Pakkauslistat ja -tavat

Kiva topi.
Muistan lämmöllä Biciollin listat jostain vuosikymmenien takaa.

@Biciolli olis mukavaa saada tähän se lista tarpeista joita pakata pyöräreissulle. Koitettiin sitä kaivaa mutta tuloksetta

Tämä lista on minulla aika lailla samanlainen kaikilla sulan maan maastopyöräretkillä Skandinavian tunturialueilla, riippumatta siitä olenko pari yötä vai viikon. Makuupussin painoa ja pitkien kalsarien paksuutta tulee lähinnä säädettyä.

Kevyestä päästä ovat kaikki leiritarvikkeet ja vaatteet, eli kohtuullisen lämpimästi ja mukavasti saa eleltyä, mutta tekninenkin ajelu on silti mukavaa.

Vaatteet päällä
kypärä
bibsit
shortsit
merino-T
merinopitkä
merinobuffi
ajosukat merino
ajokengät
ajohanskat kevyet

Vaatteet mukana
bibsit toiset
lahkeet
untuvatakki
untuvahousut
sadetakki paclite
sadehousut paclite
kylmän kelin hanskat
sadesukat sealskinz
merinosukat vara
lyhyet merinokalsarit
pitkät merinokalsarit
buffi
minipyyhe

Huolto
multitool
pumppu
iskaripumppu
sisärengas x 2
paikkarasia
anjoviksia
jarrupalat
korvake
ketjua, linkkejä ja ruuveja
öljy

Keittiö
kaasukeitin ja -pullo
sytkäri + varatikut
pikkupannu kalalle ja titaanikattila
leathermans tool
muki
lusikka
vesipullo

Leiri
makuupussi
makuualusta
teltta
kartta ja kompassi

Henk.koht.hyg.
erillispakatut nessut + savett
hammasharja ja -tahna
burana
saippuapala
urheiluteippi
perserasva
hyttysmyrkky

Sähkö
känny + johto + monilaturi
urheilukello + johto
virtapankki + johto

3 Likes

Vessapaperi ja ketjuöljy olikin jäänyt tosta listalta vaikka on aina mukana.

Pakkaamistapa on sinällään kans asia jota sopii pohtia, ainakin mua nyppii jos asiat hölskyy tai painoa on väärässä kohdassa. Varsinkin kapeemmalla dropilla on kömpelömpää ja vähemmän rentoa ajaa jos keulassa on juuri minkään verran painoa, leveempi stonga helpottaa, mutta massa hidastaa sitäkin. Tiivis satulalaukku toimii sinällään hyvin mutta paino on aika ylhäällä ja harva sopii hyvin hissitolpan kanssa. Vaikka eipä se niin kriittinen retkellä yleensä ole. Carradicessakin on puolensa mutta nyt oon pysynyt pelkistetymmissä.

Pullot on helpompi pitää puhtaana kuin rakko jos juo muutakin kuin vettä, paikkansa molemmilla. Välillä oon pitänyt juomarakkoa runkolaukussakin mutta on se vähä hankalahko ja vie yllättävän paljon tilaa parinkin litran pussi.

1 Like

Mahtaako joku olla korvannut vessapaperin retkibideellä?

2 Likes

Kamat vähän liikkuu paikasta toiseen kun en jaksa olla kovin järjestelmällinen.

Satulalaukussa riippumatto, ripustukset, tarppi, underquilt, vaihtobibsit, vaihtoajopaita ja tällä reissulla jotain siviilivaatteita kun jatkoin tutuille kyläilemään.

Satulalaukun ympärille kiristettynä verkko jonka avulla siihen saa näppärästi ripusteltua kamoja kuivumaan, sipsipussia tms. Tällä reissulla siinä asui myös varakengät, jollaiset turhaan otin mukaan.

Runkolaukussa työkalut, paikkoja, öljy, sisuri, vara-voile, varanarua leirihommiin, tarpin kiilat, e-kirjanlukija, hyttysmyrkky/aurinkovoide/hygieniahommat, lamppu, gopro, 2. vara-akku…

Edessä on lekan 10 litran kuivapussi suoraan voileilla kiinni aerotankoon, sisällä makuupussi, villasukat, kerrasto.

Sen molemmin puolin Partamatin tankorullat joissa ennen kaikkea vapaata tilaa ostaa mässyä ja kaljaa illaksi. Jos kelit edellyttää jotain ajon aikana puettavaa sadetakkia, kenkäsuojaa, irtohihaa tms. niin ne saattaa muuttaa ekan riisumisen jälkeen satulalaukusta tänne. Myös vessapaperia, garminin patteria, filtteri jos mukana yms. pikkusälää jota ei aina tarvitessa huvita etsiä runkolaukun pohjalta.

2x bönthöpussit, mässyy ja bönthöö.

Top tube bagissa vara-akku ja laturi johtoineen ja toisessa pikkulaukussa pyyhe ja uikkarit ja sen alla kumihanskaan sullottu sisuri.

Suunnilleen näillä meni viime kesänä kolme vajaan viikon reissua. Ruokaa ja vettä aina tarvitessa kyliltä, ajot pääasiassa pikkuteitä.

1 Like

^ myös: innostava kuva <3

Yksivaihde metaverse (entinen Yksivaihde Twitter) - #702 by Villesika

Tutulta näyttää molemmat

14.5.2014 » Tässä vertailun vuoksi varusteluettelo kuukauden matkalta Puolaan, DDR:iin ja Tshekkoslovakiaan (Vuosi 1984)

3 Likes

Hyvä ja hyödyllinen retkitopak. Tuntuu että itellä on aina lyhyellekin reissulle ihan helvetisti tarvaraa ja se ei meinaa mahtua minnekään. Täytyypä tässä kevään mittaan tehä muutamia koepakkauksia listoja mukaillen ja kattoo onko kamat vaan isoja vai paljon turhaa roinaa mukana.

1 Like

Nyrkkisääntönä pidän että kaikkia kamoja jotka ottaa mukaan pitää käyttää vähintään kerran, ja ei siis mitenkään pakottamalla. Työkalut ja mahdollinen EA-laukku ovat poikkeus jotka vahvistavat tätä sääntöä.

Tai en tiiä voiko ihan noin suoraviivaista linjausta edes tehdä? Esim sadekamojen kanssa voi tulla ongelmia, jos on hyvä keli. Mutta sinänä hyvä pointti, että pakkauslistaan vois olla mielenkiintoista merkitä ne kamat mitä ei tarvinnutkaan. Myös jonkinlainen lista-formatointi olis tosi bueno luettavuuden kannalta, kun

  • palsta
  • kerta
  • sellaista
  • tukee.

Eiks tyypeillä oo suomen suvessa mukana hyttysverkkoo/huppua leirimeininkeihin?

Viime kesän reissuilla tais jäädä jonkun kerran jopa käyttämättä mut jonkun toisen kerran ois varmaan kuollu ilman.

E. oma lista hukkunu vanhan koneen mukana, pitääkin tehdä uus johkin Keeppiin tai tänne. Mut ei se kauheesti eronnu tosta Karen listasta, paitsi et en aja bibseillä ja panostan ehkä enemmän leirifiilistelyyn(toisinaan mm. mutteripannu mukana).

Joo, tommonen kevyt pieni sääskihuppu on aina matkassa varsinkin jos tulee oltua laavuilla tms avomajoitteessa

Verkkohuppu mullakin oli Lapissa mukana, käytin yhtenä iltana Pöyrisjärven tuvan pihassa pidempään oleillessa, mutta yleensä tolla ei oo ollut tarvetta enkä tapaa edes pitää mukana. Bivissä ja teltassa on hyttysverkko.

Riipparissa integroituna. Siellä on mukava köllytellä, enkä edes speksaa leiripaikkoihini mitään tulentekopaikkaa tms. Uintimahdollisuutta lähinnä pidän silmällä.

e. millä vitulla tästä saa editoitua ton asbille vastauksen pois? No jos ei saa niin mietin siihen hetken toteavani et voi joko speksata sellaiset sadekamat joita voi käyttää muutenkin (esim. mulla shakedry-takki toimii myös ihan tuulitakkina), tai sit voi oikeasti harkita retken keston ja sääennusteen mukaan olisiko mahdollista jättää sadekamat kotiin.

Yritän aina leiriytyä joko Jäämeren rantaan, korkean tunturijärven rantaan tai muuten sellaiseen paikkaan, jossa tuulen tai muiden syiden (sade, lumi, kylmyys…) takia ei ole liikaa hyttysiä. “Suomen suvi” on siis suurelta osin hylkylistalla.

Kun MTB-seikkailu -porukan mukana oli pakko leiriytyä Finnmarkissa teiden varsille, hyttysistä oli riesaa. Samoin Reisadalenin pikkupuikkaus koko perheellä viime sydänkesänä oli varsinainen hyttyshelvetti, onneksi teltta pelasti. Sooloreissuilla ei ole ollut hupulle tarvetta.

Omasta listasta viime aikojen reissuilla ovat käyttämättä jääneet nuo sadesukat. Mutta kun kokemusta on räntäkelistä korkealla tunturissa niin tulee noitakin kannettua mukana.

Tällaisena etelän miehenä lähinnä huidon, enkä ole oikein oppinut käyttämään, kuten en ohviakaan. Melko etelässä liikkuvana en ole myöskään kohdannut häiritseviä hyttyslaivueita leiriytyessä—paitsi pari vuotta sitten Lieksan lähellä metsässä. Nykyisessä bivissä on hyttysverkko ja onhan se tietty ihan nasta kun voi kelliä ja katsella taivasta ilman, että noi pienet linnut imee veret. Eniten noissa kyllä ärsytää ääni, minkä vuoksi pidän korvatulppia mukana. Sinänsä tuollaista huppua voisi ihan hyvin kantaa mukana, kun ei se mitään painakaan.

Vanha nyrkkisääntöhän on, että pakkaa vain ehdottomasti välttämättömimmän ja karsii siitä sitten puolet pois. Puolen vuoden maailmanympärimatkan oon tehnyt suht pienen rinkan kanssa. Toki ei ollut fillari-spesifejä varusteita (ajokamat, työkalut ym.) mukana.

Itselle yksi tärkeä lisäys lyhyempien ja pidempien pyöräretkien varustukseen on ollut pienehkö pellavainen käsipyyhe.

Pakkaan yleensä ruoanlaittoon liittyvät kamppeet kattilan sisään käärittynä tuohon pyyhkeeseen jolloin se vähentää mahdollista kilinää ja kolinaa. Pyyhe itsessään toimii esim. suht puhtaana alustana ruoanlaitolle ja valmistelulle, lisäksi kuivaan sillä astiat tiskaamisen jälkeen. Voi käyttää käsienpesun jälkeen kuivaamiseen tai mihin vaan perus puunaamiseen. Hyttysiäkin voi huitoa halutessaan. Kerran jopa keitin suodatinkahvit pyyhkeen läpi kun unohtui tarpeita himaan. Pellava myös kuivaa nopeasti.

Tosi käyttis esine josta en enää luovu ja tajusin myös äsken että tätähän myös Linnunradan käsikirjassa liftareille kuvattiin:

"Pyyhe, kirjassa sanotaan, on ehkä kaikkein käyttökelpoisin esine peukalokyytiläisen tavaroista. Ensinnäkin sillä on käytännöllistä arvoa: Siihen voi kääriytyä matkatessaan Jaglan Betan kylmien kuiden pinnalla. Sen päällä voi maata Santraginus V:n hohtavilla marmorihiekkarannoilla ja hengittää merien juovuttavia tuoksuja. Sen alle voi nukahtaa Kakrafoonin erämaassa punaisten aurinkojen lempeässä loisteessa. Sitä voi käyttää purjeena pikku lautassaan purjehtiessaan myötävirtaan pitkin Mothin raskasvetisiä jokia. Jos pyyhkeen kastelee, sitä voi käyttää lähitaisteluaseena. Sen voi kääriä päänsä ympäri päästäkseen hengittämästä myrkyllisiä kaasuja tai välttääkseen Traal-planeetan verenhimoisen sontiaismolottajan katsetta (uskomattoman typerä elukka joka olettaa että se ei pysty näkemään sinua, jos sinä et pysty näkemään sitä - tyhmä kuin saapas, mutta hyvin, hyvin verenhimoinen). Pyyhettä voi käyttää merkinantovälineenä pulaan joutuessaan, ja tietenkin siihen voi kuivata itsensä, jos se vielä näyttää kyllin puhtaalta kaiken tämän jälkeen.

Tärkeintä pyyhkeessä ovat kuitenkin sen edustamat henkiset arvot. Jos kulkuri (= ei-peukalokyytiläinen) huomaa että peukalokyytiläisellä on pyyhe tallella, hän olettaa jostain tuntemattomasta syystä automaattisesti että tällä on mukanaan myös hammasharja, pesurätti, saippua, peltirasiallinen keksejä, juomaleili, kompassi, kartta, narukerä, hyttyssuihke, sadeasu, avaruuspuku ja muuta pientä. Kaiken lisäksi kulkuri lainaa mielellään pyyhkeen omistajalle minkä tahansa edellä mainituista esineistä tai jotain muuta minkä peukalokyytiläinen voi väittää vahingossa “kadottaneensa”. Kulkurit ovat sitä mieltä, että kuka tahansa, joka pystyy liftaamaan Linnunrataa pitkin ja poikin, ottamaan sitä niskasta ja ravistelemaan sitä, pysyttelemään hengissä epämääräisissä paikoissa, taistelemaan läpi ylivoimaisten esteiden ja olemaan koko ajan selvillä siitä missä hänen pyyhkeensä on, on selvästikin mies jota ei parane jättää pois laskuista."

1 Like

Kyllä se pitäis esivanhemmat summonoida ja käspaikan tekoon ryhtyä

1 Like

13 posts were merged into an existing topic: Satula-, tarakka-, runko- ja tankolaukut