Onko välillä väliä?

Tuli tuossa eilen lenkinaikana mieleen, että on jos kasvattaa välitystä, niin onko ihan sama suurentaako limppua vai laittaako pienemmän rattaan taakse? Eli onko jonmpikumpi vaihtoehto kevyempi polkea kuin toinen?

Eiköhän tuo riipu siitä, kuinka paljon isompaa tai pienempää ratasta ollaan laittamassa. Takana on vähemmän hampaita, joten yhdenkin hampaan muutos on suhteessa isompi kuin esim. 50 → 51. Omien kokemusten perusteella pitäisin edessä (ja takana) isompaa ratasta, niin ketjukin kulkee nätimmin.

zeikok - 6:14, 26.5.2009 » Tuli tuossa eilen lenkinaikana mieleen, että on jos kasvattaa välitystä, niin onko ihan sama suurentaako limppua vai laittaako pienemmän rattaan taakse? Eli onko jonmpikumpi vaihtoehto kevyempi polkea kuin toinen?
Kuten k-mikko sanoi. Pienemmän rattaan koon muuttaminen yhdellä hampaalla muuttaa välitystä suhteessa enemmän, kuin isomman rattaan koon muuttamninen yhdellä hampaalla.

esim. 42-16 välityksessä yhden hampaan muutos pienemmässä rattaassa vaikuttaa saman verran, kuin 2,625 hammasta isommassa rattaassa.

Okei, kiitoksia vastauksista, omat välit on juurikin noin 42-16 joten tästä vain pähkäilemään sitten

Ihan vaan huvin vuoksi:
http://static.londonfgss.com/images/londonfgss/2009_tshirts/eddie_5.jpg

On väliä!

Jos lähdetään tutkimaan asiaa siltä kantilta, että tuumat pysyy samana, mutta rattaiden koko vaihtuu (eli rattaiden suhde pysyy samana). Esim vertailuna vaikka helposti laskettavat 30x15 ja 44x22.

Pienemmillä rattailla saadaan kevyempi pyörä, mutta rattaissa on vähemmän hampaita ja ketjussa vähemmän linkkejä, joten rasitus ja kulutus jakautuu pienemmälle alueelle ja voimansiirto kuluu nopeammin. Samoin ketju tekee tiukempia mutkia rattaiden ympäri eli se joutuu taipumaan tiukemmin, joten kitkaa syntyy ja tehoa hukkuu! Isoilla rattailla kaikki menee päinvastoin, eli lisää massaa, enemmän hampaita, enemmän linkkejä ketjussa, hitaammin kuluvat osat ja vähemmän kitkaa.

Tää on oikeesti hei tärkeää!!!

Sit jos ajetaan maastossa, niin laitetaan vaan eteen pienin mahdollinen, koska se lisää elintärkeää maavaraa.

^Tuosta syystä ajattelin vaihtaa Paddyyn 50 tai 52 - 19 välityksen 42-16 tilalle. Vanhalla Monarkillani (48-19 ja leveät rattaat) meno oli sujuvampaa ja äänettömämpää, kuin mitä se on Paddyssa mukana tulleella rattaistuksella koskaan ollut.

Valitun välityksen keveyden/raskauden tuntuun vaikuttaa myös kampien pituus.

K-Mikko - 7:10, 26.5.2009 » ^Tuosta syystä ajattelin vaihtaa Paddyyn 50 tai 52 - 19 välityksen 42-16 tilalle. Vanhalla Monarkillani (48-19 ja leveät rattaat) meno oli sujuvampaa ja äänettömämpää, kuin mitä se on Paddyssa mukana tulleella rattaistuksella koskaan ollut.
Tarkoitatko sujuvuudella nyt polkemisen sujuvuutta? Meinaan, tossa monarkissa oli lyhyempi vaihde ku paddyssä ja sä aiot laittaa siihen vieläkin pidemmän. Olisko tullu kehiin "gear envy" tai jotain?

48-19: 66.4"
42-16: 69.0"
50-19: 69.2"

^Eikun viittasin siihen, kuinka äänettömästi ja nikottelematta voimansiirto toimi Monarkissa. Nythän olen ajellut käyttäen Paddyssa pidempää välitystä kuin Monarkissa ja aion näin tehdä jatkossakin muuttamatta sen suuremmin välitystä. Laitan vain taakse ja eteen isompaa (ja leveämmälle ketjulle tarkoitettua) ratasta.

Kannattaa varmaan rattaita vaihtaessa muistaa skid patchitkin jos sattuu edes satunnaisesti skidaileen.

Joku vois kaivaa taas linkin kuvaan, jossa on samassa sekä gear inchit että skid patchit, sellainen yleiskäyttöinen välityskuvien kuningas.

markkuj - 11:57, 26.5.2009 » Kannattaa varmaan rattaita vaihtaessa muistaa skid patchitkin jos sattuu edes satunnaisesti skidaileen. Joku vois kaivaa taas linkin kuvaan, jossa on samassa sekä gear inchit että skid patchit, sellainen yleiskäyttöinen välityskuvien kuningas.
Jaa tää vai

Miten toi kampipuoli menee. Rattaisiin on hyvä nyrkkisääntö, 1 piikki lisää takana = 3 piikkiä lisää edessä. Mutta onko kampiin vastaavaa? 5 mm lisää kampipituuttaa = X piikkiä edessä?

Toi nyrkkisääntö on väärä. Piikki pois takaa on sama, kuin laittaisi eteen lisää eturattaan piikkien lukumäärän jaettuna takarattaan piikkien määrällä. Eli muutos riippuu rattaiden kokojen suhteesta. Mun pyörissä tää vaihtelee 2.0:n ja 2.7:n välillä.

Prosentti lisää kampeen on taas prosentti lisää vääntöä. Koska se vaikuttaa pyöritystekniikkaan, niin sitä ei voi verrata välityksen muuttamiseen ollenkaan.

Vastaan alkuperäiseen kysymykseen: Berliinissä muuten oli. Siellä ajettiin kovaa.

Ihan vaan sivuhuomautuksena että näemmä ensimmäinen taulukko on laskettu 700x23 renkailla ja toinen 700x32 renkailla. Jännän iso ero silläkin tulee.

^^Oliko Berliinissä näitä?

^ En nähnyt mutta oli kyllä siellä muuten jaeltiin kasoittain kaikenlaisia fiksuttajatarroja.

Tällainen olis tavallaan ihan hauska:
http://blogged.img.jugem.jp/20090515_550523.jpg

Tavallaan toi on ehkä dorkin tarra ikinä.

Tavallaan toi ei edes ole tarra vaan t-paita. Ja joo, onhan se.