P: Woo-hoo

Muutama vuosi sitten pidin tätä askelta pyöräilyharrastuksessa varsin epätodennäköisenä. Maastopyöräilyn olen aloittanut Jyväskylässä ehkä 2012 Cuben kaksysillä. Siitä siirtyminen Kona Raijiniin. Oulussa asuessa totesin, että eihän siellä tarvitse maastossakaan vaihtaa ollenkaan. Siispä vaihteet ja joustot pois. Aivan hauskaa oli. Silloin tällöin kävi mielessä ajatus, että 29+ voisi olla aivan hauska. Koska talliin ei mahdu kuin yksi maastopyörä kerrallaan, myin Raijinin pois. Evoluution seuraava askel oli performance- ja kuitupäissään hankittu Yeti SB4.5C eli lähdin täpärimaailmaan täysillä. Erinomainen pyörähän se oli ominaisuuksiltaan mutta en oikein koskaan päässyt sinuiksi sen kanssa. Pari vuotta olin kovasti vaihtamassa johonkin mutta en oikein saanut lopulta aikaiseksi. Kaveripiirissä oli alkanut tapahtua läskistymistä (kalustossa enimmäkseen) mutta olin aina suhtautunut läskipyöriin hieman epäillen. Kokeilin lenkillä kaverin Dudea ja siitä se ajatus sitten lähti.

Fättirunkojen geometria tuppaa olemaan vielä varsin perinteinen, joten suurin osa oli pois laskuista. Pitkien käsien vuoksi pituutta pitää olla. Kesällä pääsin testaamaan Konan Wozoa ja Polen Taigaa ja ihan hauskojahan ne olivat. Joustokeulaa en kuitenkaan halunnut ja Polessa oli muita ongelmia. Lisäksi molempien saatavuus alkoi olla siinä vaiheessa varsin heikkoa. Asia jäi hautumaan.

Tänä keväänä kävin lyhyen lenkin Yetillä ja totesin, että myyntiin lähtee. Pyörä menikin äkkiä kaupaksi ja olin pyörättömässä tilanteessa ilman hyviä vaihtoehtoja. Pässilän Roteva oli kiinnostava mutta kallis ja pitkä toimitusaika. Sitten huomasin, että Konalta oli tullut uutena mallina Woo, joka on risteytys Wo:ta ja Wozoa. Runko on sama kuin Wozossa mutta kuitukeulalla ja 26”-kiekoilla. Sitäpä sitten. Yritin ensin paikallisesta mutta kuulemma pyörät ovat tehtaalta loppu eikä uusia saa. Netistä siis. Skiout.fi löytyi L-koon pyörä vielä parin sadan halvennuksella. Osathan tuossa ovat aika köpöä, esim. Sram SX-vaihteisto. Väkisin pitänyt ilmeisesti saada 1x12. Noh, osiahan voi aina päivittää ja suunnittelin, että siirtäisin Bridge Clubista SLX-voimansiirron ja jarrut tähän. Koko ajan kuitenkin kyti ajatus sinkuloinnista.

Kasattu pyörä tuli nopeasti Matkahuollolla. Hakiessa huomasin, että pyörää oli ilmeisesti kohdeltu vähemmän nätistä, koska molemmat tupit olivat rikki. Toisaalta päällä olevat pahviloimi näytti ehjältä. Viesti myyjälle ja lupasivat lähettää uudet tupit. Sovittiin, että tarkastan pyörän vielä tarkemmin. Seuraavana päivänä polkimet paikalleen nopea testaus. Ohjainlaakeri ja tupit löysällä. Ok, olin muutenkin varautunut käymään kaikki pultit lävitse. Jarrut tuntuivat toimivan ok. Sitten vaihteisto. Ei vaihtanut pienimmälle rattaalle. Sitten isoille ja hups, ketju pinnoihin. Lähempi tarkastelu osoitti, että korvake oli vääntynyt. Rungossa ei selkeästi vaikuttanut olevan vikaa. Kiitos Matkahuolto.
Myyjäliike vastasi taas nopeasti (vappupäivänä). Lupasivat lähettää uuden korvakkeen tuppien mukana. Parin päivän päästä tuli viesti, että ovatkin lähettäneet väärän korvakkeen ja oikeaa ei ole hyllyssä. Ok, sinkulaksi siis.

Sahasin vääntyneestä korvakkeesta vaihdekoukun irti. Tein itse ja säästin. Voisi ehkä myöhemmin tilata oikean korvakkeen.

Väleiksi aluksi 30-18. Edessä alkuperäinen ja taakse AbsoluteBlackin tekele. Ovaalia voisi ehkä miettiä jatkossa eteen.
Kiekot ovat Mulefutit Formulan navoilla. Aika möhköt, etukiekko painaa jarrulevyn ja vannenauhan kanssa 1550 g. Ensiasennusrenkaina Veetiren Snow Avalanche ja SnowShoe XL, jotka ovat omaan käyttöön tarpeettoman kuvioidut. Tilalle Jumbo Jim 4.8”. Tubeless-ratkaisuksi tuli FattyStripper, kun sattui tutulta löytymään. Asennus oli kyllä simppeliä. Täytyy myös kehua Orange Sealin venttiileitä.

Päivityslistalla on ainakin ohjaamo, satula ja seat clamp. Tangoksi tulee Ritcheyn Kyote, joka on ainakin Bridge Clubissa osoittatunut hyväksi. Tupet ehkä Ergonin GA3. Satuin myös löytämään 27.5” WTB Scraper i45 –kehät halvalla Bike24.comista, joten isommatkin kiekot ovat tulossa. Renkaiksi on hankittu käytetyt Bontrager Hodag 3.8”, joiden pitäisi internetin mukaan toimia i45-vanteella aivan hyvin. Navoiksi luultavasti Dt Swiss 350.

Tota. Miks se vaihdehangeri piti sahata pois?

Kiinnostavia pyöriä nämä kyllä. Saisko sieltä keskiön seudulta vielä kuvia, kun toi chainstayn mitta suhteessa rengastilaan on näissä vissiin melkoisen huikea?

NKOTB - 12:40, 6.5.2020 » Tota. Miks se vaihdehangeri piti sahata pois?
No joo, jälkikäteen ajateltuna ei kovin kaunis ratkaisu. Mutta käyttökelvotonhan se oli. Hommaan oikean sinkulakorvakkeen, jos tämä jää pidemmäksi aikaa yksivaihteiseksi.

Voin ottaa jossain vaiheessa kuvia rengastilasta. 27.5x4.5" saattaa mahtua. Chainstayhan tässä on lyhimmillään 420 mm.

Grim - 12:46, 6.5.2020 »

Mutta käyttökelvotonhan se oli.

https://i.imgur.com/mUzlAWk.jpg

Kyllä tuollaisen alsakorvakkeen vielä kerran käyttökelpoiseksi olis vääntänyt imo.

Noh, pieniä oppirahoja ja typeryyttä. Olin jäänyt käsitykseen, että alumiinikorvakkeen vääntö ei keskimäärin kovin hyvin onnistu/kestä.

olikohan just tää malli missä perän ‘seatstayt’ on niin leveellä että kantapäät kolisee tosi helposti ajaessa…

Jaaha, ovat sitten leventäneet seatstayta aika reippaasti, koska viime vuoden Wozossa tätä ongelmaa ei ollut.

“I had a small issue with my boot heels hitting the top of the rear stays. I don’t have huge feet or boots and quickly figured out I had to point my toes in a bit and adjust my cleats to an offset position. I was using my 45NRTH Red Wing Edition Wolvhammers in a size 43, so, if you have some big honking Hobbit feet you should definitely give this a bike a long test ride to make sure it works for you.”

Tuleekohan isommat oppirahat.

Eikun Janihan tarkoitti tosiaan seatstayiden leveyttä. Sain pyörän kasaan ja kävin pienen pyörittelyn. Ihan hauskaltahan tuo tuntuu. Polvitaipeet osuvat putkeen jos polvi käy aivan suorana mutta sitä harvemmin tapahtuu. Polessa oli samaa ongelmaa, jopa isommassa määrin. Kantapäille tuntui olevan tilaa.

Olinpa unohtanut, kuinka ärsyttävää ketjun pituuden määritys on, kun ei ole vanhaa ketjua referenssinä. Aina kun ketjutyökalu porautuu syvemmälle niin tulee mietittyä, että tuliko kuitenkin liian lyhyt.

Jos/kun saat 3.8" hodagit i45 kehille, niin gummien todellinen leveys kiinnostaa.

Muistelen lukeneeni, että maksimissaan 3.5".

Jani S - 14:43, 6.5.2020 » olikohan just tää malli missä perän 'seatstayt' on niin leveellä että kantapäät kolisee tosi helposti ajaessa...
Jeb, muistaakseni tää on ominaisuus siinä mieles et pidetään perä lyhyenä ja iso rengastila

oishan noita varmaan voinu muotoilla, jos ois halunnu. itehi taannoin paikallisessa tämmöstä testasin, niin kyllähän se kantapää aika herkkään otti perään kiinni…

manuelkala - 22:59, 6.5.2020 »
Jani S - 14:43, 6.5.2020 » olikohan just tää malli missä perän 'seatstayt' on niin leveellä että kantapäät kolisee tosi helposti ajaessa...
Jeb, muistaakseni tää on ominaisuus siinä mieles et pidetään perä lyhyenä ja iso rengastila
Rengastilalla ei kai ole tällä mitään tekemistä, kun se on kuitenki kampien välissä suojassa. Ja perän lyhyyttäkään en lähtis syyttelemään, koska onhan tällaisia mastopyöriä ollut vaikka kuinka pitkään.

Lähinnä lähtisin kyselemään, että anteeks milloin vitussa me päätettin, että takanavan pitää olla 20 senttiä leveä?

asb - 9:00, 7.5.2020 »
manuelkala - 22:59, 6.5.2020 »
Jani S - 14:43, 6.5.2020 » olikohan just tää malli missä perän 'seatstayt' on niin leveellä että kantapäät kolisee tosi helposti ajaessa...
Jeb, muistaakseni tää on ominaisuus siinä mieles et pidetään perä lyhyenä ja iso rengastila
Rengastilalla ei kai ole tällä mitään tekemistä, kun se on kuitenki kampien välissä suojassa. Ja perän lyhyyttäkään en lähtis syyttelemään, koska onhan tällaisia ollut vaikka kuinka pitkään.
näin ite jotenki sen järkeilin :D en tiiä mitä veijo kona on oikeesti ajatellu

Olis joo. Tuossa on 4.8. JJ ja tilaa jää vielä reippaasti 5" kumeille. Haksahdin tässä, viime vuoden Wozossa perä oli kapeampi ja Woo:n rungon pitäisi olla sama kuin Wozossa. Noh, tällä mennään.

Vielä kuva eiliseltä nopean kasauksen jälkeen. Tuosta säätämään.

Onko Janille edelleen sinkulaläskeily maistunut?

maistuuhan se - ehtis vaan poluille taas jossain vaiheessa

edit: näpsäkän näkönen pyörähän tää on kyllä!

tää hämmentää, eikö lapissa just oo korkeuseroja

lyhyt on kyl perä noilla lihoilla!

bike_futurist - 10:56, 7.5.2020 »

tää hämmentää, eikö lapissa just oo korkeuseroja
lyhyt on kyl perä noilla lihoilla!

Vai että Oulu lappia? Vai meneekö foorumin loputon ironia taas meikältä yli hilseen.

Ensilenkki tuli tehtyä. Aina hyvä ajatus tehdä kevään ensimmäinen kunnon lenkki takapihan kalliokivikkojuurakkoon oudolla pyörällä. Järkytys oli vaihteistetun kuitusohvan jälkeen melkoinen. Tutut kohdat eivät meinanneet mennä millään. Sen jälkeen maastosinkuloinnin tekniikka alkoi palautua mieleen ja ajaminen oli varsin hauskaa. Vähän epätarkkahan leveä läskirengas on mutta siihenkin tottui. Paineita oli aluksi aivan liikaa ja on varmaan vieläkin. ”Mutafloat” oli kyllä hauska kokemus. Q-factoria en edes ajatellut vaan polkeminen tuntui luonnolliselta. Eivätkä kantapäät tai pohkeet kolisseet mihinkään. Oli Jani S:n pelottelujen jälkeen jo hieman ikävä fiilis mutta se osoittautui turhaksi. Jännä sinällään, koska mulla on Shimpan kengistä koko 47 eli ei mikään pienin jalka. Toisaalta klossit ovat aika takana. Kyote on myös maastossa hyvä tanko, ylämäkeen oli hyvä meloa. En kaventanut tankoa yhtään ja pikkuisen pitää ottaa pois. 760 mm on yleensä ollut hyvä mitta. 60 mm stemmillä koko tuntui aika hyvältä.

Ovaaliratasta pitänee harkita, jos sinkulointi jatkuu. Eikä siitä vaihteillakaan haittaa ole. Raijinissa toimi ainakin hyvin. Jarrut saavat kyllä lähteä. Oli melkoinen death grip koko ajan päällä, vaikka tein hyvän sisäänajon. Nämä ovat ilmeisesti MT-400 -sarjaa (Acera?), Konan sivuilla lukee vain ”Shimano hydraulic” :slight_smile: Otan varmaan Bridge Clubista SLX:t. i45-kehätkin ovat odottamassa, pitäisi vielä tilata navat ja pinnat. Ajamaankin toki olisi joskus hyvä ehtiä.

Kokeilin sinkulassa ovaalia ja jotenkin olin aistivina, että tiukoissa paikoissa, kun kampien asentoa piti hakea kohdalleen ja sitten tehdä nopeita lyhyitä polkaisuja, ovaali olisi ollut tuntumaltaan outo. Toki tasaisessa pyörityksessä ylämäkeen vaikutti toimivalta. Koska omassa ajamisessa on paljon ensin mainittua, palasin pyöreään rattaaseen. Sinkulaläski kiinnostaa kyllä.