################ TIEDOTE #####################
Sivustollemme on avattu uusi osio nimeltään Fiksi-info, joka kannattaa ensin lukaista läpi ja vasta sitten käyttää foorumin hakua sopivat keskustelut löytääkseen.
/////////////// TIEDOTE //////////////////////
Huom. Tämä on kirjoitettu siksi, koska näitä asioita koskevia kysymyksiä kysytään lähes päivittäin. Oma kokemukseni ei ole järin suuri, mutta tarkoitus on jeesata hieman aloittelijoita, koska ei nää jutut oikeesti niin vaikeita ole.
Asiavirheita saattaa olla, ja ne pyrin korjaamaan saman tien. Eli älkää jooko suoraan tyrmätkö jotain juttuja tässä, vaan oikaiskaa ja jatkakaa ohjeita niin saadaan hyvä tietopaketti tästä aiheesta.
Kuinka rakentaa fiksipyörä? Siinäpä pulma, johon etsivä löytää ratkaisun, mutta myös nämä ohjeet lukemalla saattaa päästä johonkin tulokseen. Tarkoituksenani ei ole purkaa tähän kaikkea, mitä pyörien kanssa voi puuhailla, vaan ne fiksin rakentamisen kannalta välttämättömimmät.
Pohjatietoutta kannattaa siis olla etukäteen, tai hankkia matkan varrella.
Nämä ainakin kannattaa tietää tätä lukiessa:
- Kiekko: vanteen, navan ja pinnojen kokonaisuus, ts. pyörä. Edessä yksi, takana yksi.
- Ketjulinja: etu- ja takarattaan etäisyys rungon keskilinjasta.
1.RUNKO
Ehkäpä olennaisinta fiksin rakentamisen kannalta on millaiseen runkoon pyörän tahtoo tehdä.
Tärkeää olisi, että takakiekkoa saisi liikutettua rungossa, jotta ketjua saa kiristettyä.
Jahka sinulla siis on runko, tai jos olet sellaista hankkimassa, ota selvää millaiset takahaarukan päät siinä ovat, englanniksi dropoutit. Edellytys on se, että kiekolla on liikkumavaraa riittävästi.
Maalaisjärjellä selviää: sellainen pyörä, jossa dropoutit ovat pystysuorat, ei ole hyvä fiksirunko.
Esim:
Huomionarvoinen seikka on myös millaiset kammet pyörässä on / siihen saa. Tämän määrittelee rungon keskiömuhvi, jossa keskiö sijaitsee.
http://www.littlefishbicycles.com/frame/bb-downtube.jpg
Kuva 1.
http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/fauber.jpg
Kuva 2.
http://bikeisland.com/images/CR9647.jpg
Kuva 3.
Esimerkkinä, vanhoissa retkipyörissä on usein kuva 2:n mukainen, Fauber-mallinen keskiö, jossa kammet ovat melko kiinteästi rungossa. Ne voi vaihtaa, mutta pääasiassa vain toisiin samanlaisiin. Tämä aiheuttaa ongelmia siksi, että ratasta ei ole niin helppo vaihtaa, polkimia ei löydä enää kovin helposti ja ennen kaikkea, ketjulinjaa ei juurikaan pysty säätämään. Fauber-keskiöllisestä pyörästä voi tosin tehdä silti hyvinkin fiksin, mutta se saattaa olla hankalaa.
Fauber-keskiötä esiintyy lähinnä monissa pohjoismaisissa pyörissä.
Hieman uudemmissa, ja monissa ulkomaisissa vanhemmissakin rungoissa on taasen keskiömuhvi kierteillä, joihin keskiön saa vaihdettua, ja keskiössä on akseli, johon kammet erikseen kiinnitetään. Ne eivät siis ole osa keskiötä.
Tällaisissa rungoissa voi siis helposti säätää, millaiset kammet niihin kiinnittää, millaisen ketjulinjan haluaa yms. Tarpeellista on selvittää rungosta, mitkä kierteet siinä on, jotta tietää, millaisen keskiön siihen hankkii. Keskiön valinta riippuu myös siitä, mitkä kammet aikoo laittaa, sillä kammet ja keskiö yhdessä määrittelevät millaiseksi ketjulinja muodostuu.
Mikäli sinulla on esimerkiksi vanha maantiekilpuri ajokunnossa, ei näitä tarvitse välttämättä miettiä, kammet on jo kiinni yms. Kannattaa silti putsata keskiölaakeri ja laittaa uudet rasvat, ellei pyörää ole juuri huollettu. Siltikin ketjulinjaa voi hyvinkin joutua säätämään, mutta siitä myöhemmin.
2.KIEKKO
Olennaisin seikka fiksiä rakentaessa on se, että takakiekon napaan saa rattaan kiinteästi kiinni. Se ei siis anna vapaata kun ei polje, vaan kammet pyörivät aina, kun takakiekkokin. Tällaisia napoja on yleisesti käytössä vain ratapyörissä, ja tätä nykyä myös fikseissä. Jotta saat fiksin, tarvitset kiekon tällaisella navalla.
Mistä kiekko sitten hankkimaan?
Esim:
a) Uutena kaupasta
b) Käytettynä joltakin
c) Kasata itse osista
Ratanavassa takaratas kiinnitetään navan kierteille, ja pidetään paikallaan lukkorenkaalla, joka kierretään rattaan päälle navan toisille, vasenkätisille kierteille. Täten ratas ei jarruttaessa tai taaksepäin polkiessa pääse irtoamaan, sillä lukkorengas estää rattaan kiertymisen.
Loput onkin sitten aika lailla makuasioita.
Jepjep, lisää tulee varmasti ajan myötä, tässä nyt mitä tuli ekana mieleen.
Jatkakaa myös muutkin, tässä ei oo vielä kuin olennaisimmat. Ja korjailkaa virheitä.