P: Le Mysterié de Camus & Rossin 650B

*Etsinnässä parempi nickki
**Topicin nimi on vaihtuva placeholder

Pohdin eka tehdä AMAn vasta"valmistuneista" kasauksista, mutta Pyhimyksen sanoja mukaillen “se oli kaikille selvää, ettei [tää pyörä] ikin valmiiks tuu” :grinning:

Perustin sit tän aiheen viime vuosien useiden rinnakkaisten mutta samansuuntaisten projektien dokumentointiin (olikohan Rossinille jo omansa :thinking:) Jatkuvan iteroinnin varrella rungot ja komponentit vaihtuu kokemusten karttuessa, mutta päämäärä on pysyny suhteellisen samana: one bike to rule them all

Innostuin kruisereista ym. joskus teininä, ja silloin tuli purettua ja kasattua (lähinnä purettua…) jotain sukulaisten navetoista löytyneitä mummiksia. Vuosina 2003-2020 fillaroin käytännössä päivittäin ja kaikkialle, mutta varusteet oli mitä oli eikä nähneet paljon huoltoa. Tää välineurheilu ja teknisten taitojen opettelu Pyöräpajalla on siis aika tuore juttu, ja ironisesti samana aikana ajaminen on jäänyt lähes täysin Joensuusta Helsinkiin muuton seurauksena.

“Tallista” löytyy tällä hetkellä

Kiinnostuskiikareissa pyörinyt pari muutakin runkoa, mutta oon luvannut itelleni katella nää loppuun ensin.

Käyttötarkoitus: kevyehkö ja ketterähkö päivittäinen kulkupeli, jolla tehdä satunnaisesti hieman pidempiä retkiä

Toivelista: teräsrunko, vannejarrut, vaihteet, paksuhkot renkaat, lokarit, dynamovalaistus, kuljetuskapasiteetti

Estetiikka: 40-60-luvun ranskalaiset retki- ja kaupunkipyörät, (50-80-luvun) japanilaiset em. perinteen jatkajat

Budjetti: kengännauha

7 Likes

Estetiikka

Esittelykelpoisten omien fillarien kuvien puuttuessa tässä keskeisimmät inspiraation lähteet foorumilta:

@visu n kumppanin Raleigh Randonneur

@ChopperOllin Velo de Ville

Sekä netistä kaapattuina:


9057a6d5c132b935980491852400f909




(okei, liikaa larppauksen makua)

7549603

Ps. saksan halbrenner ja ranskan velo demi course viittaa varmaan molemmat suomalaisittain “harjoituskilpapyörään”

5 Likes

Ei kai tässä mitään järkeä ole, mut käyttöpyöränä toimii tällä hetkellä. Runko tosiaan edullisesti hassun geometrian ja lohkeilleen maalipinnan varjolla saatu 80-luvun Rossin “harjoituskilpapyörä” tod.näk. Columbus Aellea, pienin 50cm koko.


Siihen sitten keksin ängetä 650B kokoiset pyörät. Kiekot on eriparia, takana tuntematon 80-luvun NOS singlewall ja edessä BAS-Shopin tarjoustuote. 38mm GK slicksit mahtuu runkoon mainiosti muhkeiden teräslokareidenkin kanssa, kokeilen joskus myös 47cm WTB Horizonien kanssa mutta takahaarukka olis vaatinut krimppaamista eikä lokareille olis juuri jäänyt tilas.

Ohjaamossa eripariset peukkukitkat (SunRace & Monsoon), pajalta löytyneet “city”-jarrukahvat ja 23,6mm grippien kohdalta paksu, mukavan kevyt ITM ohjaustanko. Stemmi on tuntematon kasari/ysärimaasturitapaus. Lyhyet kumigripit Biltemasta. Alla näkyy BLB Mini-Me -tarakka ja kierrätyskeskuksesta löydetty lankakori tilapäisellä kiinnityksellä.

Tunturi VIPistä peräisin olevat retrolokarit sai ensimmäisellä ajolla asennuksen ja huolellisen kiillotuksen jälkeen ikävän dentin, joka oikaistiin rujosti saatavilla olevia työkaluja (vasara ja jakoavain) käyttäen .
Weinmannin saksimekanismi-keskivetojarrut on on ihan hauskat, mutta ei valitettavasti Prisman 2€ jarrupalojen kanssa erityisen tehokkaat.

Voimansiirrossa MKS GR-9 pedaalit ja saman firman half clipit, Dotek 152mm kammet, Shimanon 50h ulkoratas ja Suginon 34h sisäratas, BikeInnin kympin italokeskiö putkiteipillä asennettuna, SunTour VX etuvaihtaja ja V-GT-Luxe takavaihtaja. Uniglide-napaan sopivaksi viilattu 13-34 tjsp. kuusirattainen Hyperglide-pakka, lukkorenkaana joku random 12h ratas jolle voi myös vaihtaa.

Kokonaisuudessaan ihan hauska ajaa, löysä keulakulma suosii pystyä ajoasentoa enemmän kuin droppia? 52cm runko vois mennä myös, satulaakin meinasin muutaman sentin nostaa kuvan ottamisen jälkeen.

Eihän tuo mitenkään erityisen kaunis tai koherentti kasaus ole, mutta tässä ollaankin lähinnä hankkimassa kokemusta ja etsimässä omia mieltymyksiä :grin:

10 Likes

näyttää tarkoitustaan palvelevalta. korin/tarakan suoristaminen varmaan tois jo vähän koherenttiutta kun risteävät linjat vähenis

1 Like

Laita etulokarin kiinnitys kruunun takapuolelle ja askartele siihen lokariin kuraläppä.

1 Like

Ei hätää, oma kayapo on kans helvetin hävytön häröpallo mut siks tykkäänki siitä eniten omista pyöristä kun onhan se ite rakenneltu kuitenkin :nail_care:.

Kaikkea tulee kokeiltua siinä pyörässä kyllä.

Huhhuh tässä on hyvä meno! :star_struck:


Rossin kävi nojailemassa rannikkomörssärin jalustaan, kun ajelin hieman soralla viikonloppuna. Satula nousi muutaman sentin, koen tarvetta saada satulaa kauemmas ja ohjaustankoa lähemmäs, mutta johtunee siitä että tää on geometrialtaan about sporttisin pyörä minkä oon omistanut. Ohjaus on kieltämättä vähän hassu, ainakin tiukoissa/nopeissa käännöksissä etupään huomaa laskevan kun haarukkaa kääntään. Fiilis voi tietty olla myös seurausta tangon/grippien sijainnista suhteessa etuakseliin?

Ainakin tällasilla nysäkammilla hieman isompikin runko menis helposti, esim. 52cm pystyyn.

näyttää tarkoitustaan palvelevalta. korin/tarakan suoristaminen varmaan tois jo vähän koherenttiutta kun risteävät linjat vähenis

Oletan että nyt puhutaan pysty- eikä sivuttaisvinoudesta :smiley: Tähän ei taida auttaa kuin ton lattaraudan taivuttaminen parempaan kulmaan?

Laita etulokarin kiinnitys kruunun takapuolelle ja askartele siihen lokariin kuraläppä.

Käynyt mielessä. Vaatis lokariraudan poraamista tuolle kruunun taakse uppoavalle mutterille sopivaksi.

Reissua olis tulossa, mutta vielä ratkaisemista odottaa eräs amatöörimäinen säätöpulma.

Ketju ei nimittäin pysy keskimmäisillä takarattailla. Sisimmällä pysyy, mut muilta pyrkii vaihtamaan itsekseen “raskaammalle” aina pienimmälle saakka :neutral_face:

Tässä mahdollisia syitä, joita olen pohtinut:

  1. vaijeri liian kireällä kitka-peukkuvaihtajan pitokykyyn nähden, ajaessa runko antaa myöten sen verran, että vaijeri kiskoo itselleen vaihtajan päästä lisää löysää (vaihtajan vipukin siis liikkuu kun vaihde vaihtuu itsekseen)
  2. 110mm keskiölläkin ketjulinja on vähän enemmän kuin se ohjeellinen 43,5mm tjsp. mikä lisännee taipumusta vaihtaa itsekseen ylöspäin
  3. vaijerinkuoren mutka chainstaysta vaihtajalle - huonolaatuista/vääränlaista kuorta tai liian pitkä pätkä, tod.näk. molemmat. Epäilen olisinko jopa voinut epähuomiossa laittaa jarruvaijerin kuorta tuonne :saluting_face:

Kohdat 1. ja 3. on suht. helppo testata, mutta jos niiden kanssa ei tapahdu suurempia valaistumisia, sitten täytyy alkaa epäillä ketjulinja- ym. yhteensopivuusongelmia.

Se on kitkavipu ihan nimetystä syystä. Laita se tiukemmalle.

Syy numero 4 vois olla kuluneet rattaat pakan keskivaiheilla ja syy numero viis sitten vaikka vinossa oleva vaihtajan korvake.

Edit: jos ne on ne vitosen Falcon-vivut ebaysta, niin se vivun kantta paikallaan pitävä muovitappi on myös saattanut katketa, jolloin se kuoristopparina toimiva vivun kansi pääsee liikkumaan.

“Ota silmäsi käteen ja katso” -metodilla ratkesi tämäkin alustavasti

Korvakkeen kanssa ei syytä huoleen, vaijerinkuori pitkähkö (korjattu sittemmin)

First sign of trouble
5043

Ei ollut Falcon mutta hyvin vastaavan oloinen Monsoon-brändätty tuote Hollandbikeshopista

Opetus: käytetään niitä vaijerinkuoren päätytulppia. En nyt muuta osannut ton vivun kanssa tehdä, avasin kyllä enkä tunnistanut mitään rikkinäistä, niin jospa uudella kuorella ja päätytulpalla olis tämä ongelma historiaa

Semmosen huomasin vielä myös, että sulla on nyt noi peukkuvivut vissiin asennettu niin päin että ylöspäin, eli isommalle rattaalle, vaihtaa etusormella vetämällä, eikä peukalolla työntämällä, mikä saattaa houkutella pitämään sitä kitkaa löysällä. Tai itellä ainakin on melkein peukussa enempi voimaa.

Nyt ei tosin näköjään ollut ongelma siinä, että vipu olisi päässyt luistamaan. Hiukan näyttäis toi muovikuori tossa jo irvistävän. Toivottavasti johtuu rispaantuneesta kuoren päästä vaan. Se tappi, joka sieltä jossain kohtaa murtuu on siis tossa:

1 Like

Rossin on pientä säätöä vailla kehkeytymässä pidemmän matkan retki-vaihdepyöräksi, kunhan vaihtaminen ja tarakka/laukkuosasto saadaan kuntoon.

Edellisessä postauksessa mainitusta Camus’ta olis ajatus kehitellä kaupunkipyörää, verukkeena Rossinin varvaskoukkujen ja kahden kitkavaihtajan kanssa sählääminen joka liikennevaloissa (tottumattomuutta, arvatenkin).

Camus on myös Rossinia pidempi ja matalampi - en ole vielä varma mitä mieltä olisin tästä, koska en ole ajanut sillä vielä metriäkään. Yritän mahduttaa Camus’n (lausutaan: kamyyhyn) 32-622 renkaat alulokareiden kanssa, mikä vaikuttaisi jotakuinkin teoreettiselta maksimilta ilman erityisiä muokkauksia.

Ajatuksena kunnon kottikärryotteen antava ohjaustanko ja jonkinlainen tarakkasysteemi, kunhan keksin sopivan. Palstan hengen ja perinteen vastaisesti tähänkin on tulossa vaihteet sillä olen kauheassa rapakunnossa ja v*tuttaa taistella mäkiä ylös samalla välityksellä kuin lasketella niitä alas.

Rungossa on Simplexin kierteetön sekä “stopless” (miten ikinä se suomentuukaan) vaihtajankorvake. Tähän menee takavaihtajista siis aika lailla vaan Simplexin 60-80-lukujen tuotteet sekä ilmeisesti Campan Rally, ellei halua lähteä tärvelemään korvaketta.

Simplexin katalogissa keskimääräistä vähemmän muoviosia sisältävä SX410 SX440 olisikin odottamassa, ja sen pitäis klaarata enintään (tai tässä tapauksessa: vähintään) 30-hampainen “mummovaihde”, ehkä jopa 32? Ainoa probleema, että muuten kivassa Weinmann concave -profiilisessa kiekkosetissä on Uniglide -vapari … selvittelen teknisiä edellytyksiä vapaarattaan rungon vaihtamiseksi Hyperglideen ns. “future proofing” mielessä.

Napavaihdekin kävi mielessä, ja monissa itseäni inspiroivissa porteur-pyörissä olikin Stumey-Archerin 3- tai 4-vaihteinen rumpujarrunapa. Rungosta johtuen ajattelin kuitenkin pitäytyä vannejarruissa, vaikka nuo niiden M6-kierteiset kiinnikkeet olisikin ehkä uusiokäytettävissä tarakoiden kiinnittämiseen :grinning:

Cantitappien paikat on sijoiteltu ilmeisesti 28" vannekokoa ajatellen, joten rankishenkinen 650b-konversio vaatisi jotain esimerkiksi kuvan kaltaista erikoispalikkaa.

Viime syksynä kirppistapahtumasta hankitut Mafac Criteriumit on alustavasti asennettu runkoon hylätyistä ysärijoustokeuloista napattujen M6-jarrutappien avulla. Alunperin tässä ilmeisesti “junnukilpuriksi” ajatellussa pyörässä on kaikesta päätellen ollut saman aikakauden ja valmistajan astetta köykäisemmät Jacky-cantit, joiden tappina toimi tuollainen olakeruuvi (kuva joltain japaninkieliseltä verkkosivulta)

2017-12-04-w650-jacky-042621-1-

Tässä rungossa juuri mikään ei kieli edes oman aikansa laadusta, mutta paino on kokokin huomioiden kohtuullinen alle kolme kiloa ja on tässä jotain viehättävää eksentristä ranskalaisen pikkupajan luonnetta :slight_smile:

Valmistajan tai tarkempien taustatietojen puutteessa nörttitietoa putkisarjasta:

Tässä rungossa tarrojen perusteella käytetty 779 on saumallista cromoa, eli ei mitenkään ihmeellistä itsessään, mutta lukemani mukaan kyläseppien ym. “artesaanien” erilaisiin yksittäiskappaleisiin suosimaa sen helpon työstettävyyden vuoksi.

Camus -brändillä putkia myynyt AMR, “punaisen talon paja” teki ilmeisesti myös kokonaisia runkoja - olisikohan tämä yksi niistä?


6 Likes