Orłowski / musta on aina hyvä

16.9.2014:
https://farm6.staticflickr.com/5552/15261106562_ab3b62d7f9_z.jpg


7.10.2013:
https://lh3.googleusercontent.com/-Pv37j_pU6O0/UlJrhJ9kPnI/AAAAAAAAAl0/J172wG_o-6E/s750/orlo1.jpg


Olin ajatellut vain kasata pyörän ja ajaa, mutta ehkä ainekset projektiketjuun alkavat olla koossa.

Alustus.

Kokeilin kiinteällä välityksellä ajamista ensimmäistä kertaa vuosi sitten keväällä, ja pienten alkupannutusten ja kierteiden korkkailun jälkeen jatkoin samaan tapaan koko kesän. Sunnuntaipyörä valmistui vasta loppukesästä ja ajot sillä jäivät aika vähiin, enimmäkseen käytössä oli fiksattu surlyn cross check. Syksyn tullen ajatuksena oli, että palautan tsekin sinkulana talvikuosiin nastarenkaine kaikkinensa, ja heitän kiintsaripalikat kaverilta hankittuun vanhaan maantienishikiin parempien kelien varalle. No, sitten kävi niin, että BMX-vapari jäätyi, en jaksanut huoltaa, ja yhtäkkiä talviajossa olikin jarruton kapearenkainen fiksi. Ja sehän toimi. Nishiki oli CC:hen verrattuna ketterä ja hauska ajaa, kevyt välitys ja “jalkajarru” pelasivat mainiosti.

Nishikin kanssa jäi kuitenkin kaivelemaan rengastilan puute (nastat olisivat talvella kivat), ja modernien komponenttien ystävänä 1" kierteellinen keula tökki. Kasassa oli siis hyvät syyt ruveta speksaamaan uutta ympärivuotista käyttöfiksiä, “enhän mää tarvisi muuta kuin uuden rungon ja ohjainlaakerin”.

Vaatimukset olivat kohtuullisen sporttinen geometria, rengastila 35mm marathon wintereille, 1 1/8" kierteetön keula ja 120mm perä vaakahahloin. Streamrolleri oli valmiista rungoista ykkösvaihtoehto, mutta kysely puolalaiselle Jacek Orłowskille paljasti, että voisin saada haluamani mittatilaustyönä vertailukelpoiseen hintaan.

Suunnittelu.

Pian kävi myös kuitenkin selväksi, että herran ilmeisen kiireisyyden ja hyvän yhteisen kielen puutteen takia olisi tarpeen speksata aika tarkkaan mitä haluan. Kokeilin jotain CAD-ohjelmaa, mutta en jaksanut alkaa opettelemaan sen käyttöä. Sen sijaan koodasin (enimmäkseen vauvan nukuttamisen ohessa) oman parametrisen “bike CAD”:ini, josta sain pihalle kaikki haluamani mitat – killerifeaturena mainittakoon eri vaihtoehtojen vertailua helpottava mahdollisuus piirtää päällekkäin useampi runko.

Lopullinen versio oli seuraava:

Kun kaikki oli selvää, maksoin ennakkomaksun maaliskuun alussa ja jäin odottelemaan. Eilen tuli viesti, että runko on valmis, tänään sähköpostiin putkahti muutama kuva valmiista rungosta. Happy times!

Mutta mutta… mikäs tuo on:

Miksi emäputki jatkuu noin pitkään? Barspin enabler? Selityksenä on, että kuten y.o. runkopiirustuksesta näkyy, keksin ajoasentoa miettiessäni pyytää vähän pidennystä emäputken päähän; vähemmän spacereita, näet. Mitä ilmeisemmin en ollut kuitenkaan ilmaissut ajatustani riittävän selvästi, joten nyt jatkeet ovat molemmissa päissä. Vaan mitäpä tuosta, ainakin tunnistaa omakseen.

Jatkuu, seuraavaksi venaillaan posteljoonia.

hyvä meininki ja toimivanoloinen käyttisgeo - vaikka itse olisin ottanut oikeinpyöräilysloupin vaakaputkeen.

tuo itsekoodattu “bike CADi” kiinnosta. helpottaisi aika tavalla myös valmiiden runkojen vertailua.

kid_scientifik - 15:21, 24.5.2012 » tuo itsekoodattu "bike CADi" kiinnosta. helpottaisi aika tavalla myös valmiiden runkojen vertailua.
Samma här.

eipä muuten suotta kiinnosta, eritoten jos voi eri geoja vertailla rinnakkain.

onkos tuo emäputki suoraa? voisko sitä lyhentää alapäästä?

Vertailu tapahtuu tähän tapaan, sijoittamalla keskiöt päällekkäin:

Kaktus - 14:54, 10.4.2012 » http://2.bp.blogspot.com/-hI83isFs7Cs/T4QbIg-ZyBI/AAAAAAAAAMA/yybLugE9Eg8/s1600/sta_73_vs_76.png
Ohjelmani on kuitenkin pahasti keskeneräinen ja osittain niin kökösti kasaan häkkeröity, että ammattiylpeyteni estää koodin laittamisen jakoon. Lisäksi se on hankala ylipäänsä suorittaa (vaatii tiettyjen softapakettien asennuksen) ja täysin komentorivipohjainen, joten epäilen, ettei viimeistellyllekään tuotokselle löytyisi kovin montaa käyttäjää.

Softa teki sen, mitä tarvitsin, eikä mulla ole tällä hetkellä kiinnostusta kehittää sitä eteenpäin. Sori.

Kannatti kuitenkin yrittää!

Ja jännältähän customisi vaikuttaa. Vaikkei ole sitä oikeinpyöräilyslouppia.

Mietin kyllä itsekin jälkeenpäin oikeinpyöräilyslouppia, jolloin tohon emäputkivenkoiluunkaan ei olisi ollut tarvetta, mutta se nyt jäi uupumaan.

tnts - 16:18, 24.5.2012 » onkos tuo emäputki suoraa? voisko sitä lyhentää alapäästä?
Ajattelin samaa, mutta se kaiketi tarkoittaisi uuden haarukan tekemistä. En kysynyt.

Laitetaan ny kuva koko rungosta etupäästä, niin raati saa kommentoida, kuinka pöljältä tuo pidennys näyttää. Ajattelin kuitenkin olla tuohon tyytyväinen. Onhan se tosiaan ainakin persoonallisen näköinen :slight_smile:

Freeflow - 16:39, 24.5.2012 » http://www.bikecad.ca/quickapplet
Joo, ja siksipä puhuinkin omasta bikecadistani.

EDIT: Vaihdoinkin (hitaana) ninjana tilalle toisen kuvan.

Emäputki näytää tosiaan persoonalliselta. Innolla odotan kuvaa kasatusta setupista.

luin nopeasti kännykällä enkä onnistunut sisäistämään sitä miksi emäputken lyhentäminen alaosastaan tuottaisi tarpeen uuden keulan tekemiselle?

Eikö tuon emäputken voisi pätkäistä yläpäästä, jos sitä on pakko lyhentää? Joissan kaksyseissä on emäputki jatkettu pelkästään alapuolelta, eikä sekään näytä kököltä.

edit: tuohon tapaan:
http://bike29.com/blog/uploaded_images/dambala-729418.JPG

Kaktus - 15:14, 24.5.2012 » Selityksenä on, että kuten y.o. runkopiirustuksesta näkyy, [i]keksin ajoasentoa miettiessäni pyytää vähän pidennystä emäputken päähän[/i]; vähemmän spacereita, näet. Mitä ilmeisemmin en ollut kuitenkaan ilmaissut ajatustani riittävän selvästi, joten nyt jatkeet ovat molemmissa päissä.
^

luulis että sen emäputken lyhentäminen alapuolelta johtais ajotuntuman muutokseen enemmän ku se että sitä pätkii yläpuolelta. sen voi varmaan jyrsiä reilustikin lyhyemmäksi niin pääset likemmäs orkkisgeoa, kun ei kai se mitään muita mittoja muuttanut?

Joo, kyse oli juuri siitä, että ideoin pidennyksen emäputken yläpäähän, ja yllätyin kun siitä tulikin symmetrinen.

kid_scientifik - 18:20, 24.5.2012 » luin nopeasti kännykällä enkä onnistunut sisäistämään sitä miksi emäputken lyhentäminen alaosastaan tuottaisi tarpeen uuden keulan tekemiselle?
Mun järkeilyni mukaan etupää laskisi alaspäin, jolloin geometria muuttuisi. Tosin myöhemmin tuli mieleen, että haarukan vastaava pidentäminen voisi tuottaa ongelman jarrun reachin kanssa.

Asiaa sulateltuani luulen, että ihan tykkään tosta ulkonäöllisesti, mutta sitten keksin ruveta murehtimaan miten tuo vaikuttaa kestävyyteen kevyen putkisetin tapauksessa. Olen törmännyt satulaputkeen liittyen ajatukseen, että putkien liitoskohdat ovat rungossa vahvimpia.

Tää nyt ei tietenkään ole mikään DH-hirviö, mutta rengastilan puolesta tolla voisi ajaa jotain kevyttä mettäajoa.

jooemmätiiä, luulin, että halusit pidennystä vain emäputken päähän ja olit suunnitellut geon tuon mukaan. eli että rungontekijän näkemyksessä emäputken alaosan pituutta oltiin kasvatettu vastoin runkosketsiäsi, jolloin tuon pätkän voisi aivan hyvin ottaa poies…

^ Ok.

Mun piirros ei ollut täydellinen, vaan tietyt ajoasentoon ja ajettavuuteen vaikuttavat rajat asettava. Jätin mm. juuri emäputken pituuden määrittelemättä, koska tekijä pystyy johtamaan sen muista vaatimuksista. Ja olen kyllä aika varma, että emäputken pituus on oikea: jos katsoo vaaka- ja viistoputken väliä, niin se on ton kokoiseksi rungoksi aika pieni, kunnes sitten ottaa huomioon pidennyksen alaspäin.

Ja koska en ihan suoraan missään sanonut, ettei emäputki saisi olla symmetrinen, niin voihan olla, että Jacek on tykännyt että se on parempi noin.

Vielä pientä palikkatiiseriä:

…jo kolmas CRC:ltä huomattavalla alennuksella poistettu satakymppi.

EDIT: This just in: Viimeisin aavistukseni osui oikeaan, Jacek tosiaan valitsi symmetrisyyden ulkonäön takia. “Kestävyydessä ei eroa.”

no mut ihan hyvältähän se enivei näyttää!

pieni merenneito - 22:27, 24.5.2012 » no mut ihan hyvältähän se enivei näyttää!
Joo, persoonallinen kuten sanottua. Jos silmäsi siihen tottuu, niin ei siinä mielestäni ongelmaa ole. Saumakohdattomuuden heikkoudesta en osaa sanoa mitään. (edit. jahas, hyvä että selvisi)

Itseäni moiset ei-suunnitellut asiat kuitenkin jäisivät nyppimään, kyynistyisin ja varmaan myisin rungon eteenpäin, koska en saamattomuuksissani pystyisi asialle tekemään mitään. Toisaalta vaihdan pyöriä kerran kesässä.

^^ohhoh, ei jää homma ainakaan o-laakerista kiinni. ei siinä, muutoinkin toki näyttää nätiltä tuo puolajäbän jälki tiiserin perusteella. saako käytettyä putkea udella?