P: Routens randonneuse c. 1970

Kultaisen fiksikauden hiivuttua ainakin omalta osaltani polvivamman vuoksi etsin suuntaa pyöräelämässäni useiden vuosien ajan. Taisin eka ajaa superkevyellä maantiepyörällä, sitten painavahkolla ysärimaasturilla pitkän aikaa ja tota 26" retki/yleispyörän konseptia hioin melko kauan ja siitä tulikin hyvä lopputulos erään titaanirunkoisen retkipyörän muodossa, josta ehkä kerron joskus toiste. Pikkuhiljaa alkoi kuitenkin nopeammat pyörät taas kiinnostamaan ja löysinkin monien muiden tavoin henkisen pyöräkotini ranskalaisen perinteen ja randonneur-pyörien lomasta. Vaihtoehtoja kauan netistä selailtuani ja etsiskeltyäni tuli vastaani eBayssa pyörä joka ei ensisilmäyksellä kuitenkaan vakuuttanut. Hemmetin iso runko, aika runsaastikin paikkamaalailtu jossa oli kiinni ihmeellisiä vanhoja osia joita en heti osannnut arvostaa. Ja tietty suhteellisen kova hinta pyörästä joka näyttää pikaisella vilkaisulla halvalta 70-luvun suomalaiselta retkipyörältä. Pikkuhiljaa ystävieni kannustusta ja joidenkin tuttujen vastustusta ja omaa sisäistä ääntä kuunneltuani päädyin kuitenkin pyörän puolelle ja tein kaupat pariisilaisen Velo-Vintage kaupan kanssa tuosta pyörästä ja jäin odottelemaan pakettia.

Lyhyehkön kesälomani alussa heinäkuussa koitti pitkään odotettu pidempi pyöräretki. Yhdessä tovereitteni kanssa suuntasimme kohti Saimaata. Kuitenkin jo retken kolmantena päivänä, vietettyämme n. 48 tuntia eräällä laavulla kaatosateen loppumista odotellen, lähtiessämme liikkeelle riehakkaissa tunnelmissa, Born to Be Wildin soidessa matkakaiuttimesta, retki päättyi pyöräilyn osalta onnettomasti. Jyrkän soratiealamäen pohjalle oli kaatosateesta johtuen muodostunut liukasta mutaa johon ystäväni kanssa molemmat ajoimme tajuamatta vaaraa. Kovasta vauhdista tiehen kupsahtaneina lähdimme lopulta ambulanssilla Lappeenrantaan sairaalaan. Reiteeni oli leikkautunut ties mistä syystä suurehko ja hyvin syvä haava katkaisten lihaksen ja lihaskalvoja.

Toipilasviikkoina päivitin kuumeisesti postipaketin seurantaa mutta pyörä ei tuntunut lähestyvän minua sitten millään. Lopulta sain ilmoituksen paketin olevan Irlannissa, josta hieman järkytyin mutta jäin vain rauhallisesti odottamaan. Taisi mennä kuutisen viikkoa ennenkuin iso laatikko pääsi vihdoin rakkaalle työpaikalleni Töölön Pyörään ja pääsin autokyydillä ja kepeillä linkaten katsomaan uutta pyörääni.

Pikkuhiljaa toivuttuani sain pyörän kasaan ja ajoon. Aluksi pystyin vain varovaisesti polkemaan hieman toispuoleisesti ja epäilin samalla pyörän loistokkuutta, olinko maksanut 1700 euroa keskinkertaisesta vanhasta rotiskosta? Toisaalta rungosta ja osista löytyvät yksityskohdat hämmästyttivät ja ilahduttivat kerta toisensa jälkeen.

Voimieni palattua ja saatuani pyörän laitettua täyteen ajokuntoon muunmuassa rasvaamalla kaikki laakerit yms alkoi uskoni kuitenkin voimistua. Tämä vanha ja erikoinen ja hieman hankalakin pyörä kulkee kauniisti ja kevyesti! Japanilaisiin aikalaisiinsa verrattuna toki esimerkiksi vaihdesysteemi on aika kolho ja huono, mutta toimii kuitenkin täysin välttävästi. Jarrut ovat itseasiassa yhdet parhaimmista käyttämistäni vannejarruista. Ja kerrankin runko on tarpeeksi suuri että saan ohjaustangon järkevälle korkeudelle ilman rumasti sojottavaa stemmiä! Edellinen rakkain pyöräni, kultainen Vivalo, oli 53,5 korkea (C-T) kun taas tämä on 61,5 =) mitoituksia on monenlaisia! Joudun kyllä myöntämään etten aivan rennosti pysty edes seistä jalat maassa vaakaputken päällä! Jos vielä joskus ostan toisen samanhenkisen pyörän niin se saa olla sentin matalampi.

Tässä sepustukset tältä erää, päivitän jatkoa joskus kun insipraatio iskee!

Jonkinlaista kuvakimaraa on jo kertynyt, mutta ihan virallista AMA tasoista sivukuvaa ei vielä ole nykysetupista (dynamonapa, uus tanko ja stemmi). Päivitän kuviakin joskus lähiaikoina lisää

osalista:
(tähdellä merkityt osat ovat vaihtuneet siitä kun sain pyörän, eli hyvin pitkälti “alkuperäisessä” kunnossa)
runko: Constructeur Jo Routens (Grenoble), istuinputki 61,5 C-T ja vaakaputki 58 C-C. Ilmeisesti vain pääkolmio ja etuhaarukka Reynolds 531:stä.

ohjainlaakeri: Shimano Dura-Ace
stemmi: Atax 10cm*
ohjaustanko: Philippe Professionel 38/40cm (alkup oli vahingoittunut, vaihdoin samanlaisen mutta uudemman version tilalle)*
teipit: nahkaa
tangonpäätytulpat Velox*
jarrukahvat: Mafac (Cane Creek huput)
jarruvaijerit ja kuoret: Yokozuna (Reaction kuoret)*

jarrut: Mafac Racer (varhainen malli ilman Racer tekstiä), runkoon juotetuilla tapeilla

kammet: Ta Specialites 175mm, 30/43/50 eturattaat
keskiö: ilmeisesti “Alex Singer” tyyppinen patruunakeskiö
polkimet: Lyotard
häkit: Christophe Special
remmit: Christophe

vaihdevivut: Huret
vaihtajat: Huret Jubilee
takapakka: 5v 14-16-18-22-26 (vaihtunee pian 14-16-18-20-24)

satula: Ideale, malli ehkä “90 Special Competition”, erikoiskäsitelty “Rodée Main Selon Rebour”
satulatolppa: ?

kiekot:
takana Campagnolo Record - Super Champion
eteen vaihdettu dynamokiekko, Shutter Precision - H+son TB14*
renkaina Panaracer Gravelking 32mm*
“kevennetyt” eli alimittaiset schwalbe sv15 sisäkumit*
paikat: Maruni “Super Thin”

lokasuojat: jotkut alumiiniset, edessä ~45mm ja takana ~33mm eli jompikumpi ehkä vaihdettu joskus

takavalo JOS
etuvalo Motobecane brändätty

etutarakka oletettavasti Routensin tekemä, teräslankaa kokonaisuudessaan, alumiiniset tukijalat
takatarakka ESGE

etulaukku TA Specialites*
decaleurin molemmat osat suunniteltu ja toteutettu yhdessä ystäväni ja kollegani ManyMetal industriesin kanssa =)*








6 Likes

kuvat isossa resoluutiossa: under construction

ai että, nyt on kyllä kunnollista ja klassista

ainoo selkee miinus on musta ESGEn takatartsi: vaikka tykkään sveitsiläisestä metallista, niin tuo nimenomainen tartsi ei mun mielestä vaa istu tähän. tilalle joku teräksinen pliis

Nyt on foorumillakin päästy golden age -leveleille. Tarakkahommat laittaisin pyörän ansaitsemalle tasolle. Standover on yliarvostettua tämmösen pyörän tapauksessa. Odotan jatkotutkimuksia.

Hieno! Mä en tiiä mikä mulla tossa takatartsissa pistää silmään mutta joku siinä on. Pumpun vois maalata vielä rungon väriseksi ja laittaa taakse kunnon kuraläpän

yhtäkaikkiaan tää on ollut jännittävä retki erilaiseen maailmaan ja osaan nyt arvostaa sekä vanhoja että uusia mekaanisia ratkaisuja entistä paremmin!

esimerkiksi tolla uskomattomalla takavaihtajalla ja kitkalla täysin rampittomien rattaiden 3x5 vaihteiden hallinta on ihan oma lajinsa. Trimmata saa niin etu- että takavaihtajaa lähes joka vaihdolla.

Monet jutut ovat myös osoittautuneet tosi hyviksi, kuten toi satula on aivan tajuttoman mukava nyt kun olen saanut vuosikymmenten aiheuttaman kuivumisen taltutettua n. 10 rasvauskäsittelyn jälkeen.

Samoin tanko ja jarrukahvat ovat oikeastaan tosi mukavat totuttelun jälkeen. Alaotteelta on tosi dynaaminen mutta rauhallinen ja tasapainoinen fiilis ajaa. Ja jarrut ovat itseasiassa tosi tosi tehokkaat!

Ajoin myös pari kuukautta pullodynamolla ja noilla halogeenivaloilla, ja vaikka en olisi halunnut siitä dynamosta luopua sen todella sympaattisen luonteen vuoksi totesin että dynamonapa on ihan oikeasti pyöräteknologia joka on selkeästi kehittynyt tässä viimeisen 50 vuoden aikana. Muilta osin en oikeastaan kaipaa mitään moderneja vimpaimia tähän pyörään, toki jotkut hydrolevarit ja sähkövaihteet lisäisi varmaan hieman ergonomiaa ja helppoutta mutta eivät mielestäni millään aivan ratkaisevalla tavalla. Se että näkee pimeässä taas on todella selkeä etu! Ledivaloihin en ole vielä tosin vaihtanut, ovathan ne ongelmajätettä ja niiden kylmä valo kirkkaasti valaistessaankaan ei lämmitä maailmassa vaeltavan mieltä samalla lailla kun tuo lempeä keltainen.

Ja jotenkin yhteys mun ja pyörän välillä on jo nyt huippuluokkaa vaikka ollaan oltu yhdessä vasta muutama kuukausi. Pyörä tuntuu ihan vanhalta tutulta ja tuntuu että ymmäretään toisiamme tosi hyvin! =)

1 Like

Esge on tässä anomalia, joka kertoo kuljetuista kilometreistä. Sen lisäks se ei paina yhtään mitään.

Ite haluisin vastaavan Esgen mun 80-lukuiseen HVZ:aan, joka on kasattu jäljittelemään 50-luvun Clubmaneja, koska niitä Esgejä näkee RSFarchiven instassa 70- ja 80-lukujen otoksissa.

ite tykkään tosi paljon tosta ESGEstä, se on ihan kreisin kevyt ja siihen on helppo laittaa joko carradicen laukku tai sitten joku epämääräinen kasa vaatteita/kirppiskamaa/ruokaostoksia. Siinä on semmonen hieno semi-integroitu säädettävä kumiremmi. Ja ennenkaikkea se oli tossa kun sain pyörän, en tiedä onko se alkuperäinen mutta en ihmettelisi vaikka olisi. taisivat tosiaan olla tossa 70-luvulla tätä pyörää tehtäessä suosionsa huipulla?

plus en haluu tehä tästä mitään “täydellistä” esimerkkiä artesaanipyörästä, tää ei oo mikään 40-luvun Herse kuitenkaan. Runko on itseasiassa jotenkin vähän rujosti tehty, saumat on aika kuoppaiset (pin-holed), osat on constructeur-tyyliin vähän sekalaisia (hand-picked) ja muutenkin tässä vaiheessa sekä randonneur-pyörien kultakausi ja ranskalainen pyöräteollisuus olivat jos eivät mennyttä niin viimeisiä kuoleman korahduksiaan vaille valmiita tuonpuoleiseen. Huomatkaa “Spidel” tarra chainstayssa, se oli ranskalaisten pyöränosafirmojen liittouma jonka avulla ne yritti epätoivoisesti puolustautua japanilaisten ylivaltaa vastaan

projektilistalla johtojen vienti haarukan sisältä jos jatkan dynamonavan käyttöä (orkkisjohdot menivät takana olevasta pullodynamosta rungon sisällä eteen)

joskus vielä tangon vaihto, toi uusikin tanko on kenties hieman vääntynyt ja haluisin kokeilla jotain aitoa mukavuusretkeily “parallel” tankoa

ehkä orkkistyyliin viinipullonkorkit tangonpäätytulpiksi, kumiset veloxit kylläkin suojaa teippejä paremmin seinää vasten parkkeerattaessa

takapakan rattaiden vaihto, toi hyppy 18-22 on ihan kauhea

takalokarissa on itseasiassa pieni kuraläppä, ei oikein näy kuvissa. Sen vois tehä paremmin uudestaan joskus

ehkä jonain päivänä keskiön purku kokonaan, laakerit vaikutti olevan aika jumissa muhvissa. Laitoin niihin vaan rasvaa, tosi herkästi rullaavat. JP Weiglen mukaan tollasen keskiön avaaminen on “time-consuming nightmare”

jotain naarmuuntuneimpia osia vois vähän kiillotella talvella jne

polkimien vaihtoa Lyotard Marcel Berthet malliin oon miettinyt, mutta alkanut kyllä tottua näihinkin, ennen dissasin “quill” tyyppisiä polkimia hirvesti ja ajoin vaa GR10:llä

Huh.

täydellinen lukuunottamatta noita viiden metrin tuntosarvia, mutta se kai kuuluu aikakauteen

ps.mitä noissa rissoissa tapahtuu?

1700€

no ohan tää hieno ja maulla toteutettu

Tätä on odoteltukin! Tosi mässy! Rungossa jännä yksityiskohta noi plaanauksenvakauttimet

Harvemmin tulee vastaan tän tyyppisiä pyöriä, viitteillä ranska-rando-vaihde-constructeur

Tätä livenä ihmetelleenä: pyörässä on tosi jännät vibat, pyörän fiilis huokuu historiaa, rakentajaperinteen hiljalleen kartuttamia yksityiskohtia. Tai ehkä juuri päinvastoin, karttunutta kokonaisuuden hallintaa ja suunnittelun hioutuneisuutta. Pyörässä on tosi paljon erittäin mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka ovat selvästi loppuun asti mietittyjä ja suunniteltuja, mutta toteutuksen/viimeistelyn puolella, kuten mustAfa mainitsi, on jotenkin kokonaisuuden suhteen jännää rosoisuutta.

Olisi jännä tietää, kuinka iso osa osista on oikeasti vielä alkuperäisiä ja rakentajan valitsemia. Ihan vaan jo siksi, että osavalikoima tuntuu olevan aika hyvin linjassa muunkin fiiliksen kanssa. Toisaalta erittäin hipoa ja eleganttia (esim huret takavaihtaja, joka on ihan tajuttoman siisti), toisaalta ainakin näin suomi perspektiivistä aika hassuja kasarikäppä viboja antava takatarakka muotoiluineen.

Ylipäätään kyllä ihan super siisti ja ajatuksia herättävä pyörä, hyvä homma että päätit ostaa! :–)

kunnon hyvä

Kerrassaan upea pyörä!

Tahmatassu - 18:21, 6.10.2020 » täydellinen lukuunottamatta noita viiden metrin tuntosarvia, mutta se kai kuuluu aikakauteen ps.mitä noissa rissoissa tapahtuu?
alarissa on tosiaan pyöreä, ilmeisesti hampaat on täysin turhat ainakin tossa alemmassa rissapyörässä. Ja jotain takavaihtajia on ollut missä kummatkin rissat ovat pyöreät, hampailla ei vissiin juuri ole virkaa ainakaan kitkalla toimivassa systeemissä. Ehkä indeksointi ja rampitetut rattaat kaipaa sitä että rissapyörät ohjaa ketjua tarkemmin.

rissoissa on myös irtokuulat =) voin kertoa että oli todella tyydyttävää avata ne, vaihtaa rasvat ja napa-avaimilla säätää hyvä pro-klappi rissoihin! takavaihtaja oli myös helpohko purkaa osiinsa ja sen saa nätisti putsattua. ja ainakin aikanaan kaikkia osia on saanut erikseen varaosiksi.

tuntosarvien elikkäs sojovaijereiden suurin ongelma on muuten etulaukun operointi vauhdissa! tätä en osannutkaan odottaa. Muutenhan ne ovat tunnetusti ylivoimaiset “nykyaikaisiin” vaijerivetoihin nähden =)

Tämä on kyllä tosi hieno pyörä.

Komppaan muita: etutarakka on tosi hieno ja nätti, takatarakka jotenkin kolho ja vähän käppä pyörän hienoon yleisolemukseen nähden. Kuvat dynamosta, niin uudesta kuin vanhastakin, kiinnostaisivat.

Ostan kyllä väitteen, että modernit osat dynamonapaa lukuunottamatta eivät tuo merkittävää eroa. Ja sanon tämän kaverina, jolle tuli just nestelevarit ja läpiakselit taloon.

mustAfa - 11:04, 7.10.2020 » alarissa on tosiaan pyöreä, ilmeisesti hampaat on täysin turhat ainakin tossa alemmassa rissapyörässä.
Tämä tosiasia myönnettiin hampaita kiristellen myös Neuvostoliitossa.

mustAfa - 11:04, 7.10.2020 » tuntosarvien elikkäs sojovaijereiden suurin ongelma on muuten etulaukun operointi vauhdissa! tätä en osannutkaan odottaa. Muutenhan ne ovat tunnetusti ylivoimaiset "nykyaikaisiin" vaijerivetoihin nähden =)
Jostain takautuvasti marisevan pyöräblogin kommenttiosiosta tuli semmoinen vanhan maailman peukkusääntö, että sieltä kaaren alta pitäis mahtua juomapullo. Ite en ollu tästä tietoinen, kun viimeks typistelin kuoria, niin koitin vaan kattoa, että olis lyhin mahdollinen ilman että syntyy kovin teräviä mutkia. Nyt harmittaa.