Ohjainlaakerit

Hankin tuossa joku aika sitten uuden rungon, jossa oli valmiiksi asennettuna ohjainlaakeri(merkitön). Tilanne on kuitenkin se, että laakeri tuntuu suoraa sanottuna aivan p*#?'lta. Rasvaa tuntuis olevan tarpeeks, mut silti kuuluu rutinaa ja on vähän “tahmee”. Jos taas löysää vähänki, niin tulee heti klappia. Kävin jo näyttämässä pyöräliikkeessä, koska luulin että olis ollu hajalla/väärin asennettu. Korjaaja sano kuitenkin, että tollasia ne halvat ohjainlaakerit on. En jaksais tollasta pitää muuten itseä miellyttävässä pyörässä…

Mikä siis tilalle? Record? Chris King(onko vastinetta hinnalle?)? Joku muu? Kierteellinen siis kyseessä.

Kyllä cane creek ja fsa tekevät myös ihan asiallisia ohjainlaakereita jos ei halua kaikkia ropojaan laakeriin laittaa. Se että löytyykö noilta kierteellistä ohjainlaakeria ei ole tiedossa.

Niin ja Shimano, Campy, Tange ja Hatta. Onhan noita maailmansivu, riippuu vaan mistä tykkää ja kuinka NJS-hipsteri haluaa olla. :slight_smile:

Ei se pyörä nyt pelkkää NJS:ää ole, joten eipä sillä niin väliä. Record tuli siitä esille, että näyttää melko helposti löytyvän. Muuten ns. keskihintaisia kierteellisiä laakereita on aika huonosti saatavilla.

edit. tarkemmin ajatellen ei tainnukkaan olla yhtään NJS-osaa. saakeli,

ebaystä ostin omaan shimanon 105 kierteellisen laakerin. uudelle jäi hintaa posteineen alta parikymppiä. Oletan kestävän.

Kiinnitä huomiota myös siihen että sen vanhan ja uuden laakerin korkeus eli ns. ‘stack height’ on suunnilleen sama, että sopii siihen sun valmiiksi leikattuun haarukan ruotoputkeen.

Toi yllä mainittu Shimanon 105 on varmasti perusluotettava laakeri mutta jos ostat Dura-Acen niin et voi mennä metsään ainakaan laadun kanssa.

noni. kyselinpä sitten, että mikä valmiiksi asennetun laakerin korkeus on ja vastaukseks tuli 32-33mm. eli matala. taitaa jäädä vaihtoehdot aika vähiin. damn.

Kingit saattaa ehkä harmittaa kerran (maksuvaiheessa)

mitkä tahansa muut luultavasti harmittaa kahdesti (hajotessa sekä Kingiä tilalle ostaessa)

Olisko ihmisillä jotain ehdotuksia ohjainlaakerista, jossa on noin matala (32-33mm) korkeus. Ei taida paljoo olla valinnanvaraa. Nettiselaamisella lähinnä löyty puhetta Tangeista, joissa taas on “avonaiset” laakerit mun ymmärtääkseni. Laiton Chris Kingille(tai asiakaspalveluun, heh) kysymystä ja sieltä tuli vastaukseksi: “. If your stack height is pertinent on only being 32-33, then I don’t think we have one for you”… mut sitte mailin lopussa " I have a feeling that probably the 2Nut can work, but that’s up to your bike shop to decide".

ChainThug - 4 days ago » Kingit saattaa ehkä harmittaa kerran (maksuvaiheessa) mitkä tahansa muut luultavasti harmittaa kahdesti (hajotessa sekä Kingiä tilalle ostaessa)
Onko kellää ikinä hajonnu ohjainlaakeri ja jos on niin millai?

^mulla on. Kaks.

Paska halpis cane creek, rohisi ja alkoi naksumaan vähitellen. Lopullinen niitti tuli kolarissa, naksuminen voimistui ja ohjaus muuttui indeksoiduksi.

Toinen on vanhassa ryssässä, laakeri tuntui aikoinaan terveeltä, löin vain kireämmälle. Virhe, kuiva oli, ja alkoi syödä itseään. Lopputulos oli kauniisti itsestään löystyvä laakeri.

mulla kans muutama… about samanlaisia tapauksia kuin konkelilla. Viimeisin alkoi pikkuhiljaa vähän rahista ja sitten kului nopeesti käyttökelvottomaksi. asennettu ohjainlaakeriprässillä paikalleen eli ei johtunut huolimattomuudesta/kädettömyydestä. Vinoon asentamalla saa varmasti minkä tahansa ohjainlaakerin rikottua aika nopeesti.

jostain vanhasta halvasta bmx:n laakerista sekä yhdestä vanhasta muttei kauhean halvasta (campy record) sisuskalut haljenneet/syöpyneet/kuluneet pilalle.

Muutamia seikkoija joita itsellä ollut erinäisten ohjainlaakereiden kanssa.

  • yhdestä mennyt ylälaakerista toinen laakerin kehistä poikki
  • laakerin kuppi haljennut
  • vanhemmissa pyörissä ihan vain kulunu laakerin kuppi kelvottomaks, kun ihan kuulalaakerillinen ohjainlaakeri ollut

Muita ei ns. hajonneita seikkoja mitä etenkin halvemmissa laakereissa ollut

  • ei pysy kireällä
  • alkaa käytössä pykeltämään kun on sopivalla kireidellä laakeri, ei siis liian kireällä
  • alkaa rohisemaan
  • kupit alkaa naksumaan rungossa, eli kupit ovat hieman antaneet periksi, jonka seurauksena ohjainlaakerin kuppi pääsee snadisti elämään rungossa

Itsellä ainakin tuo jos kuppi alkaa naksumaan rungossa, niin vituttaa niin suunnattomasti, että joko on pakko vaihtaa laakeri. Muuten on niin epävarma olo kokoajan, että tuleeko se oikeesti siitä laakerista, vai naksuuko stemmi, runko, tanko, haarukka…
Noista ylläolevista syistä en itse yleensä enää nykyään viitsi mitään ihan marketti ohjainlaakeria fillareihini asentaa.

Maastopyörässä sain ohjainlaakerin yläosan kokonaan halki kun hylkäsin pyörän ilmassa ja tuli keula edellä vastikseen. Muuten on kyllä hyvin kestänyt halvemmat ja kalliimmat laakerit käytössä kunhan ei tapa niitä vääntämällä liian kireälle/löysälle. Kingillä saa tietty henkisen yliotteen vastustajista.

WHOA!!

Oho, aikaisemmin King tuntu dumaavan miltei kaikki muut ohjainlaakerit, kuin perinteisen.
Onneks eivät kuitenkaan tehneet integrated laakeria, koska sit ois varmaan joutunu sellaiseen panostamaan.

Mulla olis tarvetta uudelle ohjainlaakerille, ja muuten tuntuis olevan asiat hallussa mutta stack heightin vaikutukseen en löytänyt oikein hyvää vastausta mistään. Mun nykyinen Ofmegan laakeri on Velobasen mukaan 43mm korkea, ja mietin että kuinka paljon tuossa kestää heittoa? Tai kuinka tarkka tuon korkeuden on hyvä olla. Laakereita tuohon kokoon varmaan löytyy, mutta ajattelin kysäistä kun on epäselvyyttä. Myös tuumaisia hyviä laakereita saa ehdottaa. Noita Tangeja olen katsonut mutta näissä juuri tuo stack height arveluttaa.
Tulispa näille cogeille ja strapeille yms pian luonnolliset suomennokset.

Jos uus laakeri on kaiken kaikkiaan matalampi, voit pistää prikkoja väliin.

Nykäistääs tää vielä täältä syövereistä.
Tarkoitus olisi siis vaihtaa nykyiseen laakeriin noi “kehälliset” laakerit irtokuuliin, minkä kokoisia kannattaa hankkia?
Tai miten koko määritellään, vaikuttaako tuo kehättömyys siihen että uudet kuulat olisivat esimerkiksi isompia, kun kehä ei ole viemässä tilaa.
Bikeshop myy näppärissä erissä noita, täytynee sieltä tilata. Noita kuitenkin on muutamaa eri kokoa, pystyykö siis oikean koon jotenkin mittaamaan vanhoista laakereista?

Käytä saman kokoisia kuulia kuin alkuperäiset, mutta jos laitat irtokuulina, niitä täytyy laittaa enemmän, sopiva määrä on juuri niin paljon kuin niitä suosiolla mahtuu.
Työntömitalla saa mitattua vanhat kuulat. 1" on 25,4 milliä.