P: Ruosteämpäri-Fuji

Tarviin jatkuvasti jotain minkä kanssa kilaroida, joten poistin toveri foorumilaiselta vuoden 2014 Fuji Track Classic -runkosetin.

Meinasin ensin kokeilla poistaa nuo hirmuttoman rumat decalit ja pitää valkoisena, mutta ne olikin lakan alla, joten tarvittiin uusi suunnitelma ja maalinpoisto. Paikallisen puhaltamon hinta oli yllättävän korkea eikä itsellä ole vehkeitä eikä tiloja hiontaan, joten hakkasin ohjainlaakerin irti, vein rungon, haarukan ja kossun, lippuviinan ja gambinan automaalarikaverille, joka sipaisi pinnan huitsin helvettiin alta aikayksikön.

Arvoin jonkun räikeän värin ja ruostuttamisen välillä ja päädyin kokeilemaan jälkimmäistä. Rojut vuokrayksiön kylppäriin ja muutama tunti etikka-sitruunamehu-suola-käsittelyä johti tällaiseen pintaan:

Pintaruostehan karisee heti pois kosketuksesta, joten sutkutin Puuiloon hakemaan Mastonin 2-komponenttilakkaa. Rungon lakkaamisen suoritin parveketilojen puuttuessa taloyhtiön vintillä. Tästä lähti sen verran raju käry, että naapurivihan pelossa suksin suosiolla viereiseen puistoon lakkaamaan haarukan katulampun valossa. Ihan kivaa tekstuuria tuosta miun silmään tuli!Nyt odotellaan kuivumista ja ruvetaan haalimaan osia. Suunnitelmissa olisi mustat detaljit kirkkailla putkiosilla, kiekot varmaan mustat ja voimansiirto ehkä joku näiden yhdistelmä. Budjetti on tarkoitus pitää maltillisena, ja iso osa palikoista odottelee kaverilla purkamista, mutta ainakin kirkas satulatolppa ja 17-asteinen stemmi sekä jakkara pitäisi jostain kaivella. Ohjainlaakeri on varmaan ostettava suosiolla uutena.

30 Likes

Kivan näköstä pintaa ja mukavia kuvia.

1 Like

Hyvältähä tuo näyttää. Ai miten kiva kattoa tämmöstä projektia!

(Iso arvostus myös naapurien asettamisesta oman mukavuuden edelle. t. nimimerkki meidän rapussa joku naapuri maalas kerran huonekaluja vintillä ja koko rappu hais kaks päivää ja vintin lattia on edelleen punanen.)

Näyttää järvestä ongitulta, eli hienosti hapotettu :+1:
Rouhee rassi tulossa.

Kiitti! Vähän arveluttaa ruostepinnan kesto käytössä vaikka päällä onkin kolme 2K-lakkakerrosta, mutta toisaalta onpahan ainakin helppo paikata jos alkaa lohkeilemaan.

Vähän kahden vaiheilla, alkaisiko huoltamaan runkosetin mukana kulkenutta avo-ohjainlaakeria vai pistäisikö suosiolla tilaukseen jonkun perus käyttis konelaakeroidun. Toisaalta tekisi mieli periaatesyistä käyttää vanhaa, mutta toisaalta tinneripurkin, laakerirasvan ja tiskihanskojen hinnasta ei ole pitkä matka uuteen ja todennäköisesti pitkäkestoisempaan palikkaan.

1 Like

Kyllä joku tärpättipullo ja vassutuubi on joka tapauksessa hyvä olla pakissa/pakin vieressä, eikä ne sit kulu loppuun siinä yhen laakerin elvytyksessä. Jos laakeri tuntuu indeksoituneelta, niin ota kuulahäkit pois ja pistä uudet kuulat vaan vassun kanssa. Tällä tavalla menee pari kuulaa enemmän per kehä, ja kuulien jako osuu huonommin yksiin laakeripintojen kulumien kanssa, jolloin kevyesti pykältyneestäkin laakerista voi vielä saada ihan käyttiksen.

Tämähän on kyllä taivaan tosi. Ei tunnu indeksoituneelta, uusia rasvoja ja kunnon putsausta kyllä huutaa. Ehkä tosta tulee vielä asiansa ajava palikka ja olisipahan toikin operaatio sitten kerran tehty!

Hiton hienoa pintaa kyllä. Tämä lähtee nyt seurantaan.

Tulevaisuutta varten, pyörän ruostuttamiseen ei tartte ihmeellisiä aineita, vaan se onistuu ihan vaan ku juo illan mittaan kaljoja ja käy sitte kusemassa pyörän päälle. Se voi olla jopa yhteisöllinen kokemus, kun otat kaverit mukaan projektiin.

Ai nii, hyvännäköstä menoa.

1 Like

Seuraavaksi sammalta kasvamaan rungon päälle pissa+piimä yhdistelmällä?

Hetkinen, missäs vaiheessa eksyttiin eriteiloittelun puolelle?

Kävin eilen työpaikan lämmönjakohuoneessa suihkimassa loputkin lakkapurkista niskaan, kun varovainen hienolla teräsvillalla rapsuttelu toi saman tien paljasta terästä esiin edellisten kerrosten alta. Yhteensä seitsemän kerrosta sai yhdestä putelista, mikä tuskin on hätävarjelun liioittelua. Tarttuu nimittäin tosi epätasaisesti, joistain kohdista tuli kiiltäviä ja kovia, toisissa ruoste selvästi imee lakkaa suurin piirtein niin paljon kuin sitä jaksaa tarjota. Saa nähdä riittikö tuo vai pitääkö hakea vielä toinen purkki.

Vetelin rungon kauttaaltaan 0000-teräsvillalla ja perään Virtuoso Polishilla (en tiedä miksi), putsasin vanhan ohjainlaakerin huolellisesti, asensin paikoilleen kuvanmukaisesti ammattityökalulla hakkaamalla ja rasvasin liberaalisti. Perkeleen saatana, raffilta tuntuu. Ei varsinaisesti pykällä, mutta rohisee eikä ole järin pehmeä pyöritellä. Onko toi laakeri nyt sitten kuitenkin fubar ja joudun hakkaamaan sen jälleen irti ja äheltämään uuden tilalle?

Tässä vaiheessa mennään nyt. Stemmi on paikoillaan vain laakerin testausta varten, vaihtuu kirkkaaksi jahka sen aika on ja sopiva löytyy.

5 Likes

Jos et kuulia vaihtanut, niin tää optio on vielä. Käsittääkseni oikein suunnitellussa laakerissa materiaalit valitaan niin, että lähtökohtaisesti kuulat on pehmeämpää matskua kuin kupit/kartiot, eli kuulat on se osa, mikä kuluu käytössä.

En vaihtanut, kattelin tossa että kuulat maksaa 0,30€ kappale, niin menee taloudellisesti aika hullutteluksi ruveta tilailemaan noita, jos parilla-kolmellakympillä saa ihan kelvollisen Ritcheyn tai FSA:n.

Hyvän näköstä. Mitenkä mahtaa ruoste käyttäytyä lakan alla? Onko vielä havaintoja? Vai lähtikö ruoste pois ja jäljelle nuo pintakuviot?

Edit. Eikun tuossahan olikin lisää kuvia.

Posti toi ohjaamon ja skeneketjun, kaverin miljoonalaatikosta ongin jakkaran ja tolpan. Putkenpätkät on jotain sopivan rottaista alumiinibulkkia, satula menee vaihtoon jossain välissä kun on kasattu (tai sitten otan Scoopin toisesta fillarista), ohjainlaakeri on perus basic Ritcheyn käppää ja jo valmiiksi epäkäytännöllinen bullis on epäkäytännöllisen kapea BLB äärettömän epäkäytännöllisesti vedetyillä tankoteipeillä, mutta lesous edellä mennään ja jos arvostaisin käytännöllisiä asioita, ajaisin varmaan pyörällä jossa on vaihteet, vapaaratas tai edes jarrut. Tai taksilla.

8 Likes

Ei näköjään yksi purkki Mastonin 2K-lakkaa riitä runkoon ja haarukkaan. Katkaisin tuossa ruotoputken ja putsailin runkoa, niin parista kohdasta yrittää vielä ruoste karista ja tuhria kädet. Pitää hakea toinen purkki ja täsmäsuihkuttaa ongelmakohdat kylläisiksi.

Juu, sama havainto mastonin 2k:sta. Purkillinen meni bmx-runkoon tossa muutama vk sitten ja aika nopeasti lähti ruostumaan tuhnuisina läikkinä. Selvästi hauraampaa ja ohuempaa tavaraa kuin car-rep 2k, jolla oon lakannut nyt pari runkoa ja ohjaustangon

2 Likes

Lakoista puheenollen, jätin ite Mastonit suosiolla väliin ja astelin automaalarin puheille. Suositteli lämpimästi Spray Max 2K lakkaa joko mattana tai kirkkaana. Viuhkasuutin stokkina purkeissa ni sen lisäks et laatu kamaa, myös ite lakan asennus oli helppoo ja jätti smootin pinnan. Toho viel pohjalle rasvanpoistot spraykannusta ja sillä “rasva-pyyhkeel” (mitä ikinä se aine onkaa) ni hyvä tuli. Ei oo ruostumii näkyny.

Jaaha… clampista ja ruotoputken dingistä päätellen, tämä taitaa olla alkujaan meikäläisen vanha satanistifruittarihomo fuji. Mukava nähdä että elää yhä.

4 Likes