P: Kuningaskulkuri

Onpas siisti maalipinta ja dekaalit tässä kyllä nytten. Nam.

Jusa. - 22:26, 6.8.2018 » ...säilyttäen alkuperäistä ilmettä mahdollisimman paljon.
Älä maalaa.

Vähän rottanen originaali on kuitenkin n^googolplex autenttisempi kuin uusretro.

Jos on aivan pakottava tarve maalata, niin:

 1. kokoa pyörä ensin
 2. aja
 3. aja lisää
 4. postaa kuvia tähän lankaan
 5. vastaanota lisää “älä maalaa”-viestejä
 6. arvioi uudelleen maalaamisen tarve
Jusa. - 1:17, 7.8.2018 » Kasettivaparillakin oon miettinyt, mutta KK 126mm perä ei vissiin ihan nyky kasettinapoja vedä? Ajattelin että siistimmän ulkoasun sais vapaaratas viritelmällä.
Teräs taipuu

onkos toi väri jo tehtaalta “shampanja” vai kenties kulahtanut tollaseks?

Jos maalipintaa haluaa ehostaa, niin voi:

 1. Poistaa ruosteet sitruunahapolla (ei vahingoita maalia)
 2. (Jos tuntuu tarpeelliselta) paikkamaalata automaalikaupassa täsmälleen rungon väriseksi sävytetyllä maalilla joko pensselillä tai jos on oikein hyvä spray-kannun kanssa, niin spraylla suihkimalla. Tässä käyttäisin esim. kädessä pidettävää maskia suojaamaan niitä paikkoja, joihin ei oo tarvetta suihkia.
 3. Lopuksi jollain hyvällä autovahalla vahaamalla.

Uskon, että näin sitä alkuperäistä ilmettä ja ainoaan Suomessa valmistettuun laaturunkoon liittyvää fiilistä saa säilytettyä huomattavasti paremmin.

Polkimiksi suosittelisin Sylvaneiden sijaan esim. MKS:n GR-9 tai Urban Platform -malleja, Sylvanit ei hirveästi tue kenkää.

Mulla vois muuten olla tossa yhdet Andel Classic Track -kammet ylimääräisenä, PM jos kiinnostaa.

kunba - 5:06, 7.8.2018 »
Jusa. - 1:17, 7.8.2018 » Kasettivaparillakin oon miettinyt, mutta KK 126mm perä ei vissiin ihan nyky kasettinapoja vedä? Ajattelin että siistimmän ulkoasun sais vapaaratas viritelmällä.
Teräs taipuu
Miulla on muuten käyttämätön 130 mm shimano 105 32h kirkas takanapa luppona tossa

Komea runko ja hyvä projekti. Joudun kyllä liittymään kuoroon ja julistamaan, että älä maalaa. Tuosta tulee kovis Helkaman dekaaleilla ja tuon värisenä. RTZ:llä hyvät vinkit ruosteen poistamiseen ja maalipinnan korjaamiseen.

happo-orgiat - 9:05, 7.8.2018 »
kunba - 5:06, 7.8.2018 »
Jusa. - 1:17, 7.8.2018 » Kasettivaparillakin oon miettinyt, mutta KK 126mm perä ei vissiin ihan nyky kasettinapoja vedä? Ajattelin että siistimmän ulkoasun sais vapaaratas viritelmällä.
Teräs taipuu
Miulla on muuten käyttämätön 130 mm shimano 105 32h kirkas takanapa luppona tossa
Tähän CNC:ltä [tollaset](https://www.cnc-bike.de/product_info.php?products_id=16219) boksikehät ja vapaavalintainen etunapa +hilut. Jättää vielä avoimen boksin tikattavaksi napadynamo-optiolle. Omassa KK:ssani olleet orkkis 600ex jarrut olivat kyllä niin letkut ja lötköt että jos jotain uusisin, niin laittaisin modernimmat dual-pivot jarrut.
Jusa. - 1:17, 7.8.2018 »
Mull Dundane - 0:49, 7.8.2018 » jos tarvii kysyä, vastaus on: älä maalaa. itsekään en maalaisi, koska en osaa tehdä sitä todella hyvin. vedä mieluummin...
Kasettivaparillakin oon miettinyt, mutta KK 126mm perä ei vissiin ihan nyky kasettinapoja vedä? Ajattelin että siistimmän ulkoasun sais vapaaratas viritelmällä.
Mulla olis tossa ylimääräsenä ihan hyvässä hapessa olevat vähän uudemmat Shimano 600 (FH 6207) -navoilla ja jollain boksikehillä olevat kiekot. Niissä on tällä hetkellä Shimanon seiskapakka kiinni (ihan moderni Hyperglide), mut ne on tosiaan 126 mm leveydeltään. Olisi noilla ainakin ketjulinjan säätö helpompaa. Jättäisin noi Michen kammet välistä ja tosiaan Planet X:ltä esim. Stronglight (kiilloittele vaikka logot poist) tai Andelien vastineet Holdsworthilta. Tuumaisia ohjainlaakereita löytyy kyllä ihan suomalaisista kivijalkaliikkeistä halvalla.

Ääni azuren kiekoille tähän projuun.

Mulla on muute hämärä muistikuva että laatikoista löytyy käyttämätön J&L-merkkinen alumiininen ohjainlaakeri. Kirkas, kierteellinen, suojatut konelaakerit, ihan asiallinen peli. Voin kaivaa, laita PM jos kiinnostaa.

Grant sanoo, että älä maalaa.

Murata Jukō sanoo, että wabi sabi.

Uus keskiö ja vanhat 600:t kammet. Just hyvät. Ei tästä mitään ratapyörää tule kuitenkaan ja pienellä budjetilla, et kuitenkaan saa merkittävästi parempia. Ja älä maalaa, sen kuuluukin olla snadisti rottanen. Itellä ollut tämmönen ja tosi kiva ajopyörä. Olis tallissa varmasti vieläkin jos ei olis ollut snadisti iso.

Juu. Jättää pienemmän rattaan, joka on todennäköisesti 42. 42-16 saa ihan ok välit.

Joo, 600EX kammet kuuluu Kuningaskulkuriin. Tietysti jos alkuperäset on paskana nii sit ne on.

Ei tota kannata maalata vaan vedä perinteisellä sitruunakiisselimenetelmällä:

Keitä perunajauhosta ja vedestä kiisseli. Mittaa vedenmäärä ja lisää apteekista saatavaa sitruunahappoa 5-10% veden painosta. Sekoita hyvin. Nyt tuo kiisselin happopitoisuus on riittävä ruosteen poistoon (yli 10% painosta ei enää edesauta ruosteen poistumista) sekä sen verran mietoa, että ihokontakti ei ole haitallinen (joku haava sormessa voi vähän kirvellä). Levitä valmistamaasi “sitruunakiisseliä” ruosteisiin paikkoihin ja vedä vaikkapa elmukelmua päälle, teippaa kelmu tiukaksi putken ympäri niin kiisseli pysyy ruosteen kanssa kontaktissa eikä kuivu. Toista tämä kaikkiin ruosteisiin paikkoihin. Odota päivä-pari, pese kiisseli pois ja putsaa kevyesti vaikkapa keittiösienellä hangaten. Rauta jää yleensä väriltään “mustaksi” tässä touhussa, mutta ei meinaa mitään. Kun olet kuivannut nuo paljaat kohdat, vedä jotain vahaa tai vaikkapa vaseliinia kevyesti pintaan niin tuo metalli ei hapetu ennen kuin mahdollisesti paikkamaalaat. Paikkamaalaukseen voit saada pienen maalipullon jostain maalikaupasta tai sitten voit vaihtoehtoisesti vetää ihan vaan kirkasta lakkaa. Nuo pienet jäljet maalipinnassa kertovat elämästä ja lakka estää ruostumisen. Profit!

Mitä tulee noihin kampiin, kannattaa irrotaa poljin ja jos tykkäät orkkiskampien ulkoasusta, voi sinne paskana olevaan poljinkierteeseen laitattaa vaikkapa uudet kierteet helicoililla (luulisi onnistuvan tuolla kierteelläkin, joka polkimissa on käytössä). Jos tuntuu työläältä tai orkkiskammet eivät maistu, voit toki vaihtaa kammet.

Mitä tulee kiekkopuoleen, tuo teräsrunko joustaa kyllä takahaarukasta sekä leveämmälle, että kapeammalle navalle ihan hyvin. Leveällä navalla toki asentaminen on vähän hankalaa, koska takahaarukkaa pitää levittää. Normi takanavoilla toi levitys palautuu aina kun navan ottaa välistä pois jos sitä takahaarukkaa ei “cold settaa” eli väännä sen verran paljoa että se asettuu pysyvästi leveämmäksi. Kapeammalla navalla toi ei ole niin ongelma, koska silloin navan pulttien kirraaminen vetää perän kasaan.

Tsemiä projektiin, magea runko.

pieni merenneito - 7:57, 7.8.2018 » onkos toi väri jo tehtaalta "shampanja" vai kenties kulahtanut tollaseks?
Mietin vähän samaa, kun joittenkin osien alta paistaa tollasta kuparin väristä.

Vedät jollain ruostemaalilla siveltimellä kaikki kuvan täpät vaan ja lakka päälle. Jotain Noveroxia, Fertania, Ilves-konvertteria, bilteman ruosteenmuunninta whatever. Ja dinitrolit sisään. Se riittää.

Itellä aika huono kokemus noista ruostemaaleista. Ja paremman näkönenkin vois tulla, jos poistaa ruosteet hapolla.

Eiköhän toi happomenetelmä oo kokeilemisen arvonen. Ja jos oikein tekee mieli hienostella nii käyn hakemassa sävysvyyn maalia ja paikkamaalailen pensselillä pahimmat kohat. Eniten ehkä harmittaa toi teippien repeytyminen, jonka ansiosta tossa nyt lukee Kuningaskulk_ aikalailla molemmilla puolilla.

Niin ja osia tosiaan keräilen nyt kasaan foorumilta sen verran kun löytyy ja etin muualta sitte loput.

Stronglightit sais rattalla reiluun neljäänkymppiin täältä. Mites toi ketjun leveys, Stronglightti vissiin 1⁄8 leveelle, pitäskö takarattaan mieluusti olla samaa vai onko sillä mitään väliä?

Uudet tarrathan voi saada seuraavin keinoin:

 1. Ota tarrasta mahdollisimman tarkka kuva. Ristivertaa fonttia yleisimpiin serif-fontteihin. Yritä löytää täsmäävä fontti tai mieltymyksien mukaan riittävän lähellä oleva. Kirjoita vapaavalintaisessa vektorimuotoa tukevassa sovelluksessa KUNINGASKULKURI, säädä kirjasinväliä ja tallenna .eps-muotoon. Etsi käsiisi vinyylileikkuri ja leikkaa tarrat
 2. Poista tarra huolellisesti rungosta. Liitä valkoiselle paperi/pahvi/mikälie-taustalle. Digitoi kuvankäsittelyohjelmalla joko vektorimuotoon tai kaksiväriseksi bittikartaksi. Vaihtoehtoisesti etsi ystävä joka tekee tämän puolestasi. Etsi käsiisi vinyylileikkuri ja leikkaa tarrat
  3)Kysy Veijo Helkamalta apuja kuvatiedoston/fontin/valmiin tarrasetin löytämiseen.