P: Retkimaastopyörä

Tuli jokunen vuosi sitten hankittua teräksinen runkosetti, mikä sopisi hyvin vähän maastoisempaan retkeilyyn. Oon tässä pikkuhiljaa aktivoitunut tän suhteen ja ehtinyt jo jotain osia hankkia. Koska tuppaan tekemään nää projektit itselleni aivan turhaan vaivalloiksiksi, niin päätin laittaa tähän ainakin pääosin kirkkaat osat. Jotain on jo hankittuna, eli puoliksi kirkkaat kammet, jarrut, vaihtajavivut ja takavaihtaja.

Ajatuksena oli kiillottaa kammet kokonaan, mutta ne näyttää suht kivoilta tolleenkin. Ja kun en saa kuitenkaan esim. takavaihtajaa tai vipuja kokonaan kirkkaiksi, niin saatan jättää noi tollasiksi.

Nää jarrut (BR-M785) ja vivut (SL-M9000) eivät kiinnity suoraan keskenään, mutta oon käsittänyt et on saatavilla adaptereita, millä sais homman toimimaan.

Kiekkoja pohdinkin jo aiemmin ja haasteena on löytää kirkkaat 29" kiekot 2.4"-3" kumeille. Runkoon pitäisi mahtua 3" kumit, mutta en oo ihan varma. Pohdin kans 27,5" kiekkoja, mutta parempi rullaavuus houkuttelee.

Etuvaihtaja pitää kans hankkia, koska haluan 2x11 vaihteet. Tangoksi Jonesin H-bar.

Saa antaa vinkkejä ja neuvoja, koska oon suht ummikko maastohommien kanssa.

4 Likes

kuva runkosta kiinnostaa!

ei kannata loputtomiin liikaa laittaa välttämättä kirkkaita osia, voi tulla myös äklön näkönen. Toki sit jos kunnolla vedety mudassa ja hiekassa nii kyllä ne siitä samenee…

2x11 kuulostaa omaan silmään melko monelta vaihteelta, mutta olenkin tässä asiassa ns äärivasemmistolainen (en kuitenkaan yhden vaihteen kannattaja) joten mielipiteeni ei välttmättä ole kaikille kurantti

Joo 2x11 on paljon, mutta haluan et ei jää ainakaan välityksistä kii. Toki jos viisaammat saavat mut vakuutettua et 1x11 riittää, niin voin harkita.

Löyty tollaset 27.5" kiekot 3-tuumasilla WTB Rangereilla ni voi vähän mallailla. Noiden kanssa tilaa on vielä vaikka kuinka. Ei toi mitenkään kauheen paha mustillakaan osilla ois. Tai silleen puolet kirkkaita ja puolet mustaa. Pitää pohtia. Ainakin pääsisin helpommalla ja halvemmalla.

19 Likes

Noniin

Millaiset välitykset Uomolla on tarkkaan ottaen ollut ajatuksissa?

Shimanon 1x Deorea saa nykyään huokeasti 11-51 -takapakalla, mikä tarjoaa jo hyvän välitysskaalan varsinkin eteläsuomalaiseen maastopyöräretkeilyyn. Alpeilla tai ehkä jopa tietyillä Lapin tuntureilla saattaa kaivata laajempaa skaalaa ja toisaalta pidempiä asfalttisiirtymiä ajellessa tiheämpää pakkaa riippuen hieman siitä, kuinka herkkä on oman kadenssinsa suhteen.

Varmaan on itsestään selvää ja asia jo varmistettukin, mutta 3" renkaiden kanssa voi tehdä tiukkaa, mahtuuko kaikista kevein vaihde 2x -systeemissä pyörimään ilman, että ketju hankaa renkaaseen. Tämän takia omassa maastoretkipyörässäni (Genesis Longitude) on 1x -vaihteisto.

Tuossahan sen Antsa muotoilikin hyvin. Jos vaikkapa edessä on 30t rieska ja takana 11-51 pakka, niin aika harvassa on tilanteet joissa se ei riittäis. 30x11 90rpm kadenssilla kuljettaa vauhtia 30,9km/h. Sit jos on reitti, jossa tolla kombinaatiolla välitykset loppuu jatkuvasti kesken, niin itse menisin jo suosiolla rinkan kanssa. Mut oonki silleen heikko.

Omassa moninaisessa maastoretkipyöräkäytössä 28 - 10-42 on riittänyt just ja just. Shimanon 11-48 on ollut ok sekä 28:n että 30:n kanssa. En laittais 2x vaikka joutuisin ajamaan 11-36:lla (ja olen ajanutkin…). Toisaalta kevyelle päälle on aina käyttöä, raskaalle ei koskaan. Tai no viime kesänä Tenojokilaakson loivissa alamäissä kovaan myötäiseen tuli poljettua 30-10:llä hetkittäin.

ite laittasin kirkasta ainakin kampiin ja voimansiirtoon

Omasta mielestä 2x11 on just hyvä valinta tällaiseen. Eikä siinä @mustAfa ole juuri ollenkaan enemmän pykäliä kuin 3x6 tai 3x7 järjestelmässä :wink: 3x8 on jopa enemmän!

Vähän nyt riippuu siitä minkälaisessa maastossa meinaat retkeillä ja minkälaisella tyylillä ja kadenssilla. Itelle esim. riittää jopa aika maltillinen kevyin vaihde esim. 30-36 tai tämänhetkinen 34-42. Silti jonkinverran alle 1:1, tää on tärkein. Jos kunnon rymyämistä ja lonnimista niin reippaasti vaan pienentää eturattaan kokoa. Maastossa isot pykälät vaihteiden välillä ovat jopa hyvä asia kun ei tarvitse jatkuvasti vaihtaa pakan ääripäästä toiseen. Toisaalta jos meinaa rullailla kestopäällysteellä tai soralla vähän rivakammalla tahdilla jonkun päivän niin 1x järjestelmän isot hypyt vaihteiden välillä ovat kyllä kurjat. Aina väärä vaihde ja tämä korostuu vielä jos ajaa kaverin/ryhmän kanssa. Tässä tuo 2x järjestelmä kyllä puolustaa paikkaansa jonka takia minulla on 34 piikkisen kaverina (turhan iso) 46 piikkinen. Vanha 44&30 kombo oli parempi mutta jostain syystä piti siirtyä takaisin 110bcd kampiin joissa hieman rajoittuu tuo pienemmän rattaan koko keskipaikalla.

Laittaisin itse eteen jonkun 42 piikkisen ja taakse 11-42 pakan. On tossakin isot hypyt mutta ei vielä mitään älyttömiä. Kestopäällysteelle pitäisi löytyä vielä hyvin marssivauhtivälityksiä. 42 piikkisen eturattaan kaveriksi sitten joku 24 piikkinen joka avaa noita kevyempiä välityksiä ihan eri tavalla. Pääsee kunnolla kiipeämään kevyillä välityksillä. Ja jos tulee joku pidempi lasku niin 24-11 saa vielä kelattua jonkunverran vauhtia jos ei halua vaihtaa nelikakkoselle.

Tuosta ketjun osumisesta renkaaseen vielä niin se ei ole niin yksinkertaista että katsoisi vain takarenkaan leveyttä. Pitää vielä ottaa huomioon takahaarukan pituus ja ketjulinjat. Itse customoidussa Stavangerissa oli periaatteessa maantieketjulinjat eikä ketju osunut 26x3" renkaaseen 455mm perällä paitsi jos clutchi oli unohtunut pois päältä ja ketju heilui niinkuin hullun mulkku konsanaan.

1 Like

^+1
Omat kokemukset vain 26x2" rengaskoosta, mut 42t isoleipä 2x systeemissä just hyvä. Sit ~30t pikkuratas antaa kyllä hyvän skaalan aika monella pakalla.

Kiitos kommenteista. Enpä mä oikein vielä tiedä, että missä kaikkialla tolla tulee poljettua. Haaveissa vähän haastavammat reitit jossain pohjoisessa, mutta saa nähdä toteutuuko lähivuosina. Noissa kammissa on nyt 26/36 ja taitaa tuplalla maksimi olla 28/38. Takavaihtaja muistaakseni sietää 10 hampaan eron eessä ja 42 takana menee ainakin ongelmitta. En oo koskaan ollut mikään välitysoptimoija, joten ei ole kauheasti ajatusta sille uhrattu. Kannattaisi varmaan.

Toi mahdollinen ketjun osuminen isoilla renkailla on tiedossa ja siinä tapauksessa varmaan preferoin isompia kumeja etuvaihtajan sijaan. Ai niin pitäisi niitä renkaitakin katsella jossain vaiheessa.

Taidan tarvita tällaiset, että saan jarrukahvat ja vivut kiinni keskenään. Ja nyt ku mietin, niin miljoona muutakin pikkuosaa puuttuu vielä.

Vähän parts bin mallailua. Keskiötä kiristäessä se muovinen putki siellä keskiön sisällä räsähti vähän rikki. Oli varmaan hieman väärässä asennossa ja jäi puristuksiin. Tai ei kai tossa mikään pakko oo olla spacereita keskiökuppien välissä?

Takajarrun letku on liian lyhyt jos meinaa vetää sen alakautta enkä ois millään jaksanut lähteä noiden kanssa säätämään. Hmph.

6 Likes

jatka samaan malliin, tämä on hyvä

Riippuen vähän pyörästä voi aika paljonkin päästä vettä rungon sisään, joten se muoviputki keskiökuppien välissä voi olla ihan hyödyllinenkin laakereiden kannalta. Mutta ei pakollinen… Kokeilemalla selvinnee :slight_smile:

seuraillaan etenemistä, itellä hvinkin samantyyppinen runko lähössä näillä näppäimillä kuriirin kyydissä UK:sta tännepäin

1 Like

joo siis tosiaan niitä spacereita pitää olla riippuen kampi/runko yhdistelmästä. Ajattelin tosiaan että vaan se suojamuoviputki meni rikki jonkun muun kämmin takia. Eli sulla on varmaankin tosiaan ollut liian vähän tavaraa siellä kuppien välissä

Jees, eli oma moka. Pistin uutta keskiötä tilaukseen.

Lainasin toisesta pyörästä kirkkaita kiekkoja katsoakseni miltä näyttää. Ei olisi kannattanut, paljon parempi kirkkailla. :smiley: Pakko mennä kuitenkin mustilla, että saa ton edes joskus ajoon. Mut ehkä kirkkaat pinnat…


Tähän tulee dynamo niin voi laitailla laitteita pitkillä matkoilla. Tähän mennessä kokemuksia SP:n dynyistä, mutta mietin että oisko hyvä investointi jos sijoittaisi SON:iin? Onko jotain mitä pitäisi ottaa tässä huomioon? Taakse tullee DT Swiss 350 32-reikäsenä.

Ohjainlaakeriksi oon miettinyt Kingiä jollain kivalla värillä tai sit Cane Creekiä jos meen kirkkaalla.

2 Likes