutta kun yritimme väännellä teräsrunkoa takaisin muotoon, se tuntui hyvin löysältä, tuskin siitä helposti saisi ehjää. Rakastuin tuohon Peacemakeriin heti kun totuin polkemaan fiksiä enkä osaisi toivoa parempaa. Sääli että tämä loppui heti alkuunsa, vapaarattaisilla ajaminen tuntuu jotenkin luonnottomalta nyt.

http://kvantti.kapsi.fi/jpg/forums/130517/130517_09.jpg

Kuljetin sitten pyörän euro cyclist -säännön 63. mukaisesti olalla kotiin. Mutta mitä seuraavaksi, kannattaako tuohon hitsauttaa jossain uusi takahaarukka vai tilata tilalle esim. Mieleciltä samanlaiseksi räätälöity runko? Muita ideoita?

Oisit mennyt konelafkan taakse moikkaamaan Santtua :slight_smile:
Taitaa olla runko aika finito tuon jälkeen. Uutta vaan kaupasta.

mite se ny tollviissii???

Moi, rungon myyjänä tuntuu kyllä pahalta kun ihan asiallinen paketti oli tarkoitus myydä. Täysin käsittämättömältä tuntuu kun tuolle ei ole mitään ihmeellistä tapahtunut omassa käytössä. Pistin myös pm:ää.

Prosessi on ehkä ollut seuraava:

  1. Tehtaalla chainstayhin perinteinen rataskuoppa perinteisesti painamalla, mutta huonossa hitsauksessa lämpöshokin saanut putki on menettänyt joustonsa ja saa mikromurtumia.

  2. Kovassa käytössä kosteutta, ruostetta ja rasitusta, kuoppa ei tykkää.

  3. Ajan kysymys koska murtuu.

Hupaisaa että oma Peacemakerini on myös murtumaisillaan, eri kohdasta tosin. Ilmeisesti cromo-teräsrunkojen hitsaaminen ei sittenkään ole liian helppoa.

Ottaen huomioon, että myös Karen saman vuosikerran Peacemaker spragasi juuri tulee mieleen, että voiko tämä olla PELKKÄÄ SATTUMAA? #magneettimedia #maadoitus #zeitgeist

Mun on vuotta vanhempi. Tossa on 1 1/8-keula.

lieneekö keskiömuhvissa runkonumeron vieressä parasta ennen 05/13?

Saksalainen insinööri pystyy mihin vaan. Ne on Fixie Inc.:llä suunnitelleet, että kaikki vanhat rungot menee poks ja käyttäjät ostaa uudet, kun ne taas aloittaa kesällä 2013.

en usko et myyjässä tai nykyisessä polkijassa on vika. veikkaan et runogga itessään on jotain häikkää. jossei chainstay oo saanu missään vaiheessa iskua mistä vääntyminen ois voinu alkaa ni sit veikkaan valmistusvikaa.

Kare_Eskola - 19:27, 17.5.2013 » Prosessi on ehkä ollut seuraava: 1) Tehtaalla chainstayhin perinteinen rataskuoppa perinteisesti painamalla, mutta huonossa hitsauksessa lämpöshokin saanut putki on menettänyt joustonsa ja saa mikromurtumia.
Tossa on vielä kavennukset molemmilla puolilla. Kokeilkaas laittaa kolatölkkiin lommo molemmille reunoille ja testatkaa puristuskestävyyttä.

Katurata on kompromissi…

Oisin tahtonut parempia kuvia pyörän omistajan reisistä. Ehkä ongelma juuri onkin siellä…

Tottakai ton voi väännellä takaisin suoraksi, mutta ei varmasti kestä ja vääntyy jossain vaiheessa uudestaan. Voihan tietysti olla että maalipinnan alla olisi joku hiusmurtuma mikä olis pettänyt.

Kandee varmaan pistää valmistajalle mailia että paskan möivät.

Fixie incin hehkulamppuhuijaus!

edit: ja kvantti on näköjää vara-normaali

Valmistajahan on paraikaa nurin, ja kertoo aloittavansa uudestaan myöhemmin tänä vuonna. Sikäli tilanne on hankala sekä jälleenmyyjille että kuluttajille.

asb - 19:42, 17.5.2013 » Tossa on vielä kavennukset molemmilla puolilla. Kokeilkaas laittaa kolatölkkiin lommo molemmille reunoille ja testatkaa puristuskestävyyttä. Katurata on kompromissi...
Sama jännäkakka tuli mieleen kun ihmettelin sebun raamia ekaa kertaa kotosalla. Raami joustaa ainakin vähän joka suuntaan, toivoa sopii että pelkoni on aiheeton.

Eiks fixie inc. myyty jollekin toiselle firmalle? Tai siis joku saksalaine pyörä firma tms. osti Fixien toiminnan ja muut jutut…
http://www.bike-eu.com/Home/General/2011/11/Fixie-Inc-Ceases-Operations-BIK005439W/

Ei kai tässä auta kuin todeta että achievement unlocked ja hypätä Peace 9r:n selkään. Toi Peacemaker oli kaunis, tuntui erinomaiselta enkä mielestäni ajanut mitenkään rajusti, aina vain niin kovaa kuin mahdollista. Voisin yrittää kysyä kotivakuutuksesta jos jokin kattaisi tuollaisen. Uusi fiksi nopeasti alle vaan, ehdotuksia otetaan vastaan.

PS. Tai voisihan tuolta uudesta Fixie inc:stä kysellä reklamoinnin mahdollisuutta mut tuskin ovat innoissaan. Antaisin ennemmin espoolaiselle insinöörille työksi suunnitella paremman takahaarukan.

Eikö tuohon joku palstan sepistä voi hitsata uutta putkea?

Hei ja osanottoni tragedian johdosta. Eikö kuitenkin sulla nyt ole kaikki muut osat kuin runko? Eli jostain vaan joku vanha maantie runko tilalle ni on jotain mitä polkea silläaikaa kun miettii pidempiaikaista ratkaisua jatkoon…

Mikätahansa fillari on parempi ku ei ollenkaan fillaria :wink: