Nopsa Finnsport ja Maillard-napa -> sinkulaksi?

Terve!

Ostin tässä vasta Nopsa Finnsport -retkipyörän (ehkä 80-luvulta?) huokeaan hintaan. Aluksi suunnitelmana oli vain kunnostaa se nopsaksi kaupunkipyöräksi, ja se onnistukin kohtuudella. Pyörä rullaa hyvin, vaihteet toimii ja jarrut jarruttaa. Olen käytännössä ensimmäistä kertaa näin “syvällä” pyörävärkkäyksessä, elikä peräti jotain osia vaihtamassa pelkkien jarrujen kiristelyn sijaan.

Nyt on alkanut kiinnostaa tehdä tuosta pyörästä talvikaudelle yksivaihteinen. Tutkin asiaa täältä ja muualta netistä, ja tulin siihen tulokseen, että tässä on harvinaisempi Maillardin vapaaratas. Pienimmässä rattaassa lukee “pour sachs commander”. Tältä foorumilta löysin pari keskustelua, joissa se mainittiin, mutta en silti löytänyt riittävästi tietoa siihen nähden, etten ole yhtäkään napaa koskaan avannut/vaihtanut/purkanut.


Tuossa vähän huono kuva, mutta tuolle pitäisi kai siis avain löytää.
Entäpä sen jälkeen? Meneeköhän tavalliset single speed freewheel kitit tuohon tilalle?
Vai kannattaako vain etsiä kokonaan uusi vanne sopivalla navalla, johon hommaan rattaan ja spacerit?

Paljon kysymyksiä. Toivottavasti jollain olisi tietoa ja intoa vastata amatöörille :smiley: Muutkin kehitysideat otetaan vastaan.

Tuon navan tilalle saa suurella todennäkösyydellä normi bmx vaparin,eli sen vitosen dictan sieltä kaupasta.

Vaihdepakan poisto suoritetaan siihen käyttöön tatkoitetulla avaimella, ja niitä löytyy jostain pitkän linjan kivijalkakaupasta tai museosta.

Sinkulointi sillä dictalla aiheuttaa ketjulinjavärkkäystä. Ketjun siis tulisi olla mahdollisimman suora etu- ja takahampirattaan välillä. Jos ei ole, hyppää pois ja jänis istuu maassa.

Joitain millejä siinä on toleranssia mutta suorempi on parempi.

To be continued

Mulle tuli lastenhoidollisia haasteita.

Jättäisin ton kiekon vaihdekäyttöön ja sinkulointiin joku halppis. Joku myy sulle ku kysyt.

Joku jalkajarrukiekko torpedo-navalla vois toimia, vois löytyä helpommin etukiekon teräsvannetta mätsäävä ratkaisu.

Nyt kun katsoi tuon yleiskuvankin niin eihän siitä puutu kuin motonetin trekking tanko.

Näyttää kuvan perusteella että tarvitset sen isomman Maillardin vapaaratasavaimen joka on yli 30mm halkaisijaltaan ja siinä on 24 pykälää.Navan kierre voi olla myös ranskalainen ja siinä tapauksessa BMX vapaaratas ei käy.Viimeistään silloin kannattaa harkita toista kiekkoa.

Kiitoksia vastauksista! Yllättävän nopeasti sai taas kohdennetumpaa tietoa :smiley: Selailin tässä muualtakin vielä lisää, niin kyllä se alkaa vaikuttaa siltä että helpointa ja järkevintä on hommata sinkulahommiin eri kiekko. Tuo nykyinen kuitenkin pelaa vaihteitten kanssa hyvin niin mitäpä sitä riskillä purkamaan.

Juu eri kiekko vaan. Ja laita lokarit takaisin kiinni, you know syksy ja sateet.

Noniin, sattui tämän kylän pyöräpajalta löytymään sopiva (halapa mutta suora) vanne kierrenavalla , ja lipastonlaatikosta vielä Dictan eri kokoisia bmx-rattaita. Pienen tutkinnan jälkeen tulin siihen tulokseen, että pienemmän eturattaan (42T) kautta saa ketjun kulkemaan suoremmin, joten otin taakse 17 piikkisen. Vaihtajavärkit irti, kumia vanteelle ja uusi leveämpi ketju paikoilleen. Yllättävän kepeästi kävi. Taisi käydä tuuri tuon ketjulinjan suhteen, kun kerrasta löytyi suora linja. Isompi eturatas saa vielä olla paikoillaan, kun sitä ei kovin sievästi saa tuosta kammesta irti.

Kiitoksia neuvoista tähän ketjuun. Uskallan nyt suositella samankaltaisia ratkaisuja, jos joku muu ensikertalainen sattuu tätä lukemaan.

Noni!

Ja ei-suora ohjaustanko vielä sil vous plait.

Myös stemmin vois vaihtaa johonki seksikkäämpään. Sit ois kyllä jo aivan hyvä.