Onko takarattaan jääminen uloimmaksi ongelma?

Ensimmäistä sinkulaani olen väsäilemässä ja viritellyt ketjulinjaa sopivaksi. Mittailin, että eturattaan ketjulinja on 55mm ja takahaarukan leveys 126mm. Tästä olen laskeskellut Sheldon Brownin antaman laskukaavan avustuksella, että suoran ketjulinjan saamiseksi takarattaan pitäisi olla 8mm päässä haarukan reunasta. Tämä tarkoittaa minun tapauksessani sitä, että takaratas jää aivan laidalle vasten lukkorengasta. Lukkorenkaan ja rattaan väliin ei siis jää yhtään spaceria.

Ketjulinja olisi tällä tavalla kuitenkin aikasta lailla juuri suora. Haluaisinkin tietää, onko tämä rattaan jääminen laitimmaiseksi ongelma esimerkiksi kestävyyden kannalta? Tuleeko lukkorenkaalle enemmän rasitusta tällä tavalla tai seuraako tästä jotain muuta ongelmaa?

Eturattaan voisi tietysti kait laittaa toiselle puolelle kammen pidikkeita ketjulinjan siirtämiseksi sisemmälle, mutta se ei oikein ole tyylikäs ratkaisu. Alla kuva tuosta viritelmästäni tällä hetkellä.

http://www.aijaa.com/img/b/00963/5195858.jpg

Ei sinkulan lukkorenkaan tuosta pitäisi itseensä ottaa, mutta navan vetopuolen laakeri ottaa varmasti.

Emmä usko et se laakeri mitenkään hetkessä räjähtää. Eikö vaihdenavan vetopuolen laakeri oo aika lailla vapaarattaan kasetin ulkoreunassa, eli tossa tapauksessa rattaan alla? Ehkä vähän sisempänä mut ei paljon.

Onko keskiö liian pitkä? kenties triplalle? Ajoin yhen kesän samanlaista viritystä, ei takakiekko sanonu mitään.

http://garynuke.homestead.com/files/freehub_diagram.gif

Jos taas ketjuratas tuntuu tyylittömältä kammen sisäpuolella niin tässä on tyyltä:

http://www.wists.com/thumbnails/5/e1/5e13ed1c8baebb0404618a757b7ac930-orig

Kiitokset vastauksista. Hieman ristiriitaista tietoa tosin tuli, mutta vaikuttaa kuitenkin, että tuo rattaan ulkona oleminen ei valtaosan mielestä pitäisi olla ongelma. Taidan jättää sillä tavalla ja ottaa pienen riskin.

Laakerointi jää tosiaan vain himpun verran sisemmäs kuin ratas. Tuo ketjulinja on, kuten anttipantti arvasi, noin ulkona, koska käytössä on triplarattaille tarkoitettu keskiö.

Mullon joskus tullu chainstay vastaan, eli sovita kiekkoa runkoon.

astro - 17:24, 5.11.2009 » Mullon joskus tullu chainstay vastaan, eli sovita kiekkoa runkoon.
Juuh, tämän olenkin jo varmistanut. Minulla ei onneksi jää tuosta kiinni, vaikka ei siinä hirveästi jää liikatilaakaan.